PDA

Zobacz pełną wersję : Wyciszenie a tryb szybkostrzelny

lesiuxxl
25-11-2013, 00:44
Witam
Mam nikona d5000 i ostatnio nurtuje mnie jedno pytanie.
Mam kilka opcji do wyboru miedzy innymi: TRYB SERYJNYCH ZDJEC oraz CICHY -tryb Q.
Czy da się jakos wybrac ustawienia aby zdjecia byl wlaczony tryb zdjec seryjnych oraz wyciszony Q jednocześnie?
A jeśli nie, to czy da radę coś zmodyfikować, aby taka opcja była?

Pozdrawiam gorąco.

PS
Przekopalem wiele tematów, jednak takich pytan brak.

MstrG
25-11-2013, 00:46
D610 takie coś ma, jednak D5000 nie.

lesiuxxl
25-11-2013, 00:56
A nie ma możliwości zmiany ustawień w aparacie tak, aby to spełniało moje wymiagania?
Aby chociaż dźwięk (pikanie) aparatu wyciszyć?
A może jest jakies oprogramownie do zmiany ustawień, albo inny magiczny sposób na szybkostrzelne ciche zdjęcia? Może ktoś podpowie nawet banalne rozwiazanie, bo w tym temacie jestem zacofany.

MstrG
25-11-2013, 01:00
A nie ma możliwości zmiany ustawień w aparacie tak, aby to spełniało moje wymiagania?
A może jest jakies oprogramownie do zmiany ustawień, albo inny magiczny sposób na szybkostrzelne ciche zdjęcia? Może ktoś podpowie nawet banalne rozwiazanie, bo w tym temacie jestem zacofany.

Jakie pikanie? Dźwięk potwierdzenia AF możesz wyłączyć.

Rafał_Sz
25-11-2013, 07:43
Możesz wyłączyć dźwięk potwierdzający ustawienie AF. Nic innego nie zrobisz, nie ma żadnych magicznych sztuczek.

zgera
25-11-2013, 13:36
Czy da się jakos wybrac ustawienia aby zdjecia byl wlaczony tryb zdjec seryjnych oraz wyciszony Q jednocześnie?
A jeśli nie, to czy da radę coś zmodyfikować, aby taka opcja była?

Ustawić się nie da, a jedyna modyfikacja jaka przychodzi mi do głowy to wyrzucić lustro i nie będzie klapać:)

lesiuxxl
25-11-2013, 16:15
Faktycznie dźwięk AF da radę w ustawieniach wyłączyć.
Miałem nadzieję, że będę mógł wyciszyć AF, tryb Q, oraz seryjne zdjęcia razem połączyć.Bo na Q faktycznie trochę ciszej klapie lustro.
To nie jest kaprys, ale przy fotografii przyrodniczej takie klapanie wydaje się być krzykiem, jak człowiek podchodzi coś w lesie.
Mimo wszystko chociaż AF udało się uciszyć na seryjnych.
Dzięki za podpowiedź

TOP67
25-11-2013, 16:58
Do wyciszania są specjalne obudowy. Można też samemu pooklejać aparat.

GonzoG
25-11-2013, 17:26
Tryb cichy + zdjęcia seryjne w D5000 to oznaczałoby ok 1-1.5 kl/s... nie ma najmniejszego sensu robienia czegoś takiego. Równie szybko można robić zdjęcia przy normalnym trybie cichym.

lesiuxxl
25-11-2013, 23:29
Tak, mogę ustawić krótki czas i strzelać.
W takim razie pewnie mam braki w edukacji, ale po co jest tryb seryjnych zdjec?
Skoro ten sam efekt przy odpowiednich krótkich czasach można uzyskać?
To on wpływa jakoś na pracę aparatu/szybkość/ilość zdjęć?

Wybaczcie za dość głupie pytanie, pewnie wielu z was się uśmiechnęło ;)

TOP67
25-11-2013, 23:39
A potrafisz nacisnąć 7 czy 11 razy na sekundę?

Rafał_Sz
26-11-2013, 07:48
Jeśli kolega wywodzi się z czasów, kiedy używało się C64 i temu podobnych, to jest szansa, że musiał sobie radzić z joystickiem bez "autofajera". A jeśli był w tym naprawdę dobry, to spokojnie w seriach bedzie lepszy niż ktos, kto ma D4. ;)

Tak, mogę ustawić krótki czas i strzelać.
W takim razie pewnie mam braki w edukacji, ale po co jest tryb seryjnych zdjec?
Skoro ten sam efekt przy odpowiednich krótkich czasach można uzyskać?
To on wpływa jakoś na pracę aparatu/szybkość/ilość zdjęć?

Wybaczcie za dość głupie pytanie, pewnie wielu z was się uśmiechnęło ;)
Teoretycznie jest możliwe szybkie wciskanie spustu, ale to jest sadomasochizm, więc (między innymi) po to stworzono tryb seryjny.

Ark
29-11-2013, 14:03
To nie jest kaprys, ale przy fotografii przyrodniczej takie klapanie wydaje się być krzykiem, jak człowiek podchodzi coś w lesie.
@lesiuxxl, wyłącz dźwiękowe potwierdzenie ostrości i daruj sobie tryb cichy. Ja również podchodzę zwierzaki w lesie i zapewniam Cię, że futrzakom czy też ptakom nie będą przeszkadzały dźwięki wydawane przez aparat nawet wtedy gdy będziesz je fotografował z 4 metrów ;-)