PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia z quadocoptera, prawo zabrania latać i zarabiać na fotografii z powietrza?

Fotonik
20-11-2013, 21:26
Nie dawno kupiłem sobie małego quadocoptera, można na nim zamocować mały kompakt i robić zdjęcia z góry ale jak się naczytałem przepisów to nie jest tak kolorowo. Otóż okazuje się, że jeśli chce się robić zdjęcia z powietrza to trzeba mieć jakieś świadectwa operatora.

Znalazłem taki przepis który wymaga:

Świadectwo kwalifikacji operatora bezzałogowego statku powietrznego w celach innych niż rekreacyjne lub sportowe (UAVO)

1.3. Wykonywanie działalności gospodarczej z wykorzystaniem bezzałogowych statków powietrznych o masie startowej nie większej niż 25 kg, w tym modeli latających i latawców, wymaga uzyskania świadectwa operatora bezzałogowego statku powietrznego, o którym mowa w art. 95 ust. 2 pkt 5a ustawy – Prawo lotnicze.

Nie mam działalności gospodarczej i nie będę mieć usług ale zrobione zdjęcie z lotu jako osoba fizyczna czy może sprzedać mając prawa autorskie np. wysyłając do agencji fotograficznej(stocki) są tam różne tematyki. Komuś może się spodobać zdjęcie i wykupi licencje do skorzystania zdjęcia(prawa majątkowe) i tu jest problem czy naprawdę do tego trzeba świadectwa kwalifikacji operatora bezzałogowego statku powietrznego? może ktoś się tym zajmuje i zna się na prawie?

To samo jest ze strefami CTR -strefa kontrolowana lotniska od ziemi w górę. Duże miasta w Polsce są objęte tymi strefami nawet wychodzą poza granice miasta a przepis jaki znalazłem:

Dziennik Ustaw RP z dnia 10 kwietnia 2013 roku

Kto wykonując lot przy użyciu statku powietrznego (a oficialnie od 11 kwietnia model jest statkiem powietrznym) narusza przepisy dotyczące ruchu lotniczego obowiązujące w obszarze, w którym lot się odbywa (czyli to co w Załączniku nr 6 = VLOS !!!!) - podlega karze pozbawienia wolności do lat 5.

Zachęcam do dyskusji.

adriansocho
21-11-2013, 01:12
Przy niektórych zdjęciach będzie można się wykręcić, że zostały wykonane z drabiny, podestu, podnośnika koszowego itp. a nie z urządzenia latającego. Po drugie, WYDAJE MI SIĘ, ŻE ewentualna interpretacja nie pozostawia miejsca na rozbieżności - jest napisane "wykonywanie działalności gospodarczej" i kropka. Jeżeli z agencją podpiszesz umowę jako osoba fizyczna to Ty masz spokój, bo Ciebie nie dotyczy, a agencja też ma spokój, bo nie używa statków powietrznych tylko kupuje od Ciebie materiały.

P.S. A sprawdzałeś, ile kosztuje i trwa zrobienie takiego świadectwa?

docxxx
21-11-2013, 01:13
O kurcze, a po Nowym Roku kupuję quadcoptera do mojego GoPro. Ale mnie zmartwiłeś! Wiecie coś więcej?

freefly
21-11-2013, 02:17
Zadzwoń do:

Zespół do spraw bezzałogowych
statków powietrznych
Paweł Szymański
Urząd Lotnictwa Cywilnego
tel.: 22 520 74 40
ul. Marcina Flisa 2,
02-247 Warszawa

Poczytaj
http://www.ulc.gov.pl/_download/publikacje_/UAV_raport_ULC_2013.pdf

P.S. Po kiego grzyba szukasz informacji okrężnymi drogami, zamiast pytać u źródła.

Fotonik
21-11-2013, 09:03
Pytałem się na forum RC i FPV na temat tego tego przepisu:
1.3. Wykonywanie działalności gospodarczej z wykorzystaniem bezzałogowych statków powietrznych o masie startowej nie większej niż 25 kg, w tym modeli latających i latawców, wymaga uzyskania świadectwa operatora bezzałogowego statku powietrznego, o którym mowa w art. 95 ust. 2 pkt 5a ustawy – Prawo lotnicze.
ale każdy naciągał mnie, że jeśli chce się robić zdjęcia czy filmy to podpadam pod działalność gospodarczą i muszę zrobić świadectwa za około 200zł które na obecną chwile podobno nie można zdobyć i w Polsce ma tylko zaledwie kilka osób. Ja się z tym do końca nie zgadzam bo przecież my jako autorzy, możemy bez DG udzielić licencji (prawa majątkowe) a to nie jest już usługa jak w DG tylko twórczość i chyba tego nie rozumieją, że zdjęcia też można robić rekreacyjnie modelem latającym poza strefą CTR na wysokości 150m a po zrobieniu zdjęcia jesteśmy automatycznie twórcami z prawami autorskimi. Można robić zdjęcia np. do banków zdjęciowych i nie mieć DG bo działa to na zasadzie praw majątkowych lub prawa autorskiego więc kto może zabronić autorowi do zarządzania zdjęciem jeśli tylko on posiada prawa i jest twórcą? Dlatego piszę ma forum fotograficznym by się też upewnić czy nie mam racji bo na tamtych forach modelarskich nie ma profesjonalnych fotografów czy filmowców. Mam wrażenie, że piloci ze świadectwami by chcieli zarezerwować tylko dla siebie prawa do fotografowania z góry czy filmowania. Poruszyłem ten temat dla dobra wszystkich, żeby uprzedzić też o strefach CTR które są w miastach i jakie mogą być konsekwencje tak jak wyżej pisałem, że za naruszenie przestrzeni powietrznej grozi kara do 5 lat więzienia. Wcześniej też nie wiedziałem o tym i myślałem, że wystarczy nie latać w mieście ale w parku czy na polach z lasami. Strefy CTR czy inne wychodzą nawet daleko poza miasto. Myliłem się. Myślałem, że można latać modelem latającym w zasięgu wzroku do 100m czy trochę więcej. I teraz, żeby polatać legalnie od ziemi do 150m wysokości musiałbym jeździć 20,30km na wieś dalej od miejsca zamieszkania bez sensu i tak mieszkam na obrzeżu miasta gdzie mam pola z lasami. Tu można sobie sprawdzić na mapie strefy https://maps.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0&msid=114609423930775268897.00047f0293f47d6135d65

freefly dzięki za kontakt wątpię by urzędnik pomógł w czymś wręcz po szkodzi ale spróbuje. Po jakiego grzyba pisze to? Czytaj wyżej jeszcze raz

pastwisko
21-11-2013, 12:44
Słowo klucz DZIAŁALNOŚĆ-GOSPODARCZA. Prowadzisz taką? Nie - i wszystko jasne.

Fotonik
21-11-2013, 14:56
Dzięki za odpowiedź. Na innym forum jakiś pilot napisał mi, że zależy od regularności robienia zdjęć ale tego też chyba nie ma w przepisach. Ciekawe ile to jest regularnie. W prawach autorskich i majątkowych chyba nie ma takiego pojęcia. To bez różnicy 10 zdjęć czy 1000 które mogę zrobić dla siebie a potem na stocki wysłać i udzielić licencji...sam nie jestem w stanie przewidzieć ile klientów się znajdzie i wykupi licencje do użycia zdjęcia. Co innego usługa za 1000zł na zamówienia zrobienie zdjęcie z wysokości to trzeba mieć firmę i pewnie to świadectwo.

freefly
21-11-2013, 16:04
Pytałem się na forum RC i FPV na temat tego tego przepisu:
ale każdy naciągał mnie, że jeśli chce się robić zdjęcia czy filmy to podpadam pod działalność gospodarczą i muszę zrobić świadectwa za około 200zł które na obecną chwile podobno nie można zdobyć i w Polsce ma tylko zaledwie kilka osób. Ja się z tym do końca nie zgadzam bo przecież my jako autorzy, możemy bez DG udzielić licencji (prawa majątkowe) a to nie jest już usługa jak w DG tylko twórczość i chyba tego nie rozumieją, że zdjęcia też można robić rekreacyjnie modelem latającym poza strefą CTR na wysokości 150m a po zrobieniu zdjęcia jesteśmy automatycznie twórcami z prawami autorskimi. Można robić zdjęcia np. do banków zdjęciowych i nie mieć DG bo działa to na zasadzie praw majątkowych lub prawa autorskiego więc kto może zabronić autorowi do zarządzania zdjęciem jeśli tylko on posiada prawa i jest twórcą? Dlatego piszę ma forum fotograficznym by się też upewnić czy nie mam racji bo na tamtych forach modelarskich nie ma profesjonalnych fotografów czy filmowców. Mam wrażenie, że piloci ze świadectwami by chcieli zarezerwować tylko dla siebie prawa do fotografowania z góry czy filmowania. Poruszyłem ten temat dla dobra wszystkich, żeby uprzedzić też o strefach CTR które są w miastach i jakie mogą być konsekwencje tak jak wyżej pisałem, że za naruszenie przestrzeni powietrznej grozi kara do 5 lat więzienia. Wcześniej też nie wiedziałem o tym i myślałem, że wystarczy nie latać w mieście ale w parku czy na polach z lasami. Strefy CTR czy inne wychodzą nawet daleko poza miasto. Myliłem się. Myślałem, że można latać modelem latającym w zasięgu wzroku do 100m czy trochę więcej. I teraz, żeby polatać legalnie od ziemi do 150m wysokości musiałbym jeździć 20,30km na wieś dalej od miejsca zamieszkania bez sensu i tak mieszkam na obrzeżu miasta gdzie mam pola z lasami. Tu można sobie sprawdzić na mapie strefy https://maps.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0&msid=114609423930775268897.00047f0293f47d6135d65

A skąd w ogóle wziąłeś ten punkt 1.3. Mam przed sobą http://dziennikustaw.gov.pl/du/2013/440/D2013000044001.pdf (Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 26 marca 2013 r. w sprawie wyłączenia zastosowania niektórych przepisów ustawy – Prawo lotnicze do niektórych rodzajów statków powietrznych oraz określenia warunków i wymagań dotyczących używania tych statków)

Nie widzę tam w załączniku nr6 (str 117) - Modele latające oraz bezzałogowe statki powietrzne o maksymalnej masie startowej (MTOM) nie większej niż 25 kg, używane wyłącznie w operacjach w zasięgu wzroku - tego punktu

Musisz jedynie stosować się do przestrzegania warunków i zasad wykonywania lotów
oraz bezpieczeństwa eksploatacji określonych w tym załączniku.
Jak również do załącznika nr7
1.1. Załącznik określa wymagania dotyczące ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej osób eksploatujących: lotnie, paralotnie, którymi jest możliwy start pieszy, spadochrony, modele latające oraz bezzałogowe statki powietrzne o masie do 20 kg, zwanych dalej „osobami eksploatującymi”, za szkody wyrządzone w związku z ruchem tych statków, zwanego dalej „ubezpieczeniem OC”, w szczególności zakres ubezpieczenia OC, termin powstania obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia OC oraz minimalną sumę gwarancyjną tego ubezpieczenia.

Znaczy się latasz modelami, masz ustawowy obowiązek wykupienia OC. Zrobisz szkodę a nie masz OC, masz taki sam kłopot jak w przypadku szkód komunikacyjnych. Masz na karku Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny.
W załączniku nr7 są minimalne stawki OC.

freefly dzięki za kontakt wątpię by urzędnik pomógł w czymś wręcz po szkodzi ale spróbuje. Po jakiego grzyba pisze to? Czytaj wyżej jeszcze raz

Prawie od 20 lat jestem spadochroniarzem, jak również posiadam statki powietrzne, które muszą być zarejestrowane w Urzędzie Lotnictwa Cywilnego, żeby można było nimi legalnie latać. Jak również muszę co jakiś czas przedłużać licencje, więc posłuchaj się mojej rady. Nie wypytuj na forach, a czytaj przepisy i pytaj w ULC. Masz załącznik nr6 i 7 i masz się do niego stosować, żeby sobie nie narobić kłopotów. Tam jest napisane jasno i nie ma tam nic do interpretowania.

Fotonik
21-11-2013, 22:17
http://www.ulc.gov.pl/pl/personel-lotniczy/komisja-egzaminacyjna/wzory-kart/2587-swiadectwo-kwalifikacji-operatora-bezzalogowego-statku-powietrznego-uzywanego-w-celach-innych-niz-rekreacyjne-lub-sportowe-uavo-z-uprawnieniem-podstawowym-bvlos

czyli fotografia komercyjna czy filmowa wymaga świadectwa co do punktu 1.3 poszukam...

Nie rozumiem co do legalności. Mam Dji Phantoma tą zabawkę też trzeba rejestrować w ULC? I jakie licencje masz na statki powietrzne?

pastwisko
22-11-2013, 13:06
Dzięki za odpowiedź. Na innym forum jakiś pilot napisał mi, że zależy od regularności robienia zdjęć ale tego też chyba nie ma w przepisach. Ciekawe ile to jest regularnie. W prawach autorskich i majątkowych chyba nie ma takiego pojęcia. To bez różnicy 10 zdjęć czy 1000 które mogę zrobić dla siebie a potem na stocki wysłać i udzielić licencji...sam nie jestem w stanie przewidzieć ile klientów się znajdzie i wykupi licencje do użycia zdjęcia. Co innego usługa za 1000zł na zamówienia zrobienie zdjęcie z wysokości to trzeba mieć firmę i pewnie to świadectwo.

Ta regularność to pewnie taka sama jak w kwestii odprowadzania podatku, np. od zakupów na Allegro. Czyli cholera wie i jak urzędnik uzna że to juz jest duzo, to jest duzo. Jeśli sprzedasz takie zdjecia kilka razy na rok to myślę, że nie ma co się przejmować, ale jak bedziesz to robił co miesiąc 2-3 razy to juz zacznie być regularne. Ale jak mowię, jeśli nie ma określonego zakresu dla hasła typu często, regularnie - to jego interpretacja leży w gestii urzędnika.

Fotonik
26-11-2013, 20:16
Czytałem w przepisach, że w strefach CTR mogą latać tylko modele na uwięzi np. balon na hel a co jeśli quadocoptera przywiąże na sznurek? Czy to też będzie na uwięzi?