PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkość Develop Lr 3.6 vs 4.4 vs 5.2

Pazuzu
18-11-2013, 21:10
Obecnie używam pełnej wersji LR 3.6. Planowałem przesiadkę na którąś z nowszych wersji 4.4 lub 5.2. Co mnie skłania do tej decyzji to:
- Głównie to niwelowanie aberracji. W lr 3.6 efekty są średnie
- Rozbudowany pędzel (głównie o balans bieli)
- Nowy proces 2012, który moim zdaniem (po kilku godzinach nauki) lepiej radzi sobie z wyciąganiem cieni i przepaleń

Zacząłem próby od 5.2 demo. Niby fajnie, ale po każdym kliknięciu na suwak, obraz na sekundę się rozmywał, jakoś mnie to irytowało. Do tego bardzo RAM-ożerna jest ta wersja.

Teraz bawię się w 4.4 i wydaje się ok.

Z tym że testy przeprowadzałem na nowej bibliotece (64 zdjęcia). Docelowo około 4000. Czy prędkość obróbki znacząco spada jeśli w bibliotece jest tyle zdjęć?

Prędkość mam na myśli tylko moduł develop, szybkość reagowania na zmiany suwakami. Staram się trzymać w jednym folderze ( a tym samym tyle za jednym razem importuje/eksportuje) nie więcej niż 50 zdjęć. Nie mam wczytanych setek zdjęć. Kompletnie nie ma znaczenia dla mnie prędkość importu i eksportu, wtedy nie muszę być przy komputerze.

Miał ktoś podobny dylemat, może stoczył walki z tymi wersjami, i mógłby podzielić się swoimi wnioskami. Boję się że lr 4.4 (który wydaje się na ten teraz całkiem sprawny) po jakimś czasie zacznie mi widocznie zwalniać.

Mój konfig:
Laptop
i3 - 370m 2,4GHz
6GB (docelowo 8GB)
SSD
Monitor FullHD

jerryjola
27-11-2013, 00:50
Napisz jeszcze, jaki masz system.
LR 5.2 nie pójdzie na niczym starszym, niż win7...

GonzoG
27-11-2013, 04:46
Oprócz tego, że LR 5 nie lubi starych systemów, to do obróbki RAW trzeba dość mocnego kompa, szczególnie jak chcesz się bawić pędzlem.
4rordzeniowy i5 4-tej generacji + 16 GB RAM powinno wystarczyć.
Jak mam i5-2410 z 8 GB RAM i przy większej zabawie pędzlem mocno przycina, a nawet potrafi zawiesić całego LR.

A co do rozmywania obrazu po zmianach na suwakach - to normalne. Nawet na i7 quad tak się dzieje. Niestety przy LR4 i 5 trzeba się pogodzić z powolnym przetwarzaniem obrazu.

dawid503
29-11-2013, 18:32
Gonzo potwierdzam ja mam i5 3570k 16 gb ramu i przy np 5 warstwach pędzlowania jest czasami zamułka:)
Export też uwielbi ssać procek na 100% generalnie w moim odczuciu taki zestaw jak masz ty jest chyba ostatecznym pod nowego Lr.

Pazuzu
06-12-2013, 11:05
System to windows 7 x64.
Pozostałem przy wersji 4.4 Wersja 5.2 zbyć dużo ramu wciągała. Pozornie początek pracy w develop był płynniejszy jednak ze zdjęcia na zdjęcie było coraz gorzej. Kluczem do płynności jest ilość zdjęć w kolekcji (pasku na dole) oraz sumaryczna ilość warstw pędzla. Już w lr 3.6 miałem w kolekcji maksymalnie 50-70 zdjęć. Teraz chyba będę musiał mieć maksymalnie 40.

Planuję wymianę procesora z i3-370m (2,4 GHz) na i7-620m (2.66 - 3,33 GHz). Jak myślicie, czy taka zmiana jakoś przyśpieszy pracę w develop?