Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mirów w IR/b&w - [Nemeth]
Witam
Kolejna odsłona, tym razem z mz. bardziej malowniczego ujęcia.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/773c014fe087b3c86110caba127f16b3d6v1kqt-1.jpg
źródło (http://fc06.deviantart.net/fs71/f/2013/325/7/7/773c014fe087b3c86110caba127f16b3-d6v1kqt.jpg)
A tutaj bonus z tzw. workshop. Może komuś pomoże, bo filmików zamiaru robić nie mam :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://m.ak.fbcdn.net/scontent-b.xx/hphotos-ash4/1456536_619956344728337_1965738908_n.jpg)
pozdr.
Dobry klimat rodem z historii fantasy - takie miałem pierwsze skojarzenie. Dzięki Twoim zamkom zacząłem sobie wałkować wikipedię czytają o losach polskich zamków :) .
Dobry klimat rodem z historii fantasy - takie miałem pierwsze skojarzenie. Dzięki Twoim zamkom zacząłem sobie wałkować wikipedię czytają o losach polskich zamków :) .
"Moje" zamki to wybitnie zwiadowcze wypady na "szybko" :) Temat bez wątpienia wart jest spokojniejszego podejścia. Nim się do końca rozsypią (albo zostaną odbudowane jak ten w pobliskich Mirowa Bobolicach).
O Bobolicach czytałem. Ale sądzę, że większość pozostanie nietknięta więc trochę tematów masz jeszcze do objechania. Mi niestety brak czasu na to nie pozwala a szkoda bo zamki to wdzięczny temat.
Czekam na następne w Twoim wykonaniu.
Przeżyją nas... Taka jest prawda.
Zdjęcie świetne. Oddaje klimat tych miejsc, a polepszają odbiór warunki jakie się trafiły. Niezła seria (poza IRENKĄ) ;D
(...) Niezła seria (poza IRENKĄ) ;D
Dzięki (ale to też jest irenka ;) ).
Dzięki (ale to też jest irenka ;) ).
miałem na myśli tę niebieskawą z efektownym niebem...;D
Nikonozaur
21-11-2013, 22:07
Kadr fajnie zbudowany, człowiek czuje się jakby rzeczywiście tam siedział u podnóża i łeb mocno do góry zadzierał. Obróbka już mi mniej podchodzi, ale to kwestia gustu.
Ładnie w takim mrocznym klimacie.Pozdrawiam
MartinGrey
23-11-2013, 20:36
"Moje" zamki to wybitnie zwiadowcze wypady na "szybko" :) Temat bez wątpienia wart jest spokojniejszego podejścia. Nim się do końca rozsypią (albo zostaną odbudowane jak ten w pobliskich Mirowa Bobolicach).
Polska to niestety nie jest np UK, gdzie po prostu dba się o takie rzeczy, bo jest coś takiego jak The National Trust. Poza paroma zamkami, o które się dba, reszta to ruina. Sam lubię jeździć po jurze, bo mam blisko i na prawdę żal patrzeć.
Polska to niestety nie jest np UK, gdzie po prostu dba się o takie rzeczy, bo jest coś takiego jak The National Trust. Poza paroma zamkami, o które się dba, reszta to ruina. Sam lubię jeździć po jurze, bo mam blisko i na prawdę żal patrzeć.
Tylko zauważ, że Brytyjczycy od czasu Normanów nie przeżyli inwazji ;) Nie mieli Tatarów, Szwedów, Turków, dzikich hord Moskali, czy Niemców ;) No i nie mieli najlepszego z systemów, w którym własność prywatna jest aberracją.
MartinGrey
23-11-2013, 23:24
To prawda, co nie zmienia faktu, że w PL dopóki ktoś takiego zamku nie wykupi etc to może się rozpaść i nikt nawet palcem nie kiwnie, i to jest w tym wszystkim najgorsze.
To prawda, co nie zmienia faktu, że w PL dopóki ktoś takiego zamku nie wykupi etc to może się rozpaść i nikt nawet palcem nie kiwnie, i to jest w tym wszystkim najgorsze.
Najgorsze jest to, że nie tylko zamki się rozsypują, ale więcej słowem nie powiem bo to już "polityka" ;)
Jak dla mnie bomba, Może dlatego że lubię takie klimaty :D
rozumiem filtr ir na obiektywie
zastanawia mnie, czy jesteś "przeciw" odbudowywaniu takich zamków?
Bobolice, Mirów to moja okolica, i szczerze mówiąc, uważam, że Mirów powinien zostać również odrestaurowany tak jak Bobolice. kto wie... może i pewnego dnia pan Senator odbuduje i tamten, i odnajdzie tajemnicze korytarze pomiędzy nimi. ;)
rozumiem filtr ir na obiektywie
Nie. Na matrycy, zamiast filtra AA.
zastanawia mnie, czy jesteś "przeciw" odbudowywaniu takich zamków?
Bobolice, Mirów to moja okolica, i szczerze mówiąc, uważam, że Mirów powinien zostać również odrestaurowany tak jak Bobolice. kto wie... może i pewnego dnia pan Senator odbuduje i tamten, i odnajdzie tajemnicze korytarze pomiędzy nimi. ;)
Z fotograficznego punktu widzenia, takie ruiny są atrakcyjne wizualnie. Z drugiej strony szkoda patrzeć, jak nasze dziedzictwo dosłownie się rozpada. Widzę postępy pracy w Mirowie. To dobrze, bo przynajmniej to co z tego zamku zostało nie rozsypie się do reszty. Jeśli jednak ma się je odbudowywać, to bezwzględnie musi to być mz. wierna (i to dosłownie) restauracja. Co do jednego kamienia.
Pamiętam wizytę w litewskich Trokach. O ile z pewnej odległości to wygląda ładnie, to bliższe oględziny (chociażby byle jak odtworzone sklepienia) napawają smutkiem.
Pozostaje pytanie, co potem. Cepelia i straganiki z oscypkami pod murami?
geralttt
24-11-2013, 17:04
Z fotograficznego punktu widzenia, takie ruiny są atrakcyjne wizualnie. Z drugiej strony szkoda patrzeć, jak nasze dziedzictwo dosłownie się rozpada. Widzę postępy pracy w Mirowie. To dobrze, bo przynajmniej to co z tego zamku zostało nie rozsypie się do reszty. Jeśli jednak ma się je odbudowywać, to bezwzględnie musi to być mz. wierna (i to dosłownie) restauracja. Co do jednego kamienia.
Pamiętam wizytę w litewskich Trokach. O ile z pewnej odległości to wygląda ładnie, to bliższe oględziny (chociażby byle jak odtworzone sklepienia) napawają smutkiem.
Pozostaje pytanie, co potem. Cepelia i straganiki z oscypkami pod murami?
Postęp Panie, postęp... albo podstęp. :)
Rozpada się ich setki, jak nie tysiące w całym kraju. Niedawna akcja a propos Dolnego Śląska - "Nie do zobaczenia, do wyburzenia" - na przykład.
I co zrobić? Mz robić fotki i w takiej formie niech chociaż to wszystko przetrwa. Może w tym całym internetowym miksie da się kiedyś to odnaleźć, a jak nie to już zupełnie inna, jesz mniej przyjemna historia. No chyba, że masz jakieś znajomego z kabzą wypchaną po wierzch to napierać naciskać i uświadamiać - inaczej nie widzę ratunku dla tych obiektów.
Fota nie w moim typie, ma taki nostalgiczny, może nieco mroczny klimat. A używałeś jakiejś szarej połóweczki?
Nikonozaur
24-11-2013, 18:55
Wspomniany National Trust powstał 1895 roku i lwia część jego działalności opiera się o wolontariat. Natomiast zamek w Mirowie był już ruiną sto kilkadziesiąt lat przed tą datą. Poza tym trudno porównywać wolną i nowoczesną Anglię do zniewolonej i zacofanej Polski. Ostatnie zdanie dotyczy "tamtych" czasów.
smutniacha
26-11-2013, 23:36
Fotografia oczywiście mi się podoba, ale podczas "spokojnego podejścia" trzeba by tych "odbudowniczych" poprosić, żeby zdjęli sztandar z wieży,a te lance na sztorc, położyli na płask.
Bo mi przeszkadzają.:)
Moim zdaniem, najlepszym sposobem zachowywania czegokolwiek dla potomności byłoby nie dotykanie się
do tego naszymi łapskami. Chodzi mi o próby odbudowy takich ruin. (.ja nie wierzę w bezinteresowność działań "odbudowniczych")