Zobacz pełną wersję : metz 44 af-1 doświetlenie af
Witam drogich forumowiczów,
po nieudanej próbie przymierzania się do lampy Niisin di622 mk2, znów naszło mnie na błyskotkę. Otóż Nissina zakupiłem 2 lata temu i po problemach z ciągłym wybudzaniem aparatu przez lampę i ciągłym gubieniu się af przy tej lampie na sankach porzegnałem się z nią.
Ciekawi mnie jak sprawuje się doświetlenie af w tym Metz-u, czy łapie się w pkt af aparatu czy też jak w Nissinie doświetla gdzieś z gòry czy boku?Jak z mocą doświetlania i łapaniem ostrości w gorszych warunkach?Jak podpiąłem tego Nissina brakowało mi mocy doświetlania af jak z body D90.
Jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia to prosiłbym o odpowiedź.
Pozdrawiam
Doświetla podobnie jak Nissin, czyli jak trafisz to będzie to mniej/więcej środek kadru. Jak nie to będzie gdzieś z boku.
Metz daje tylko bardziej ostry i jaśniejszy wzorek.
Dzieki za odpowiedź. Trochę się obawiam, bo z tamtą lampą i przy jej doświetlaniu celność aparatu to była loteria.
Ja trochę błyskam tym Metzem i nie zauważyłem problemów. Jestem zadowolony za tą cenę. Jednak 2 raz bym jej nie kupił, tylko coś innego żeby zdalnie pobłyskać.
Dzieki za odpowiedź. Trochę się obawiam, bo z tamtą lampą i przy jej doświetlaniu celność aparatu to była loteria.
Lampa nie wpływa na celność.
Lampa nie wpływa na celność.
Jak to nie ma wpływu? Wystarczy, że doświetlenie af z lampy nie schodzi się z pkt af aparatu lub wiązka tego światła jest znikoma i aparat się gubi.Tak miałem z Nissinem, ok 6 na 10 strzałów przy słabym świetle było spudłowanyc, przeważnie FF.
Dlatego pytałem o Metz-a czy z nim nie będzie problemów tego typu.
Jak to nie ma wpływu? Wystarczy, że doświetlenie af z lampy nie schodzi się z pkt af aparatu lub wiązka tego światła jest znikoma i aparat się gubi.Tak miałem z Nissinem, ok 6 na 10 strzałów przy słabym świetle było spudłowanyc, przeważnie FF.
Dlatego pytałem o Metz-a czy z nim nie będzie problemów tego typu.
Lampa nie ma wpływu na celność. Może jedynie pomóc w złapaniu ostrości, a loteria przy celności to wina aparatu.
Lampa nie ma wpływu na celność. Może jedynie pomóc w złapaniu ostrości, a loteria przy celności to wina aparatu.
Pomóc lub zaszkodzić. Nigdy nie miałem problemów z celnością przy doświetlaniu z body (d90), a z lampa na sankach,jak już wcześniej pisałem, loteria. Tak więc nie do końca upatrywałbym się tu winy aparatu.Przecież po coś jest to wspomaganie af w lampie więc niech działa jak należy.
Panowie nie bijcie, czy D90 zadziała zdalnie w CLS-ie z Metzem 44 digital? Póki co mam D40 ale szukam powodu by go zmienić. I przy okazji czy z D5100 tez zadziała zdalne błyskanie?
Panowie nie bijcie, czy D90 zadziała zdalnie w CLS-ie z Metzem 44 digital? Póki co mam D40 ale szukam powodu by go zmienić. I przy okazji czy z D5100 tez zadziała zdalne błyskanie?
44 AF-1 digital zadziała z każdym aparatem ze sterownikiem CLS i tylko z takim.
Trochę się nie orientuję w tym temacie, to taka moja pięta achillesowa to zdalne błyskanie. Widziałem już że d5100 nie zadziała z Metzem. A z SBxxx? D90 powinien zadziałać z moim Metzem. Jak się mylę proszę o korektę :)
adolfik9501
29-11-2013, 19:27
Nie bój żaby, będzie działał z D90.
Koledzy mam jeszcze pytanie, używam D40 i Metz 44 AF-1 jak dokupię wyzwalacz radiowy albo fotocelę (nie wiem co lepsze-doradzcie) to wyzwolę lampę zdalnie ale lampa tylko w trybie M, więc reszta ręcznie i pierwsze kadry na czuja i potem korekta. Żadne tryby A w aparacie nie zdadzą egzaminu bo nie będzie przedbłysku?
I dopiero np D90 pozwoli zdalnie wyzwolić w CLS? D5100 da mi to samo co D40, czyli brak CLS?
Koledzy mam jeszcze pytanie, używam D40 i Metz 44 AF-1 jak dokupię wyzwalacz radiowy albo fotocelę (nie wiem co lepsze-doradzcie) to wyzwolę lampę zdalnie ale lampa tylko w trybie M, więc reszta ręcznie i pierwsze kadry na czuja i potem korekta. Żadne tryby A w aparacie nie zdadzą egzaminu bo nie będzie przedbłysku?
I dopiero np D90 pozwoli zdalnie wyzwolić w CLS? D5100 da mi to samo co D40, czyli brak CLS?
Przy wyzwalaczach bez TTL dokładnie tak.
Natomiast przy wyzwalaczach TTL (np. YN-622, Pixel King) lampa będzie działać normalnie w TTL.
Hmm jak bym znalazł wyzwalacz z TTL tak do 150zł to może bym się skusił. Wszędzie gdzie czytałem to nie znalazłem że działa TTL. Jak więcej to już wolałbym chyba doskładać do puszki...
Mam pytanie do obeznanych w temacie i chciałbym się upewnić przed zakupem. Mam sprzęt jak w stopce, czyli body D40 i lampę Metz 44 AF-1. Czy jak zakupię wyzwalacz YN-622 to będzie działał TTL? Czyli lampa na szafce podpięty nadajnik na body i odbiornik przy lampie i wszystko będzie działało tak jakby lampa była wpięta w aparat? Wielkie dzięki dla cierpliwych i za odpowiedź.
Mam pytanie do obeznanych w temacie i chciałbym się upewnić przed zakupem. Mam sprzęt jak w stopce, czyli body D40 i lampę Metz 44 AF-1. Czy jak zakupię wyzwalacz YN-622 to będzie działał TTL? Czyli lampa na szafce podpięty nadajnik na body i odbiornik przy lampie i wszystko będzie działało tak jakby lampa była wpięta w aparat? Wielkie dzięki dla cierpliwych i za odpowiedź.
Będzie.