Zobacz pełną wersję : Nowy serwis z darmowymi tutkami fotoszopowymi :)
Witajcie moi drodzy,
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się przedstawić - nazywam się Karol Smoderek, od paru dobrych lat fotografuję a od paru miesięcy prowadzę nowy portal z całą masą przydatnych tutoriali z zakresu retuszu w Photoshopie - http://ritacz.pl. Nowe, darmowe tutoriale publikujemy w każdy poniedziałek, środę i piątek więc mimo, że portal jest młody to tutków już się uzbierało i będzie przybywać z każdym tygodniem.
Zamiast opisywać co i jak po prostu zapraszam was na mój kanał na youtube - http://bit.ly/18vILZc - a jeśli Wam się idea spodoba - nie zapomnijcie subskrybować kanału.
Wszelkie pytania, uwagi, docinki, wąty, sugestie, pochwały i nagany chętnie mile widziane :)
michalek80
21-11-2013, 18:43
Zasubskrybowane i polubione :)
Wysyłane z mojego HTC Desire HD za pomocą Tapatalk 2
Vincente
21-11-2013, 19:38
Niezłe. Przyjemnie się słucha. Im więcej oglądam, tym mocniej widzę jak mało jeszcze wiem.
Ale wiesz, nie ma osoby która może powiedzieć, że zna i rozumie photoshopa od A do Z więc nie ma co się martwić. Nawet w Adobe sa zespoły które pracują nad różnymi modułami ;)
Vincente
21-11-2013, 20:21
Jasne. Bardziej chodzi mi o to, że poraża mnie jak wiele rzeczy można zrobić prościej i szybciej. Plusik ode mnie :) Wracam do oglądania.
Dzięki, dodany do zakładek i będzie obserwowany. Jest jednak małe (?) "ale" dotyczące tutka Jak wykonać i obrobić zdjęcie krajobrazowe jak na pocztówkę (http://www.ritacz.pl/zdjecie-krajobrazowe-na-pocztowke-ritacz-pl/): proponujesz aby w ACR zamiast Contrast używać Clarity i to max po bandzie. Nawet na filmiku widać jak pięknie wyskakują ciemne cieniowane obwódki wokół budynków. Dziwię się, że nic na ten temat nie wspominasz w tutku, mimo iż przypadłość tego narzędzia jest dość powszechnie znana. Myślę, że zdjęć modelek tak nie wywołujesz, bo dodałoby im to parę lat, a tym samym więcej czasu potrzeba by na dodge & burn ;-)
pgi - masz racje - jesli wywołujesz zdjęcia ludzi to nie ma szans żeby coś takiego zrobić - nawet na filmie wspominam że w ten sposób traktuję zdjęcia krajobrazowe. Co do tych obwódek o których wspomniales - faktycznie jest niewielkie halo i to jest kwestia coś za coś. Ja nie jeden krajobraz drukowałem w ten sposób i muszę Ci powiedzieć, że na wydrukach halo jest mniejsze niż na www a efekt fajnego kontrastu lokalnego jest zachowany ;). No ale mówie - to jest decyzja artystyczna którą każdy musi podjąć sam oraz roważyć za i przeciw.
adriansocho
22-11-2013, 21:24
Ja po Fotoszopa sięgnę nieprędko, wolę legalne oprogramowanie. Chciałbym zasugerować stworzenie w wolnej chwili sekcji dotyczących alternatyw (ja na przykład będę próbował wymasterować obsługę Rawtherapee).
Ja po Fotoszopa sięgnę nieprędko, wolę legalne oprogramowanie.
he he, fajnie to brzmi, jakby z definicji PS był legalny inaczej. Fakt, że po przejściu w chmurę trzeba będzie szukać dobrej alternatywy. Jak dla mnie soft pozbawiony możliwości pracy na warstwach jest do odrzucenia w przedbiegach. Corel poza wektorowym Draw'em do mnie nie przemawia.
Wielu użytkowników chwali sobie GIMPa. Ewentualnie proponuję za w miarę przystępną cenę Photoshop Elements.
adriansocho
22-11-2013, 22:28
Ale ja nie zarabiam na robieniu/obrabianiu zdjęć. Nie będę miał "wewnętrznego uzasadnienia" do zakupu. W najbliższym czasie będę kupował oprogramowanie do mojej działalności, koszt około 500 EUR. Mając perspektywę wydania nawet niewielkiej kwoty kilkuset złotych na hobby wolę kupić jakieś proste szkło, choćby Sy85/1.4 za 700 PLN na znanym serwisie aukcyjnym. Znam oczywiście google i mogę sobie wyszukać tutoriale, o których pisałem, ale chciałem dać pewną propozycję/radę, bo wiadomo miarą sukcesu portalu jest liczba odwiedzających....
Dlatego wspomniałem i zaproponowałem GIMPa ;)