Zobacz pełną wersję : Zestaw plenerowy 3-4 tys
betkrzys
19-11-2013, 22:40
Witam serdecznie
Przejdę od razu do konkretów :)
Szukam czegoś w plener, mocno zastanawiałem się nad DISCOVERY 1200 Jinbei, atrakcyjna cena, waga i poręczność na dużym plusie, ale niesamowicie mnie kusi akumulator z normalnym wejściem gdzie można podłączyć laptopa, dymiarkę itd, niestety z tego co wiem w dedykowanym aku w discovery 1200 nie ma takiego wejścia i tutaj rodzi się pytanie, co w takim razie zamiast tego? Lampa wchodzi w grę tylko 1200, dlaczego? Jak wiadomo walka ze światłem dziennym :) czy jest możliwość złożenia jakiegoś zestawu w przedziale cenowym 3000-4000 zł ? Z w miarę ogarniętą ilością błysku ?
Za wszelkie informacje serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam
RobertMiernik
20-11-2013, 00:21
ale jedna lampa?
jak jedna to quantuum T na przykład a do tego akumulator (fripersi mają fajną ofertę w tym zakresie) i nawet na oktę starczy
betkrzys
20-11-2013, 08:20
Myślę o 1 lampie na początek, na kontry mam kilka sztuk yn560, jakiś konkretny model aku ? Tak żeby był również poreczny :)
ZoomTeam
20-11-2013, 09:43
Jak jedna lampa to Elinchrom Quadra Ranger. tylko z "wolniejszym ' palnikiem. to pozwoli powalczyć z krótkim synchro co z kolei załawi sprawę gaszenia zastanego.
http://tombolphoto.com/blog/d800-14000-flash-sync-w-elinchrom-quadra-and-pocket-wizard-hypersync/
na kontry mam kilka sztuk yn560
Sprawdzałeś, czy te 560 będą widoczne z krótkimi czasami?
betkrzys
20-11-2013, 12:22
Posiadam system Pentaxa , więc najkrótszy możliwy czas to 1/180 , niestety krócej sie nie da.
Z wykorzystaniem lamp o długim czasie błysku powinno się dać, chyba Pentax też ma synchro z krótkimi czasami (oczywiście mowa o dedykowanych lampach systemowych)?
Trick polega na tym, że lampa systemowa która synchronizuje się np. z 1/2000s służy do wyzwalania lampy studyjnej o długim czasie błysku. Przy tak krótkim czasie naświetlania błysk studyjnej może być traktowany jako światło ciągłe (to pewne uproszczenie).
Inny sposób to użycie odpowiedniego wyzwalacza radiowego, takiego, który umożliwia synchronizację lampy (systemowej) z krótkimi czasami migawki. Niektóre takie wyzwalacze mogą służyć do wyzwolenia studyjnej z wykorzystaniem efektu jak wyżej (przy szybkiej migawce światło studyjnej może w przybliżeniu być traktowane jako "ciągłe").
betkrzys
20-11-2013, 19:16
Z wykorzystaniem lamp o długim czasie błysku powinno się dać, chyba Pentax też ma synchro z krótkimi czasami (oczywiście mowa o dedykowanych lampach systemowych)?
Trick polega na tym, że lampa systemowa która synchronizuje się np. z 1/2000s służy do wyzwalania lampy studyjnej o długim czasie błysku. Przy tak krótkim czasie naświetlania błysk studyjnej może być traktowany jako światło ciągłe (to pewne uproszczenie).
Inny sposób to użycie odpowiedniego wyzwalacza radiowego, takiego, który umożliwia synchronizację lampy (systemowej) z krótkimi czasami migawki. Niektóre takie wyzwalacze mogą służyć do wyzwolenia studyjnej z wykorzystaniem efektu jak wyżej (przy szybkiej migawce światło studyjnej może w przybliżeniu być traktowane jako "ciągłe").
Pentax nie posiada radiówek do synchro krócej niz 1/180 ba nawet nie mozna wyzwalać poprzez ttl/ pttl, wsyzstko ręcznie, osobiscie dla mnie to jeden z najwiekszych minusów Pentaxa, jedyne co można zrobić to błysk poprzez fotocele lampa na body w pttl i ustawić lampe studyjną na fotocele, dużo kombinowania, w takich sytuacjach zakładam filtr szary i nie musze kombinować z czasami.
Więc jaki optymalny zestawik polecacie ?:) w DISCOVERY 1200 Jinbei jest opcja podłączenia jakieś przejściówki żeby móc np podłączyć laptopa ?
Pozdrawiam