Zobacz pełną wersję : D7000 + samyang 14 2.8 - słaba współpraca.
martinezX
17-11-2013, 21:46
Witam serdecznie, mam taki problem, ponieważ ostrość w samyangu ustawia się manualnie to moja metoda na to jest taka, że kręcę pierścieniem, dopóki w wizjerze z "trójkącika" zmieni się kropeczka i strzelam foto. problem w tym jest taki że obiekt na przysłonie 2.8 - 3.5 nie zawsze wychodzi ostry. D7000 z innymi jasnymi obiektywami raczej się dogaduje a z tym coś mu nie zawsze się uda. Próbowałem mikroregulacji i dalej loteria. Może macie na to jakaś radę.
MariuszJ
17-11-2013, 21:51
Witam serdecznie, mam taki problem, ponieważ ostrość w samyangu ustawia się manualnie to moja metoda na to jest taka, że kręcę pierścieniem, dopóki w wizjerze z "trójkącika" zmieni się kropeczka i strzelam foto. problem w tym jest taki że obiekt na przysłonie 2.8 - 3.5 nie zawsze wychodzi ostry. D7000 z innymi jasnymi obiektywami raczej się dogaduje a z tym coś mu nie zawsze się uda. Próbowałem mikroregulacji i dalej loteria. Może macie na to jakaś radę.
1. Sprawdź czy masz dobrze skalibrowaną skalę ostrości w Samyangu i tam gdzie się da rób zdjęcia wg tej skali.
2. Kończ ustawianie ostrości "na granicy" lewego trójkącika i zapalonej kropki.
3. Pamiętaj, że lepiej ustawić ostrość za blisko niż za daleko.
martinezX
17-11-2013, 22:02
1. Sprawdź czy masz dobrze skalibrowaną skalę ostrości w Samyangu i tam gdzie się da rób zdjęcia wg tej skali.
Można ciut jaśniej, w jaki sposób to sprawdzić?
Dziękuję za rady dalej będziemy walczyć.:)
MariuszJ
17-11-2013, 22:05
Można ciut jaśniej, w jaki sposób to sprawdzić?
Czy dwa metry na skali to dwa metry w realu. Sprawdzasz tak jak back/front focus, centralny obiekt i przesunięte obiekty po bokach. Przyda Ci się to http://www.fotografuj.pl/Article/Kalkulator_glebi_ostrosci/id/41 do sensownego ich rozmieszczenia.
martinezX
17-11-2013, 22:19
Dzięki Ci Chłopie :) jutro będą testy :) Pozdrawiam
Z doświadczenia z tym obiektywem mogę tylko doradzić, że musisz wyczuć swoją sztukę, najlepiej doświadczalnie po zapaleniu kropki znajdź ile jeszcze musisz "dokręcić".
Krzych179
17-11-2013, 22:51
Robię dokładnie tak samo kręce na granice lewego trujkącika i jest dobrze.