PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Coronation Plantation - Wicklow

biegly
20-11-2013, 01:09
Widzę pokazujecie już zimę, u nas też pierwsze oznaki trochę*śniegu i mrozu ;)
Dawno nigdzie nie byłem, już myślałem że zapomniałem jak się*robi zdjęcia!
Uff, chyba coś wyszło :)
Zapraszam:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/bbb0781-2.jpg
źródło (http://img.webme.com/pic/r/rafalrozalski/bbb0781.jpg)

Pozdrawiam
Rafal

MartinGrey
20-11-2013, 01:30
Niestety jestem na nie. Zdjęcie to w zasadzie tylko 1 plan, drugi jest wręcz mikroskopijny. Sama kolorystyka jak dla mnie na +

andre06210
20-11-2013, 01:37
Dla mnie fajnie, tylko trochę chyba dobrego światła brakło. Ciut za ciemno, pozatym wszystko ok.

Duder
20-11-2013, 02:40
No, są tacy co muszą mieć słoneczny reflektor, bo inaczej nie uznają. Trochę to ograniczające podejście nieprawdaż? Takie zdjęcia jak powyższe są dowodem, że i można i wręcz należy focić w różnych warunkach, również nieidealnych. Wtedy jest satysfakcja o wiele większa, jeśli efekt jest ciekawy.

andre06210
20-11-2013, 10:00
@Duder
przesadzasz trochę i mówisz tu o skrajności. Zwykle to przecież światło maluje obraz więc nie wiem czemu tak negujesz moją wypowiedź.
Pierwsze co mi sie rzuciło w oczy to to ze trawa w dalszym planie jest ciemna, przy lepszym swietle można więcej wydobyć ze zdjęcia.

biegly
20-11-2013, 10:45
Było by dziwne, aby każdemu podpasowało zdjęcie! ;)

coach_lodz
20-11-2013, 10:50
a mnie się bardzo podoba, kolorystyka fajna, pierwszy plan dobry... drzewa na drugim planie ładnie go uzupełniają i jeszcze niebo... dla mnie wszystko na plus

andre06210
20-11-2013, 11:06
Kadr jest naprawdę dobry i dla mnie wszystko było by ok gdyby było troszkę jaśniejsze. Ale @biegly patrząc na twoją stronę widać że masz pojęcie ;) Zdjęcia kapitalne!

MartinGrey
20-11-2013, 11:26
No, są tacy co muszą mieć słoneczny reflektor, bo inaczej nie uznają. Trochę to ograniczające podejście nieprawdaż? Takie zdjęcia jak powyższe są dowodem, że i można i wręcz należy focić w różnych warunkach, również nieidealnych. Wtedy jest satysfakcja o wiele większa, jeśli efekt jest ciekawy.

Tutaj muszę się z Tobą zgodzić. Nie zawsze muszą być idealne warunki. Sztuka w tym żeby nauczyć się wyciągać magie ze zdjęcia nawet jak światła nie ma za dużo (chociaż dużo łatwiej zrobić superaśną fotkę jak jest ładne słoneczko), więc sory andre06210, ale nie do końca masz rację. Po raz kolejny przytoczę tutaj przypadek Vincenta Muniera, który wg. mnie jest mistrzem jeżeli chodzi o kiepskie warunki.

Ps. Swoja drogą, Biegly masz bardzo dobre fotografie w swoim poftfolio.

vienko
20-11-2013, 14:56
kadr bdb,drzewka na dalszym planie robia robote,przyciagaja wzrok,ogolnie podoba sie,a ze swiatlo moglo byc lepsze pewnie tak ale trzeba pamietac ,ze moglo byc tez gorsze:)

Kulten
20-11-2013, 17:34
(...) Po raz kolejny przytoczę tutaj przypadek Vincenta Muniera, który wg. mnie jest mistrzem jeżeli chodzi o kiepskie warunki.

Weź tylko pod uwagę w jakich sceneriach porusza się Vincent. Stamtąd nawet zdjęcia zrobione komórką mają szansę jakoś wyglądać :) .

A co do powyższego zdjęcia jest ciekawie i soczyście. Czasem dla mnie zanadto kontrastowo i za dużo czerni w kępkach w górnej części oczka.

MartinGrey
20-11-2013, 19:19
Weź tylko pod uwagę w jakich sceneriach porusza się Vincent. Stamtąd nawet zdjęcia zrobione komórką mają szansę jakoś wyglądać :)

Rozbawiłeś mnie na prawdę ;)

jarekf34
20-11-2013, 19:19
Fajnie z tym oczkiem wodnym, jak na moje oko amatora jest oki :)

Duder
21-11-2013, 02:27
@Duder
Zwykle to przecież światło maluje obraz więc nie wiem czemu tak negujesz moją wypowiedź.

Zgoda, że światło - ja tylko zwracam uwagę, że KAŻDE światło, nie tylko to superaśne. Nie chodziło mi o Twoją wypowiedź, ale o wszystkie tego typu wypowiedzi.

Zahir
21-11-2013, 02:51
trafia w moje gusta pierwszym planem + mocny surowy klimat

światło jest zawsze, tak na marginesie, i nie ma czegoś takiego jak dobre i złe, w przeciwieństwie do zdjęć...
a to jest dobre :)

pozdr

tomgol
21-11-2013, 10:43
Dobra fota, wszystko gra. Zerknąłem na stronkę i szacun. Kawał dobrej roboty.

Nemeth
21-11-2013, 10:47
Bardzo dobre zdjęcie :) Te kolory po prawej stronie kadru - wisienka, prawdziwa wisienka w tym zimnym kolorystycznie widoczku.

biegly
21-11-2013, 13:06
Dziękuję*Panowie, jak zawsze każdy coś dla siebie znajdzie lub nie ;)
Powiem że, warto wychodzić z domu i nigdy nie wiadomo czy zaświeci i jak!

Pozdrawiam