Zobacz pełną wersję : Co radzą Mistrzynie i Mistrzowie - zestaw z D7100
Witam Panie i Panów.
Świeżutki tu jestem (w fotografii prawie też ;))
Moja firma uważa mnie za fotografa - czytając Wasze forum zapewne zasługuję co najwyżej na miano fotopstryka...;) Ale postanowiono mi zafundować sprzęt - tak za 10000 - stanęło na Nikonie... Bo czytałem, bo słyszałem, bo widziałem...;)
Zdjęcia, które dla firmy robię (nic komercyjnego!) dokumentacja z... pracy i życia - sporo fotek z wewnątrz (imprezy, uroczystości), sporo zdjęć na zewnątrz - ćwiczenia, manewry - nic z tego nie poszłoby na konkurs, ale na stronę www i ewentualnie do prywatnych albumów. Po kilku dniach szukania, taki zestaw mi się narodził:
Nikon D7100,
Nikon Nikkor AF-S 18-200mm F/3,5-5,6 G IF-ED VR II - foto na zewnątrz
lub
Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC OS HSM II Nikon, - - foto na zewnątrz
Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD (sigma, nikon/nikkor?) - foto w pomieszczeniach,
Nikon lampa SB-700,
MEIKE BATTERY GRIP MB-D15 DO NIKON D7100 (MB-D15),
GGS Osłona LCD Nikon D7100 III generacji,
Nikon akumulator EN-EL15,
Nikon ładowarka MH-25,
SanDisk Extreme SDXC UHS-I 64GB (45 MB/s),,
Poradźcie proszę o FotoMasterzy laikowi... Głównie o szkiełka pytam. Ale i grip mnie interesuje...
Starałem się wyszukać na Waszym forum zestawu - nie znalazłem - może ktoś korzysta i już nie będzie więcej pytań :)
Z góry dzięki za pomoc
Marcin
D7100 + Sigma 17-50mm f/2.8 OS HSM + Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 VC USD
Możesz wspomagać się jeszcze ewentualnie jakimiś stałkami. SB-700 też jest wystarczająca.
//edit
Zamiast SanDisk Extreme SDXC UHS-I 64GB (45 MB/s), weź lepiej 2x32GB, w body i tak masz dwa sloty.
O widzisz Krzychu! Wielkie dzięki - wiedziałem, że od fachowców pomoc uzyskam:)
A grip jakiś sugerujesz?
pozdrawiam
Marcin
A grip jakiś sugerujesz?
pozdrawiam
Marcin
Pixel Vertax lub Meike jeden grzyb :) będzie OK. No i drugi oryginalny aku do grip'u.
A grip jakiś sugerujesz?
pozdrawiam
Marcin
Z gripem jest kłopot. Poczytaj na forum Grip D7100 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=235425) oraz Grip Mike D7100 - moje opinie (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=236638).
Z gripem jest kłopot. Poczytaj na forum (ciach...)
Dzięki - poczytałem - mam więcej jasności.
Dopytam tak na wszelki wypadek... czy szkło, o które pytałem w pierwszym poście - 18-200 jest dużo gorsze od proponowanego przez Ciebie. Dlaczego pytam?
Potrzebuję szkła jako podstawowy "spacerniak" do wszystkiego (czyli do niczego?;)) na zewnątrz od szerokiego do delikatnego tele... Nie wiem, czy aż 300 mi jest potrzebna. Przez kilka ostatnich lat robiłem max do 150 - czasami nieco brakowało, ale przywykłem...:)
Pozdr
Marcin
Dzięki - poczytałem - mam więcej jasności.
Dopytam tak na wszelki wypadek... czy szkło, o które pytałem w pierwszym poście - 18-200 jest dużo gorsze od proponowanego przez Ciebie. Dlaczego pytam?
Potrzebuję szkła jako podstawowy "spacerniak" do wszystkiego (czyli do niczego?;)) na zewnątrz od szerokiego do delikatnego tele... Nie wiem, czy aż 300 mi jest potrzebna. Przez kilka ostatnich lat robiłem max do 150 - czasami nieco brakowało, ale przywykłem...:)
Pozdr
Marcin
Kupując uniwersalny 18-200VR godzisz się głównie na gorsze światło.
Ja przykładowo bym wolał Sigmę 17-50mm f/2.8 OS HSM do zdjęć w wewnątrz, do tego bym dokupił 85mm do portretów. Tele bym zapewne wybrał 70-200mm f/2.8. Ja mam jednak bzika na punkcie małej GO.
Ehhh.. marzeniem mym jest szkło 70-200 f2.8 - ale budżet nie pozwoli. Sigma 17-50f/2.8, o której pisałeś - na 100% będzie - właśnie do środeczka - w miarę jasna i dość elastyczne ogniskowe - i w całym zakresie 2.8.
Wiem, że uniwersalne 18-200 = ciemne, ale chyba będę musiał przy tym zostać.... Albo doświetlę, albo ISO podkręcę ;)
Archibald6803
25-11-2013, 14:19
.............Zdjęcia, które dla firmy robię (nic komercyjnego!) dokumentacja z... pracy i życia - sporo fotek z wewnątrz (imprezy, uroczystości), sporo zdjęć na zewnątrz - ćwiczenia, manewry - nic z tego nie poszłoby na konkurs, ale na stronę www i ewentualnie do prywatnych albumów.........
Wprawdzie w najmniejszym stopniu nie czuję się mistrzem fotografii ale jeśli pozwolisz lekko zoptymalizuję podany przez Ciebie zestaw ;
Nikon D7100 + Nikkor AF-S 18-200mm F/3,5-5,6 G IF-ED VR II ( foto na zewnątrz ) + Sigma 17-50mm F/2.8OS (foto w pomieszczeniach) + Nikon lampa SB-910 + 2kpl Enelop białe z ładowarką + Pixel Vertax GRIP (MB-D15) + GGS Osłona LCD Nikon D7100 III generacji + Nikon 2x akumulator EN-EL15 Oryginał + Nikon ładowarka MH-25 + SanDisk Extreme SDXC UHS-I 2 x 32GB (45 MB/s) + torba + filtr UV Kenko ProDigital 72mm ( na 18-200).
Jak dobrze poszukasz to w/w zestaw zamknie się DOKŁADNIE w 10kpln.
Obiektywy stałoogniskowe będą MZ zbędne ; Nikkorem obskoczysz w sposób uniwersalny wszystko co chcesz na zewnątrz ( tak jak pisałeś) , Sigma zrobi świetną robotę wewnątrz pomieszczeń - jak dobierzesz fajną sztukę to będzie robiła za dwie stałki - 30mm i 50mm .......
Lampę proponuję brać silniejszą ; z 18-200 będzie IDEALNIE współgrała ( w razie czego).
Filtr UV - dobrej klasy(Kenko) - od razu załóż na stałe na obiektyw...... wprawdzie nie jest to konieczne ale przy założeniu , że będziesz "obskakiwał" imprezy firmowe - lepiej mieć założony na stałe - znajdą się zapewne koledzy którzy chętnie sprzęt będą chcieli wziąć w swoje łapy , a nie każdy wie gdzie obiektywu nie dotykać .......
(...ciach) jeśli pozwolisz lekko zoptymalizuję podany przez Ciebie zestaw (ciach...)
Archi! Wielkie dzięki - o takie właśnie sugestie i wytłumaczenia mi chodzi.
Oczywiście - dyskusja otwarta - już mamy tu dwa kompletne zestawy - z lekkimi modyfikacjami. Domniemywam, że Eneloopki do lampy? :) przynajmniej dwa zestawy lubię mieć i dwa dedykowane akumulatory do 1- korpus, 1-grip.
Oczywiście godna uwaga dotycząca filtrów - wpisane na listę :)
teraz tylko listę do kilku dostawców wysłać i... niech walczą :D
Wielkie dzięki Archi.
Panie, Panowie... zapraszam do modyfikacji - ot tak w ramach wolnego czasu... niech zestawy się mnożą :)
Pozdrawiam
Marcin
edit...
A właśnie piszesz i Ty i MstrG pisał, że lepiej 2x32 GB niź raz 64... dlaczego? Czyżby "macierz dyskowa"?;)
M.
A właśnie piszesz i Ty i MstrG pisał, że lepiej 2x32 GB niź raz 64... dlaczego? Czyżby "macierz dyskowa"?
M.
Bo jak Ci padnie jedna z nich, to na drugiej zdjęcia zostaną (mówię o pracy przy jednoczesnym zapisie na obu kartach) Jak Ci padnie 1x64GB, to stracisz wszystko.
Hmmm... Człowiek niby stary, a wiecznie zdziwiony... Nie wiedziałem (nie doczytałem - matoł ze mnie!), iż aparacio jednocześnie na 2ch kartach może zapisywać.... Praktyczne to i bezpieczne :) - macierz dyskowa w aparacie.... Ehhhh... czego to ludzie nie wymyślą :)
Dzieki Puciek!
Pozdrawiam
Marcin
Popieram Archibalda w 100%. Taki zestaw jest w sam raz, D7100 ma dwa sloty na sd, więc można mieć automatyczną kopię zapasową.
Archibald6803
25-11-2013, 17:38
..............
Panie, Panowie... zapraszam do modyfikacji - ot tak w ramach wolnego czasu... niech zestawy się mnożą :)...........
Jeszcze na deser , nieco potaniająca zestaw (bez zauważalnej utraty na jakości obrazu) sugestia z mojej strony ;
zamiast Nikkora 18-200 kupiłbym na Twoim miejscu najnowszą Sigmę 18-250 OS HSM Macro .
Wielokrotnie o tym obiektywie pisałem na forum . Zamieszczałem też pełnowymiarowe sample porównawcze. Jest to doskonała alternatywa dla Nikkora 18-200. Ma on wprawdzie troszkę gorszy od nikkora dół , ale od 28mm jest całkowicie porównywalny , a od 130mm lepszy optycznie. Poza tym ma dodatkowe , w pełni używalne 50 mm na końcu i co może być bardzo istotne - jest dużo lżejszy od Nikkora. Bardzo , zawsze , wszystkim polecam ten obiektyw jako TOPOWY ( MZ) superuniwersalny spacerzoom . No i cenowo zyskuje się ok 600 zł (Nikkor jest droższy) .
Filtr do tej Sigmy 18-250 ma średnicę 62mm.
Ponadto , kupując 2 sigmy ( 18-250 oraz 17-50) - zapewne można będzie dodatkowo conieco utargować (zapewne 5% się uzyska - a to da kolejne oszczędności rzędu 150-200 zł na całym zestawie).
Twoja firma będzie zadowolona ( bo poczyniłeś rozsądne oszczędności) a i Ty narzekać na jakość obrazu nie będziesz.
... aparacio jednocześnie na 2ch kartach może zapisywać.... Praktyczne to i bezpieczne :) - macierz dyskowa w aparacie....
Można też zapisywać na jednej karcie (w pierwszym slocie) w formacie RAW a na drugiej - jpg. W tej sytuacji ta druga karta na jpg może być mniejsza (kolejna niewielka oszczędność w cenie).
Wtedy jak będziesz zadowolony ze zdjęcia w jpg, to go sobie zostawiasz, a jak nie - obrabiasz RAW do skutku.
Sam używam 32 GB do zapisu RAW i 8 GB do jpg i sprawdza się bardzo dobrze.
Panie, Panowie.
Jestem ogromnie rad Waszym sugestiom.
Bardzo, bardzo serdecznie dziękuję Wam za pomoc, sugestie i poświęcony mi czas. To jest właśnie to, o czym się mówi: "Chęć dzielenia się pasją". Raz jeszcze bardzo dziękuję. Obiecuję, że jeśli będę miał ten sprzęt - w tej lub innej konfiguracji - i popstrykam nieco - opiszę moje spostrzeżenia. Językiem może nie tak fachowym jak Wasz, ale jako człowiek uwielbiający robić zdjęcia i cieszący się z każdego dobrego obrazka. Nie będę pisał o szybkościach zapisu seriami w RAW (NEF) bo chyba nie będę stosował bezstratnej kompresji - nie mam takiej potrzeby.... Aberracje, beczkowanie... hmmm... chyba też nie użyję tych słów (choć je rozumiem;))
Napiszę o trudnościach, radości i ewentualnych problemach... Przez ostatnie 4 lata fotografowałem swoją pierwszą i jak dotąd jedyną w życiu plastikową ;) lustrzanką (OLYMPUS 420 + kitowe 2 "szkiełka" + Sigma 30mm f/1.4 + lampa itp.)... Psytrykniętych lekko licząc kilkadziesiąt tysięcy zdjęć. Z czego pokazać mogłem może kilkanaście tysięcy, a dumnym być z kilkudziesięciu obrazków (też macie takie proporcje? ;))
Napiszę jak zafascynowany laik dla laików, którzy będą chcieli się dowiedzieć, czy warto.... O jednym wiem, że sprzęt nawet za kilkadziesiąt tysięcy SAM ZA NAS NIE ZROBI dobrego zdjęcia...
Pozdrawiam i życzę, by Wam szkła zawsze ostrzyły, nigdy nie brakowało światła, a baterie dawały wiecznego kopa! :)
Marcin
Wytłumaczcie mi jedną rzecz. Dlaczego S 17-50 nie może pracować na zewnątrz i potrzebuje zamiennika 18-200? To jakaś paranoja. Czy Ci co tak radzą maja dwa obiektywy do pracy na zewnątrz/wewnątrz.
Sadeeq nie daj się zwariować.
Karty 32GB?! No nie wiem czy sa takie potrzebne. ja używam 4 i 8gb i zupełnie wystarczają (D700)... Fajnie się wydaje nie swoje pieniądze...
A moja rada? Wśród szkieł szukaj Nikkora. Nie znam giełdy, cen nie śledzę, ale może D7100+17-55/2,8 zmieści się w budżecie? A może D7100+24-85/2,8-4,0?
Karty 32GB?! No nie wiem czy sa takie potrzebne. ja używam 4 i 8gb i zupełnie wystarczają (D700)
Jak dodasz do D700 jedno zero (D7000), to będziesz stosował karty 8/16GB, a jak dodasz na drugim miejscu jedynkę (D7100), to niestety karty 16/32GB będą jedyną rozsądną propozycją - 12 vs 16 vs 24Mpix i odpowiednio wielkie pliki dla każdej z matryc.
Jak dodasz do D700 jedno zero (D7000), to będziesz stosował karty 8/16GB, a jak dodasz na drugim miejscu jedynkę (D7100), ...
Wolę nic nie dodawać... Tak jest dobrze :)
...Dlaczego S 17-50 nie może pracować na zewnątrz i potrzebuje zamiennika 18-200? To jakaś paranoja
Ależ S 17-50 może pracować na zewnątrz, tylko N 18-200 jest bardziej uniwersalny, wprawdzie ze stratą max. otworu względnego 2,8 vs 3.5 i stałego światła, ale - co kto woli. Jednak kupowanie obydwu tych szkieł to faktycznie jakby "dwa grzyby w barszcz".
... Fajnie się wydaje nie swoje pieniądze...
No właśnie, bardzo fajnie - kolega będzie przecież wydawał pieniądze firmy :mrgreen:
Nie znam giełdy, cen nie śledzę, ale może D7100+17-55/2,8 zmieści się w budżecie? A może D7100+24-85/2,8-4,0?
Nowy N 17-55/2,8 - rozmowa zaczyna się od około 4800 PLN. Budżet się nie domknie.
N 24-85/2,8-4,0 - tu nieco lepiej, za nowy trzeba wyłożyć około 2700 PLN
Im więcej propozycji, tym lepiej :wink:
Można jeszcze S 17-50 + S 50-150 albo Tamron 70-300 VC/Nikon 70-300VR (to ostatnie trochę taniej z Tamronem).
Do odpowiedzi czuję się wezwany...:D I dobrze - bronić wyborów należy czekając na konstruktywne uwagi.
Marek2004 - uwielbiam jasne szkła - zakochałem się w plastyce Sigmy 30mm f 1.4.... ale... sporo zdjęć robię na zewnątrz - wiem, wiem.... 17-50 zapewne obsłuży mi 80% takowych, zewnętrznych ujęć. I tu zostaję z dwudziestoma procentami ujęć, do których nie będę mógł podejść, a trzasnąć zdjęcie trzeba.... Jak pisałem wcześniej (wyżej) nawet 150 mm bywało za krótkie...
Padła propozycja 70-300... i właśnie - potrzebuję jak najbardziej uniwersalnego "spacerniaka"... to 18-200 będzie idealne... Zapewne założę to szkło na korpus i całą (zewnętrzną) imprezę opędzę.... A jak będzie możliwość trzaskania z bliska - to 17-50- z aparatu nie zejdzie... Nie chodzi o przerost formy nad treścią... Zostałbym z moim Olympusem 420 - 2 kitowymi szkłami, stałą sigmą 30mmm 1.4 i lampą, ale... plastiki szlag trafił... rozklekotało się to od częstego używania i to w różnych warunkach... A wszystkich trzech szkieł używałem. Trudno powiedzieć, którego najwięcej...
Hm... szlag... możliwe, że 14-42 to większość mouich zdjęć.... Czyli 17-50 opędzi w 100% te zakresy - z małym naddatkiem na +. Ale... z doświadczenia wiem, że padną pytania - dlaczego nie ma zdjęć z tamtych, dalszych, mniej dostepnych działań... Hmmm... zobaczymy.
To mi Marku zagwozdkę zapodałeś... no nic... Przemyśleć trzeba ;)
Dzięki i pozdrawiam
Marcin
[...]Hm... szlag... możliwe, że 14-42 to większość mouich zdjęć.... Czyli 17-50 opędzi w 100% te zakresy - z małym naddatkiem na +. Ale... z doświadczenia wiem, że padną pytania - dlaczego nie ma zdjęć z tamtych, dalszych, mniej dostepnych działań... Hmmm... zobaczymy.
To mi Marku zagwozdkę zapodałeś... no nic... Przemyśleć trzeba ;)
Dzięki i pozdrawiam
Marcin
Możliwe, ale w Olku miałeś ekwiwalent 28-84mm, a w D7100 będzie 25-75mm, więc ten dodatek wg Ciebie na + zniknie :)
Jak dla mnie Sigma 17-50 albo Tamron 17-50 + jakieś 70-300 tez do wyboru z tych firm. 7100 ma cropa 1.3 więc zawsze można ogniskową wydłużyć, lub zrobić cropa w kompie, a z 24mpx jest co wycinać. Zaoszczędzoną kasę lepiej wydać na wygodny pasek na szyję i sensowny sprzęt do przenoszenia tego wszystkiego.
Możliwe, ale w Olku miałeś ekwiwalent 28-84mm, a w D7100 będzie 25-75mm, więc ten dodatek wg Ciebie na + zniknie :)
Ha! no... tak... właśnie... zapomniałem o całej masie współczynników do przeliczania...:D Cóż przyzwyczaję się do tego zakresu...:) a f2.8 w całym zakresie obetrze mi łzy po brakujących 10mm :D
juggler - masz rację.... i znowu osiołkowi w żłoby dano... ale lepiej mieć wybór, niż go nie mieć :D
dzięki :)
Marcin
artur0372
26-11-2013, 13:09
A może Tamron AF 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD zamiast N18-200. Tańszy o około tysiąc zł. Miałem go z D5100 i dla mnie był super. Poczytaj opinie.
Sadeeq niby to co piszesz to ma jakiś sens, ale praktyka, moim zdaniem wyglądać będzie inaczej. Ok. Masz, powiedzmy 18-200 i 17-50. Robisz zdjęcia 18-200 a z tylu głowy masz, że możesz uzyskać lepszy, ładniejszy, inny obrazek z 17-50... Wiem, co piszę, bo miałem 18-200 z D300. Świetny zestaw. Ale do tego miałem stałki. Jasne i ostre. Dające lepszy (cokolwiek to znaczy) obrazek. I świetny uniwersalny zoom leżał w plecaku. Moim zdaniem, a przez moje ręce przeszło już kilka szkieł i kombinacji, skoro 80% stanowi zakres 17-55 to postaw na Nikkora. I tak do niego dojdziesz. Do tych kadrów stanowiących 20% dorzuć tani(tańszy) zoom 55/70/80 - 200/300. Który z nich? Nie pomogę, bo nie używam.
I jeszcze jedno. Moim zdaniem daj sobie spokój z tamronami, sigmami i innymi wynalazkami. Ale, podkreślam, to moje zdanie.
Marek2004 - - masz niewątpliwą rację... Pamiętam moje rozterki w trakcie robienia zdjęć: "a co byłoby, gdybym sieknął zdjęcie stałką, która leży w torbie?"... muszę się z tym przespać... choć z żoną wolę :)
Pozdrawiam
Marcin
Sigma 10-20 stara wersja, Nikon 35 1.8G, 50 1.8d, może 85 1.8 albo jakiś tani zoom 70-300. Stałki to podstawa. I nie oszczedzaj na optyce żeby na torbę, pasek czy dodatkowa kartę wystarczyło...
Jeszcze słówko na zakończenie mych wywodów. Uważam za totalny bezsens dublowanie zakresu 17/18-55 w dwóch zoomach.
siwyozzman
26-11-2013, 15:22
Sadeeq niby to co piszesz to ma jakiś sens, ale praktyka, moim zdaniem wyglądać będzie inaczej. Ok. Masz, powiedzmy 18-200 i 17-50. Robisz zdjęcia 18-200 a z tylu głowy masz, że możesz uzyskać lepszy, ładniejszy, inny obrazek z 17-50... Wiem, co piszę, bo miałem 18-200 z D300. Świetny zestaw. Ale do tego miałem stałki. Jasne i ostre. Dające lepszy (cokolwiek to znaczy) obrazek. I świetny uniwersalny zoom leżał w plecaku. Moim zdaniem, a przez moje ręce przeszło już kilka szkieł i kombinacji, skoro 80% stanowi zakres 17-55 to postaw na Nikkora. I tak do niego dojdziesz. Do tych kadrów stanowiących 20% dorzuć tani(tańszy) zoom 55/70/80 - 200/300. Który z nich? Nie pomogę, bo nie używam.
I jeszcze jedno. Moim zdaniem daj sobie spokój z tamronami, sigmami i innymi wynalazkami. Ale, podkreślam, to moje zdanie.
Wychodzi na to że marek2004 to mistrz:) - posłuchaj go...
Podzielam to zdanie nikkor 17-55 resztę możesz zaryzykować bo to tylko uzupełnienie...
@Sadeeq, oprócz tego "co radzą Mistrzynie i Mistrzowie", który zawsze jednak bywają- z całym należnym szacunkiem - nieco subiektywni, warto też poznać bardziej obiektywne opinie wiarygodnych testerów.
Dlatego gorąco polecałbym Ci lekturę testów DXOMark pod hasłem: "Najlepsze obiektywy do Nikona D7100" :
1. część - najlepsze krótkie tele, obiektywy standardowe stało- i zmiennoogniskowe (http://www.dxomark.com/Reviews/Best-lenses-for-the-24M-Pix-Nikon-D7100-Best-standard-and-portrait-primes-and-zooms)
2. część - najlepsze super-zoomy, teleobiektywy stało- i zmiennoogniskowe i tele-zoomy 70-200mm. (http://www.dxomark.com/Reviews/Best-lenses-for-the-24-Mpix-Nikon-D7100-Telephoto-primes-and-zooms)
Nie trzeba przedzierać się przez zawiłości językowe, wystarczy rzut oka na tabelki i na kolejność uszeregowania obiektywów w nich.
Mam nadzieje, że to pomoże Ci ogarnąć temat wyboru szkieł, który (zresztą bardzo słusznie) spowodował tu małą burzę mózgów :wink:
Nie mogłem już wprowadzić zmian w poprzednim poście, więc - EDYTA:
Linki w poprzednim poście to części dwa i trzy, odpowiednio.
Część pierwsza jest tutaj. (http://www.dxomark.com/Reviews/Best-lenses-for-the-24M-Pix-Nikon-D7100-Part-I) Opisuje ona procedurę testową, jest też kilka słów o filtrze AA, porównuje graficznie działanie 126 obiektywów na D7100 i D7100, opisuje najlepsze stałki oraz zoomy do D7100 a także omawia ewolucję matryc i jakości obrazu w ostatnim dziesięcioleciu.
Archibald6803
26-11-2013, 19:55
............ wystarczy rzut oka na tabelki i na kolejność uszeregowania obiektywów w nich .......
I o dziwo !!! cóż my tam widzimy w temacie jedynie słusznego wyboru do Nikona wśród krótkich zoomów - Nikkora 17-55/2,8 bez VR ( za 4800pln) ??????
A gdzie jest ten wynalazek typu Sigma 17-50/2,8 OS ( za 1600pln)?
Nie ! :twisted: To nie może być prawda...... :???:
EDIT; nikkorowym ortodoksom oraz "mistrzom i mistrzyniom" proponuję też zerknąć na obiektywy z innego zakresu , choćby przykładowo , f2.8 50/70-150/200 ; .... wygląda na to ,że świat optyki się NIEPOSTRZEŻENIE zmienił w ostatnich 2 latach .... ; tylko aby to zauważyć - trzeba chcieć otworzyć oczy i .....umysł ..... ;
Nie wiem czy do firmy nie przydałoby się coś szeeeerokiego - zdjęcia zbiorowe, wręczania dyplomów w małym pomieszczeniu i podobne bzdury.
Np. Sigma 10-20 F4-5.6 za ok. 1800 zl.
Czy zakres będzie użyteczny, to juz musi wiedzieć użytkownik ze swojego doświadczenia.
Nie wiem czy do firmy nie przydałoby się coś szeeeerokiego - zdjęcia zbiorowe, wręczania dyplomów w małym pomieszczeniu
Do takich rzeczy w zupełności wystarczy 17mm z przodu, a ze światłem 2.8 będzie bardzo udany obrazek. Przecież nie będzie robił zdjęć grupowych w małej kuchni czy łazience :-D A poza tym, moim zdaniem UWA nie za bardzo się do tego nadaje.
Panie, Panowie - dzięki! :)
Już wiem, że w zestawie będzie 17-50 (nie wiem, czy Nikkor, czy Sigma - zobaczy... księgowa ;)) - i faktycznie czuję, iż to szkło będzie prawie zespawane z korpusem.
Co do dodatkowego dłuższego szkła - zastanawiam się - i co fotograf, to opinia... Tylko muszę z nich wyciągnąć jak najmniej dla mnie bolesne wnioski :)
Słusznie warpman'ie zauważyłeś, iż temat mózgi zburzył... Taki miałem także cel wywołując go. Choć przyznam się, iż nieco obawiałem się wrzucenia tematu... Wiem, że "starzy wyjadacze" nie lubią powtarzania pytań, na które odpowiedzi na forum są - owszem może rozproszone, ale są... Tu udało się zebrać, uzasadnić i konstruktywnie przedyskutować wybory dotyczące zestawu do 7100ki.
Myślę, że spokojnie taki nowicjusz jak ja, gdy przeszuka forum, to już nie będzie pytał - bo tu, w jednym wątku znajdzie odpowiedź nt. szkieł, akumulatorów, lampy, gripa i kart pamięci...
Bardzo serdecznie wszystkim dziękuję - nie pokuszę się o wymienianie ników - bym nikogo nie pominął.
Zaszczytem dla mnie jest czytanie Waszych opinii i porad... Oglądając niektóre Wasze FotoDziełaSztuki doszedłem do wniosku, ze dużo przezde mną nauki, czekania na szczęśliwą sekundę i trenowania oka... Dzięki Wam będzie to łatwiejsze
pozdrawiam
Marcin
(...) Moim zdaniem, a przez moje ręce przeszło już kilka szkieł i kombinacji, skoro 80% stanowi zakres 17-55 to postaw na Nikkora. I tak do niego dojdziesz. (...)
Nie wiem o co chodzi z tym Nikkorem 17-55/2.8... ani to szkło super ostre, ani wygodne. Jedyny plus (i czego nie ma Sigma 17-50) to materiały z których wykonana obudowa.
Wciskanie na siłę jednego pancernego szkła za 5000zł, gdy szkło za 1500 da dokładnie to samo ?? Tylko dla tego, że ma znaczek "Nikkor" ??
A dublowanie zakresów - bardzo prosta sprawa - wygoda i użyteczność. Powiedzmy że robisz reportaż z jakiejś imprezy i masz takiego N70-200/2.8 na body... a tu nagle masz coś co trzeba uwiecznić 2m od siebie... I co ??
W sytuacjach, kiedy nie trzeba f/2.8 czy więcej długi zoom jest szkłem o wiele praktyczniejszym i zrobisz nim znacznie więcej.
Jedyną alternatywą dla długiego zoomu są 2 aparaty.
Wracając do wybory zestawu:
Jak 150mm na E420 był mało, to z 200mm na Nikonie będzie dokładnie tak samo. Daje to identyczny ekwiwalent (~300mm). Dopiero gdzieś obiektyw 300mm pozwoli Ci odczuć różnicę.
Ale - D7100 ma na tyle dużo pikseli, że zawsze można później skropować i tym samym powiększyć fragment zdjęcia. Dwukrotne powiększenie to żaden problem. Ważne tylko aby obiektyw był w miarę ostry i celny.
Tak więc:
D7100
Sigma 17-50/2.8
Sigma 18-250 OS (choć trochę powolny AF) albo Nikkor 18-200 VR II
grip
osłona GGS
2-gi aku (Nikon)
2 karty SanDisk Extrem 32GB
Co do lampy - czy trzeba SB-910 ?? Czy może wystarczy Metz 52 AF-1, albo Nissin Di866 mk II ??
Obie są tańsze i mocniejsze od SB-910, a posiadają wszystkie te same podstawowe funkcje.
GonzoG - witaj i dzięki!
Właśnie ku Twej konfiguracji się skłaniam: Sigma 17-50/2.8 + Nikkor 18-200 oraz cała reszta... I jeszcze napisałaś przydatne, sugestie i informacje na temat lamp!
SB-910 - średnio za 1500 zł
Metz 52 AF-1 - średnio 700-800 zł
Nissin Di866 mk II - średnio 850-900 zł
Ceny sprawdzane świeżutko na sławnej porównywarce ;)
Nawet do głowy mi nie przyszło, by zamiennika SB-910 szukać. Moje zapytanie wcześniej było o SB-700 - ale usłyszałem, iż będzie za słaba - oczywiście dla szkła 200. I przyjąłem za pewnik SB-900.
Te same parametry... brać nie pytać - tym bardziej, że tańsze o połowę :)
Dzięki GonzoG
Pozdrawiam
Marcin
Nie wiem o co chodzi z tym Nikkorem 17-55/2.8... ani to szkło super ostre, ani wygodne. Jedyny plus (i czego nie ma Sigma 17-50) to materiały z których wykonana obudowa.
Wciskanie na siłę jednego pancernego szkła za 5000zł, gdy szkło za 1500 da dokładnie to samo ?? Tylko dla tego, że ma znaczek "Nikkor" ??
Nic nikomu nie wciskam. Dałem pod rozwagę. Decyzję i tak podejmie kupujący.
A wystarczy czytać ze zrozumieniem:
...Moim zdaniem daj sobie spokój z tamronami, sigmami i innymi wynalazkami. Ale, podkreślam, to moje zdanie.