Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampa do ślubów

delek
18-11-2013, 00:51
Witajcie posiadam nikona d7100 28-105 kitowy oraz 50mm 1.8 asr, potrzebuje kupic lampe do zdjec slubnych doradzcie mi co najlepiej wziasc ,budżet 1000zl (lepiej wziasc uzywke czy nowke)?

W planach potem mam kupno d610 albo d600 z nikkOR 24-70 mm f 2.8

Dzieki za pomoc z gory

Panerai
18-11-2013, 02:53
Nikon SB 910, nowa.

GonzoG
18-11-2013, 02:57
Ewentualnie Metz 58 AF-2 - też nowy.
A jak musi się zmieścić w 1000zł, to SB-700 albo Metz 52 AF-1.

Jak chcesz kupować używki to od razu 2. Nigdy nie wiadomo jak mocno palnik zużyty i kiedy padnie...

Z resztą na wesela iść bez dwóch lamp to proszenie się o problemy.

delek
18-11-2013, 08:39
Bo wlasnie myslalem nad sb700 , Metz 52 AF-1 jest widzialem kolo 800zl daje rade lepiej niz nikonowski czy porownywalne jak mam juz kupic to wole wiecie byc zadowolonym niz potem kupowac cos innego

elanek
18-11-2013, 09:10
sb700 wystarczy

ekonet
18-11-2013, 11:06
wziasc
Nie da się. Można wziąć.

rul3z
18-11-2013, 11:18
Nie da się. Można wziąć.

Dlaczego na tym forum mody uzurpują sobie prawo do walenia bezkarnych offtopików?

adriansocho
18-11-2013, 11:25
Będzie kiedyś przypięty temat z najogólniejszymi radami o doborze lamp?

ekonet
18-11-2013, 12:33
Dlaczego na tym forum mody uzurpują sobie prawo do walenia bezkarnych offtopików?
Nie uzurpują, nie bezkarnych i nie offtopików. Tępimy niechlujne pisanie. To chyba proste?

manfred
18-11-2013, 12:49
Nikon SB 910, nowa.

Albo SB 800 stara ale jara

Napisałem rencami obiema

GonzoG
18-11-2013, 14:15
Bo wlasnie myslalem nad sb700 , Metz 52 AF-1 jest widzialem kolo 800zl daje rade lepiej niz nikonowski czy porownywalne jak mam juz kupic to wole wiecie byc zadowolonym niz potem kupowac cos innego

Żadna lampa nie będzie tak dobra jak Nikona - pod względem pracy TTL i powtarzalności.
Nie ma znaczenia czy to Metz, Nissin, Yongnuo, czy inny wynalazek. Nikt nie złamał poprawnie pracy i komunikacji lampy z body, więc nie mogą działać całkowicie poprawnie. Większości niedociągnięć nigdy nie zauważysz, więc nie ma po co ich wymieniać, ale wpływają na ogólną pracę lampy.

A która lepsza - Nikon, bo stabilniejszy, szybszy w obsłudze, większy zakres zoomu no i lepszy jest też Metz, bo mocniejszy, ma pełny CLS Master.

Wybór należy do Ciebie.

Będzie kiedyś przypięty temat z najogólniejszymi radami o doborze lamp?

Jak będziesz w stanie takie stworzyć, to i będzie.
Rady na temat lamp, to tak samo jak rady na temat aparatów - każdy chce czego innego i każdy potrzebuje czego innego. Można jedynie opisać szczegółowo każdy z parametrów i funkcji.

delek
18-11-2013, 15:23
Mysle nad d700 i Metz jesli moze ktos napiszcie mi zalety, wady, cena do jakości tak w skrócie

dorjan
19-11-2013, 01:33
Żadna lampa nie będzie tak dobra jak Nikona - pod względem pracy TTL i powtarzalności.

To są tylko pobożne życzenia tych, którzy nie mieli żadnej Sabinki na body. Dla mnie to „dyrdymały” bez potwierdzenia w praktyce i gdyby było inaczej, to od prawie pięciu lat SB znalazłaby stałe miejsce w torbie. Niestety TTL w SB jest najmniej powtarzalnym trybem i różnice w ekspozycji tego samego kadru, w tych samych warunkach oświetleniowych, z identycznymi parametrami i tym samym szkłem mogą wynosić nawet 1EV. Powtarzalność zapewnia tylko tryb manualny bądź sprawny tryb „auto”, ale sprawne „auto” to tylko w Metz’u.

Tryby iTTL nie są złe, ale jak dla mnie SB naświetlają zbyt skąpo tak co najmniej 1/3 EV, a Metz z wymiennymi stopkami SCA zbyt obficie i też co najmniej 1/3 EV, chociaż przepaleń nie ma. Ustawienie stałej korekty w SB-800 na plus, a w Metz’u 54MZ4i na minus powoduje wyrównanie wyników i nie sądzę by można było dostrzec różnice, a już szczególnie w powtarzalności. Ze względu na powtarzalność wolę używać starych sprawdzonych Metz’ów serii MZ, bo lampy Nikona na razie nie są tak dobre, pomimo że niczego nie muszą „łamać”.

Pozdrawiam.

delek
19-11-2013, 04:01
Ewentualnie myślę też o tej lampie :NISSIN DI866 cenowo taniej wchodzi niż sb-700 pytanie teraz która lepsza?

GonzoG
19-11-2013, 05:00
To są tylko pobożne życzenia tych, którzy nie mieli żadnej Sabinki na body. Dla mnie to „dyrdymały” bez potwierdzenia w praktyce i gdyby było inaczej, to od prawie pięciu lat SB znalazłaby stałe miejsce w torbie. Niestety TTL w SB jest najmniej powtarzalnym trybem i różnice w ekspozycji tego samego kadru, w tych samych warunkach oświetleniowych, z identycznymi parametrami i tym samym szkłem mogą wynosić nawet 1EV. Powtarzalność zapewnia tylko tryb manualny bądź sprawny tryb „auto”, ale sprawne „auto” to tylko w Metz’u.

Tryby iTTL nie są złe, ale jak dla mnie SB naświetlają zbyt skąpo tak co najmniej 1/3 EV, a Metz z wymiennymi stopkami SCA zbyt obficie i też co najmniej 1/3 EV, chociaż przepaleń nie ma. Ustawienie stałej korekty w SB-800 na plus, a w Metz’u 54MZ4i na minus powoduje wyrównanie wyników i nie sądzę by można było dostrzec różnice, a już szczególnie w powtarzalności. Ze względu na powtarzalność wolę używać starych sprawdzonych Metz’ów serii MZ, bo lampy Nikona na razie nie są tak dobre, pomimo że niczego nie muszą „łamać”.

Pozdrawiam.

To teraz sprawdź ten sam tryb w Metzu, Nissinie, czy YN... Zobaczysz, że te twoje "dyrdymały", to tylko pie**** bzdur.
Metz się bardzo często myli o 2-3 EV, Nissin w ogóle nie ma sprawnego iTTL, z iTTL-BL jest już lepiej, a YN (YN-565EX) ma ogólne problemy - nawet przy blokadzie błysku.

Tak się składa, że doskonale wiem co potrafi Metz - mam 50 AF-1, a przerabiałem 44 AF-1, 58 AF-2,
Nissin - mam Di622 mk I i znam Di866 mk II
oraz jak pracują SB-600/700/800/900.
Wszystkie wyżej wymienione "zamienniki" wyraźnie gorzej sobie radzą niż lampy Nikona.
Sabiny maję tylko 3 minusy - mniejsza moc, brak drugiego palnika (we flagowym modelu) oraz cenę - nie tą podstawową, ale tą, za którą można "wyrwać" nową lampę.
Promocje na lampy nikona to absolutna rzadkość, za to np. Metza można czasami dostać 30-40% taniej (tak kupiłem 50 AF-1 za 450zł)

delek
19-11-2013, 08:38
No już coraz bardziej mi pomagasz, lampę muszę kupić do czwartku, muszę poczytać jeszcze o tych lampach bo na pewno będę wybierał miedzy Sb-700 a Di866 mk II

kcr
19-11-2013, 11:15
Osobiście polecam sb910:) Jeszcze mnie nie zawiodła:)

GonzoG
19-11-2013, 11:56
No już coraz bardziej mi pomagasz, lampę muszę kupić do czwartku, muszę poczytać jeszcze o tych lampach bo na pewno będę wybierał miedzy Sb-700 a Di866 mk II

To od razu powiem, że jak chcesz móc w przyszłości używać lamp na wyzwalaczach radiowych, to zapomnij o Nissinie.
Dodatkowo ma niepoprawnie działający iTTL, choć zdjęcia naświetla dobrze, to w określonych warunkach wyjdą błędy.
iTTL-BL działa raczej poprawnie.

delek
19-11-2013, 12:06
Jutro albo dzis mam zamiar wybrac sie do FJ i obejrzeć obie lampy , pstryknac po zdjeciu i porównać. W przyszłości i tak planuje kupić sb910 do drugiego aparatu. A cena za Nissana 799 wiec sporo mniej niz sb700

chickensnd
19-11-2013, 12:12
Jeśli twój budżet pozwala na kupno nowej sb700 to weź ją. Na prawdę dobra lampa, wystarczy do twoich zastosowań. W przyszłości, po zakupie sb910 posłuży Ci jako backup'owa lampa lub do drugiej puszki.

Soserious
19-11-2013, 12:12
Mam nissina di866 mk2 od półtora roku, uzytkowalem rowniez sb-900 i bedac szczerym nie widzr wiekszych roznic, napraede. Nissn mocniejszy, nigdy mnie nie zawiodl i pracuje mi sie z nim bardzo dobrze. Jedyne czego mi brakuje to wskaznika poziomu naladowania akumulatorow. Osobiscie polecam.

Wybaczcie brak pl znakow ale piszze z komorki.

delek
19-11-2013, 15:39
Jednak kupiłem di866 a czy był to dobry zakup to sie okaże :)

josephebeloki
19-11-2013, 16:01
SB-910 już kosztuje 1489,80zł :) Poczekaj jeszcze z miesiąc i weź za 1450zł SB-910, a może jakiś Cash Back Nikon dołoży , chociażby te 50zł, na mikołaja/pod choinkę.

[edit] Aha.... TY już kupiłeś :) No to napisz coś po pierwszych testach :)

delek
19-11-2013, 17:35
Dziś wybieram sie na sesje z dzieckiem wiec okazja będzie, oraz ślub w sobote :)

delek
19-11-2013, 23:45
I po sesji dodam ,że była robiona nocą w pomieszczeniu było mało oświetlenia.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/0170fd7f011c7f6dmed-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)

Robione na automacie jesli chodzi o lampę bo jeśli chodzi o aparat zawsze robię na M

Ogolnie jak na sam tryb Auto zadowolony jestem

dorjan
20-11-2013, 02:11
To teraz sprawdź ten sam tryb w Metzu, Nissinie, czy YN... Zobaczysz, że te twoje "dyrdymały", to tylko pie**** bzdur.
Metz się bardzo często myli o 2-3 EV

Niczego nie muszę sprawdzać. Wiem to od lat. Porównywałem pracę SB w każdym z trybów i jakoś nie zauważyłem różnic na plus. Bzdury o częstych pomyłkach w Metz’ach możesz sobie wypisywać, bo mnie to ani ziębi, ani grzeje, tylko szkoda tych mniej doświadczonych userów oczekujących porad. Przeczytają takie „dyrdymały”, kupią SB i później skarżą się na niedoświetlanie, brak powtarzalności, słabiutką wydajność, czy przegrzewanie się, a miało być tak wspaniale. Otóż prawda jest tylko jedna. Wszystkie SB mają trochę wad, ograniczeń i nawet brak pewnych funkcji dostępnych u konkurentów. To przeciętne lampki z kilkoma bardziej bądź mniej przydatnymi gadżetami w zestawie. Świecą poprawnie i nie ma co narzekać, ale do doskonałości to im jeszcze daleko.

Podobnie jest z konkurencją. Ta tania najczęściej nie dorasta do pięt lampom systemowym, ale topowe Metz’e, czy Nissiny to już ta sama liga i wieloma parametrami przewyższają każdą SB. Są mocniejsze, wydajniejsze, z szerszym zakresem ustawień manualnych, dłuższym błyskiem modelującym, efektywniejszą pracą przy szybkiej synchronizacji (FP), możliwością wyzwalania w SU-4 lampką na korpusie pracującą zarówno w TTL’u, jak i w manualu, o dostępności palnika pomocniczego nie wspominając. Oferują przy tym zupełnie poprawnie działające tryby iTTL i pełne sterowanie bezprzewodowe CLS.

Pisanie, że „żadna lampa nie będzie tak dobra jak Nikona” świadczy jedynie o niedostatkach w Twojej wiedzy. Po przetestowaniu kilku lampek ze średniej półki przenosisz swoje spostrzeżenia na wszystkie błyskacze z innym napisem niż Nikon i śmiesz jeszcze tej bzdury bronić? Właśnie pod względem pracy w TTL i powtarzalności lepszy jest MSZ nawet stary Metz 54MZ-4i. Testowałem kiedyś SB-800 i Metz’a pod tym kątem szukając jeszcze lepszej lampy do D700 i wynik był zaskakujący. SB wykazała się mniejszą wydajnością w serii i mierną powtarzalnością ekspozycji. Nie będę zamieniał dobrej lampy na taką niepełnosprawną tylko dla napisu Nikon. Mam stały dostęp do SB-800 i SB-600, ale w wielu sytuacjach Metz wydaje się być niezastąpiony. Tak już zostało do dziś.

Pozdrawiam.

qualin
20-11-2013, 16:05
Mam nissina di866 mk2 od półtora roku, uzytkowalem rowniez sb-900 i bedac szczerym nie widzr wiekszych roznic, napraede. Nissn mocniejszy, nigdy mnie nie zawiodl i pracuje mi sie z nim bardzo dobrze. Jedyne czego mi brakuje to wskaznika poziomu naladowania akumulatorow. Osobiscie polecam.

Wybaczcie brak pl znakow ale piszze z komorki.

Tez moge polecic bo jestem z niego bardzo zadowolony :)

To od razu powiem, że jak chcesz móc w przyszłości używać lamp na wyzwalaczach radiowych, to zapomnij o Nissinie.

Niby dlaczego? Ja wyzwalam Nissina radiowo i nigdy nie mialem problemow.

delek
22-11-2013, 13:13
Ma ktoś może jakieś dokładniejsze informacje o ustawieniach lampy nissina di866 mk2 bo w instrukcji nic nie ma?

delek
22-11-2013, 13:25
Sorka ale doszukalem sie dla innych dodaje linka do instrukcji http://www.mynikon.com.pl/pub/nissin/Nissin%20Di866/myNikon%20Nissin%20Di866%20man%20pl.pdf

Andrzej1974
22-11-2013, 18:09
Kolejny ciekawy temat nt. lamp zewn. Hmm... dobrze, że jeszcze nie kupiłem żadnej bo być może dowiem się stąd jeszcze wielu ciekawych rzeczy:-)

GonzoG
22-11-2013, 21:27
Niby dlaczego? Ja wyzwalam Nissina radiowo i nigdy nie mialem problemow.

Wyzwalaczem z TTL czy RF-603, którego masz w stopce ??

Bo Pixel oraz YN podają informację, że lampy Nissina nie są kompatybilne z ich wyzwalaczami TTL.
W przypadku Kinów i Kingów Pro w Canonie to tylko Di866 mk II nie ma większych problemów, pozostałe tak.

Di866 mk II w miarę pracuje z YN622N, z YN622C też są zgłaszane są problemy (np. HSS).
Di622 mk II nie chce poprawnie działać ani z YN622, ani z Odinem - tzn działa tylko i wyłącznie TTL bez możliwości żadnej korekty (+/-). Manual nie działa.
Di700 również ma problemy z poprawnym działaniem z YN622C - nie działa HSS

To tak na szybko...

Jakby ktoś miał wątpliwości, czy twierdził, że to wina wyzwalaczy - Nikon, Canon, Metz, Yongnuo, Oloong/Voeloon działają prawidłowo.