Zobacz pełną wersję : Wierzyć nie wierzyć?
beniamin44
19-11-2013, 21:31
Zwykle przed kupnem obiektywu każdy szuka informacji,w moim przypadku jest podobnie .Ostatnio przeglądałem mt-fy na optycznychi jak porównywałem rozdzielczość tych tańszych i tych droższych to wykresy nie różnią się aż tak bardzo
a jednak różnią się ostrością,co wpływa więc na ostrość obiektywu.
Zwykle przed kupnem obiektywu każdy szuka informacji,w moim przypadku jest podobnie .Ostatnio przeglądałem mt-fy na optycznychi jak porównywałem rozdzielczość tych tańszych i tych droższych to wykresy nie różnią się aż tak bardzo
a jednak różnią się ostrością,co wpływa więc na ostrość obiektywu.
Na ostrość obiektywu wpływ ma tylko jakość soczewek i projektu.
A czemu te tanie mają podobne MTF'y - a sprawdzałeś na jakich matrycach testowane ??
irek6311
19-11-2013, 21:36
Różnica tkwi w optyce i precyzji wykonania beniamin44 ,
dużo można poprawić w programie graficznym ale im lepszy obiektyw tym jakość zdjęć lepsza ...
jak porównuje się to na komputerze to widoczne są różnice bo w wydruku raczej mniej to widać .
beniamin44
20-11-2013, 20:17
Pytam bo porównuję np nikora 18-70mm f 3.5-4.5 vs Tamron SP 24-70 f 2.8 cenowo tamron droższy około 3.5 x a wykresy rozdzielczości są bardzo podobne,dotychczas niestety kierowałem się raczej testami i tymże wykresem rozdzielczości,czym więc powinienem się kierować w przyszłości chodzi oczywiście o ostrość obiektywu?Mam oczywiście n 18-70 a chciałbym zmienić na jakiś lepszy obiektyw ale jak popatrzę po cenach to niestety dech zapiera przynajmniej dla typowego amatora.
Pytam bo porównuję np nikora 18-70mm f 3.5-4.5 vs Tamron SP 24-70 f 2.8 cenowo tamron droższy około 3.5 x a wykresy rozdzielczości są bardzo podobne,dotychczas niestety kierowałem się raczej testami i tymże wykresem rozdzielczości,czym więc powinienem się kierować w przyszłości chodzi oczywiście o ostrość obiektywu?Mam oczywiście n 18-70 a chciałbym zmienić na jakiś lepszy obiektyw ale jak popatrzę po cenach to niestety dech zapiera przynajmniej dla typowego amatora.
Pierwszy to tani standardowy zoom pod DX ze zmiennym światłem, drugi to również standardowy zoom, ale pod FX, do tego ze stałym jasnym światłem.
Czemu bierzesz tylko ostrość pod uwagę? Przy jakiej ogniskowej i przysłonie?
beniamin44
20-11-2013, 20:50
A co myślicie o Tamron 28-75mm f/2.8 SP IF MACRO
irek6311
20-11-2013, 20:59
beniamin44 po co powielasz tekst ?
T28-75mm to też standardowy zoom więc szału z ostrością nie będzie (duży rozrzut jakości > ostrość/ FF/BF) ,
obiektyw na FX więc jak masz DX aparat będzie mało sensownym wyborem .
beniamin44
20-11-2013, 22:53
Przepraszam ale mam jakieś kłopoty bo za każdym razem jak napiszę post lub chcę go edytować to strona woła abym się jeszcze raz logował choć jestem zalogowany.Mam D90 do tego nikora 35 f1.8 i nikora 18-70 f 3.5-4.5 i chciabym zamienić na coś lepszego i ostrzejszego jakiś uniwersalny zoom, ale cena N 24-70 f 2.8 dla amatora domowego no cóż,dlatego pytałem o T 28-75 f 2.8.Mam na oku jeszcze N 85 f 1.8 G ale zobaczymy.
Pozdrawiam
irek6311
20-11-2013, 23:09
Można inaczej zestaw na DX poskładać /
Sigma 10-20mm +N35mm (masz) + N50mm f/1,8 D + N85mm f/1,8 D < masz bardzo fajny zakres i obiektywy ,
dobry i uniwersalny zoom od Nikon będzie drogi a szczerze na DX 24mm czy 28mm jak planujesz ...
to wąsko w kadrze i Tamron 17-50mm f/1,8 trzeba by jako podstawowy zoom mieć .
1. Nie porównuje się wykresów szkieł DX i FX jeśli nie były testowane na tym samym formacie.
2. Nie porównuje się wykresów szkieł które były testowane na aparatach z innych epok
A co do wymiany szkła - skoro szukasz zoom od 24~28mm, to nie używasz teraz zakresu 18-28mm ??
Wykresy na optycznych nie są testami obiektywów, a zespołu obiektyw-matryca. Wpływ na wynik ma: fizyczna wielkość matrycy, jej rozdzielczość (gęstość), moc filtra AA, algorytmy aparatu. Dlatego porównywać możesz tylko testy zrobione na takim samym body. Oczywiście na tych samych przysłonach.
Bardzo uważać trzeba zwłaszcza oglądając wykresy MTF na stronach producenta, bo są robione tylko dla pełnego otworu.
A to, że tani obiektyw jest równie ostry co droższy nie jest wcale dziwne, zwłaszcza w Nikonie. Takiego obiektywu nie można jednak bardziej otworzyć, zwykle ma gorszą budowę, może mieć większą dystorsję, bliki itp.
beniamin44
21-11-2013, 20:03
Wielkie dzięki za rzeczową informcję Panowie GonzoG i Top67 ,właściwie ze swojej niewiedzy zawsze korzystałem z wykresów mtf,od dziś raczej swoje kroki będę kierował na forum z zapytaniem o opinie o sprzęcie.
:D irek6311 zapodałeś mi ciekawą zagwozdkę myślę że coś napewno wybiorę z twojej propozycji tj 85 a także pomyślę o tamronie dzięki wielkie należy się piwo:mrgreen:
Pozdrawiam.