PDA

Zobacz pełną wersję : metz 44 af-1 doświetlenie af

idzior
24-11-2013, 21:45
Witam drogich forumowiczów,

po nieudanej próbie przymierzania się do lampy Niisin di622 mk2, znów naszło mnie na błyskotkę. Otóż Nissina zakupiłem 2 lata temu i po problemach z ciągłym wybudzaniem aparatu przez lampę i ciągłym gubieniu się af przy tej lampie na sankach porzegnałem się z nią.
Ciekawi mnie jak sprawuje się doświetlenie af w tym Metz-u, czy łapie się w pkt af aparatu czy też jak w Nissinie doświetla gdzieś z gòry czy boku?Jak z mocą doświetlania i łapaniem ostrości w gorszych warunkach?Jak podpiąłem tego Nissina brakowało mi mocy doświetlania af jak z body D90.

Jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia to prosiłbym o odpowiedź.
Pozdrawiam

GonzoG
25-11-2013, 05:13
Doświetla podobnie jak Nissin, czyli jak trafisz to będzie to mniej/więcej środek kadru. Jak nie to będzie gdzieś z boku.
Metz daje tylko bardziej ostry i jaśniejszy wzorek.

idzior
25-11-2013, 07:37
Dzieki za odpowiedź. Trochę się obawiam, bo z tamtą lampą i przy jej doświetlaniu celność aparatu to była loteria.

Dho'ine
27-11-2013, 12:11
Ja trochę błyskam tym Metzem i nie zauważyłem problemów. Jestem zadowolony za tą cenę. Jednak 2 raz bym jej nie kupił, tylko coś innego żeby zdalnie pobłyskać.

GonzoG
27-11-2013, 14:23
Dzieki za odpowiedź. Trochę się obawiam, bo z tamtą lampą i przy jej doświetlaniu celność aparatu to była loteria.

Lampa nie wpływa na celność.

idzior
27-11-2013, 19:10
Lampa nie wpływa na celność.

Jak to nie ma wpływu? Wystarczy, że doświetlenie af z lampy nie schodzi się z pkt af aparatu lub wiązka tego światła jest znikoma i aparat się gubi.Tak miałem z Nissinem, ok 6 na 10 strzałów przy słabym świetle było spudłowanyc, przeważnie FF.
Dlatego pytałem o Metz-a czy z nim nie będzie problemów tego typu.

GonzoG
27-11-2013, 19:31
Jak to nie ma wpływu? Wystarczy, że doświetlenie af z lampy nie schodzi się z pkt af aparatu lub wiązka tego światła jest znikoma i aparat się gubi.Tak miałem z Nissinem, ok 6 na 10 strzałów przy słabym świetle było spudłowanyc, przeważnie FF.
Dlatego pytałem o Metz-a czy z nim nie będzie problemów tego typu.

Lampa nie ma wpływu na celność. Może jedynie pomóc w złapaniu ostrości, a loteria przy celności to wina aparatu.

idzior
27-11-2013, 19:44
Lampa nie ma wpływu na celność. Może jedynie pomóc w złapaniu ostrości, a loteria przy celności to wina aparatu.

Pomóc lub zaszkodzić. Nigdy nie miałem problemów z celnością przy doświetlaniu z body (d90), a z lampa na sankach,jak już wcześniej pisałem, loteria. Tak więc nie do końca upatrywałbym się tu winy aparatu.Przecież po coś jest to wspomaganie af w lampie więc niech działa jak należy.

Dho'ine
29-11-2013, 15:55
Panowie nie bijcie, czy D90 zadziała zdalnie w CLS-ie z Metzem 44 digital? Póki co mam D40 ale szukam powodu by go zmienić. I przy okazji czy z D5100 tez zadziała zdalne błyskanie?

GonzoG
29-11-2013, 16:21
Panowie nie bijcie, czy D90 zadziała zdalnie w CLS-ie z Metzem 44 digital? Póki co mam D40 ale szukam powodu by go zmienić. I przy okazji czy z D5100 tez zadziała zdalne błyskanie?

44 AF-1 digital zadziała z każdym aparatem ze sterownikiem CLS i tylko z takim.

Dho'ine
29-11-2013, 17:13
Trochę się nie orientuję w tym temacie, to taka moja pięta achillesowa to zdalne błyskanie. Widziałem już że d5100 nie zadziała z Metzem. A z SBxxx? D90 powinien zadziałać z moim Metzem. Jak się mylę proszę o korektę :)

adolfik9501
29-11-2013, 19:27
Nie bój żaby, będzie działał z D90.

Dho'ine
13-02-2014, 16:55
Koledzy mam jeszcze pytanie, używam D40 i Metz 44 AF-1 jak dokupię wyzwalacz radiowy albo fotocelę (nie wiem co lepsze-doradzcie) to wyzwolę lampę zdalnie ale lampa tylko w trybie M, więc reszta ręcznie i pierwsze kadry na czuja i potem korekta. Żadne tryby A w aparacie nie zdadzą egzaminu bo nie będzie przedbłysku?
I dopiero np D90 pozwoli zdalnie wyzwolić w CLS? D5100 da mi to samo co D40, czyli brak CLS?

GonzoG
13-02-2014, 18:26
Koledzy mam jeszcze pytanie, używam D40 i Metz 44 AF-1 jak dokupię wyzwalacz radiowy albo fotocelę (nie wiem co lepsze-doradzcie) to wyzwolę lampę zdalnie ale lampa tylko w trybie M, więc reszta ręcznie i pierwsze kadry na czuja i potem korekta. Żadne tryby A w aparacie nie zdadzą egzaminu bo nie będzie przedbłysku?
I dopiero np D90 pozwoli zdalnie wyzwolić w CLS? D5100 da mi to samo co D40, czyli brak CLS?

Przy wyzwalaczach bez TTL dokładnie tak.
Natomiast przy wyzwalaczach TTL (np. YN-622, Pixel King) lampa będzie działać normalnie w TTL.

Dho'ine
14-02-2014, 12:00
Hmm jak bym znalazł wyzwalacz z TTL tak do 150zł to może bym się skusił. Wszędzie gdzie czytałem to nie znalazłem że działa TTL. Jak więcej to już wolałbym chyba doskładać do puszki...

Dho'ine
12-03-2014, 11:06
Mam pytanie do obeznanych w temacie i chciałbym się upewnić przed zakupem. Mam sprzęt jak w stopce, czyli body D40 i lampę Metz 44 AF-1. Czy jak zakupię wyzwalacz YN-622 to będzie działał TTL? Czyli lampa na szafce podpięty nadajnik na body i odbiornik przy lampie i wszystko będzie działało tak jakby lampa była wpięta w aparat? Wielkie dzięki dla cierpliwych i za odpowiedź.

GonzoG
12-03-2014, 15:16
Mam pytanie do obeznanych w temacie i chciałbym się upewnić przed zakupem. Mam sprzęt jak w stopce, czyli body D40 i lampę Metz 44 AF-1. Czy jak zakupię wyzwalacz YN-622 to będzie działał TTL? Czyli lampa na szafce podpięty nadajnik na body i odbiornik przy lampie i wszystko będzie działało tak jakby lampa była wpięta w aparat? Wielkie dzięki dla cierpliwych i za odpowiedź.

Będzie.