Zobacz pełną wersję : D7000 plus dwie lampy
DoktorNokaut
22-11-2013, 14:15
Witam. Do tej pory D7000 był moją kamerą rejestrowałem nim głównie filmy a foty były dodatkiem. Postanowiłem pobawić się fotografią na wyższym poziomie i zastanawiam nad zakupem lamp błyskowych. Ważne jest aby obydwie lampy były zdalne (lub tylko jedna) oraz możliwość rozszerzenia o jedną lub dwie w przyszłość (w sumie 4). Jak zbudować taki system i nie zbankrutować proszę o pomoc (bez znaczenia czy będą to lampy nikona czy inne jeśli dadzą rade 8-) . Jeszcze jedno, system powinien być uniwersalny ( prędzej czy później zamienię body na innego nikona nie wiem jakiego w tym momencie) i fajnie byłoby dalej korzystać z tego systemu. help
Michał44
22-11-2013, 14:22
Używane SB-800 + SB-600. Obie pracują zdalnie, a SB-800 także w trybie master. Około tysiaka kupisz taki zestaw.
DoktorNokaut
22-11-2013, 15:03
Rozumiem, że obydwie lampy kupię tylko używane na serwisach typu allegro? Na co zwracać uwagę przy zakupie lampy używanej?
Ja patrzyłem na ogólny wygląd, czy nie jest bardzo zniszczona, palnik czy nie jet żółty i przypalony (takie też widziałem) i czy komora baterii jest sucha. No ale kupno używanej lampy to loteria bo żarnika nie sprawdzisz bez rozbierania, tyle że jego wymiana nie jest trudna, ja mam używkę i jest ok.
Z takim pytaniem raczej do działu o strobingu.
Tam masz wyłożone do upojenia niuanse lamp.
Uprzejmie proszę moda o przeniesienie wątku bo typ aparatu nie ma tu nic do rzeczy.
Przeniosłem, chociaż temat chyba umarł.
D7000 ma sterowanie dwoma grupami lamp, więc na początek wystarczy kupić SB-600, które nie mają trybu master.
SB-700 ma tryb master, ale też tylko 2 grupy i muszą one pracować w tym samym trybie (za to ma fajną opcję balansowania).
Dopiero SB-800, 900 i 910 mogą sterować trzema grupami.