PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 28-105/3.5-4.5 + D300 - problem z przysłoną

mmosk
20-11-2013, 21:26
Witam serdecznie. Napotkałem problem we współpracy wymienionego sprzętu. Aparat i obiektyw zakupiłem na znanym serwisie aukcyjnym. Sprzedawcy dają możliwość zwrotu, ale zależy mi na tym zestawie (współpraca z obudową podwodną i portem obiektywowym). Tak więc staram się dowiedzieć co jest niepoprawne. Połączenie tego zestawu powoduje ukazanie się błędu Fee, czyli źle ustawiony pierścień przesłony. Jednak pierścień przesłony ustawiony jest jak należy i zablokowany. AF działa poprawnie. Jedyna metoda wykonania zdjęcia to ustawienie w aparacie opcji aby sterować przesłoną z obiektywu a nie poprzez pokrętło w aparacie. Wtedy wszystko działa poprawnie w programie M i A gdzie ustawiam przesłonę. Ciekawe jest to, że aparat rozpoznaje obiektyw bo w Exif jest poprawna informacja. Natomiast niepoprawna informacja jest o ogniskowej bo bez względu jaka jest ustawiona to zawsze jest 75mm. Czy ktoś może coś doradzić, miał ktoś podobny problem?

TOP67
21-11-2013, 17:23
Najprawdopodobniej walnięty jest enkoder ogniskowej w obiektywie. Może to być szczotka lub zerwana taśma. Sprawdź, jakie masz dane obiektywu bez CPU w body?

mmosk
21-11-2013, 19:13
Sprawdź, jakie masz dane obiektywu bez CPU w body?
Jak uda sie zrobic zdjecie na recznym sterowaniu przeslony to podany jest prawiodlowy obiektyw. Co lepsze podlaczylem go do innego body i wszystko dzialalo jak nalezy. Podalczylem inne obiektywy, nawet z pierscieniem przeslony do body i tez jest OK. Wyszlo jednak, ze jak porusza sie pierscieniem przeslony to czasami zaskakuje. Tak wiec walniete jest cos w obiektywie.

deep
21-11-2013, 19:33
Pierścień przysłony nie przekazuje żadnej elektroniki, jeśli nim ruszasz i czasami zaskakuje tzn że gdzieś nie masz kontaktu a ruszanie pierścieniem akurat powoduje ruszanie całym obiektywem. Ja bym zaczął od przemycia styków w aparacie i w obiektywie

mmosk
21-11-2013, 19:37
Ja bym zaczął od przemycia styków w aparacie i w obiektywie
Jakaś propozycja czym??

TOP67
21-11-2013, 19:59
W takim razie możesz mieć uszkodzony pierścień odczytu przysłony w body. Masz inne obiektywy z pierścieniem zooma?
Może to być tylko mały luz, powodujący brak styku na najwyższej pozycji. Spróbuj nakleić kawałek grubszej taśmy na styku obiektyw/pierścień.

mmosk
21-11-2013, 20:28
W takim razie możesz mieć uszkodzony pierścień odczytu przysłony w body. Masz inne obiektywy z pierścieniem zooma?
Sprawdzone body z innym obiektywem z pierścieniem przesłony. Tak więc to działa. Jadnak wyszło że raczej coś z obiektywem. Jak się zmienia ustawienie przesłony to uda się złapać taka pozycje gdy można zmieniać przesłoną z aparatu a nie jest to wartość maksymalna.

TOP67
21-11-2013, 20:35
Po prostu jest luz. Podklej taśmą, tak żeby pierścień bardziej się przesuwał.
A jak wkręcasz obiektyw, to bolec blokujący zaskakuje?

deep
21-11-2013, 21:08
jak to jest minimalny luz i brakuje tyci tyci aby pierścień na body domknął się do wartości w której zaskoczy że obiektyw ma ustawiony pierścień na f/max to możesz spróbować poluzować bagnet w obiektywie i lekko go "przekręcić". Luz na śrubach to umożliwia, jest to nie wielki obrót ale może wystarczy.