PDA

Zobacz pełną wersję : czy ten zestaw jest w stanie zastąpić komputer stacjonarny?

vendore
20-11-2013, 15:58
Witam wszystkich

Na wstępie powiem, że zajmuje się fotografią hobbystycznie (głównie krajobrazy), nie profesjonalnie.
Jednak mam wysokie wymagania co do jakości generowanego obrazu i od profesjonalisty w zasadzie odróżnia mnie tylko to, że ja mam inną pracę aniżeli tylko zajęcie fotograficzne (i wiedza :).

Wiem, że najlepsza opcja to komp stacjonarny i porządny monitor eizo/nec. Niestety małe mieszkanko, dzieciak i itp :)

Zakupiłem też porządny model vaio (nie pamiętam symbolu bo pisze z pracy ale kosztowa 5 tysi 1,5 roku temu). Niestety nie zaspokaja moich potrzeb :)

Moje pytanie jest następujące
Co szanowni koledzy sądzą o takim zestawieniu jak poniżej?

- Apple MacBook Pro 15' (ME293PL/A/P2/R1) Retina
- jakiś sensowny eizo do 3,500 tys (mniej więcej)

Czy taki zestaw podoła czy jednak raczej dać sobie spokój i szukać jakiejś piwnicy/schowka na wdrożenie stacjonarki??

Pracuje na photoshopie CS5/CS4
Przymierzam się zapoznać z Lightroomem
Czasami pracuje w Capture NX2
Głównie korzystam z nef'ow a następnie tiff.

Dziękuje za wszelką pomoc

Johanan
20-11-2013, 16:08
Zaczekaj na ThinkPada W540 i dopiero wtedy porównaj go fizycznie do MBPro z retiną.

Jeśli masz do wydania ponad 10 tysi ;) , to będzie najlepsza opcja.

Kurtz
20-11-2013, 16:49
Napisz:
Więcej o tym vaio, czemu nie zaspokaja Twoich potrzeb.
Czym robisz - jakie pliki obrabiasz.
Jak obrabiasz pliki.

Dylemat, czy stacjonarka, czy Mac z retiną, za 10 kawałków, to kwestia którą musisz rozsądzić sam. Za ok 5K, otrzymasz stacjonarkę szybszą od tego laptopa, z możliwością OC, w niezłej obudowie, z lepszą GPU. Bez retiny. Jeżeli chodzi o wielkość - nie musi być wcale ogromny ( ale powinien być niemały, żeby mieć moc ). Za 7K, otrzymasz stacjonarkę deklasującą tego laptopa, pod względem wydajnościowym. Ciągle, stacjonarkę, bez retiny.
Ja zgniłego jabłka nie lubię, a ten laptop nie wygląda na taki z super wydajnym chłodzeniem ( jak większość maców ).

Edit:
Jeżeli już musi być laptop, to ja również od ogryzka wolałbym ThinkPada serii W. Moim zdaniem lepszy sprzęt.

Tom01
20-11-2013, 17:09
Lepszy, nie lepszy. Oczywiście, że lepszy, ale lepiej nie zaczynać, bo zaraz będzie wojna. Japcok ma w kontekście zastosowań foto, kilka poważnych zalet.
1. We wszystkich aplikacjach wyświetlanie jest z kontrolą barwy.
2. W przypadku zewnętrznego monitora - przypinamy kabel i wszystko gra. Nic nie trzeba robić. Nie ma żadnych problemów z profilami, kolejnością ekranów.
3. Poza tym można spokojnie podpiąć trzy monitory - dwa po DP i jeden HDMI, co z własnym wyświetlaczem da stanowisko czteromonitorowe. Takiego bajeru nie ma chyba żaden inny laptok.
A co do jakości retiny, to chyba najlepszy ekran jaki w tej chwili siedzi w laptopach. Różnica do najlepszych "zwykłych" jest powalająca.

Johanan
20-11-2013, 17:13
...
A co do jakości retiny, to chyba najlepszy ekran jaki w tej chwili siedzi w laptopach. Różnica do najlepszych "zwykłych" jest powalająca.

A W540 (chociaż na obrazku) widział, czy nie widział? ;)

Tom01
20-11-2013, 17:19
A W540 (chociaż na obrazku) widział, czy nie widział? ;)

Nie widział. Widział wszystkie wcześniejsze, "rewolucyjne", modele i nie rzuciły na kolana. Wręcz przeciwnie. Odrzucały. Wolę DELLe, przynajmniej część modeli jakoś jest zrobionych z głową. Ciągle nie mogę wyjść ze zdumienia jak IBM oddał takim partaczom licencję.

Jeśli nawet którymś Lenovo jest wyświetlacz wysokiej rozdzielczości, to jeszcze nie powiedziane czy będzie mógł konkurować z MBP z Retiną. Bo jeśli Lenovo utrzyma "standard" z poprzednich, to sorry, ale kijem tego nie trącę.

Johanan
20-11-2013, 17:23
Nie widział. Widział wszystkie wcześniejsze, "rewolucyjne", modele i nie rzuciły na kolana. Wręcz przeciwnie. Odrzucały. Wolę DELLe, przynajmniej część modeli jakoś jest zrobionych z głową. Ciągle nie mogę wyjść ze zdumienia jak IBM oddał takim partaczom licencję.

Jeśli nawet którymś Lenovo jest wyświetlacz wysokiej rozdzielczości, to jeszcze nie powiedziane czy będzie mógł konkurować z MBP z Retiną. Bo jeśli Lenovo utrzyma "standard" z poprzednich, to sorry, ale kijem tego nie trącę.

A ja trącę i to nie tylko kijem. :)

http://shop.lenovo.com/us/en/laptops/thinkpad/w-series/w540/

Kurtz
20-11-2013, 17:39
Ciągle nie mogę wyjść ze zdumienia jak IBM oddał takim partaczom licencję.
Nie oddał, a odsprzedał i nie licencję, a całą technologię. Czemu? Bo za małe zyski z tego mieli. Proste. W IBMie też sporo ludzi ma to samo podejście odkąd używają lenovo.
Mimo wszystko, moje doświadczenia z Lenovo są dobre. Tylko, że ja nie schodzę poniżej pewnego poziomu sprzętu.

2. W przypadku zewnętrznego monitora - przypinamy kabel i wszystko gra. Nic nie trzeba robić. Nie ma żadnych problemów z profilami, kolejnością ekranów.
Bo to niby jest problem w Windowsach? O.o. Kable te same trzeba podpiąć, a skonfigurować, który ma być pierwszy, który drugi, to na każdym systemie trzeba, kilka kliknięc i po bólu... No chyba, że maci wykrywają kolejność monitorów na stole...

3. Poza tym można spokojnie podpiąć trzy monitory - dwa po DP i jeden HDMI, co z własnym wyświetlaczem da stanowisko czteromonitorowe. Takiego bajeru nie ma chyba żaden inny laptok.
A akurat to, dla OP jest najważniejsze, skoro ma tka mało miejsca, że nad jendym monitorem się zastanawia xD

Tom01
20-11-2013, 17:51
Bo to niby jest problem w Windowsach?

Kupa ludzi ma z tym problem, więc jest.

Kable te same trzeba podpiąć, a skonfigurować, który ma być pierwszy, który drugi, to na każdym systemie trzeba, kilka kliknięc i po bólu...

Mówiłem o kolorze, nie kolejności, choć jedno i drugie na "k". ;)
Problem w tym, że słowa "profil", "Windows" i "stanowisko dwumonitorowe" się ze sobą ostro gryzą.

Kurtz
20-11-2013, 17:56
Napisałeś:
kolejnością ekranów.

Problem w tym, że słowa "profil", "Windows" i "stanowisko dwumonitorowe" się ze sobą ostro gryzą.
Nie do końca rozumiem w czym problem - ja nigdy tego nie zauważyłem. System rozpoznaje i pamięta monitory.

Tom01
20-11-2013, 18:01
Nie do końca rozumiem w czym problem - ja nigdy tego nie zauważyłem. System rozpoznaje i pamięta monitory.

Chodziło mi o to, że Windows oznacza monitory cyferkami i użytkownik wg tego przypina profile. Oczywiście sam system nie umie. Zupełnym kuriozum jest opcja "Zainstaluj profil". Z punktu widzenia CMS nie robi kompletnie nic. Na dodatek system potrafi losowo zamienić monitory, przypiąć nie ten profil nie do tego monitora, "zapomnieć", że monitor miał ustawiony profil albo z ogóle zniknąć monitory z listy urządzeń do zarządzania kolorem. Cyrk na kółkach. Sytuacja nasila się bardzo mocno właśnie w układzie laptop z monitorem zewnętrznym. Przy stacjonarnym raczej działa.

Stąd w sytuacji kiedy potrzeba laptopa i monitor, sugeruję makówkę. W dziedzinie ustawienia CMS, nie trzeba robić kompletnie nic. ColorSync dba o właściwe profile w każdym scenariuszu. Przypnie właściwy nawet jeśli podłączymy monitor do innego wyjścia albo reinstalujemy system. W locie przeliczy obraz przy przenoszeniu okienka z monitora na monitor. Coś co w Windows jest absolutnie niewykonalne a conajmniej bardzo trudne.

Johanan
20-11-2013, 18:05
... Sytuacja nasila się bardzo mocno właśnie w układzie laptop z monitorem zewnętrznym.
...

Przez DisplayPort również, czy tylko jakąś partyzantką? ;)

Tom01
20-11-2013, 18:06
Przez DisplayPort port również, czy tylko jakąś partyzantką? ;)

Nie ma znaczenia na jakim interfejsie.

Johanan
20-11-2013, 18:07
Nie ma znaczenia na jakim interfejsie.

To widać coś mi umknęło. :D

Tom01
20-11-2013, 18:10
To widać coś mi umknęło. :D

Nie mówię, że to się dzieje nałogowo co 10 minut. Problemy są jednak na tyle częste, że w rutynowo wręcz, kiedy zaglądam do ludzkich komputerów, poprawiam coś w CMS.

Kurtz
20-11-2013, 18:29
Używając DispcalGUI, mamy omżliwość wczytywania profili przy podpięciu sprzętu.
Ja ze stacjonarką nie miałem nigdy problemów z profilami, ale nie zmieniam co chwilę monitorów - laptop również łapał zawsze profil, ale podpinany był do tego samego monitora.

Testowałeś to na Windows 8.1?

Tom01
20-11-2013, 18:30
Testowałeś to na Windows 8.1?

Wszystkie Windows tak samo działają, bez większej różnicy między wersjami.

jazco
21-11-2013, 11:30
Ja się z Tom01 niestety zgodzę.
Mam laptopa Dell E6430 - którego bardzo lubię z wielu względów, wykonanie, moc, gwarancja i serwis - plus dwa zewnętrzne monitory podpięte przez stację dokującą. Ten model obsługuje wyświetlanie obrazu na maksymalnie dwóch monitorach jednocześnie. Mam trzy profile ICC - dwa osobne pod monitory zewnętrzne oraz jeden pod ekran laptopa. Używam kalibratora i1Display Pro, wszystkie opcje W7 skonfigurowane poprawnie i jednak czasami profile ICC się rozjeżdzają pomiędzy monitorami, zwłaszcza gdy wypnę laptopa ze stacji i próbuję używać jedynie ekranu laptopa. Generalnie irytujące.

Mac'ów nie próbowałem, nie mój budżet .

GonzoG
21-11-2013, 15:21
Również zgadzam się z tym, że w Win są problemy z profilami dla monitorów, ale występuje to głównie na laptopach, bo tam monitor laptopa najczęściej jest jako PnP.
W przypadku gdy wszystkie monitory ją identyfikowane jednoznacznie, to nie spotkałem się z rozjeżdżaniem profili. Tylko ten nieszczęsny "Rodzajowy monitor PnP" powoduje problemy.

KadryZpodróży
21-11-2013, 19:44
Moje pytanie jest następujące
Co szanowni koledzy sądzą o takim zestawieniu jak poniżej?

- Apple MacBook Pro 15' (ME293PL/A/P2/R1) Retina
- jakiś sensowny eizo do 3,500 tys (mniej więcej)

Witaj, mam zarówno rMBP 15' jak i monitor Eizo 24'. Laptop z reguły używam oddzielnie ale jeśli robię zdjęcia czy filmy podpinam do Eizo gdyż jest o wiele wygodniej. Poza tym ekran w Retinie jest bardzo dobry jednak barwy są chłodniejsze, czernie płytsze, w cieniach również jest nieco gorzej. Jeśli chodzi o wydajność Maca to nie mam zastrzeżeń wszystko działa szybko i jak należy do tego komp raczej cichy co najwyżej mocno się nagrzewa.

vendore
22-11-2013, 20:47
Nie spodziewałem się, że przez 2 dni taka dyskusja się wytworzy wokół tego tematu.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie.

Napisz:
Więcej o tym vaio, czemu nie zaspokaja Twoich potrzeb.
Czym robisz - jakie pliki obrabiasz.
Jak obrabiasz pliki.

Posiadam Sony Vaio VPCF22S1E.
Pierwsze co mi się nie podoba w moim vaio (ale także w wielu laptopach sony - porównywałem to już) to odcień bieli. Pomijam tu już różne programy graficzne, ale w samym windowsie biel wygląda żółtawo. Próbowałem korygować to w ustawieniach karty graficznej, ale laptopy w porównaniu z komputerami stacjonarnymi mają mniejsze możliwości w tym zakresie i ostatecznie nie udało mi się nic zmienić na lepsze.

Jak już pisałem, głównie bawię się nefami. Na początku obrabiałem je w photoshopie, ale zauważyłem że wyglądają fatalnie w porównaniu z tym co widzę w aparacie. Kolory zupełnie zmienione. Balans bieli też inny. Dlatego przeżuciłem się na Capture NX2 (mimo, że nie jest tak intuicyjny dla mnie jak photoshop) to przynajmniej w miarę dokładnie odzwierciedla plik zrobiony w aparacie. Po obróbce zapisuje do tiffa i ostanie szlify kadrowanie, wyostrzanie, krzywe robię już w photoshopie.

Powiem szczerze, że skutecznie mnie to zniechęca do pracy nad zdjęciami, jak efekty wciąż nie są zadowalające. Posiadam Nikona D300 i to o te nefy chodzi.

Witaj, mam zarówno rMBP 15' jak i monitor Eizo 24'. Laptop z reguły używam oddzielnie ale jeśli robię zdjęcia czy filmy podpinam do Eizo gdyż jest o wiele wygodniej. Poza tym ekran w Retinie jest bardzo dobry jednak barwy są chłodniejsze, czernie płytsze, w cieniach również jest nieco gorzej. Jeśli chodzi o wydajność Maca to nie mam zastrzeżeń wszystko działa szybko i jak należy do tego komp raczej cichy co najwyżej mocno się nagrzewa.

Dzięki za informacje od kogoś kto ma niemal identyczny zestaw, do jakiego się przymierzałem. Piszesz, że barwy ma nieco chłodniejsze? Jak sobie z tym radzisz? Jak podpinasz Eizo to przypuszczam, że to samo zdjęcie na eizo będzie wyglądać inaczej niż na laptopiku?

Johanan
23-11-2013, 10:14
...
Dzięki za informacje od kogoś kto ma niemal identyczny zestaw, do jakiego się przymierzałem. Piszesz, że barwy ma nieco chłodniejsze? Jak sobie z tym radzisz? Jak podpinasz Eizo to przypuszczam, że to samo zdjęcie na eizo będzie wyglądać inaczej niż na laptopiku?

Retina to panel sRGB, przynajmniej te wersje, które dotąd wypuszczono, więc niewart jest pieniędzy, jakie trzeba za niego zapłacić

A co do ustawień ekranu, to nie możliwości komputera o tym stanowią, tylko możliwości monitora (!).

KadryZpodróży
24-11-2013, 23:04
Tak Retina ma nieco chłodniejsze barwy a kolory bardziej cukierkowe. Nie jest to drastyczna różnica jednak dla mnie widoczna. Zdjęcia obrabiam na Eizo gdyż tak jest wygodniej.
Jeśli chodzi o to samo zdjęcie na różnych ekranach to owszem jest różnica (drobna) ale szczerze w ogóle mi to nie przeszkadza. Najbardziej rzuca się w oczy czerń i cienie, szarości, biel jednak tu sporo zależy od oświetlenia.