Zobacz pełną wersję : Lampa Metz 44 - pytanie
Witam
Mam wyżej wspomnianą lampę Metz 44 (wersja dla Nikona) czy jest jakaś szansa aby aparat (d7000) wypalił zdalnie błysk w tej lampkę.? Z góry dzięki za informacje
Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
Kłania się instrukcja lampy i aparatu.
Metz w tryb slave, w aparacie lampa w trym CMD.
@GonzoG problem w tym ze mam lampę i angielską instrukcję obsługi. Niestety instrukcja w naszym języku u dystrybutora kosztuje coś koło 40 zł to według mnie trochę duzo
@GonzoG problem w tym ze mam lampę i angielską instrukcję obsługi. Niestety instrukcja w naszym języku u dystrybutora kosztuje coś koło 40 zł to według mnie trochę duzo
1. Jak masz lampę kupioną w polskim sklepie, to zgłoś się do sklepu. Muszą Ci dostarczyć polską instrukcję i to bezpłatnie. (ustawa z 27 lipca 2002r o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej)
2. A skąd ja ma wziąć Ci instrukcję ?? Poza tym jak się chce, to i zrozumie się tą angielską.
Ja do 50 AF-1 miałem tylko holenderską i niemiecką i jakoś nauczyłem się lampy obsługiwać.
Jak się szuka rozwiązania, to się je znajdzie. Jak problemów, to znajdziesz tylko problemy.
Przyjrzyj się na lampę i znajdź włącznik trybu Slave.
Wiesz co tej lampy nie da się przełączyć w tryb slave. Niestety instrukcja w żadnym miejscu nie wspomina o takim trybie. Trzeba znaleść inny sposób.
Wiesz co tej lampy nie da się przełączyć w tryb slave. Niestety instrukcja w żadnym miejscu nie wspomina o takim trybie. Trzeba znaleść inny sposób.
Wiesz co... tak ciężko nacisnąć guzik "SL" ??
Czy to takie trudne do wydedukowania ?? SL = Slave ??
Wybacz, ale miałem do czynienia z 1000x bardziej skomplikowanymi urządzeniami i instrukcjami w miej zrozumiałych językach i jakoś zawsze mi się udało zrobić to co trzeba było...
Przestań w końcu szukać problemów z najprostsza lampą Metza i zechciej z łaski swojej znaleźć rozwiązanie.
Tylko że na tej lampie nie ma takiego przycisku :)
Są przyciski:
MODE on zmienia TTL na M na MLo
ZOOM on reguluje zoom
Przycisk z piorunem który ręcznie wyzwala błysk i to wszystko
No jest jeszcze włącz wyłącz.
adolfik9501
24-11-2013, 13:19
Coś mi się wydaje, że kolega ma Metza 44AFxN a nie 44 AF1 Digital. Więc o jakimkolwiek zdalnym wyzwalaniu bez dodatkowych kosztów (fotocela, radio) zapomnij.
adriansocho
24-11-2013, 13:24
Ale fotocela to koszt kilkunastu złotych...
adolfik9501
24-11-2013, 13:27
Patrząc po Allegro to około 40-45 z wysyłką, więc nie kilkanaście, a nie każdy ma umiejętności by samemu sobie fotocelę wykonać.
EDZIA: Znalazłem za 34 pln z wysyłką.
Tylko że na tej lampie nie ma takiego przycisku :)
Są przyciski:
MODE on zmienia TTL na M na MLo
ZOOM on reguluje zoom
Przycisk z piorunem który ręcznie wyzwala błysk i to wszystko
No jest jeszcze włącz wyłącz.
To nie pisz że masz Metz 44, a podaj dokładnie jej model.
Pisząc tylko Metz 44 oznacza, że masz ostatni model o tym symbolu.
adolfik9501
24-11-2013, 16:34
To nie pisz że masz Metz 44, a podaj dokładnie jej model.
Pisząc tylko Metz 44 oznacza, że masz ostatni model o tym symbolu.
Pisząc, że ma Metza 44 oznacza, że ma Metza 44, tylko nie pisze, który konkretnie model. Ot, co. W błąd wprowadzają przede wszystkim polecający lampy podając M44 bez dopisku "AF1 Digital". Niedoświadczony użyszkodnik ma prawo nie wiedzieć, że były wcześniej inne M44 i nie raz może się naciąć kupując używkę.
Mój Metz to model 44 AF - 4iN
adolfik9501
25-11-2013, 17:34
Odpowiedź w poście numer 8.
Przykładowa (najtańsza) fotocela na allegro: http://allegro.pl/fotocela-goraca-stopka-iso-1-blysk-gniazdo-pc-wawa-i3683514255.html.
To bez fotoceli nic nie zrobisz.
Ale wtedy wbudowana musi być ustawiona na manual.
można jeszcze za pomocą przewodu "zdalnie" wyzwolić lampę, albo za pomocą wyzwalaczy radiowych, ale bez tego się nie da.