Zobacz pełną wersję : Statyw ok. 100 zł
Witam,
Potrzebuje bardzo okazjonalnie użyć statywu, stąd też nie szukam drogiego. Za teksty typu: "do sprzętu za 20 kilo żal Ci wydać 300 za statyw" - z góry dziękuję. Jeśli ktoś użytkuje jakiś niedrogi statyw i się plastiki nie rozjeżdżają jak w moim poprzednim, albo nogi nie odpadają to będę wdzięczna za polecenie. Do nikosia FX + nikorcia 24-70 i 70-300 :)
Jest do kupienia na Alledrogo wiele lekkich statywów w cenie ok 100zł. jak ma być w miairę używalny to powinien mieć wprawdzie plastikową ale olejową głowicę. Głowica taka jest nieco mocniejsza i przede wszystkim ma regulowany opór manipulatorów i płynne nie skokowe ruchy. Dobrze jak ma odkręcaną głowicę z możliwością zmiany z kulowej na 3D. Typu nie podam bo to była by reklama.
Lena&TheShadow
19-11-2013, 19:14
http://allegro.pl/statyw-budowlany-bosch-bs-150-i3700482752.html
nie zgrywam się, może przy tej cenie względem nowego warto pójść do sklepu i zobaczyć czy jest wystarczająco stabilny ? Do FX+dowolny obiektyw sama używam statywu firmy Linhof ale troszkę musiałabyś dołożyć.
Z tanich polecę jeszcze Opticam Pro 6606g, też używam i jakoś się jeszcze nie rozpadł. Ale jakbym miała dokręcić d3s+400mm do statywu za 100zł to chyba wolałabym sobie sama statyw wystrugać z drewna. Sądzę, że mogłabym mu bardziej zaufać.
Przemek80
19-11-2013, 21:40
Ja z czystym sumieniem polecam Velbona DF60. Kosztuje jednak trochę więcej niż 100.
Ze swojej strony polecam statyw Camrock TS53 - cena ok. 150zł z wysyłką na Allegro. Jak na takie pieniądze jest naprawdę pancernie zbudowany - plastikowe są jedynie zatrzaski nóg, reszta metal. Ma w zestawie całkiem solidną głowicę kulową o deklarowanym udźwigu 6kg. Można ją odkręcić i w przyszłości wymienić na inną jak będzie potrzeba. Nogi 4-sekcyjne, więc po złożeniu jest dość mały jak na swoją wysokość roboczą. Ma możliwość szerszego rozkładania nóg i odwrócenia głowicy do makro. W zupełności powinien wystarczyć do Twojego zestawu. Plastikowy DF60 wygląda przy nim jak zabawka i ja bym miał wątpliwości czy zaufać Velbonowi czy jakiejś chińszczyźnie przy takim obciążeniu.
spróbuj dogadać się z tym
http://allegro.pl/statyw-firmy-hama-plus-etu-i3697226481.html
Ja z czystym sumieniem polecam Velbona DF60. Kosztuje jednak trochę więcej niż 100.
Za ta cene to najlepszy wybór
Paweł Krystek
21-11-2013, 15:10
Witam,
Potrzebuje bardzo okazjonalnie użyć statywu, stąd też nie szukam drogiego. .... Do nikosia FX + nikorcia 24-70 i 70-300 :)
Mimo wszystko .... wydaje mi się niezależnie od częstotliwości używania, że instalowanie sprzętu za ponad 10000zł na statyw 100x tańszy jest lekko nie teges. Nie boisz się się, że ci kopyrtnie się na wietrze lub jak ktoś trąci lub rozjedzie jak piszesz i twój sprzęt wyląduje na betonie ...
adolfik9501
21-11-2013, 22:38
Przy ciężkim sprzęcie i użyciu czasów, które da się uzyskać z ręki taki statyw starczy, z tym że bez sensu wówczas statyw. Przy dłuższych wychodzi szydło z worka, a raczej nikczemność statywu w połączeniu z ciężką puszką i szkłem. No ale każdy ma wolną wolę i pieniądze wydaje jak chce.
Było już, ale i ja się pod tym podpiszę. Velbon DF-60. Troszkę ponad budżet, ale w swojej klasie to dobry statyw (mi utrzymywał D300s + N17-55 przy czasie naświetlania 30 min bez drgnięcia).
Obecnie do kupienia jest jego nowsza wersja DF-61.
Czy taki Velbon nada się do zdjęć portretowych? - chodzi o to, że jeżeli obrócę aparat pionowo to ma go trzymać stabilnie i nie zmieniać pozycji po zablokowaniu
Dzięki za rzeczowe odpowiedzi :))) Właśnie o to mi chodziło.
Porównuje sobie teraz te statywy i kupuję :)))
Czy taki Velbon nada się do zdjęć portretowych? - chodzi o to, że jeżeli obrócę aparat pionowo to ma go trzymać stabilnie i nie zmieniać pozycji po zablokowaniu
Mi takie czasy trzymał właśnie przy pionowym kadrze, tak że nie widzę problemu :)
Witam,
Potrzebuje bardzo okazjonalnie użyć statywu, stąd też nie szukam drogiego. Za teksty typu: "do sprzętu za 20 kilo żal Ci wydać 300 za statyw" - z góry dziękuję. Jeśli ktoś użytkuje jakiś niedrogi statyw i się plastiki nie rozjeżdżają jak w moim poprzednim, albo nogi nie odpadają to będę wdzięczna za polecenie. Do nikosia FX + nikorcia 24-70 i 70-300 :)
do nikosia FX szczególnie z 70-300 300zł to nadal wyrób statywopodobny :), a za 100 to ... nie wiem co napisać
Panowie a taki statyw http://allegro.pl/statyw-nikon-d5300-d5200-d5100-d3300-d3200-d3100-i5246488805.html wygląda solidnie. Ma mi utrzymać D5200 :)
madebyzosiek
11-07-2015, 10:52
Panowie a taki statyw http://allegro.pl/statyw-nikon-d5300-d5200-d5100-d3300-d3200-d3100-i5246488805.html wygląda solidnie. Ma mi utrzymać D5200 :)
Jak lubisz dreszczyk emocji i niepotrzebne nerwy, to kupuj...
wasilewk
11-07-2015, 10:58
Makabra: kolega miał, sprawdziłem - wszystko się trzęsło, korbka działa jak chce.
Dziękuję za porady. Dobrze,że jeszcze nie kupiłem :) A jakieś propozycje z allegro do 100 zł. można prosić ?
nikoniarz
11-07-2015, 21:40
Jedyna sensowna propozycja nie niszcząca kieszeni to Slik 330 DX. Ja wiem, że to dużo więcej niż chcesz przeznaczyć. Ale nie popełniaj błędu tego co ja, tego co inni. Dobrze tu ludzie piszą- nie warto sobie zaprzątać głowy takim sprzętem. Ucz się na błędach innych. Przerabiałem statyw za 80 zł, później myślałem, że taki za 180 zł będzie okej... Źle myślałem- dopiero trzeci statyw jest okej. Dwa wcześniejsze leżą z nadzieją, że może kiedyś przydadzą się jako statywy do lamp błyskowych. Nie mam Slika którego proponuję, ale oglądałem go wybierając trzeci raz statyw. To jest naprawdę minimalne minimum. Jeśli nie masz kasy na 330DX to nie kupuj nic, bo to co kupisz za 100 zł będzie jak nic.
http://allegro.pl/statyw-budowlany-bosch-bs-150-i3700482752.html
Ale jakbym miała dokręcić d3s+400mm do statywu za 100zł to chyba wolałabym sobie sama statyw wystrugać z drewna. Sądzę, że mogłabym mu bardziej zaufać.
To jest jak najbardziej trafna podpowiedź. Za 100 PLN nic sensownego nie znajdziesz, chyba że z używanych.
Ps: Lena bardzo się stęskniłem za Twoimi celnymi uwagami, tak długo Cię nie było... :)
A polecany w innym wątku http://allegro.pl/df-61-wysoki-statyw-foto-velbon-df61-nastepca-df60-i5501670237.html ?
Ten Velbon też nie jest warty zakupu. Plastikowa głowica będzie się i tak telepać.
nikoniarz
12-07-2015, 08:15
A polecany w innym wątku http://allegro.pl/df-61-wysoki-statyw-foto-velbon-df61-nastepca-df60-i5501670237.html ?
Mam tą atrapę. Nie warto. Chociaż jako statyw pod lampy reporterskie jest okej... Tak jak napisal Gonzo- telepie się głowica. W dodatku rusza się też plastikowa szybkozłączka i sama plastikowa kolumna centralna nie należy do stabilnych. Jedyne co tam jest w miarę okej to dość stabilny tripod. Ale niestety głowica jest zamocowana w dziwny sposób (producent nie przewidywał wymiany wiec zastosował dziwny patent) więc wymiana wymiana wymaga sporych przeróbek. Tak czy siak- nie warto, za dużo plastiku w miejscach gdzie go być nie powinno.
No ok. Żona mnie z domu wyrzuci :) to jedynie ten http://allegro.pl/statyw-slik-pro-330dx-z-glowica-3d-torba-gratis-i5284010858.html w tych pieniądzach, czy jeszcze jakieś inne propozycje?
fan_nikon
12-07-2015, 22:05
Moje zdanie, nie polecam, tymi dlugimi pokretlami bedziesz sobie szyje dziurawil :) mam podobny i mam zamiar wymienic na taki ktory ma krotkie pokretla np http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&alt=web&id=171855780745&globalID=EBAY-GB
Dobrze radzisz tylko przeoczyłeś, że kolega pisze o budżecie 100 zł a ty proponujesz zakup za 140 funtów, czyli na okrągło 8x drożej. Natomiast propozycja zakupu Slika jest sensowna. W podobnej cenie można kupić Velbon Sherpa 200 albo 600. Miałem kiedyś wcześniejszego Velbon Sherpa 250, to jest właśnie taki budżetowy statyw, ale solidny na ktorym można bez strachu postawić lustrzanki ze standardowym obiektywem, a nawet czymś większym. Bardzo polubiłem głowicę tego statywu w której rączka reguluje opór i blokuje w dwóch płaszczyznach. Nie wiem jak w Sliku, ale w Velbonie ta rączka nigdzie w czasie transportu nie wystaje ponieważ po złożeniu przylega do nogi statywu. Tych tańszych to nie warto kupować do lustrzanki do małpek pewnie są dobre, ale lustrzankę to bezpieczniej i pewniej oprzeć o kamień, mur, pień itp niż mocować na takich wynalazkach za 100 zł. Na koniec jeszcze tylko napiszę to co zawsze powtarzam przy dyskusji o zakupie statywu: bez pójścia do sklepu z aparatem i bez zamontowania na wybranym statywie aparatu z obiektywem to jest jak randka w ciemno.
homer65pl
13-07-2015, 23:44
A może np. Triopo C-258 z głowicą - co prawda 2x 100 zł ale wygląda solidnie.
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/triopo-triopo-c-258-z-glowica-kj-2-statyw-.html☺
Wysłane z mojego MediaPad T1 8.0 LTE przy użyciu Tapatalka
140 funtów to juz przesada. 300 zł. to max co mogę przeznaczyć na statyw. Nie musi mieć nie wiadomo jakich udogodnień. Ważne żeby lustrzanka stała solidnie, i aby nie spadła.
Czyli mam dwie oferty
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/triopo-triopo-c-258-z-glowica-kj-2-statyw-.html
http://allegro.pl/statyw-slik-pro-330dx-z-glowica-3d-torba-gratis-i5284010858.html
Ludzie na allegro kupują statywy pod 50 zł. i robią zdjęcia i żyją, a tutaj taki dylemat.
cz4rnuch
14-07-2015, 16:55
Ludzie na allegro kupują statywy pod 50 zł. i robią zdjęcia i żyją, a tutaj taki dylemat. Ale co to za życie. Pobędziesz tu jeszcze trochę a będziesz się jarał tym, że Nikon zaprojektował nowy dekielek, a zakupiony niedawno trajpod pójdzie na śmietnik bo dowiesz się od nas, że szybkozłączka nie słucha Twoich telepatycznych komend, nogi się chyboczą pod 600ką a poziomica przekłamuje o 0,0001 stopnia co wypomnimy Ci przy okazji prezentowania Twoich zdjęć na forum ("woda mi się wylewa na biurko", "kolego, masz krótszą lewą nogę" itd). Potem zakupisz jakieś cudo za kafla, które będziesz odkurzał 2 razy do roku (z autopsji) rozglądając się przy okazji czy na ibeju nie ma przypadkiem jakiejś lepszej okazji :)
Ludzie na allegro kupują statywy pod 50 zł. i robią zdjęcia i żyją, a tutaj taki dylemat.
Kupują i robią zdjęcia... a później płaczą na forach, że ich aparat robi nieostre zdjęcia, nawet ze statywu.
fan_nikon
15-07-2015, 17:26
Hehe nie chcialem mu polecic statywu za£140 :) tylko zeby zwrocil uwage przy wyborze na rodzaj glowicy i to tyle.
nikoniarz
15-07-2015, 17:38
Wybór głowic to indywidualna sprawa- jedni wolą 3D a inni kulkowe...
Dobra. Zdecydowałem się na ten http://www.ceneo.pl/14084597#tab=spec Mam nadzieję,że spisze się w nocy
cz4rnuch
16-07-2015, 20:03
...Mam nadzieję,że spisze się w nocy
Jak nie on to Ty. Ktoś musi żonie wynagrodzić te uszczuplenia w domowym budżecie ;)
I jak po nocy? Spisał się?
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Ja jednak wolałbym dołożyć trochę i kupić choćby Fotopro MGA-584N z głowicą FPH-52Q. Statyw raczej pewny, a i cena około 450zł też nie jest wysoka. Ja już na niego czekam. Nie wiem tylko czy nie lepiej było zamówić MGA-684N + 62Q. Trochę mnie jednak budżet ograniczył.
nikoniarz
21-07-2015, 14:00
Ja jednak wolałbym dołożyć trochę i kupić choćby Fotopro MGA-584N z głowicą FPH-52Q. Statyw raczej pewny, a i cena około 450zł też nie jest wysoka. Ja już na niego czekam. Nie wiem tylko czy nie lepiej było zamówić MGA-684N + 62Q. Trochę mnie jednak budżet ograniczył.
Kolega Ramzees i tak już dość mocno naciągnął budżet by dołożyć z 100 zł do 300 także myślę, że kolejne 150 zł byłoby kwotą zupełnie zaporową. Bo idąc tym tokiem rozumowania lepiej zamiast MGA-584 byłoby wziąć MGA-684 bo różnica w cenie niewielka.
Bo idąc tym tokiem rozumowania lepiej zamiast MGA-584 byłoby wziąć MGA-684 bo różnica w cenie niewielka.
Tak, to jest w samo sedno trafiona uwaga. Samemu też mogłem zdecydować się na MGA-684, ale pieniądze z nieba nie spadają, a rodzina też w domu jest.
Chciałem zwrócić jedynie uwagę, że kiedy żyłowałem tylko moją D40-kę miałem Slik 300 DX. Po pół roku użytkowania, kilka wypadów w góry + skakanie po peronach, torach, lokomotywowniach i statyw był w stanie rozkładu/rozpadu. Znając opinię znajomego i użytkowników forum dot. Fotopro MGA-584 czy 684 za naprawdę niewielką kwotę ma się raczej pewność solidności.
Tak, to jest w samo sedno trafiona uwaga. Samemu też mogłem zdecydować się na MGA-684, ale pieniądze z nieba nie spadają, a rodzina też w domu jest.
Chciałem zwrócić jedynie uwagę, że kiedy żyłowałem tylko moją D40-kę miałem Slik 300 DX. Po pół roku użytkowania, kilka wypadów w góry + skakanie po peronach, torach, lokomotywowniach i statyw był w stanie rozkładu/rozpadu. Znając opinię znajomego i użytkowników forum dot. Fotopro MGA-584 czy 684 za naprawdę niewielką kwotę ma się raczej pewność solidności.
Chyba nie rozumiesz, o co chodzi w tym wątku... Mowa tu o statywie, którym miał się zmieścić do 100zł, ew. najtaniej jak możliwe... a nie statywie za blisko 600zł.
Dokładnie zrozumiałem o co chodzi w wątku. Jak się wczytasz to nie stanęło na 100zł. Wyraziłem jedynie swoją opinię na temat statywów choćby silk i stosunku ceny do ich jakości. Nigdzie też nie zaproponowałem statywu za blisko 600zł.
Ok, nie ciągnę dalej... bo jestem szczypior na forum i nie chcę podpaść już na samym początku.
Jak nie ma kasy to wystarczy statyw jakiś hama za 80zł, butelka mineralnej podwieszona pod spodem i daje rade :)
Lepszy statyw nie zrobi lepszego zdjęcia, da nam tylko/aż większy komfort i mniej siwych włosów na głowie.
Borat1979
22-07-2015, 21:31
Jak nie ma kasy to wystarczy statyw jakiś hama za 80zł, butelka mineralnej podwieszona pod spodem i daje rade :)
I w czym ta butelka ma pomóc?
Lepszy statyw nie zrobi lepszego zdjęcia, da nam tylko/aż większy komfort i mniej siwych włosów na głowie.
A kiepski statyw to uniemożliwi :)
Borat, a słyszałeś kiedyś o środku ciężkości? Butelką przesuniesz go w dół, a co za tym idzie, zwiększysz stabilność.
Masa też nie jest bez znaczenia.
Borat, a słyszałeś kiedyś o środku ciężkości? Butelką przesuniesz go w dół, a co za tym idzie, zwiększysz stabilność.
Do galarety nawet jak i tonę podczepisz, to dalej będzie galaretą.
A ta butelka może sprawić tylko, że statyw szybciej się zapadnie pod ciężarem.
Są tanie sztywne statywy, z tych za 30zł nic nie zrobimy bo są giętkie.
Największa głupota to wydawanie kasy bo tak napisali na forum czy doradzili w sklepie, jak masz kasę to kupuj ale nie martw się tym że bez super pro statywu nie da się zrobić ładnych zdjęć.
nikoniarz
23-07-2015, 07:51
Są tanie sztywne statywy, z tych za 30zł nic nie zrobimy bo są giętkie.
Największa głupota to wydawanie kasy bo tak napisali na forum czy doradzili w sklepie, jak masz kasę to kupuj ale nie martw się tym że bez super pro statywu nie da się zrobić ładnych zdjęć.
Owszem, są tanie i sztywne, ale tripody. Bo głowice to taka atrapa, że strach na nich mocować cokolwiek innego poza kompaktem. A jeszcze większa głupota to uleganie takim poradom i nieodpowiedzialne mocowanie całkiem nietaniego sprzętu na statywowych atrapach. Jeszcze jakiś czas temu myślałem podobnie jak Ty. Efektem tego są leżące w szafie i nieużywane dwa produkty statywopodobne- jeden kosztował 70 a drugi 170 zł. A mogłem od razu kupić coś konkretnego. Dopiero trzeci statyw to coś, na czym można bezpiecznie i pewnie zamocować swój sprzęt.
Borat1979
23-07-2015, 08:42
Statywowi za kilkadziesiąt złotych, który sam ledwo stoi na pewno pomoże dyndająca pod spodem ważąca kilogram butelka z wodą :)
I jak po nocy? Spisał się?
Pewnie,że się spisał.Świetny statyw. Stabilny, dobrze wykonany. Jestem bardzo zadowolony :)
Dzięki za jego polecenie, a i pokrętłami nie dziurawię sobie szyi ;)
kermitzaba
01-02-2017, 15:45
Witam, potrzebny mi statyw do D90 dla celów "wakacyjnych" czyli, żeby zrobić sobie czasem zdjęcie z żoną samowyzwalaczem. Znalazłem sobie ofertę Velbon DF-50 z głowicą 3D i pokrowcem (Nowy) za 140zł i nie wiem czy jest on cos warty
Kojocisko
01-02-2017, 16:08
Do takich zdjęć polecam ministatyw, który można sobie postawić na murku lub innym podwyższeniu. Idealnie stabilny, zawsze się zmieści w kieszni - Manftotto Pixi
kermitzaba
01-02-2017, 16:10
Na murku ok, gorzej jak go nie ma np. na plaży sam piach. Wolałbym jednak coś wyższego
Witam, potrzebny mi statyw do D90 dla celów "wakacyjnych" czyli, żeby zrobić sobie czasem zdjęcie z żoną samowyzwalaczem. Znalazłem sobie ofertę Velbon DF-50 z głowicą 3D i pokrowcem (Nowy) za 140zł i nie wiem czy jest on cos warty
To... poproś żonę o uszycie woreczka /poduszeczki/ z ryżem. Wyjdzie najtaniej i stabilnie.