Zobacz pełną wersję : Adobe CC
Jacek z Nikonem też
23-11-2013, 12:32
Zacząłem sie na serio zastanawiać nad CC, wychodzi chyba 620zł za rok, obecnie mam LR 4 i PSE 10, oprócz tego Nik i OnOne, z czego glównie używam LR + Nik i tak czy owak miałem wydać $99 na LR5
Pytania do kogoś, kto ma CC:
- czy tam jest pełny najnowszy Photoshop czy są jakieś ograniczenia w stosunku do CS6?
- jak wygląda kwestia instalowania na innym komputerze, w przypadku dotychczasowych programów było zero problemów - możliwe instalacje na dwóch komputerach i deaktywacja, czy CC powoduje jakieś nowe problemy?
- czy do odpalenia softu potrzebne jest połączenie z Internetem? w sensie gdy nie będę miał sieci w danej chwili to czy otworzę swoje edycje?
poszukaj lub zapytaj tutaj
http://forums.adobe.com/community/creative_cloud
jesli chodzi o ostatnie pytanie, to tylko do aktywacji potrzebny jest net, do uzywania juz nie.
magic_zen
24-11-2013, 03:34
Najgorsze jest ze mnie również korci ;) ale bardziej obawiam się ceny pakietu po roku, bo jest tylko informacja że automatyczne odnowienie licencji po aktualnej cenie więc raczej już tak kolorowo nie będzie i szczerze to tylko to mnie trzyma.
Zacząłem sie na serio zastanawiać nad CC, wychodzi chyba 620zł za rok, obecnie mam LR 4 i PSE 10, oprócz tego Nik i OnOne, z czego glównie używam LR + Nik i tak czy owak miałem wydać $99 na LR5
Pytania do kogoś, kto ma CC:
- czy tam jest pełny najnowszy Photoshop czy są jakieś ograniczenia w stosunku do CS6?
- jak wygląda kwestia instalowania na innym komputerze, w przypadku dotychczasowych programów było zero problemów - możliwe instalacje na dwóch komputerach i deaktywacja, czy CC powoduje jakieś nowe problemy?
- czy do odpalenia softu potrzebne jest połączenie z Internetem? w sensie gdy nie będę miał sieci w danej chwili to czy otworzę swoje edycje?
Weź pod uwagę, że w pakiecie CC nie ma lightrooma.
1. Photoshop jest najnowszy, do tego aktualizowany dość często (czasami nawet co kilka dni)
2. Można zainstalować na dwóch jednocześnie, jeżeli zainstalujesz na trzecim, to dwa poprzednie się deaktywują. Ale potem można bez problemu je aktywować ponownie deaktywując ten trzeci, itd.
3. Nie, jeżeli nie masz dostępu do internetu przez jakiś czas (nie wiem dokładnie, kilka dni) i aplikacje nie mogą sprawdzić subskrypcji to automatycznie zmieniają się w wersje trialowe (30 dni), więc masz miesiąc czasu na znalezienie internetu :)
Jacek z Nikonem też
24-11-2013, 08:23
Weź pod uwagę, że w pakiecie CC nie ma lightrooma.
Właśnie kupiłem - mylisz się. Zainstalowałem Photoshop CC i LR 5.2.
Właśnie kupiłem - mylisz się. Zainstalowałem Photoshop CC i LR 5.2.
Faktycznie, coś mi się pomieszało.
Jezus ja tez mam zgryzienia co zrobic. Niestety kupiłem kilka dni temu lightrooma pudelkowego i planowalem cs6 tez pudelkowego ale za 600zl CC wyglada korzystnie. Cholera wie co bedzie za rok.... Pytanie: czy my jestesmy skazani na płatność w Euro? Bo za $ wychodzi o polowe taniej.
Zdecydowałem się na CC, ale takiego burdelu w systemie poważnej firmy to chyba nigdy nie widziałem. Robię zakup podczas którego cena do akceptacji to 12,29E w kolejnych krokach zakupu robi się już 9,99$. Najpierw nie chciało przyjąć mojej karty (mbank - delfinek), za trzecim podejściem przyjęło. Instaluje program, aktywacja ok. Dostaję potwierdzenie na email, że faktycznie cena pakietu to 9,99$ i że wybrałem plan dla posiadaczy wersji CS3+, (czego wcześniej tego w warunkach zakupu nie było), niepełne dane na fakturze.....
jacek_wozniak
26-11-2013, 00:11
wybrałeś zapewne opcję samego photoshopa CC jako pojedynczego produktu, dlatego masz cenę 9,99USD i wymóg posiadania CS3+
w CC można kupić każdy osobny produkt za 9,99USD w planie rocznym pod warunkiem posiadania CS3+...
oferta Photoshop i fotografia jest nową ofertą za 12,29EUR ważną do 2 grudnia, która nie wymaga posiadania (do 2 grudnia) CS3+ i w pakiecie jest pełen PS CC, LR 5.2 plus pierdoły... no chyba, że bierzesz jako płatnik VAT, to płacisz 9,99EUR za ten pakiet...
ja kupiłem i było wszystko tak jak to opisywali
Zdecydowałem się na CC, ale takiego burdelu w systemie poważnej firmy to chyba nigdy nie widziałem. Robię zakup podczas którego cena do akceptacji to 12,29E w kolejnych krokach zakupu robi się już 9,99$. Najpierw nie chciało przyjąć mojej karty (mbank - delfinek), za trzecim podejściem przyjęło. Instaluje program, aktywacja ok. Dostaję potwierdzenie na email, że faktycznie cena pakietu to 9,99$ i że wybrałem plan dla posiadaczy wersji CS3+, (czego wcześniej tego w warunkach zakupu nie było), niepełne dane na fakturze.....
To teraz musisz dokupić CS3.
Kuwa - jest obecnie jedna promocja na CC. Jak dodaje ją do koszyka to mam screen, że kupuję pakiet CC + LR
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tayma.pl/zakup%20CC.jpg)
a na nastepnej stronie że:
Masz już subskrypcję produktu Program Photoshop — Fotografia (Dla klientów korzystających z wersji CS3+), €12,29/mies. z podatkiem/VAT.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tayma.pl/zakup-CC2.jpg)
Więc albo nie zdążyli dopracować tej promocji która wcześniej obowiązywała tylko dla posiadaczy cs3+ albo już nie wiem sam co z tym dalej zrobić.
A ja szukam tej oferty dla właścicieli CS3 i nie mogę znaleźć. Jest tylko na cały pakiet.
Jacek z Nikonem też
26-11-2013, 09:40
też mam w produktach informację, że jest to oferta dla posiadaczy CS3, mimo, że wchodziłem przez nową promocję, szukałem kontaktu do support teamu by napisać ale nie znalazłem
008004411935 (tak z komorki dzwonilem) - dzwonic do Adobe - to naprawde nie boli a rozwieja watpliwosci ;)
Pare razy tam dzwonilem i nie zaplacilem za to polaczenie ani grosza, jednak gdzies tutaj ludze pisali ze ich skasowali za polaczenie z tym numerem...
Jacek z Nikonem też
26-11-2013, 11:22
Skontaktowalem sie z Adobe przez czat po 45 minutach czekania (kolejka na 11 osob) wreszcie sie polaczylem, support sprawdzil jaka mam subskrybcje, bylo tam o CS3 ale napisali ze jest OK i aby sie nie martwic bo to jest promocja dla wszystkich.
jacek_wozniak
26-11-2013, 13:54
może po prostu nie usunęli z polskiego tłumaczenia informacji o tym ;)
ja chyba po angolsku przechodziłem przez menu do kupowania i nie widziałem niczego o cs3
Ktoś wie, czy jest jakaś szansa zamówić to telefonicznie ? Tzn tam na stronie jest opcja i podali nr, ale od dwóch dni nie możemy się w firmie dodzwonić - nikt nie odbiera :( Druga sprawa, czy jest jakaś inna opcja płatności, czy tylko kartą ?
Jacek z Nikonem też
27-11-2013, 13:20
mi zamówienie zajęło około minuty, ale płaciłem kartą
no wlasnie, ja kupuje (chce kupic) to w firmie, a tu platnosc karta nie przejdzie, niestety :(
a telefon Adoba milczy. uhhhhhhh
Jacek z Nikonem też
27-11-2013, 13:32
a jak chcesz płacić co miesiąc bez karty?
jak co miesiac? Zdaje sie ze trzeba od razu zaplacic za rok? Bo inaczej jak wyegzekwuja roczny plan? lepiej sprawdz jak zostala obciazona karta, ale moim zdaniem 12x12.29E.
no wlasnie, ja kupuje (chce kupic) to w firmie,
a jestes pewien, ze ta opcja dziala na firme? bo strasznie niejasno jest to opisane...
tak, o to pytalem suppro Adoba i odpowiedzieli ze to jest opcja dla FSZYSTKICH (SIC!) :) wiec sie lapie.
tyle, ze ta platnosc. Liczylem na to, ze pod wskazanym nr telefonu dowiemy sie szczegolow, czy wlansie mozna to zaplacic za rok z gory jedna fakturka, czy jak. A ta, ciszaaaaaa. buuuu chyba bede sie musial obejsc smakiem :(
Jacek z Nikonem też
27-11-2013, 13:39
Nie kupujesz softu na rok tylko zapisujesz się na subskrybcję - moja karta została obciążona kwotą 54zł.
no dobra, ale umowa dotyczy roku... jesli po miesiacu olejesz i dalej nie bedziesz placil?
to pewnie wtedy Cie obciaza za reszte roku :) tak to z kartami bywa.
a u mnie w dalszym ciagu telefon do Adoba gluchy.
Jacek z Nikonem też
27-11-2013, 14:20
...i właśnie po to jest karta kredytowa.
tak? chyba ze ktos zaplaci karta prepaid... i pozamiatane ;) taka karte mozna obciazyc wylacznie do wysokosci salda na przypisanym do niej rachunku... na minus sie nie da...
o ile taka karta wspiera platnosci online :)
a zeby ni ebylo off top - to swtwierdzma, ze Adobe ma durna infolinie. Okazalo sie, ze jak si epoczeka 15 (slownie pietnascie sygnalow) to wtedy zglasza sie automat i mozna wybrac opcje :) poki co kolega wybral dzial zakupow 3 i od 8 minut slucha muzyki :)
o ile taka karta wspiera platnosci online
oczywiscie ze wspiera, bo przede wszystkim po to zostaly wymyslone. to jest realny problem.
oczywiscie mozna zalozyc, ze placi sie z gory. no ale z tego co wiem to tam obowiazuje kontrakt roczny. myslalem ze zgarniaja cala kwote od razu.
oczywiscie ze wspiera, bo przede wszystkim po to zostaly wymyslone. to jest realny problem.
oczywiscie mozna zalozyc, ze placi sie z gory. no ale z tego co wiem to tam obowiazuje kontrakt roczny. myslalem ze zgarniaja cala kwote od razu.
Nic nie jest pozamiatane. Zapłaciłem kartą prepaid i obciążył mi rachunek (jak powyżej) opłatą za miesiąc. A dalej: zgodnie z informacją wersja CC musi się co miesiąc łączyć z netem aby zweryfikować legalność instalacji. Jak się łatwo domyśleć sprawdza czy nastąpiła płatność. Jeżeli nie (podłączy się lub nie zweryfikuje pozytywnie) dezaktywuje Ci aplikacje. Nie wiem tylko czy od razu, czy po pewnym czasie (podejrzewam że do miesiąca max).
Nic nie jest pozamiatane. Zapłaciłem kartą prepaid i obciążył mi rachunek (jak powyżej) opłatą za miesiąc. A dalej: zgodnie z informacją wersja CC musi się co miesiąc łączyć z netem aby zweryfikować legalność instalacji. Jak się łatwo domyśleć sprawdza czy nastąpiła płatność. Jeżeli nie (podłączy się lub nie zweryfikuje pozytywnie) dezaktywuje Ci aplikacje. Nie wiem tylko czy od razu, czy po pewnym czasie (podejrzewam że do miesiąca max).
no ale tym sposobem mozna (co nie znaczy ze powinno sie lub ze to pochwalam) obejsc zapis Adobe. w takim razie niech mnie ktos oswieci i pewnie nie tylko mnie - jest jakas forma "umowy" z adobe na rok czy to tylko gwarancja Adobe, ze przez rok nie zmieni ceny a czas korzystania - miesiac, dwa, osiem czy ile nam sie chce wybieramy sami?
moze niech ktos odesle do jakiegos jasnego i zwartego regulaminu tego balaganu... bo odnosze wrazenie, ze kazdy sie na razie domysla a nie wie na pewno co i jak.
doczytalem:
Oferta obowiązuje w przypadku zakupów planu rocznego, który wymaga 12-miesięcznej umowy.
w jaki sposob zawierana jest umowa, bo z pkt widzenia prawa, to chyba umowa winna miec forme, powinna byc jasno sprecyzowana co do postanowien i zaakceptowana podpisem. wiec o jakiej umowie mowimy?
I dalej:
Najlepsze ceny są dostępne w przypadku planów rocznych dotyczących całej usługi, pojedynczej aplikacji oraz usługi Creative Cloud dla zespołów. Te plany wymagają rocznego zobowiązania. Anulowanie planu rocznego po upływie pierwszych 30 dni wiąże się z dodatkową opłatą.
Alternatywą jest skorzystanie z planu miesięcznego, który nie wymaga zobowiązania, ale ma wyższą cenę miesięczną. Wszystkie plany kupione w witrynie Adobe.com są rozliczane w cyklu miesięcznym.
Nigdzie niestety nie ma w jaki sposob zamierzaja egzekwowac roczny plan i kiedy jest naliczna "kara".
Ja przy tak precyzowanych warunkach korzystania z uslugi mialbym powazne watpliwosci... niech ktos, kto jest zainteresowany a jednoczesnie podziela watpliwosci napisze mail do adobe i niech w jakis sposob temat wyjasnia...
Nie wiem jak można to obejść.
1. Dokonując zakupu potwierdzasz, że zgadzasz się z warunkami. Które są takie (w skrócie):
2. Umowa jest na rok z gwarancją utrzymania ceny przez Adobe
3. W tym czasie zobowiązujesz się co miesiąc do zapłacenia kasy zgodnie z warunkami sprzedaży
4. Co miesiąc aplikacja musi połączyć się z netem celem ... itd.
Jedyne czym Adobe ryzykuje, to tym że zerwiesz umowę i przestaniesz płacić. Czy oprócz zablokowania aplikacji są jeszcze jakieś sankcje za zerwanie? Przyznam, że nie będąc tym zainteresowany - nie przeczytałem :-)
Czy oprócz zablokowania aplikacji są jeszcze jakieś sankcje za zerwanie? Przyznam, że nie będąc tym zainteresowany - nie przeczytałem :-)
no ja uwazam, ze jesli sie do czegos zobowiazuje, to powinienem znac wszystkie warunki. mozna odwaznie zalozyc ze bedziesz w stanie placic przez rok... a jesli z jakiegos powodu nie? fajnie byloby miec swiadomosc na co sie godze "w razie czego".
chocby taka sytuacja, ze ktos placi karta prepaid a pozniej jej nie zasila... ok, traci licencje, apka przestaje dzialac... no a co z pozostalymi miesiacami?
jesli podpisuje umowe na tel kom. to maja moje dane, skladam podpis na umowie i wszystko jest jasne, jest pelna mozliwosc egzekucji tego do czego sie zobowiazuje, a jak tu?
bo to jest wlasnie efekt nieczytania umow. fajnie bo tanio... ale jakim kosztem? ;)
czy ten plan roczny jest tylko zobowiazaniem jednostronnym adobe, ze nie zmieni ceny? czy 2-stronnym. a jesli 2, to na jakich konkretnych zasadach bo nigdzie nie znalazlem jasno sprecyzowanego regulaminu, poza FAQ na stronie, ktory akurat tej kwestii w ogole nie porusza.
właśnie się dowiedziałem (na chacie Adoba), że istnieje tylko możliwość płatności kartą :( U mnie w firmie, to niestety nie przejdzie. Szzzzkodaaaaaa :( fotoszopik mi przejdzie przed nosem. buuuuuuuuuuuuuuuuu
nieprawda... bo jest tez napisane na stronie adobe ze roczne subskrypcje platne z gory beda dostepne u sprzedawcow stacjonarnych, pewnie na zasadzie zakupu karteczki z jakims kodem. no ale pewnie (na pewno) nie dotyczy to tej promocji.
oplata to male piki. nadal pozostaje kwestia uregulowania prawnego calego przedsiewziecia.
Mnie interesuje jak zaksięgować fakturę od nich. Trzeba uzyskać NIP UE? Da się odpisać VAT? Dosyłają fakturę co miesiąc?
Widać, że nie jest to promocja szyta dla firm.
no a czy faktura jest wystawiana co miesiac czy od razu za rok? ;) nigdzie nie znalazlem ze promocja dot. firm, jest tylko slowo, ze adobe to potwierdzilo przez jakiegos konsultanta... to chyba troche za malo na pelna wiarygodnosc informacji...
bo z tego co widze to dla malych firm sa zupelnie osobne subskrypcje.
No cóż to pozostaje Ci przeczytać kompletne warunki umowy. Odnośnie zapoznawania się z warunkami: co do zasady się absolutnie zgadzam. Ale w praktyce wychodzę z założenia, że przy tak niewielkich zobowiązaniach szkoda mojego czasu.
Nawiasem mówiąc; w tym przypadku za Adobe: "Jeżeli jednak w ciągu 30 dni od daty umowy zakup zostanie anulowany, nastąpi zwrot całej kwoty. W późniejszym czasie w przypadku anulowania członkostwa lub usunięcia stanowisk zostanie pobrana opłata w wysokości 50% pozostałego zobowiązania wynikającego z umowy. Aby anulować członkostwo, wystarczy skontaktować się z działem obsługi klienta."
Jak zamierzają to wyegzekwować - nie mam pojęcia. Ale mogę z tym brakiem wiedzy żyć :-)
Jak zamierzają to wyegzekwować - nie mam pojęcia. Ale mogę z tym brakiem wiedzy żyć :-)
bo najwazniejsze zeby minusy nie przeslonily nam plusow...
ja jednak wole miec pewnosc. zanim sie do czegos zobowiaze na jakichkolwiek zasadach.
zgodnie z prawem warunki umowy musza byc precyzyjne okreslone a nie dorozumiane. ;)
Bo najważniejsze jest zachowanie zdrowego rozsądku.
no a czy faktura jest wystawiana co miesiac czy od razu za rok? ;) nigdzie nie znalazlem ze promocja dot. firm, jest tylko slowo, ze adobe to potwierdzilo przez jakiegos konsultanta... to chyba troche za malo na pelna wiarygodnosc informacji...
bo z tego co widze to dla malych firm sa zupelnie osobne subskrypcje.
Ja to pisalem - dostalem odpowiedz w mailu, a dzis mi to jeszcze potwierdzili na chacie. Dwa zupelnie roznie zrodla, wiec dla firm tez to jest. Tyle, ze ta platnosc ;(
no to jeden problem powiedzmy rozwiazany... ale to wierzcholek gory pytan, na ktore nie ma odpowiedzi...
Bo w ogole ten support Adoba to jest jakis kosmiczny kosmos ;)
no ale jezeli support nic na te tematy nie pisze to korzystanie z tej promocji jest jak lokowanie w bamber gold. ;)
a jak jest z jezykiem pakietu? wybiera sie dowolny czy defaultowo jest PL?
Zawsze istnieje możliwość zakupu programu / pakietu w wersji planu dla zespołu (nawet dla pojedynczego użytkownika). Opłata w takim przypadku z góry za roczną subskrypcję. Zamówienie realizowane przez partnera Adobe także otrzymujecie polską fakturę. W przypadku zakupu bezpośrednio z Adobe należy posiadać NIP EU
utrecht a wiecej szczegolow mozna ? jakiegos partnera, u ktorego zalatwie to bezproblemowo i ktory wystawi w/w fakture ?
http://www.ceneo.pl/26327076
http://www.ceneo.pl/26327147
a gdzie jest informacja (na stronie adobe), ze promocja do 2 grudnia nie wymaga wczesniejszego CS i ze mozna jej uzywac na 2 kompach jednoczesnie?
Skoro nie ma informacji, że wymaga wcześniejszej wersji, to jest chyba oczywiste, że nie wymaga.
W FAQ jest wprost napisane, że nie potrzebujesz mieć starszego PS.
Co to jest oferta programu Fotografia i Photoshop firmy Adobe?
Ta oferta obejmuje dostęp do programów Photoshop CC i Lightroom 5, modyfikacji i uaktualnień funkcji natychmiast po ich opublikowaniu, 20 GB pamięci masowej w chmurze do udostępniania plików i współpracy, a także konto w witrynie Behance ProSite umożliwiające utworzenie osobistego portfolio zawodowego. Oznacza to wszystkie zalety członkostwa pojedynczej aplikacji Creative Cloud dla programu Photoshop CC, a dodatkowo program Lightroom 5 — w wyjątkowo przystępnej cenie miesięcznej.
Zakupu można dokonać do 2 grudnia 2013 r. tylko w witrynie Adobe.com.
Zapis o drugim komputerze jest od zawsze pkt. 2.1.3 EULA
http://www.adobe.com/products/eulas/pdfs/Gen_WWCombined-MULTI-updated.pdf
http://www.adobe.com/pl/products/activation/
http://www.adobe.com/pl/products/activation/pdfs/CS6_Install_FAQ%20_external_starting_3_22.pdf
no ok... te znam, ale do CC zadnego regulaminu w postaci pdf nie znalazlem...
http://www.ceneo.pl/26327076
http://www.ceneo.pl/26327147
No tak, tyle ze te oferty ju znie sa tak korzystne cenowo jak tamta.
tylko... cos mi sie wydaje, ze ta oferta nie jest dla firm...
Członkostwo Creative Cloud dla użytkowników indywidualnych jest przeznaczone dla osób pracujących samodzielnie, na przykład pracowników nieetatowych, uczniów i studentów. Dostępne jest pełne członkostwo Creative Cloud, pełne członkostwo Creative Cloud dla uczniów i nauczycieli oraz członkostwo Creative Cloud obejmujące pojedynczą aplikację. Usługa Creative Cloud dla użytkowników indywidualnych jest dostępna w witrynie Adobe.com oraz w wybranych sklepach stacjonarnych i internetowych.
Usługa Creative Cloud dla zespołów jest przeznaczona dla małych i średnich organizacji. Jest to kompletne członkostwo. Usługa Creative Cloud dla zespołów jest dostępna w witrynie Adobe.com oraz za pośrednictwem sieci sprzedawców (http://www.adobe.com/pl/volume-licensing/vip-resellers.html). Dowiedz się więcej (http://www.adobe.com/pl/products/creativecloud/faq.html#cc-teams) o usłudze Creative Cloud dla zespołów.
Nigdzie nie jest napisane, ze to dotyczy firm. Dlatego pewnie nie ma rozwiazania z faktura, bo nie da sie jej wystawic za miesieczne wplaty...
Rzeczywiscie znalazlem potwierdzenie na forum Adobe(!) ze CC dziala na takich samych zasadach jak poprzednie wersej CS jesli chodzi o instalacje na 2 kompach. Moga byc dwa stacjonarne, moze byc stac i lap. moze byc PC i PC moze byc MAC i PC. i chyba jedyna zmiana na korzysc jest mozliwosc instalacji dowolnej wersji jezykowej na kazdej maszynie. no i kompy nie moga byc uzywane jednoczesnie, tzn kompy moga, ale nie aplikacje adobe. czyli tak jak bylo.
co do firm praktycznie jest jasnosc... ale pozostaje pytanie - czy jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza miesci sie w pojeciu "osób pracujących samodzielnie"? czy jest to firma i wymaga licencji dla zespolow?
Adobe CC promo przedluzone do 8.12. czyzby brak zainteresowania?
2pompony
03-12-2013, 16:16
Teraz już nei ma innego wyjścia. Skończy się jedna promocja, zacznie się inna. Straszą że do grudnia? Spokojnie, w takim razie od stycznia będzie lepsza. Skończy się styczniowa? Spokojnie, będą jeszcze walentynki w lutym, będzie wiosna w marcu, będą kwiatki w kwietniu - każda okazja jest dobra.
Przykład: poprzednio LR+PS tylko dla posiadaczy CS3? Tanio i fajnie, ale skończyło się. Co jest teraz? To samo, ale już nei potrzeba posiadać CS3.
I tak to się będzie turlać...
Tomahawk
03-12-2013, 16:41
Zawsze się znajdzie klient na hasło "promocja". Dobry haczyk na łatwą rybę ;]
Jacek z Nikonem też
03-12-2013, 17:22
Najsprytniej jest nie płacić w ogóle, tylko używać pirackiej wersji, jednocześnie najlepiej narzekając, że fotografom mało płacą. Albo kupić za grosze jakąś starą wersję "w razie wpadki". A tych, którzy nie są złodziejami nazwać frajerami. Bo to Polska właśnie.
Co to z Tobą Jacku, że gorycz Ci się ulewa?
C'est la vie, i szkoda zawracać Wisłę kijem, bo na taki stan pracowały co najmniej dwa pokolenia.
Hej. A ja przyznam się bez bicia, że z ostatniej promocji skorzystałem a przy okazji miałem niewielkie spotkanie z supportem Adoba :)
To może wspomnę o dwóch ciekawostkach.
1. Jako użytkownik zarejestrowany w Polsce można dokonać płatnością kartami kedytowymi Visa lub Mastercard. Użytkownicy American Express niestety nie dokonaja zakupu. Co ciekawe, będąc uzytkownikem zarejestrownaym w USA, można tą kartą. Tak więc, osoby bez wcześniej wymienionych kart kredytowych raczej muszą kombinować.
2. W przypadku rejestracji warto pilnować kraju w ustawieniach - to pole później jest nieedytowalne. Jest informacje, że można to zrobić przez onlinowy support. Niestety pomoc techniczna twierdzi, że trzeba założyć nowe konto, gdyż tego pola nie można zmienić :)
ot takie ciekawostki :)
pozdrawiam
Jacek z Nikonem też
23-10-2014, 16:14
Właśnie dostałem maila od Adobe, że w listopadzie 2014 moja umowa zostanie przedłużona o kolejny rok W TEJ SAMEJ CENIE. Czyli wszystkie przewidywania i mądrości hejterów Adobe okazały się nic nie warte.
To jak to jest z tym kartami prepaid? Da radę w ten sposób płacić? Ktoś tak próbował? Czy zostaje jedynie płatność kartami kredytowymi?
Płacę prepaidem od ponad roku i nie mam z tym jakichkolwiek problemów. W międzyczasie zmieniłem na dodatek kartę. Wymagało to jednego kontaktu ze wsparciem i sprawa została załatwiona.
Jacek z Nikonem też
06-11-2014, 12:36
Nie sądzę by wymagało to kontaktu ze wsparciem, jak nie zapewniłem środków na mojej prepaidowej karcie to wystarczyło doładować środki a potem przez stronę adobe kliknąć ustawienia karty (na takie same jak były) aby adobe podjęło ponownie próbę pobrania środków, analogicznie zmienia się numer karty.
Nie sądzę by wymagało to kontaktu ze wsparciem, jak nie zapewniłem środków na mojej prepaidowej karcie to wystarczyło doładować środki a potem przez stronę adobe kliknąć ustawienia karty (na takie same jak były) aby adobe podjęło ponownie próbę pobrania środków, analogicznie zmienia się numer karty.
Pewnie masz racje. Tyle, że ja to robiłem na początku roku i wówczas wsparcie potwierdziło mi, że bywają problemy ze zmianą numeru karty. Czy coś się zmieniło od tego czasu - nie wiem.
DaroD300S
10-11-2014, 09:04
Mnie interesuje jak zaksięgować fakturę od nich. Trzeba uzyskać NIP UE? Da się odpisać VAT? Dosyłają fakturę co miesiąc?
Widać, że nie jest to promocja szyta dla firm.
Jeśli podczas rejestracji podasz nip to otrzymasz fakturę VAT. Podatek VAT musisz zapłacić już sam. Ja tak zrobiłem, ale nie będąc płatnikiem vat w Polsce nie miałem możliwości go zapłacić. Musiałem więc zrezygnować z faktury i teraz płacę jak osoba fizyczna. Jednak nie mogę tego wciągnąć w koszty.
dg
Pytanko takie - PS CC i LR w jakiej wersji są instalowane, jeśli zakup jest z Polski? PL czy można wybrać wersje angielskie?
Pytanko takie - PS CC i LR w jakiej wersji są instalowane, jeśli zakup jest z Polski? PL czy można wybrać wersje angielskie?
Wprawdzie mam pełny pakiet, ale podejrzewam, że przy foto też można wybrać angielską wersję. Przy okazji zakup wersji TYLKO angielskiej (a nie international) kosztuje mnie 2 euro miesięcznie mniej.
Wprawdzie mam pełny pakiet, ale podejrzewam, że przy foto też można wybrać angielską wersję. Przy okazji zakup wersji TYLKO angielskiej (a nie international) kosztuje mnie 2 euro miesięcznie mniej.
A ten international to rozumiem, że wszystkie języki i możliwość zmiany w trakcie subskrypcji?
Tak, można wybrać wersję angielską. Ja tak zrobiłem, bo polskie lokalizacje są niechlujnie zrobione i męczy mnie radosna twórczość tłumaczących. Poza tym część komunikatów i tak pozostaje w języku lengłydż.
Jeśli podczas rejestracji podasz nip to otrzymasz fakturę VAT. Podatek VAT musisz zapłacić już sam. Ja tak zrobiłem, ale nie będąc płatnikiem vat w Polsce nie miałem możliwości go zapłacić. Musiałem więc zrezygnować z faktury i teraz płacę jak osoba fizyczna. Jednak nie mogę tego wciągnąć w koszty.
Jeśli chcesz otrzymać fakturę*VAT zgodnie z polskimi standardami to musisz zgłosić się*do resellera Adobe. Oni wtedy pośredniczą i wystawiają poprawną fakturę i załatwiają abonament. Inaczej faktura jest loco Irlandia. Nie sprawdzałem jak wystawiana (na ile poprawnie), bo nie kręci mnie użeranie się z infolinią, jeśli mogę*tego uniknąć zawczasu.
Uprzedzam także, że nie ma już polskiej infolinii (tylko pisany czat), a komunikacja z supportem w Bangalore wymaga cierpliwości Matki Teresy. Są niezwykle uprzejmi ale niestety dobicie się*do osoby wystarczająco zaawansowanej wymaga czasu. I bogowie świadkami (hinduscy), że miałem kilka razy chęć wymordować sadystycznie cały dział. Nawet jeśli były tam kobiety.
A ten international to rozumiem, że wszystkie języki i możliwość zmiany w trakcie subskrypcji?
Czy można zmieniać - nie wiem. Nie sprawdzałem tego. Logicznie rzecz biorąc, to te dwa euro extra powinny na to pozwalać.
U mnie domyślnie przy rejestracji pojawił się polski, ale ponieważ 'od zawsze' pracuję na wersjach angielskich, to zmieniłem na angielską.
Przepraszam, ale taką wtykę wrzucę..bo hymm...wyjaśnijcie mi mi coś. Otóż siedzę i patrzę i widzę takie coś http://allegro.pl/adobe-photoshop-cs6-win-pl-i4822909292.html
Ok. Przyzwyczajony do kupowania różnych potrzebujek w cortlandzie myślę, normalna cena boxa, zresztą jakieś resztki bo adobe już tego nie sprzedaje chyba. Po chwili patrzę na to : http://allegro.pl/adobe-photoshop-cs6-win-mac-esd-dvd-g-data-faktura-i4750949674.html
Hymm... ktoś się z tym zetknął od strony praktycznej ?
Ten drugi link to wersja edukacyjna dla uczniów/studentów. Adobe pozwala na wykorzystywanie tej wersji w celach komercyjnych. Ale TYLKO PRZEZ TYCHŻE UCZNIÓW/STUDENTÓW.
No hym..szkoda, że nie piszą tam o tym. Walnięte w aukcji, że wersja komercyjna i finito. W dobie CC box cs6 za 3k ..wiadomo. A tu taki zonk..ech..
co do firm praktycznie jest jasnosc... ale pozostaje pytanie - czy jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza miesci sie w pojeciu "osób pracujących samodzielnie"? czy jest to firma i wymaga licencji dla zespolow?
Odkopuję temat bo sam poszukuję tejże informacji - jednoosobowa działalność gospodarcza łapie się na ofertę indywidualną za 12,29 euro ?
Odkopuję temat bo sam poszukuję tejże informacji - jednoosobowa działalność gospodarcza łapie się na ofertę indywidualną za 12,29 euro ?
Teraz możesz to zrobić taniej https://creative.adobe.com/promo/CreativeLiveCCPP?sdid=KQUIK
Teraz możesz to zrobić taniej https://creative.adobe.com/promo/CreativeLiveCCPP?sdid=KQUIK
Taniej jak wykupisz szkolenia na Ps i Lr w tym Creative Live za jedyne 299$ ;)
Taniej jak wykupisz szkolenia na Ps i Lr w tym Creative Live za jedyne 299$ ;)
Nie wystarczy się zarejestrować ? Przeklikałeś to ?
To jak to jest z tym kartami prepaid? Da radę w ten sposób płacić? Ktoś tak próbował? Czy zostaje jedynie płatność kartami kredytowymi?
Płacę prepaidem od ponad roku i nie mam z tym jakichkolwiek problemów. W międzyczasie zmieniłem na dodatek kartę. Wymagało to jednego kontaktu ze wsparciem i sprawa została załatwiona.
Do tej pory również płaciłem kartami prepaid i wszystko było ok. Do tej pory... bo pojawił się problem, gdy chciałem zakupić nową kartę (poprzednia straciła ważność). Okazuje się, że część banków (PEKAO, BZWBK) zaprzestało wydawania takich kart, a w innych bankach takie karty są połączone z rachunkami osobistymi. Czy orientuje się ktoś gdzie taką kartę można jeszcze dostać? Ewentualnie jak zapłacić za subskrypcję Adobe CC, bez posiadania karty kredytowej?
Ewentualnie jak zapłacić za subskrypcję Adobe CC, bez posiadania karty kredytowej?
Z tego co widzę można płacić przez PayPal, a PayPala można doładować przelewem z rachunku bankowego.
Tak. Oczywiście ma być to Twoja działalność gospodarcza i tylko Ty możesz korzystać z tego programu. Jeśli chciałbyś miec pracownika i jemu udostępnić program to musisz kupić wersję dla firm 1-stanowiskową, wtedy możesz korzystać Ty lub Twój dowolny pracownik, oczywiście korzysta tylko jedna osoba w 1 momencie, jak chcesz więcej to kupujesz licencję na tyle stanowisk ile osób bedzie jednocześnie pracowało w PS.
Do tej pory również płaciłem kartami prepaid i wszystko było ok. Do tej pory... bo pojawił się problem, gdy chciałem zakupić nową kartę (poprzednia straciła ważność). Okazuje się, że część banków (PEKAO, BZWBK) zaprzestało wydawania takich kart, a w innych bankach takie karty są połączone z rachunkami osobistymi. Czy orientuje się ktoś gdzie taką kartę można jeszcze dostać? Ewentualnie jak zapłacić za subskrypcję Adobe CC, bez posiadania karty kredytowej?
Sprawdź, czy nie możesz zapłacić zwykłą kartą płatniczą - ja tak korzystam z karty BZWBK i działa jak kredytówka .
Również za Adobe CC płacę zwykłą kartą płatniczą, nigdy nie było problemu, nie musiałem podpinać kredytowej.
gregorek
30-01-2016, 15:36
Ja ostatnio próbowałem zapłacić swoją kartą płatniczą...i niestety lipa. Adobe uparcie twierdzi, że "dane do faktury nie zgadzają się" i karta jest odrzucana. Sprawdzałem 100 razy i moje dane w banku są w 100% takie same jak wpisałem podczas próby zakupu. W końcu w akcie desperacji doładowałem swoje konto na PayPal, no i jest, udało się! Niestety moja radość nie trwała zbyt długo. Od Adobe dostałem maila z potwierdzeniem zamówienia w którym było napisane:
"Aktualnie występują problemy z systemem przetwarzania zamówień. Twoje zamówienie zostanie wkrótce sprawdzone i zrealizowane. W ciągu 24 godzin otrzymasz wiadomość e-mail z informacją o statusie Twojego zamówienia. Może ona zawierać informacje na temat sposobu pobrania produktu lub potwierdzenia statusu przesyłki."
Kasę z konta PayPal zdjęło a konto nie zostało uruchomione, zamówienie w godzinach wieczornych w magiczny sposób zniknęło i teraz go nie widać. Ze strony Adobe żadnego maila, nic. Z obsługą klienta jeśli uda mi się skontaktować to nie wcześniej niż w poniedziałek.
jordancity
01-02-2016, 00:14
Jak wygląda sprawa z fakturą wystawianą przez Adobe? Czy konieczny jest europejski NIP?
gregorek
01-02-2016, 13:30
Również za Adobe CC płacę zwykłą kartą płatniczą, nigdy nie było problemu, nie musiałem podpinać kredytowej.
Jeśli możesz zdradzić, to w jakim banku masz kartę płatniczą? Właśnie jestem po rozmowie z obsługą Adobe i uzyskałem informację, że aby móc opłacić konto trzeba mieć kartę która obsługuje płatności na zasadzie Direct Debit bez numeru CW.
2pompony
01-02-2016, 14:41
Ja słówko nei o Adobe, tylko o kartach... Otóż bywając w Europie (ponoć wspólnej) i płacąc tu i ówdzie kartami, a także z domu przez sieć (a to za hotel, a to za bilety, karnety, wejściówki, itp) już nei raz się przekonałem, że karty pomimo identycznego na oko wyglądu (wypukłe, jednego operatora, o jednej nazwie, itd) zachowują się całkiem różnie.
Kiedyś próbowałem zapłacić za hotel w Lizbonie i przysłali mi info, że nie mogą obciążyć karty pomimo paru prób. Zadzwoniłem do banku w czym rzecz, na co mi powiedzieli, że w systemie nie widzą nawet próby obciążenia karty, więć nawet nei wiedzą w czym problem. Hotelarzom podałem drugą kartę i poszło od pierwszego kopnięcia. W Paryżu było identycznie - jedna karta sprawdzała się wszędzie, inna miałą problemy a to w automatach biletowych, a to w sklepach...
Zmierzam do tego, że krata karcie nierówna, nawet jak profanowi wydają się identyczne; czymś muszą się różnić, skoro z jednymi idzie gładko a inne maja pod górkę.
Jak ktoś ma konto w mBanku to jest fajna opcja - można sobie zamówić za 25zł/rok kartę wirtualną, podpiąć ją do swojego konta i korzystać z niej do płatności internetowych. Działa jak karta kredytowa, posiada swój nr rachunku i kod CVV, można zasilać i rozładowywać kiedy się chce. Spokojnie można w ten sposób płacić za pakiet Adobe CC.
Borat1979
01-02-2016, 23:28
Mam kartę Inteligo i nigdy nie zdarzyło mi się abym nie mógł zapłacić za granicą, zakupy robione w sieci czy jakakolwiek usługę elektroniczną bez względu na kraj czy walutę. Jak by były sklepy, w których płaci się elektronicznymi paciorkami to pewnie też by poszło po aktualnym kursie na paciorki :)
madebyzosiek
01-02-2016, 23:29
Jak ktoś ma konto w mBanku to jest fajna opcja - można sobie zamówić za 25zł/rok kartę wirtualną, podpiąć ją do swojego konta i korzystać z niej do płatności internetowych. Działa jak karta kredytowa, posiada swój nr rachunku i kod CVV, można zasilać i rozładowywać kiedy się chce. Spokojnie można w ten sposób płacić za pakiet Adobe CC.
Ja w BZ WBK mam takie coś za darmo :-D
No to jeszcze lepiej :) A ja się cieszyłem, że w sumie 25zł/rok to całkiem przystępnie ;)
Jak wygląda sprawa z fakturą wystawianą przez Adobe? Czy konieczny jest europejski NIP?
nie ma potrzeby mieć europejskiego NIPu, wystarczy po rejestracji napisać do obsługi o dodanie PL NIPu, wtedy dostajesz FV z VAT i NIPem zwykłym. Ja tak mam i księgowa nie ma problemu z nią.
jordancity
01-02-2016, 23:51
Dzięki :)
Hmm czy mozna pozbyc sie Adobe Application Managera i zaistalowac tylko PS?
Hmm czy mozna pozbyc sie Adobe Application Managera i zaistalowac tylko PS?
Jeżeli to ta aplikacja do aktualizacji pakietu to odkliknij jej autostart. Też mam ją wyłączoną na stałe. Uruchamiam tylko jak jest info na fb czy Twitterze, że wyszła aktualizacja.
szybkie pytanie...czy do wersji abonamentowej z Adobe, Lightrooma CC oraz Ps CC można wgrać spolszczenie? jeśli tak to może ktoś podpowie gdzie szukac :)pozdrawiam
ps. PS CC jest w wersji polskiej, więc moje pytanie dotyczy tylko LR CC
madebyzosiek
06-02-2016, 19:37
Nie ma oficjalnego lr w wersji polskiej...
chodziło mi o spolszczenie:)
madebyzosiek
06-02-2016, 21:05
Musisz spróbować :-)
Już wiem:) Żadne spolszczenie nie działa na subskrypcji LR CC , ale tu mi akurat nie przeszkadza, dosyc dużo pracowalem juz wczesniej na LR i znam go na pamięć:) bardziej mi chodzilo o PS, ale on akurat jest po polsku także spoko.
Pozdrawiam
Czy w pakiecie za 12.29 Euro jest jakaś opcja aby korzystać w firmie ?
Czy w pakiecie za 12.29 Euro jest jakaś opcja aby korzystać w firmie ?
Oczywiście.
Oczywiście.
A czy moge byc zarejestrowany w adobe tylko podając swoje dane osobiste ?
A czy moge byc zarejestrowany w adobe tylko podając swoje dane osobiste ?
Doprecyzuj o co ci chodzi, bo nie bardzo rozumiem.
Chcesz używać PS CC kupiony na siebie (osobę fizyczną) w firmie, której jesteś pracownikiem i nie masz możliwości / nie chcesz wziąć faktury na firmę? Na komputerze użytkowanym przez ciebie, ale który nie jest twoją własnością?
Hmm a ja mam takie pytanie.
Na stronie planów Adobe na samym dole jest okienko wybierz walutę.
Plan Fotografia w euro to 12,29 miesięcznie, a putinorublach 299 co daje (po aktualnym kursie NBP) jakieś 17 złociszy. Nawet jak doliczyć 100% za opłaty i przewalutowania to jest taniej...
Ktoś wie czy da się jakoś zmusić Adobe żeby płacić w rublach ?
Zapewne trzeba podać rosyjski adres i mieć tamtejszą kartę. Taki PS używany na stałe w Polsce będzie jednak nielegalny.
Jesteś pewien że będzie nielegalny ? Żona jest Rosjanką, mieszkamy w Polsce ale jest też zameldowana w Rosji, może to coś zmienia ? :D
Nieistotna jest narodowość czy obywatelstwo, a miejsce użytkowania. Ale każda firma ma swoją politykę. Możliwe, że za ruble można kupić tylko wersję w cyrylicy i za nic nie da się zmienić języka, wtedy możesz ją do woli używać na całym świecie.
Możesz spróbować zarejestrować się podając adres w Rosji i płacić przy pomocy konta paypal również z Rosyjskimi danymi teleadresowymi.
Podobny trick jest używany przez posiadaczy konsol Playstation, żeby kupować gry na amerykańskim playstation store.
- - - - kolejny post - - - - - -
Nieistotna jest narodowość czy obywatelstwo, a miejsce użytkowania.
A jeśli używam na laptopie, to mogę z nim lecieć na wakacje do Rosji, czy potrzebuję specjalne pozwolenie z Adobe? ;-)
Ograniczenia regionalne to nie prawo, nie dajmy się robić w konia korporacjom. Ich support może nas olać itp, ale nie jest to kopia kupiona nielegalnie.
PS: W chwili obecnej PS CC jest tańszy w UK niż u nas.
nie ma potrzeby mieć europejskiego NIPu, wystarczy po rejestracji napisać do obsługi o dodanie PL NIPu, wtedy dostajesz FV z VAT i NIPem zwykłym. Ja tak mam i księgowa nie ma problemu z nią.
Czy ktoś może to potwierdzić? Ktoś również rozlicza faktury od Adobe w ten sposób?
genghiskhan
06-07-2016, 18:50
Wszędzie szukam pomocy i już wymiękam. Jak u Was wygląda akceleracja GPU w PS i ACR? W PS wykrywa mi prawidłowo grafę (GTX 1080), natomiast w ACR wywala błąd, nie wykryto sprzętu/strownika GPU wyłączone. Wszystko mam najnowsze (updaty z CC jak i nowe sterowniki od nvidii). Windows 10 64bit
Wcześniej miałem GTX 970 i chwilę ti550 i to samo - w PS działa w camera raw już nie....
Możecie sprawdzić u siebie i dać znać?
madebyzosiek
06-07-2016, 19:14
U mnie akceleracje są wyłączone w obu programach... Zdecydowanie lepiej pracują oba programy...
genghiskhan
06-07-2016, 21:36
U mnie akceleracje są wyłączone w obu programach... Zdecydowanie lepiej pracują oba programy...
okej ale jakie rawy obrabiasz? 12/24/36mpix? i jaki komp?
madebyzosiek
06-07-2016, 21:49
okej ale jakie rawy obrabiasz? 12/24/36mpix? i jaki komp?
24 MPX (czasem 12)- 14 bit, i7, 16 GB RAM, 860 GTX, SSD (laptop), W10 64 bit. Pogorszyło się bardzo po ostatniej aktualizacji Adobe CC...
Zapewne trzeba podać rosyjski adres i mieć tamtejszą kartę. Taki PS używany na stałe w Polsce będzie jednak nielegalny.
Jesteś pewien? Czyli jak kupiłem w Polsce Adobe CC dla fotografów to nie mogę wyjechać na pół roku za granice i tam go używać? Bzdura i absurd, przecież zapłaciłem!
p.s, sam wolałbym płacić w USD a nie EUR bo ciut taniej na kursie wychodzi.
Jesteś pewien? Czyli jak kupiłem w Polsce Adobe CC dla fotografów to nie mogę wyjechać na pół roku za granice i tam go używać? Bzdura i absurd, przecież zapłaciłem!
A rozumiesz różnicę pomiędzy stwierdzeniem "na stałe" a "na pół roku"?
ThomasVoland
09-07-2016, 09:12
Więc ile dni używania za granicą jest dopuszczane? Adres faktury jest powiązany z krajem subskrybcji z tego co pamiętam, więc kupując w innym kraju nie będzie można odliczyć kosztów, a nawet jakby się dało to trzeba doliczyć podatki samemu.
Photoshopa mam kupionego w innym kraju niż ten, w którym mieszkam. Tam gdzie go kupiłem nie bywam w ogóle, mam tam zarejestrowaną firmę i płatność odbywa się systemem z tamtego kraju. Jeśli dobrze rozumiem, to wg. ciebie taki PS jest nielegalny, mimo że żaden punkt licencji nie został złamany (chyba że się mylę?). Niezbyt widzę w tym sens.
A rozumiesz różnicę pomiędzy stwierdzeniem "na stałe" a "na pół roku"?
A rozumiesz różnicę pomiędzy "nielegalne" a "niezgodne z listą pobożnych życzeń Adobe"?
Nie mam pojęcia czemu próbujesz być adwokatem diabła na forum, ale w ten sposób wprowadzasz w błąd użytkowników.
Jako moderator masz też "z urzędu" trochę większy kapitał zaufania, więc szkoda podwójna...
david555
09-07-2016, 10:57
A były już jakieś rozstrzygnięcia prawne w tych sprawach, które mogłyby służyć choćby za precedens ?
Gdybaniem i własną logiką nie zbudujemy pewników. :)
A były już jakieś rozstrzygnięcia prawne w tych sprawach, które mogłyby służyć choćby za precedens ?
Gdybaniem i własną logiką nie zbudujemy pewników. :)
W naszym kraju nie stosuje się prawa precedensu - za ten sam "czyn" jeden sąd Cie może skazać, a mnie uniewinnić :) ot taki piękny mamy kraj w którym lewa ręka nie wie co robi prawa :P
Mógłby się ktoś odnieść do mojego pytania z przed kilku postów? Byłbym niezwykle wdzięczny.
Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
Mógłby się ktoś odnieść do mojego pytania z przed kilku postów? Byłbym niezwykle wdzięczny.
W sumie nie bardzo rozumiem czemu masz wątpliwości.
Podasz NIP-EU - faktura będzie ze stawką VAT 0% (musisz naliczyć go sam).
Podasz NIP zwykły - dostaniesz fakturę VAT ze stawką 23%.
Wątpliwości mam ponieważ taka sama faktura jest z Google adwords a przy niej księgowy mi powiedział, że się tak nie da... stąd moje wątpliwości. Dodatkowo w formularzu nie ma możliwości podania naszego Nipu
Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
Wątpliwości mam ponieważ taka sama faktura jest z Google adwords a przy niej księgowy mi powiedział, że się tak nie da...
Za Google AdWords dostaję fakturę ze stawką VAT 0%, nasza księgowość nie ma problemu z wciągnięciem jej w koszty działalności.
stąd moje wątpliwości. Dodatkowo w formularzu nie ma możliwości podania naszego Nipu
Jest, jest...
Nawet sprawdziłem i teraz żałuję, bo podałem na koncie prywatnym NIP-EU firmowy i teraz wyświetla mi info: "W celu dokonania zmiany numeru VAT powiązanego z Twoim kontem prosimy o kontakt" :-/
Plan Fotografia w euro to 12,29 miesięcznie, a putinorublach 299 co daje (po aktualnym kursie NBP) jakieś 17 złociszy. Nawet jak doliczyć 100% za opłaty i przewalutowania to jest taniej...
A rozumiesz różnicę pomiędzy "nielegalne" a "niezgodne z listą pobożnych życzeń Adobe"?
Nie mam pojęcia czemu próbujesz być adwokatem diabła na forum, ale w ten sposób wprowadzasz w błąd użytkowników.
Jako moderator masz też "z urzędu" trochę większy kapitał zaufania, więc szkoda podwójna...
To może przeczytasz o co chodziło?
O ewidentne wyłudzenie VAT. Uważasz, że to jest legalne?
To może przeczytasz o co chodziło?
O ewidentne wyłudzenie VAT. Uważasz, że to jest legalne?
Ewidentna to jest, niestety, twoja nadinterpretacja. Przeczy jej nawet cytat który sam wkleiłeś ("Nawet jak doliczyć 100% za opłaty i przewalutowania").
Twoim argumentem za rzekomą nielegalnością takiego zakupu jest miejsce zamieszkania/prowadzenia działalności (post #106).
Otóż można sobie kupić oprogramowanie nawet w Zimbabwe, jeśli tylko dopełni się wszelkich formalności celnych i/lub podatkowych, to będzie go można używać w Polsce.
Legalnie.
Nawet jeśli jest to sprzeczne z licencją, bo licencja sama nie tworzy prawa, lecz musi być z nim zgodna.
Jeśli jakikolwiek jej zapis jest niezgodny z prawem (naszym, bo może być zgodny np. w USA), to nie jest wiążący dla użytkownika. Ten konkretny zapis, nie cała licencja.
Myślisz, że ktoś miał zamiar oclić takie oprogramowanie? Raczej chodziło mu o opłaty bankowe za płatność.
Poza tym, żeby kupić taki program trzeba podać zagraniczny adres i tu jest pierwsze oszustwo. Jak podasz prawdziwy, to masz cenę w Euro.
Myślisz, że ktoś miał zamiar oclić takie oprogramowanie? Raczej chodziło mu o opłaty bankowe za płatność.
Jeśli chciałby oprogramowanie użyć w DG, to nie miałby innego wyjścia. Do użytku prywatnego prościej by było po prostu spiracić.
Doliczenie "nawet 100%" sugeruje sumę wszelkich opłat, nie tylko bankowych, ale obaj możemy tylko przypuszczać co autor miał na myśli.
Poza tym, żeby kupić taki program trzeba podać zagraniczny adres i tu jest pierwsze oszustwo. Jak podasz prawdziwy, to masz cenę w Euro.
OK, powiedzmy zatem że mam sklep internetowy z towarem który ty chcesz kupić.
I po podaniu danych teleadresowych widzisz, że cena jest dwukrotnie wyższa. Tylko dlatego, że jesteś z Wrocławia, a nie Krakowa.
How do you like them apples? :-)
To jest wieczny konflikt pomiędzy interesem użytkownika (który chce kupić jak najtaniej) a firmy software'owej/dystrybutora (który chce ci sprzedać oprogramowanie za jak najwyższą cenę).
Nieuczciwe są/bywają obie strony.
To dosyć skomplikowany i drażliwy temat. Dla ciebie oszustwem jest podawanie nieprawdziwego adresu, dla mnie nieuczciwe jest wymuszanie na nabywcy prywatnym podanie adresu w ogóle (kupując w sklepie ten sam soft na paragon podajesz adres?) i uzależnianie od niego ceny.
Ogólnie sprawa licencjonowania to jedno wielkie szambo (utrudnianie/uniemożliwianie przeniesienia licencji, zwrotu towaru itp.). Firmy software'owe mają bardzo wiele brudu za pazurami. Problem polega na tym, że pirat złapany na piractwie za swój czyn beknie, a druga strona za zapisy ewidentnie niezgodne z prawem/zbiorowym interesem konsumentów nie ponosi żadnej odpowiedzialności.
Jako że mnie wywołaliście do tablicy, to idę.
Autor nie miał na myśli cła, tylko opłaty za przelewy zagraniczne, przewalutowania itp. O cle autor nie myślał, bo się na co dzień tym nie para i mu to do łba nie przyszło. Autor myślał o zakupie czysto amatorskim, prywatnym a nie o firmie.
Co do adresu zamieszkania, to tu już by nie było oszustwa. Jak autor wcześniej pisał, jego żona jest rosjanką i jest zameldowana w Rosji, mimo że mieszka w Polsce (durni urzędnicy carscy nie mogą pojąć jak ktoś się może chcieć wymeldować, bez wskazania nowego adresu w Rosji). Zatem zakup mógłby być zrealizowany na legalny adres w Rosji. A to że właściciel, mieszka i używa softu w Polsce, no to równie dobrze, jak Wy wyjedziecie na miesiąc, to nie wolno Wam softu używać...
A czy przypadkiem nie jest tak, że jeżeli otrzymasz fakturę z już naliczonym watem to będzie on opłacony w Irlandii? (tam faktura jest wystawiana) A wat powinien być naliczony w naszym kraju aby US się nie czepiał. Jeśli źle myślę to proszę mnie poprawić.
Nie licencjonuje na firmę więc nie wiem, ale zakładam że może tak być. Sprzęt zamawiany przez internetowy AppleStoreOnline przychodzi z jednego z kilku centrów dystrybucyjnych, włąśnie z fakturą Irlandzką w przypadku EU. Nie zdziwiłbym się gdyby Adobe również w IR wystawiało faktury :)
A czy przypadkiem nie jest tak, że jeżeli otrzymasz fakturę z już naliczonym watem to będzie on opłacony w Irlandii? (tam faktura jest wystawiana) A wat powinien być naliczony w naszym kraju aby US się nie czepiał. Jeśli źle myślę to proszę mnie poprawić.
nie, powinien być naliczony w Irlandii o ile Adobe ma tam siedzibę.
jak ma w Berlinie, to w Niemczech itd.
Ty go sobie odliczysz, bez problemu do tego Ci potrzebny NIP UE ( tzw dostawa wewnątrzwspólnowtowa )
NIP UE tym się różni od NIP, że ma PL z przodu.
nie, powinien być naliczony w Irlandii o ile Adobe ma tam siedzibę.
jak ma w Berlinie, to w Niemczech itd.
Ty go sobie odliczysz, bez problemu do tego Ci potrzebny NIP UE ( tzw dostawa wewnątrzwspólnowtowa )
NIP UE tym się różni od NIP, że ma PL z przodu.
Adobe wystawia fakturę z zerową stawką VAT czyli na kwotę netto. Formalnie rzecz biorąc należy teraz samemu naliczyć sobie dodatkowo ten podatek a następnie odliczyć. Czyli nic więcej się nie płaci. Ale w deklaracji należy te operacje wykazać.
Tyle w kwesti dostaw wewnątrz UE.
Pozdro
Wiesiek
Adobe wystawia fakturę z zerową stawką VAT czyli na kwotę netto. Formalnie rzecz biorąc należy teraz samemu naliczyć sobie dodatkowo ten podatek a następnie odliczyć. Czyli nic więcej się nie płaci. Ale w deklaracji należy te operacje wykazać.
Tyle w kwesti dostaw wewnątrz UE.
Pozdro
Wiesiek
dobrze mówisz.
tak też jest prawidłowo.
z tym, że z tego co pamiętam podatek naliczony przez siebie musisz zapłacić "od razu" a odliczysz sobie po jakimś czasie.
więc niby na zero, ale i tak w plecy na płynności.
chyba, że coś się zmieniło.
ps
nie wiem jak adobe wystawia faktury bo brałem subskrypcję na siebie.
Tylko, że Wy w tym momencie mówicie o Vatowcach. Osoba będąca "nieVatowcem" ma trochę inaczej.
Tylko, że Wy w tym momencie mówicie o Vatowcach. Osoba będąca "nieVatowcem" ma trochę inaczej.
Czy osoba będąca "nieVatowcem" może mieć NIP-EU?
Chyba może mieć, ale po co?
Podając NIP-EU, dostajesz fakturę z VAT 0% i musisz naliczyć polskie 23%. A nie możesz już go odliczyć. Wyjdzie na to samo, tylko więcej roboty. A jeśli towar pochodzi z kraju, który ma niższą stawkę VAT, to jeszcze się dopłaci.
@Merde nie może mieć NIP-eu stąd moje pytania, bo gdzieś wyczytałem, że trzeba podać NIP-eu kupując na firmę. Ale po tym co piszecie widzę, że jednak mogę podać po prostu nasz "zwykły" NIP i otrzymać normalną fakturę, nic nie kombinować i bez problemu ją księgować. Dzięki za odpowiedzi! :)
Głupie pytanie ale, gdzie Lightroom CC pod OSX trzyma zaimportowane zdjecia(RAW)+informacje o tym jak je wywołałem?
Jedyna ścieżka jaką udało mi się ustalić w ustawianiach to:
http://twitter.com/kaefpe/status/762276499114299392/photo/1
ale pliki tutaj wydają się zbyt małe jak na kilka sporych raw które zaimportowałem..
2pompony
07-08-2016, 17:38
Głupie pytanie ale, gdzie Lightroom CC pod OSX trzyma zaimportowane zdjecia(RAW)+informacje o tym jak je wywołałem?
LR trzyma te informacje oddzielnie: RAWy tam, gdzie je dałeś przy imporcie (możesz je albo zatrzymać tam gdzie są podczas importu, albo gdzieś je przemieścić, np. na jakiś zewnętrzny dysk), a informację o obróbce w tym, co nazywa się Catalog (ścieżkę do niego ustalasz sam, albo godzisz się na defaultową, którą LR proponuje).
Gdzie trzymasz RAWy, albo co się z nimi stało podczas importu (gdzie je skopiowałeś lub przeniosłeś) powinieneś sam wiedzieć, ścieżkę do Catalog znajdziesz w Catalog Settings (Library > Edit > Cat Set > [zakładka] General).
Jak pomimo tego dalej nie wiesz gdzie są RAWy, kliknij na obrazek prawym (może masz to na macu) i wybierz albo Go to folder in Library, albo Show in Finder. Jeśli sobie to ustawisz, LR w widoku Grid jako opcję możxe wyśietlać nazwę folderu w jakim siedzi zdjęćie.
LR trzyma te informacje oddzielnie: RAWy tam, gdzie je dałeś przy imporcie (możesz je albo zatrzymać tam gdzie są podczas importu, albo gdzieś je przemieścić, np. na jakiś zewnętrzny dysk), a informację o obróbce w tym, co nazywa się Catalog (ścieżkę do niego ustalasz sam, albo godzisz się na defaultową, którą LR proponuje).
Gdzie trzymasz RAWy, albo co się z nimi stało podczas importu (gdzie je skopiowałeś lub przeniosłeś) powinieneś sam wiedzieć, ścieżkę do Catalog znajdziesz w Catalog Settings (Library > Edit > Cat Set > [zakładka] General).
Jak pomimo tego dalej nie wiesz gdzie są RAWy, kliknij na obrazek prawym (może masz to na macu) i wybierz albo Go to folder in Library, albo Show in Finder. Jeśli sobie to ustawisz, LR w widoku Grid jako opcję możxe wyśietlać nazwę folderu w jakim siedzi zdjęćie.
THX za wyjaśnienie, czyli on w Catalog trzyma tylko info o obróbce + info do ścieżki skąd importowałem RAW. Myślałem że jak on importuje RAW to gdzieś go kopiuje, a tu jednak nie - trochę bez sensu bo jak przeniosę RAW to LR się pogubi ;( Nie ma opcji aby trzymał do każdego RAW osobno info w katalogu ze zdjęciem? Kiedyś używałem PS do "wołania" i on trzymał do każdego z osobno "obok" RAW'a.
B_Marcin
07-08-2016, 20:50
Nie, nie jest to bez sensu, tak to działa.
LR w swoim katalogu zapisuje info o rawie (+ masę innych rzeczy) i tyle. Po co miałby dublować nieraz setki GB danych?
Opcja której szukasz znajduje się w Catalog Settings -> zakładka Metadada i zaznaczasz opcję Automatically write changes into XMP
Obok każdego pliku raw bedzie osobny plik XMP w którym będą info o obróbce (nie bez flag, ratingów, tagów itd)
edit
a jak chcesz pracowac na plikach które przeniosłeś w inne miejsce to najpierw stwórz sobie dla nich Smart Previews:
Library -> previews -> build smart previews
ew. jak przeniesiesz rawa w inne miejsce to w katalogu tylko wskazujesz nowa sciezke przy miniaturce rawa i wszystko wraca do normy.
2pompony
07-08-2016, 22:34
Ufanie w pliki xmp w dzisiejszych czasach bywa złudne. Na samym początku, tak mniej więcej na wysokości wersji LR2 może i było to wystarczające - ale dziś już zdecydowanie nie jest. Zbyt dużo rzeczy xmp opuszcza czy nie uwzględnia, po drugie niektórym nie podoba się właśnie to, że zaśmieca dysk dodatkowymi pliczkami (co prawda malutkimi), ale jednak. Przy dzisiejszym stylu pracy w LRze, przy wielu wersjach zrobionych z jednego obrazka (kwadraty, czarnobiałe, crossy, różne wersje obróbkowe czy różne kadrowania) po prostu xmp nie wystarcza.
Jeśli zaś chodzi o sam pomysł na działanie programu - to jest moim zdaniem nie tylko rewelacyjny, ale też rewelacyjnie prosty: sam dbasz o to, gdzie przechowujesz RAWy, a LR w nie nie ingeruje w najmniejszym stopniu, bo nie ma takiej możliwości. Czyli nie ma możliwości zniszczenia zdjęć, obojętne co się nawyprawia - mądrze czy nie, przez przeoczenie, nadpisanie, głupotę operatora, shackowanie programu, czy przez przypadek. I to jest podstawa - LRem nie da się zepsuć swojej kolekcji cyfrowych negatywów; jest bezpieczna.
Natomiast LR ma spore możliwości manipulowania Catalogiem, czyli informacją o tym, jak ten zbiór negatywów wywołać czy szerzej mówiąc obrabiać: można to trzymać osobno, można razem z RAWAmi, można tworzyć Catalog jeden wielki do wszystkich zdjęć, a można partiami, np. do każdych wakacji oddzielnie, jak komu wygodnie i jak sobie zaplanuje czy jak lubi.
Pod tym kątem - samej ideai działania programu ciężko coś LRowi zarzucić: bezpieczny dla zdjęć, niesamowicie efektywny w tym, że oddziela same RAWy od obróbki - łatwy w backupowaniu efektów swojej pracy... Tak, sam pomysł jest naprawdę dobry. Szkoda tylko że Adobe psuje program przez niedopracowanie enginu i politykę abonamentu: coraz wolniej to chodzi, kolejne update'y albo nic nei wnoszą, ale zamiast dawać coś ponadto poprawiają to, co zostało popsute przez poprzedni update i tak dalej... Miłą odmianą jest tutaj ostatni CC 2015.6 - ale nie wiadomo, czy to przypadek że nic nei spieprzyli, czy też trend się - daj boże - zaczyna odwracać.
- - - - kolejny post - - - - - -
Myślałem że jak on importuje RAW to gdzieś go kopiuje, a tu jednak nie - trochę bez sensu bo jak przeniosę RAW to LR się pogubi ;(
Nie pogubi się, jeśli przenoszenie plików będziesz robić wewnętrznym managerem plików LRa - co każdemu radzę, jeśli nie chce narobić sobie burdelu na dyskach z wieloma duplikatami, itd.
A nawet jak będziesz przenosić finderem, to po prostu musisz LRowi pokazać gdzie są przeniesione nowe pliki i LR sobie uaktualni ścieżki. Z tym, ze wtedy Ty sam muisz o tym pamiętać; przy przenoszeniu LRem nic nei trzeba pamiętać ani żadnych ścieżek podawać.
B_Marcin
07-08-2016, 22:44
Nie ufam xmp, nie używam ich - robie backup katalogów i rawów.
2pompony czy jest możliwość, żeby LR zapisywał dane na przykład o lokalizacji wewnątrz pliku NEF? To powód, dla którego trzymam się starszego View NX2. Nowy View NX-i niestety dodaje taką informację do zewnętrznego pliku.
B_Marcin
08-08-2016, 21:15
No to są właśnie wspomniane XMP
2pompony czy jest możliwość, żeby LR zapisywał dane na przykład o lokalizacji wewnątrz pliku NEF? To powód, dla którego trzymam się starszego View NX2. Nowy View NX-i niestety dodaje taką informację do zewnętrznego pliku.LR nie modyfikuje plików nef/raw, zapis zmian jest w plikach w Catalog i częściowo w xmp, o czym wspomniał już 2pompony
Borat1979
08-08-2016, 23:38
2pompony czy jest możliwość, żeby LR zapisywał dane na przykład o lokalizacji wewnątrz pliku NEF? To powód, dla którego trzymam się starszego View NX2. Nowy View NX-i niestety dodaje taką informację do zewnętrznego pliku.
To była patologia programów nikona. Bardzo dobrze, że się skończyła bo program do obróbki nie powinien w żaden sposób modyfikować pliku źródłowego.
2pompony
09-08-2016, 03:24
I tak i nie...
Na szczęście nie, jak słusznie zauważają Koledzy, jeśli chodzi o plik NEF. Lr nie ma takiej możliwości żeby nadpisać NEFa, w związku z tym kolekcja naszych zdjęć w formacie NEF jest całkowicie bezpieczna.
Lr ma natomiast mechanizm, żeby wyeksportować plik RAW razem z dodatkowymi danymi (jak np. lokalizacja, o którą pytasz) do pliku w formacie dng. DNG to plik podobny jak NEF, tylko z zapisanymi w środku danymi z pliku xmp. To coś jak NEF, tylko że to, co dla NEFa znajduje się w osobnym pliczku xmp, w DNG jest połączone w jeden plik.
Zatem odpowiadając na Twoje pytanie: tak, LR może zachować dane o lokalizacji, ale nie w pliku NEF a DNG - tylko pragmatyka takiego działania nie jest porywająca... Żeby tak zrobić musisz:
wczytać NEFa
dorobić mu lokalizację
wyeksportować NEFa jakO DNG
potem wczytać tego wyeksportowanego DNG
jak nie chcesz mieć w LRze dwóch identycznych plików (jeden to NEF, drugi to DNG) musisz jeszcze wywalić z bazy LRa NEFa, skoro uparleś się na DNG
z dysku podobnie, chyba, że chcesz mieć dwa duże pliki zamiast jednego
Po co robić tyle szumu i zamieszania nie wiem, ale jeśli ktoś się upiera, żeby to mieć w jednym pliku - tak, można tak zrobić. Tyle, że plik nie będzie miał rozszerzenia NEF a DNG. No i ponieważ pliki DNG mogą być rożnych wesji i różnych typów, nie można się pomylić przy eksporcie, żeby nie zrobić sobie samemu przykrości eksportując w niewłaściwym formacie.
Dla mnie taka operacja nie miałaby żadnych plusów, za to sporo minusów - ale skoro komuś na tym zależy...
I tak i nie...
Na szczęście nie, jak słusznie zauważają Koledzy, jeśli chodzi o plik NEF. Lr nie ma takiej możliwości żeby nadpisać NEFa, w związku z tym kolekcja naszych zdjęć w formacie NEF jest całkowicie bezpieczna.
Lr ma natomiast mechanizm, żeby wyeksportować plik RAW razem z dodatkowymi danymi (jak np. lokalizacja, o którą pytasz) do pliku w formacie dng. DNG to plik podobny jak NEF, tylko z zapisanymi w środku danymi z pliku xmp. To coś jak NEF, tylko że to, co dla NEFa znajduje się w osobnym pliczku xmp, w DNG jest połączone w jeden plik.
Zatem odpowiadając na Twoje pytanie: tak, LR może zachować dane o lokalizacji, ale nie w pliku NEF a DNG - tylko pragmatyka takiego działania nie jest porywająca... Żeby tak zrobić musisz:
wczytać NEFa
dorobić mu lokalizację
wyeksportować NEFa jakO DNG
potem wczytać tego wyeksportowanego DNG
jak nie chcesz mieć w LRze dwóch identycznych plików (jeden to NEF, drugi to DNG) musisz jeszcze wywalić z bazy LRa NEFa, skoro uparleś się na DNG
z dysku podobnie, chyba, że chcesz mieć dwa duże pliki zamiast jednego
Po co robić tyle szumu i zamieszania nie wiem, ale jeśli ktoś się upiera, żeby to mieć w jednym pliku - tak, można tak zrobić. Tyle, że plik nie będzie miał rozszerzenia NEF a DNG. No i ponieważ pliki DNG mogą być rożnych wesji i różnych typów, nie można się pomylić przy eksporcie, żeby nie zrobić sobie samemu przykrości eksportując w niewłaściwym formacie.
Dla mnie taka operacja nie miałaby żadnych plusów, za to sporo minusów - ale skoro komuś na tym zależy...
Już chyba lepiej kupić dobry Geotager za ok 500zł niż każde ręcznie każde jedno zdjęcie w ten sposób geotagować, kopiować, usuwać itp.. ;)
2pompony
09-08-2016, 12:50
Już chyba lepiej kupić dobry Geotager za ok 500zł niż każde ręcznie każde jedno zdjęcie w ten sposób geotagować, kopiować, usuwać itp.. ;)
1. Geosetter jest świetny, darmowy i jeśli się go ustawi odpowiednio, może zapisywać dane GPS do NEFa. Nota bene właśnie dlatego że może manipulować NEFami zawsze sprawdzam, czy mi tego nie zrobi.
2. Opisany przeze mnie sposób w poprzednim poście jest mozolny i ja bym tego tak nie robił - ale gość się pytał, to mu odpowiedziałem zgodnie z prawdą. Ale jak się to robi pod LRem, to robi się to nie pojedynczo dla każdego pliku osobno cały algorytm, tylko hurtowo działając na grupie plików a nie na pojedynczych sztukach.
3. Domyślam się, że w pytaniu nie chodziło tylko o lokalizację. Ludzie odczuwają dziwny strach przed takim sposobem obróbki, w którym sam plik zdjęcia jest w jednym miejscu (NEF), a informacje o obróbce w innym (Catalog) - i chcą to koniecznie pożenić ze sobą i mieć 'wszytko w jednym pliku'. Po prostu mają takie przyzwyczajenie, że plik tzw. obrobiony chcą mieć zapisany razem z obróbką - nie rozumiejąc że stwarza to cały szereg ograniczeń.
Uważam ten strach za mocno niezrozumiały, ale wiem, że się pojawia - więc odpowiedź jest istotna dla kogoś, kto nie chce zapisać tylko lokalizacji, a na przykłąd inne dane w pliku DNG (np. ekspozycję, informację o kolorach, itp).
A to już wyjaśniam. Otóż nagrywam sobie trasę GPX, następnie za pomocą ViewNX na podstawie tej trasy przypisuję plikom NEF lokalizację ich wykonania. Potem czy takie zdjęcie otworzę w VNX i wyeksportuję do JPG, czy będzie to LR/ACR, czy SNS HDR (a tych właśnie używam), to gotowy plik JPG będzie miał dane o tej lokalizacji zapisane. Tak więc 3 pliki podziubię w NX-d, następne 3 skleję w panoramkę w ACR, następne 3 składam w HDR za pomocą programu SNS i każdy po kliknięciu eksportu stworzy mi ładny podfolder JPG z zapisanymi w pliku danymi o lokalizacji.
Gdy zrobię to za pomocą ViewNX-i, informację o lokalizacji odczyta tylko NX-D. LR ani SNS o niej nie wiedzą i gotowy plik JPG trzeba dodatkowo oznaczać. Analogicznie sytuacja ma się w przypadku LR. SNS w ogóle nie ma możliwości tagowania, a to oznacza, że całą robotę na JPG trzeba by wykonywać od nowa. Gdzie tu sens?
Zapisanie pliku DNG z lokalizacją mnie nie urządza, bo później nie otworzę tego w programie Nikona i najpewniej wielu innych, jakby mnie naszło na przykład na C1.
Borat1979 - a dane o ogniskowej, użytym obiektywie czy przestrzeni kolorów to też patologia? Dlaczego tych danych nie trzymać w osobnym pliku? Może NEF to powinien być czysty zrzut z matrycy, dodatkowo plik EXIF i dodatkowo plik XMP z danymi obróbki i dodatkowo plik GPX z danymi lokalizacji?
2pompony - dzięki za informację, ale niepotrzebnie się silisz na elaboraty dotyczące tego co właściwe, a co nie. Pytałem konkretnie o geolokalizację i konkretnie na tym mi zależy. Dla mnie to informacja równie istotna jak model aparatu, obiektywu, ogniskowa czy godzina wykonania zdjęcia. Kiedyś jak miałem Maca to spędziłem kilka ładnych dni (a może i tygodni) na oznaczaniu lokalizacji zdjęć w iPhoto, wklepałem ręcznie tysiące zdjęć (jeszcze z czasów, gdy o GPS się nikomu nie śniło), i co? I delikatnie mówiąc - gówno. Dane o lokalizacji widoczne były tylko w iPhoto. Zmiana systemu na Windows i cała moja robota poszła wiadomo gdzie. Od tego czasu dane o lokalizacji w NEF to podstawa, bo niezależnie od systemu, programu, metodologii i jakichkolwiek innych składników, wyeksportowane zdjęcie zawsze będzie zawierało dane o lokalizacji.
2pompony
09-08-2016, 18:44
2pompony - dzięki za informację, ale niepotrzebnie się silisz na elaboraty dotyczące tego co właściwe, a co nie.
To twoje zdanie, ja mam całkiem inne, i odpowiadać będę jak to uznam z stosowne.
Forum to nie jest tylko wymiana informacji między pytającym i odpowiadającym, ale też materiał dla innych czytających, aby na podstawie tego co czytają wyciągać własne wnioski. Dlatego nawet jak pytanie jest głupie warto odpowiedzieć na nie szerzej, dając alternatywne drogi załatwienia sprawy.
Pytający może z tego nie skorzystać, ale skorzysta kto inny za tydzień, miesiąc czy kwartał.
Twoje pytanie jest tego najlepszym przykładem. Na tak postawione pytanie jak zadałeś jest jedna odpowiedź: nie. I finał. Koniec.
Zaś z wymiany myśli i elaboratów już wiesz, że wyjściem jest co innego, i nawet jest nazwa do tego.
Forum to nie jest tylko wymiana informacji między pytającym i odpowiadającym, ale też materiał dla innych czytających, aby na podstawie tego co czytają wyciągać własne wnioski. Dlatego nawet jak pytanie jest głupie warto odpowiedzieć na nie szerzej, dając alternatywne drogi załatwienia sprawy.
no właśnie, nic dodać nic ująć.
tylko wyciągać wnioski.
no ale czasem łatwiej niektórym wyciągnąć węża z kieszeni niż powyższe.
bombel, jak zwykle dziękuję za ciekawy wykład.
niby tam człowiek coś tam wie, ale z wiedzą jak z wiatrem, bywa ulotna.
Mam wykupiony plan roczny na photoshopa z miesięczym abonamentem ok 57 zł , potrzebuje zaktualizować dane do faktury i podac nr nip , dane dopisać udało mi się, ale juz nr Nip nie , kontakt tylko w jezyku angielskim.
Macie jakis namiar aby zaktualizować dane?
@Merde nie może mieć NIP-eu stąd moje pytania, bo gdzieś wyczytałem, że trzeba podać NIP-eu kupując na firmę. Ale po tym co piszecie widzę, że jednak mogę podać po prostu nasz "zwykły" NIP i otrzymać normalną fakturę, nic nie kombinować i bez problemu ją księgować. Dzięki za odpowiedzi! :)
Sorry, że odkopuję, ale mam ten sam temat. Prowadzę jednoosobową działalność, nie jestem VATowcem, nie mam NIP EU. Czy mogę skorzystać z obecnej promocji i wziąć abo na firmę, by wrzucać sobie w koszty? Czy bez NIP EU się nie obejdzie?
Mam inne pytanie odnośnie PS. Czy istnieje narzędzie do zaznaczania/maskowania podobne do "magicznego" pędzla z ON1 Photo RAW ? Bo tamto narzędzie jest niesamowite....
DaroD300S
25-09-2018, 07:15
Sorry, że odkopuję, ale mam ten sam temat. Prowadzę jednoosobową działalność, nie jestem VATowcem, nie mam NIP EU. Czy mogę skorzystać z obecnej promocji i wziąć abo na firmę, by wrzucać sobie w koszty? Czy bez NIP EU się nie obejdzie?
Nie dostaniesz faktury na firmę. Możesz wykupić jak na osobę prywatną i używać. Tylko bez wpisania w koszty.