PDA

Zobacz pełną wersję : Sens mikroregulacji

lucas79
18-11-2013, 12:11
Pytanie może i bez sensu, ale. Czytałem na stronie nikon service artykuł o mikoregulacji AF. I tam pada takie zdanie, że generalnie nie służy ona do rozwiązywania problemów z AF. Najlepiej wysyłać szkło ( jeśli problem dotyczy tylko jednego szkła) do serwisu, a jeśli dotyczy każdego szkła, to wysłać body do serwisu. Używam d 7000 z sigmą 17 - 50 z mikroregulacją i według mnie to się sprawdza. Ale czy to oznacza, że w serwisie, jest jakaś inna precyzyjniejsza metoda regulacji? dzięki i pozdrawiam.

MstrG
18-11-2013, 12:14
Pytanie może i bez sensu, ale. Czytałem na stronie nikon service artykuł o mikoregulacji AF. I tam pada takie zdanie, że generalnie nie służy ona do rozwiązywania problemów z AF. Najlepiej wysyłać szkło ( jeśli problem dotyczy tylko jednego szkła) do serwisu, a jeśli dotyczy każdego szkła, to wysłać body do serwisu. Używam d 7000 z sigmą 17 - 50 z mikroregulacją i według mnie to się sprawdza. Ale czy to oznacza, że w serwisie, jest jakaś inna precyzyjniejsza metoda regulacji? dzięki i pozdrawiam.

Lepsze jest wrogiem dobrego. Jesteś zadowolony, to po co szukać problemów?

adriansocho
18-11-2013, 12:21
Ja myślę, że mogą występować: a) szeroko pojęte problemy z AF b) obiektywy z prawidłowo pracującym AF, ale skalibrowanym ciut inaczej niż posiadany obiektyw. Mikrokalibracja pozwala uniknąć wysyłania obiektywu do serwisu, gdy występuje b). Ale np. przy a) mikrokalibracja nie pomoże, gdy występuje np. błędna praca AF w pewnych zakresach ogniskowych lub przy pewnych odległościach od obiektu, a w innych działa poprawnie.

Legal
18-11-2013, 13:37
Ale np. przy a) mikrokalibracja nie pomoże, gdy występuje np. błędna praca AF w pewnych zakresach ogniskowych lub przy pewnych odległościach od obiektu, a w innych działa poprawnie.

Bardzo sluszna uwaga! Nie wiem jak realizuja mikrokalibracje inni producenci. Nikon ma regulacje dotyczaca calego obiektywu zoom dla wszystkich zakresow ogniskowych za jednym zamachem. Olympus ma to zrealizowane w ten sposob, ze mozna to regulowac dla pozycji Wide i Tele a posrednie ogniskowe sa liniowo usredniane co do korekty. Mozna nawet zdefinowac cala macierz kalibracji tzn. dla kazdego punktu ustawiania ostrosci osobna korekte! Chyba to juz przerost formy nad trescia, chyba ze ktos uwielbia zabawe.
Ale nawet w Olympusach nie ma mozliwosci ustawienia korekt dla roznych odleglosci ostrzenia. Niestety gama problemow z AF jest bardzo bogata, najlepiej gdy wszystko dziala od reki :)

tomek67
19-11-2013, 17:23
Lustrzanki Canona maja możliwość regulacji dla położenia wide i tele.
Ale i tak najbardziej rozbudowane są opcje w nowych Sigmach z USB-dock.

popi
19-11-2013, 20:42
Sens precyzyjnej korekty AF.

Chcę zrobić portret dziewczynie na max otwartej przysłonie (powiedzmy 1.2-1.4). Używając AF wiem, że aparat ustawi ostrość na rzęsach lub brwiach, ja natomiast chcę mieć ostre tylko źrenice. Wprowadzam odpowiednią korektę... i Voilà.

Jeśli natomiast pojawia się ewidentny FF lub BF przy wartości "0", wtedy wysyłamy tandem, body+obiektyw, do serwisu na kalibrację układu optycznego.

irek6311
19-11-2013, 20:56
popi1612 było by ok jakby tam korygowali FF/BF na f/1.2-1.4 ale to robią na f/2.8 ;)
dlatego tyle narzekania że po serwisie często zero zmian na leprze a bywa gorzej (BF zmienił się na FF lub odwrotnie< tak też bywa) ,
mikroregulacja moim zdaniem to najlepsza opcja bo można samemu to zrobić zamiast zdawać się na łaskę serwisu ,
jedynie gdy brakuje skali mikroregulacji serwis uważam za niezbędny a w innych wypadkach warto go unikać .

popi
19-11-2013, 22:12
Miałem kiedyś problem, kalibracja w serwisie pomogła.
Odn.detekcji kontrastu: http://alphacorner.eu/index.php/co-to-jest/detekcja-kontrastu-autofokus

picia78
19-11-2013, 23:34
Mi się wydaje, że skoro producent wyposaża w mikroregulację dany aparat w zakres -20/+20, to mieści się to w normie dopuszczalnego błędu. I jeśli w tym zakresie jesteśmy w stanie sobie, z tym poradzić to jest wszystko ok.
Natomiast sprawa ma się inaczej, gdy po mimo kalibracji (mikro), problemy i tak występują w różnych zakresach ogniskowych. Z drugiej strony mikrokalibracja skuteczniejsza jest ze szkłami stałoogniskowymi .

escargo
20-11-2013, 05:39
Po wielu udrękach AF w D7000 stwierdzam że mikroregulacja jest skuteczna i potrzerbna w tym modelu, ciekaw jestem jak bedzie w D7100 ale o tym przekonam sie w okolicach maja ;) ciekawi mnie tylko fakt ze D7000 na LV ostzy idealnie a na optyce sie myli :/

deep
20-11-2013, 07:26
Bo w LV ostrzy inną metodą. Jeśli cię to ciekawi to proponuję poszerzyć wiedzę o autofokusie fazowym i kontrastowym a przestaniesz się dziwić :-)

m.sznek
20-11-2013, 18:51
a z chęcią poszerzę swoją wiedzę :)

Legal
21-11-2013, 09:06
Sens precyzyjnej korekty AF.

Chcę zrobić portret dziewczynie na max otwartej przysłonie (powiedzmy 1.2-1.4). Używając AF wiem, że aparat ustawi ostrość na rzęsach lub brwiach, ja natomiast chcę mieć ostre tylko źrenice. Wprowadzam odpowiednią korektę... i Voilà.

Nie sadze, zeby intencją producenta bylo umozliwienie zabawy z poprawkami ostrosci typu rzesy-zrenice dla f/1.2. Wtedy byloby to zaprogramowane w koleczku tak, jak inne sprawy zwiazane z AF jako np. 'kompensacja AF', podobnie jak to jest zrealizowane z ekspozycja czy moca lampy blyskowej.

Jeśli natomiast pojawia się ewidentny FF lub BF przy wartości "0", wtedy wysyłamy tandem, body+obiektyw, do serwisu na kalibrację układu optycznego.

Sens jest ewidentnie w fakcie, ze ta funkcja daje moznosc zrobienia odmiennej korekty dla kazdego szkla z osobna a oferta serwisowa dla jakiegos tandemu nie rozwiaze problemu dla innego tandemu ...

antebot
10-03-2014, 00:39
ta funkcja nie była mi gdy potrzebna, a miałem d200, d300, d700 (mam) i d800 (tragedia). gdzie ten artykuł na stronie nikona?

biniubak
11-03-2014, 22:35
ciekawi mnie tylko fakt ze D7000 na LV ostzy idealnie a na optyce sie myli :/

Jak już naopisano: różne metody działania AF. Ja tak miałem w D90 po około 70tyś. przebiegu. Serwis sobie poradził i znów zaczął ostrzyć w obu trybach w punkt.