Zobacz pełną wersję : pomysł na pracę inżynierską
Jakub365
23-11-2013, 20:39
Witam, przyszedł czas na pisanie pracy inżynierskiej z grafiki i zastawiam się nad tematem/pomysłem mojej pracy, na chwilę obecną wpadłem, aby zrobić "technika hdr w fotografii" oraz "projekt i implementacja wirtualnej wycieczki po rynku we Wrocławiu" zaznaczam, że musi to być w formie projektu i opisówki:) czekam na jakieś pomysły, pozdrawiam
miron19j
23-11-2013, 21:01
a pracy za Ciebie też ktoś będzie szukał?
Normalnie koniec świata
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/c/708/ha5u.jpg]źródło (http://forum.nikoniarze.pl/<a href=http://imageshack.com/i/joha5uj target=_blank rel=nofollow>[IMG)
źródło (http://imageshack.com/i/joha5uj)
Za takie coś dają teraz inż.?
Może: "Pastelowe kolory w fotografii ślubnej". :mrgreen:
Ewentualnie: "Nikonowa żółtaczka i jej wpływ na wylęg komarów w lipcu 2010 roku". :p
Coitus Interraptus
23-11-2013, 22:17
Polecam temat "Wyższość pozycji kucznej nad siedzącą w procesie defekacji". HDR i wycieczki robi już każda babcia klozetowa, łącznie z pryszczatym prawnusiem.
Jakub365
24-11-2013, 02:11
po prostu tylko szukam tematu zwiazanego z fotografia, ktory moze mnie nakieruje na jakis fajny pomysl, czy prosilem o napisanie pracy? ludzie bez przesady
Wymyśl i podaj z dziesięć pomysłów. Postaramy się wspomóc, podpowiedzieć, nakierować. Nie licz, że ruszymy głową za Ciebie.
Coitus Interraptus
24-11-2013, 21:59
Zatem: Wpływ pełni Księżyca na białka w procesie albuminowym.
Zatem: Wpływ pełni Księżyca na białka w procesie albuminowym.
To ma być o fotografii, więc raczej "albumowym" ;)
(...) pracy inżynierskiej z grafiki (...)
Jak tak, to ja bym stawiał na jakieś problemy programistyczne - optymalizacja jakichś procesów przetwarzania obrazu, może analiza obrazu albo jakieś algorytmy renderowania, tego typu sprawy. Robienie nauki z wirtualnej wycieczki to dość śmiała koncepcja, chociaż jakbyś sam napisał PanoramaToolsa albo coś tego typu to pewnie nie byłoby źle.
Co to za studia, że będziesz inżynierem od grafiki ? Nie wiedziałem, że tak się da.
po prostu tylko szukam tematu zwiazanego z fotografia, ktory moze mnie nakieruje na jakis fajny pomysl, czy prosilem o napisanie pracy? ludzie bez przesady
Podam tylko jedno hasło: plastyka obrazu. ;-)
Może też być "Ilościowe i jakościowe porównanie bokehu w konstrukcjach współczesnych obiektywów makro" ;)
Podam tylko jedno hasło: plastyka obrazu. ;-)
Może też być "Ilościowe i jakościowe porównanie bokehu w konstrukcjach współczesnych obiektywów makro" ;)
To ma być praca inżynierska, a nie rozprawa filozoficzna.:wink:
To ma być praca inżynierska, a nie rozprawa filozoficzna.:wink:
Toteż napisałem "Ilościowe i jakościowe" - może autor będzie pierwszym, który wpadnie na matematyczno-ścisły opis bokehu? :) Wtedy producenci będą mogli wpisywać w specyfikacjach: Bokeh = 1,56 [jednostka] i wszyscy będą wiedzieli, czego się spodziewać - koniec z nudnym analizowaniem setek zdjęć z dziesiątków konstrukcji! ;)
strzezcie mnie wszyscy przed takimi inzynierami w przyszłosci... swiat sie konczy - zeby studenci o takie rzeczy pytali...
strzezcie mnie wszyscy przed takimi inzynierami w przyszłosci... swiat sie konczy - zeby studenci o takie rzeczy pytali...
Spokojnie, życie to zweryfikuje.;-)
Oj nie baŁdzo - jak mawia klasyk :) spotykałem już w swoim życiu takie przypadki (nie jest to bynajmniej przytyk do autora wątku, bo nie znam Go i być może jego nie dotyczy ten przypadek.)
nie myslalem ze jestes az takim optymista :)
wg starego powiedzenia tych co nic nie umieja przesuwa sie tam gdzie moga najmniej zaszkodzic - czyli albo marketing albo stanowiska kierowniczo-dyrektorskie :)
nie myslalem ze jestes az takim optymista :)
wg starego powiedzenia tych co nic nie umieja przesuwa sie tam gdzie moga najmniej zaszkodzic - czyli albo marketing albo stanowiska kierowniczo-dyrektorskie :)
Czyli zostaną poddani weryfikacji przez życie pośrednio.;-)
Jakub365
26-11-2013, 23:24
ja nadal nie rozumiem co w tym jest złego? Mam kilka pomysłów i chciałem je udoskonalić, może po prostu ktoś rzuci fajnym pomysłem, a ja go w jakieś części dodam i uzyskam fajny końcowy efekt. Powtarzam raz jeszcze, nie zlecam, nie proszę kogoś o napisanie pracy inżynierskiej, bo gdyby tak było wtedy moglibyście mnie zjechać, ale nie jak pytam o pomysł, który i tak nie wiadomo czy wykorzystam albo czy mi się spodoba. Ludzie, ogarnijcie się trochę, bo czasami od niektórych zalatuje jakąś arogancją, snobizmem, albo po prostu starym emerytem nie z tej epoki, któremu nic nie pasuje:/ Jeśli nie masz na nic do powiedzenia na temat po prostu nie pisz, temat dotyczył czegoś innego. Założę się, że Ci co najbardziej się oburzyli to takie typowe studenciki w okularkach i przylizanych włoskach na boczek, których śmieszy tylko klawiatura. Masakra. Bez obrazy dla tych co mieli dobre intencje:D Co do kierunku to Informatyka - specjalizacja grafik komputerowy. Pozdrawiam
miron19j
27-11-2013, 11:02
z tego grona to Ty jesteś studencikiem.
Za moich czasów pracę się pisało z tego, czym się człowiek interesował. To ci ambitniejsi. Albo z tego, co się dobrze znało, to cała reszta. :-)
Ale ja to się broniłem jeszcze za czasów Bolesława Chrobrego.
A i jeszcze jedno. Na Twoim miejscu zwrócił bym się do uczelni o zwrot przynajmniej połowy wpłaconych pieniędzy. Skoro po 5 latach nauki nie wiesz z czego masz pisać pracę.
velaskez
27-11-2013, 11:10
Idź do promotora, niech Ci coś wymyśli.
Na pracy inżynierskiej nic nowego nie wymyślasz, piszesz na 30-70 stron. (Tak tak staruszkowie, widziałem prace po 30 stron, które przeszły). Jak masz dane, literaturę to jest to do napisania w tydzień.
Technika HDR w fotografii, to bym się brał jeśli znasz się na matematyce. Bo ja bym opisał algorytmy, które powodują że jeden HDR jest taki, a drugi inny.
Projekt i implementacja wycieczki po Wro - tu bym się zajął skanowaniem 3D, skanerami, obróbką tego materiału etc. Można użyć latającego drona do zrobienia zdjęć 2D i sklejenie tego do 3D - program 123D Catch. Jeśli znasz się na 3ds maxie to to skleisz.
Prawda jest taka, ze opisywaniem algorytmow powinni zajac sie programisci, a grafika komputerowa graficy, a nie informatycy (co to w ogole za pomysl, zeby robic grafike na informatyce? Takie rzeczy robi sie na ASP bo komputer to tylko narzedzie, a znajomosc oprogramowania nie robi z kogos grafika komputerowego ;) Fotografie zostawcie fotografom :D
Z tematow na prace - na Twoim miejscu szedlbym w ilustratory, indizajny czyli wektory i DTP, mysle ze jest sporo tematow do ugryzienia w tamtej okolicy. Albo cos zwiazanego z kalibracja, tam jest duzo roznych ciekawych rzeczy - i to blizej inzynierii niz jakis smieszny virtual tour po Wroclawiu (mimo, ze to moje miasto)... Jezeli po takim czyms dostaje sie inzyniera to powinienem miec wiecej tytulow naukowych niz wszyscy laureaci nagrod Nobla razem wzieci (nie mylic z nagrodami Darwina :mrgreen: ) :twisted:
PS. Niestety nie jestem studencikiem, ale przyznaje - mam okulary... :cry: ;)
PS2. Chyba mateo912 robil VT po swojej wiosce i sie bronil z tego :mrgreen: Matusz co to bylo? :D
Idź do promotora, niech Ci coś wymyśli.
Na pracy inżynierskiej nic nowego nie wymyślasz, piszesz na 30-70 stron. (Tak tak staruszkowie, widziałem prace po 30 stron, które przeszły). Jak masz dane, literaturę to jest to do napisania w tydzień.
? Od kiedy ilość stron warunkuje wartość pracy? Znałem pewnego dość szacownego profesora (z wieloma sensownymi wdrożeniami w przemyśle), który tępił prace _magisterskie_ powyżej 40 stron. Po prostu wyszedł z założenia, że na takiej ilości stron spokojnie można opisać swoją pracę bez zbędnego lania wody i przepisywania książek.
Projekt i implementacja wycieczki po Wro - tu bym się zajął skanowaniem 3D, skanerami, obróbką tego materiału etc. Można użyć latającego drona do zrobienia zdjęć 2D i sklejenie tego do 3D - program 123D Catch.
Ała, tylko nie 123D Catch - to jest zemsta informatyków na fotogrametrach. Chociaż niech to Photomodeler będzie.
Prawda jest taka, ze opisywaniem algorytmow powinni zajac sie programisci, a grafika komputerowa graficy, a nie informatycy (co to w ogole za pomysl, zeby robic grafike na informatyce? Takie rzeczy robi sie na ASP bo komputer to tylko narzedzie, a znajomosc oprogramowania nie robi z kogos grafika komputerowego ;) Fotografie zostawcie fotografom :D
Ja jeszcze żyję resztką nadziei, że twórcy wątku chodziło o coś takiego: http://en.wikipedia.org/wiki/Computational_visualistics
Można po tym robić dość ciekawe rzeczy: http://driven-by-data.net/
Jakub365
29-11-2013, 21:43
Miron19j- musze Cie zmartwic, ale w dzisiejszych czasach troche inaczej wyglada studiowanie niz za Twoich. Czasy sie zmieniaja i nie ma co tu w ogole porownywac. Trzeba podazac za spoleczenstwem, swiatem , aby nie odbiegac zbytnio. Kiedys kazdy sam pisal prace, przykladal sie do tego, teraz zleci komus zaliczy to na 5, a ktos bedzie pisal ja rok czasu, a zostanie oblany, tak samo prace za godziwr pieniadze znajdzie ten co ma znajomosci, a nie wyksztalcenie, wiekszosc moich znajomych jest mo zawodowkach, liceach, technikach, a zyja na poziomie, pozwalaja sobie prawie na wszytsko, a Ci co sa po studiach maja kilka kierunkow zarabiaja grosze. Owszem mam tez takich co zarabiaja rowniez kokosy po studiach, ale jest ich zdecydowanie mniej. Wiec, wybacz kazdy kombinuje jak moze, a Ty masz pretensje, ze szukam jakiegos pomyslu ma forum, jakby od razu mnie to skreslalo, jestem "debilem, idota" bo nje pptrafie wymyslic tematu:-\ co do Twojego zalozenia, ze nie wiem o czym prace pisac to jestes w bledzie, bo pomyslow mam duzo, tylko raz, ze nie moge sie zdexydowac, a dwa, ze jednak chcialbym cos innego kretywnego zrobic.
Ogolnie jestem sieciowcem, wybralem ten kierunek ze wzgledu na to, ze zaczalem sie interwzowac od jakiegls czasu grafika i fotografia. Sprawia mi to lrzyjemnosc, wiec dlaczego nie moge polaczyc lrzyjemnego z pozytecznyn?;-) wybacxie, ale nie chcialem pisac o protokolach tcp/ip, zabezpoecze iach wep,wpa itd. Czy projektowaniu sieci w jakies firmie, robie to na codzien, wiec ilez mozna:-D stad pomysl na polaczenie grafiki z fotografia. Jak bede w domu napisze jeszcze kilka tematow, ktore mozliwe, ze wykorzystam.
Z gory przepraszam, za bledy i nielad, ale pisalem z tel i ciezko mi sprawdzic co napisalem:-D
Borat1979
29-11-2013, 21:57
To kup sobie pracę i nie zawracaj ludziom głowy.
Jakub365
29-11-2013, 22:02
Aha i jesli chodzi o promotorow na mojej uczelni to jest tak, 1 babka u ktorej sa prawie wszyscy i dowiedziec sie czegos od niej to masakra, albo trzeba sie ustwic w.kolejce miesiac wczesniej, piszac meila otrzymujesz odp po 3 miesiacach. Drugi promotor to z wyksztalcenia filozof, pracuje jako grafik, pokazalem mu temat to nie wiedzial o co chodzi, twierdzil, ze nie ma w nim "zawartego problemu" ok dalem mu drugi temat to samo, poprosilem dziewczyne ktora pisala prace inzynierskie i tez stwierdzil, ze nie ma zawartego problemu, hmmm? Poprosilem kumpla grafika i co? Znowu to samo, w koncu promotor stwierdzil, ze chyba sie nie dogadamh, bo on nie rozumie mnie, a ja jego, dal mi wytyczne do ktorych mam sie dostosowac, pokzalem je inmemu promotorowi, stwiefdzil, ze w zyciu czegos takiego nie widzial i pytal czy kartke moze zachowac, aby pokazac to innym, bo nikt mu nie uwierzy, kolejny promotor to z politechniki, powiddzial ze moze mi pomoc w silnikach czy elektronoce, wiec wybaczcie, ale nie mam co liczyc na promotorow na mojej uczlelni:-\
Jakub365
29-11-2013, 22:03
Alw po co mam kupowac? Skoro chce pisac sam
Miron19j- musze Cie zmartwic, ale w dzisiejszych czasach troche inaczej wyglada studiowanie niz za Twoich. Czasy sie zmieniaja i nie ma co tu w ogole porownywac. Trzeba podazac za spoleczenstwem, swiatem , aby nie odbiegac zbytnio.
Społeczeństwo, świat umysłowo ogólnie równa w dół. Jeśli chcesz to podążaj.
Studiowanie i ogólnie edukacja ma za zadanie (miała chyba, bo nie wiem czy jest to aktualne) nauczyć samodzielnego myślenia.
miron19j
29-11-2013, 22:31
Miron19j- musze Cie zmartwic, ale w dzisiejszych czasach troche inaczej wyglada studiowanie niz za Twoich.
i dlatego mamy taką kadrę inżynierską, jaką mamy. Inżynier po studiach elektrycznych nie potrafi narysować schematu transformatora separującego. A przecież to są podstawy w zawodówce.
Wiec, wybacz kazdy kombinuje jak moze,
A co ja mam Ci wybaczać? Twoje studia, Twoja praca. I Twoja później kariera zawodowa.
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)
A tak przy okazji. Wiesz dlaczego znajomi po zawodówkach i technikach mają dobrze płatne prace? Bo w tych szkołach uczą rzemiosła i po jej skończeniu jest się fachowcem. A po studiach? Sam piszesz, coś się kupi, ktoś napisze. A potem wychodzą tacy fachowcy, jak wcześniej pisałem.
Nie bierz tego personalnie. Akurat nie mam najmniejszego pojęcia, jaki poziom reprezentujesz.
Ja skończyłem studia inżynierskie rok temu kierunek grafika i multimedia. Mój temat pracy :"Systemy dźwięku przestrzennego" czyli omówienie standardów od stereo po współczesne HD z naciskiem na te drugie oraz cześć praktyczna czyli symulacja konwersji dźwięku z 5.1 do 2.0 :) ale ty chcesz z grafiki więc może powiem Ci jakie ludzie mieli tematy u mnie : również z techniki HDR, grafiki wektorowej, rastrowej, ktoś zgłębiał temat wybranych narzędzi PSa i zastosowania na przykładach (jakich nie pamiętam) :) (tak można pisać na taki temat jak by się ktoś dziwił) , nawet ktoś z hdmi pisał (chłopaczek miał później problemy bo nie miał materiałów, książek, a jak już to po angielsku wszystko) :) . Zawarty problem dopytywany przez wszystkich to raczej część praktyczna pracy czyli jeżeli coś omawiasz to podaj zastosowanie porównanie na konkretnym przykładzie. A jak nie to ratunek w promotorze, czasami z nimi ciężko ale idzie się dogadać, niech Ci coś wymyśli.
winiarro
30-11-2013, 15:25
Jak dla mnie to trochę kpina, że na inżynierce robi się opisówkę. Oprócz samej teorii inżynier powinien wiedzieć, jak zastosować wiedzę w praktyce. Czyli zamiast tematu w stylu "Porównanie narzędzi CAD i stworzenie tutoriala jak posługiwać się AutoCAD-em" zrobić coś praktycznego, czyli np. "Konstrukcja dźwigu, podnośnika itp. w wybranym narzędziu". Skoro jesteś na informatyce to programowanie przez pierwsze 2 lata miałeś. Możesz opisać znane algorytmy do tworzenia HDR-ów i na ich podstawie opracować i zaimplementować własny. Wiadomo, że nie będzie to jakieś cudo świata, po które przyleci przedstawiciel Adobe z walizką dolarów i pojawi się jako nowe narzędzie w LR6;), ale przynajmniej będzie to praca twórcza. Jeśli chcesz iść na łatwiznę, to nikt Ci tego nie zabroni. Ale czy zawsze o to w życiu chodzi?