Zobacz pełną wersję : Pierścienie pośrednie
Macie może jakieś zdjęcia wykonane z pierścieniami pośrednimi? Jakie się bardziej opłaca kupić z metalowym bagnetem czy plastikowym? Będzie można zmienić przysłonę z korpusu?
Szukałam informacji na ten temat ale mało znalazłam :/
superlama
24-11-2013, 16:09
Lepiej z metalowym.
Co do przysłony - są dwie wersje - z przeniesieniem automatyki i bez. Metalowe bez automatyki kupisz za 30 zeta, metalowe z przeneisieniem automatyki za około 300. Jeżeli chcesz używać ogiektywów "g", to zdecydowanie z przeniesieniem.
Jeżeli bawisz się ze starymi obiektywami manualnymi - jakimś Heliosem czy coś - może na początek wystarczą te proste. Mi szybko przestały wystarczać, bo ciemno jak się domknęło przysłonę, a domykanie po ustawieniu ostrości nie miało sensu, bo się traciło w tym czasie focus.
Ale zdecydowanie polecam te drugie. Miałem okazję się nimi chwilę pobawić (Meike zdaje się) - całkiem inna praca np. z zapiętą 50 1.8g. Poczekaj jeszcze niech się wypowie ktoś, kto ma więcej doświadczenia;)
Zdecydowanie źle szukałaś. Jest cały dział (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=75) na ten temat, do którego przenoszę wątek.
Radzę też przeczytać to (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3251009&postcount=5).
Lepiej z metalowym.
Co do przysłony - są dwie wersje - z przeniesieniem automatyki i bez. Metalowe bez automatyki kupisz za 30 zeta, metalowe z przeneisieniem automatyki za około 300. Jeżeli chcesz używać ogiektywów "g", to zdecydowanie z przeniesieniem.
Jeżeli bawisz się ze starymi obiektywami manualnymi - jakimś Heliosem czy coś - może na początek wystarczą te proste. Mi szybko przestały wystarczać, bo ciemno jak się domknęło przysłonę, a domykanie po ustawieniu ostrości nie miało sensu, bo się traciło w tym czasie focus.
Ale zdecydowanie polecam te drugie. Miałem okazję się nimi chwilę pobawić (Meike zdaje się) - całkiem inna praca np. z zapiętą 50 1.8g. Poczekaj jeszcze niech się wypowie ktoś, kto ma więcej doświadczenia;)
Dziękuję :) A czemu lepiej z metalowym? Mam sigme 50 1.4 i do niej chce podpiąć te pierścienie. Są również pierścienie z regulacją. Które lepsze z czy bez?
Sigma 50/1.4 jest stosunkowo duża i ma retrofokus, będzie mała odległość od przedniej soczewki przy skali 1:1.
Sigma 50/1.4 jest stosunkowo duża i ma retrofokus, będzie mała odległość od przedniej soczewki przy skali 1:1.
A to dobrze czy źle? Bo nie za bardzo się znam.
To źle. Im większa odległość, tym lepiej.
Przeczytaj może najpierw jakieś książki lub poradniki w sieci?
To w takim razie co mam robić jak jest mała odległość? Nie wiem to zmniejsza jakość zdjęcia, powiększenie czy co?
superlama
24-11-2013, 18:02
Jak masz zamiar często zapinać/odpinać pierścienie/obiektywy - i planujesz kiedyś jakieś cięższe obiektywy zakładać, to raczej metalowe, powinny dłużej posłużyć. Te metalowe, które miałem w rękach całkiem ciasno były spasowane, nic nie latało. Z plastikowymi podobno nie jest już tak fajnie.
Na temat regulowanych się nie wypowiem, bo nie miałem styczności.
Edit:
Poczytaj co kolega TOP67 podał w linkach, to zrozumiesz więcej. Pierścienie zakładasz po to, żeby móc bliżej ostrość łapać - to tak łopatologicznie. Jednak obiektywem 50mm z dołożonymi pierścieniami szybko dojdziesz do momentu, gdzie fotografowany obiekt będziesz trącać soczewką. Mikroskopu z tego nie zrobisz. Poczytaj trochę teorii.
Jak masz zamiar często zapinać/odpinać pierścienie/obiektywy - i planujesz kiedyś jakieś cięższe obiektywy zakładać, to raczej metalowe, powinny dłużej posłużyć. Te metalowe, które miałem w rękach całkiem ciasno były spasowane, nic nie latało. Z plastikowymi podobno nie jest już tak fajnie.
Dziękuję :)
superlama
24-11-2013, 18:06
W międzyczasie edytowałem poprzedni post - rzuć w niego okiem:)
Edit:
Poczytaj co kolega TOP67 podał w linkach, to zrozumiesz więcej. Pierścienie zakładasz po to, żeby móc bliżej ostrość łapać - to tak łopatologicznie. Jednak obiektywem 50mm z dołożonymi pierścieniami szybko dojdziesz do momentu, gdzie fotografowany obiekt będziesz trącać soczewką. Mikroskopu z tego nie zrobisz. Poczytaj trochę teorii.
To kupować te pierścienie czy nie? Jeśli nie to w takim razie co innego? Bo już nie wiem :/
superlama
24-11-2013, 18:11
To kupować te pierścienie czy nie? Jeśli nie to w takim razie co innego? Bo już nie wiem :/
Zanim kupisz poczytaj o makrofotografii i zobacz co Ci one dadzą, ile nimi jesteś w stanie osiągnąć.
Pogooglaj za przykładowymi zdjęciami zrobionymi 50mm + pierścienie.
Żebyś nie była rozczarowana, że wydałaś 200 czy 300 PLN a efekty nie takie jak sobie wyobrażałaś, bo może się okazać, że jednak inny obiektyw jest tym czego Ci potrzeba najpierw.
adriansocho
24-11-2013, 18:21
To w takim razie co mam robić jak jest mała odległość? Nie wiem to zmniejsza jakość zdjęcia, powiększenie czy co?
Większą odległość od przedniej soczewki (przy powiększeniu 1:1) zapewniają obiektywy o dłuższej ogniskowej. Jakość zdjęcia to może nie jest problemem, ale np. jeżeli to ma być gąsienica czy mały kwiatek, to obiektyw całkowicie zasłoni światło np. z lampy błyskowej, a możliwe że też i światło słoneczne.
ja bym na Twoim miejscu zainteresował się zestawem makro na M42 - jakiś obiektyw dłuższy niż 50 mm (ewentualnie helios 58/2) i taniuchne pierścienie na M42.
Wszystko zależy, co chcesz fotografować. Jeśli coś w studio (np. biżuterię), to pierścienie będą OK. Ale do owadów są średnio przydatne.
Większą odległość od przedniej soczewki (przy powiększeniu 1:1) zapewniają obiektywy o dłuższej ogniskowej. Jakość zdjęcia to może nie jest problemem, ale np. jeżeli to ma być gąsienica czy mały kwiatek, to obiektyw całkowicie zasłoni światło np. z lampy błyskowej, a możliwe że też i światło słoneczne.
ja bym na Twoim miejscu zainteresował się zestawem makro na M42 - jakiś obiektyw dłuższy niż 50 mm (ewentualnie helios 58/2) i taniuchne pierścienie na M42.
A masz może jakieś zdjęcia z takiego zestawu? helios 58/2 + pierścienie ?
superlama
24-11-2013, 20:14
http://www.flickr.com/photos/superlama/9232036617/
http://www.flickr.com/photos/superlama/9436458835/
To moje próby - jeszcze na D3000 - z pewnością można jeszcze lepiej to zrobić.
http://www.flickr.com/photos/superlama/9232036617/
http://www.flickr.com/photos/superlama/9436458835/
To moje próby - jeszcze na D3000 - z pewnością można jeszcze lepiej to zrobić.
Świetne zdjęcia, właśnie o takie mi chodzi :)
50tka na pierścieniach daje fajne rezultaty, choć z tą Nikonowską nie miałem styczności. Rzuć okiem do mojej galerii, jest tam trochę zdjęć robionych Takumarem 50/4 i Industarem 50/2.8 z dołączonymi pierścieniami.
Kolega robił sporo fotek Nikkorem 50/1.8 na pierścieniach. Jak widać do owadów sprawdzał się taki zestaw znakomicie, choć dedykowany obiektyw makro jest zdecydowanie wygodniejszym rozwiązaniem:
http://www.pawelniemiec.pl/
Co do cienia przed obiektywem. Dobrze zrobiony dyfuzor skieruje wiązkę światła przed przednią soczewkę, więc to też nie jest problem. Grunt, to potrafić podejść zwierza bez jego wystraszenia. Przy bliskich dystansach ogniskowania wymaga to sporo wprawy.