Zobacz pełną wersję : Zmniejszanie zdjęć
Antonina
22-07-2005, 11:36
Witam
Mam taki problem może głupi dla niektórych ale nie wiem jak zmniejszyć zdjęcia bez utraty danych takich jak ogniskowa czas naświetlania i td .Mam PhotoShopa 8 CS w Polskiej wersji do tej pory robiłam to zapisz dla Weba jeśli mógł by mi ktoś pomóc dzięki z góry
Pozdrawiam
Przy "zapisz dla weba" automagicznie obcinany jest exif - jesli chcesz zeby te informacje zostaly wybierz "zapisz jako" a nastepnie z listy wybierz format jpeg.
Antonina
22-07-2005, 14:15
Witaj dzieki za odpowiedz ale chodzi mi o to jak mogę zmniejszyć zdjęcie np. 800na 600 pix nie tracąc tych danych exif do pokazania np. na forum ,czy używacie jakiegoś innego oprogramowania :?: :?: :?:
Pozdrawiam
:) :) :)
oczywiscie ze mozesz. w edycji masz opcje skalowania zdjecia - tam podajesz jego wymiary, a nastepnie zapisza jako
Antonina
22-07-2005, 15:05
Dzięki c2h5oh zmniejszanie już opanowałam teraz jak byś mógł mi powiedzieć jak dokonać kompresji
Kompresujesz zdjecie przy zapisie do jpega. Pojawia sie taki suwak na ktorym zaznaczasz jak bardzo chcesz spakowac plik 12 to prawie bez kompresji 1 to max.
Antonina
22-07-2005, 15:17
Dzięki Gamling no tak oczywiście ale tak to jest człowiek całe rzycie się uczy i umiera głupi
P.S
Co do tych zdjęć z tego obiektywu co pisałeś to będzie trzeba poczekać aż mi go przywiezie pisałam żeby podpięli do jakiegoś D70 to mi napisali ze oni mają tylko kompakty
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
[ Dodano: Pią 22 Lip, 2005 ]
Jeszcze jedno pytanie jakie ma zadanie ta ramka z napisem Rozmiar i opcjami od 14.4kbps do 2MBps
są to wielkości niby dopasowane do posiadanego łącza internetowego czyli dopasowuje Ci rozmiar fotki do przepustowości łącza
Antonina
22-07-2005, 15:49
To jeszcze jedno jeśli ten suwak będzie ustawiony na połowie a szybkość połączenia 14.4 to jakość będzie gorsza od tej ustawionej na 2MBps :?:
:oops:
oczywiście ale tak to jest człowiek całe rzycie się uczy i umiera głupi
no właśnie ;-)
ten suwak nie ma znaczenia - pomaga on tylko w oszacowaniu czasu ściągania obrazka.
Nie wprowadzajmy Antoniny w błąd - ten suwak decyduje o stopniu kompresji, a co za tym idzie od jego położnia zależy jakość zdjęcia i wielkosc pliku. Informacja o łączu to taki dodatek bez większego praktycznego zastosowania.
Nie wprowadzajmy Antoniny w błąd - ten suwak decyduje o stopniu kompresji, a co za tym idzie od jego położnia zależy jakość zdjęcia i wielkosc pliku. Informacja o łączu to taki dodatek bez większego praktycznego zastosowania.
właśnie o tym pisałem..
cashe ???
"ten suwak nie ma znaczenia - pomaga on tylko w oszacowaniu czasu ściągania obrazka"
cashe ???
"ten suwak nie ma znaczenia - pomaga on tylko w oszacowaniu czasu ściągania obrazka"
tak tak, wiem. pijany byłem albo coś. chodziło mi o zmianę prędkości łącza - ten "suwak" nie ma znaczenia jeśli idzie o jakość pliku wynikowego.
a ja szukam programu do zmniejszenia 800 zdjec automatycznie
jest cos takiego?
jest cos takiego?
Irfan View ---> Przetwarzanie wsadowe.
jest cos takiego?
Poczawszy od darmowego IrfanView, ACDSee, a na kombajnach typu PhotoShop i PhotoPaint konczac... :)
Nie napisales -- czym dysponujesz...