Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] ręcznie malowane

Pelo
17-11-2013, 21:16
malowała: Aurelia
pozowała: Beata
zapraszam - wszelkie uwagi mile widziane

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/DSC_4564_zpsd989b151-1.jpg
źródło (http://s1237.photobucket.com/user/pelo2/media/Beata%20Przepiorka/DSC_4564_zpsd989b151.jpg.html)
2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s1237.photobucket.com/user/pelo2/media/Beata%20Przepiorka/DSC_4551_zps1a0e851e.jpg.html)
3.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/DSC_4611_zpsc478914c-1.jpg
źródło (http://s1237.photobucket.com/user/pelo2/media/Beata%20Przepiorka/DSC_4611_zpsc478914c.jpg.html)
4.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/DSC_4578_zpsaeff21de-1.jpg
źródło (http://s1237.photobucket.com/user/pelo2/media/Beata%20Przepiorka/DSC_4578_zpsaeff21de.jpg.html)

Kartofelinder
17-11-2013, 21:51
Wszystko co jest na tych zdjęciach jest bardzo ograne i efekciarskie, a rzeczy które robią fajny portret zabrakło.

Zamiast te rzeczy punktować, mam nadzieję że skłoniłem Cie do ponownego przemyślenia tych kadrów i wpadniesz na coś sam :) Może napiszesz tu o swoich spostrzeżeniach?

Pelo
17-11-2013, 22:03
hmmm nie będę się silił na zgadywanki - nie mam kompletnie pojęcia co masz na myśli - jak pewnie zauważyłeś napisałem nad zdjęciami wszelkie uwagi mile widziane - więc nie krępuj się - chętnie dowiem się jakie kardynalne błędy popełniłem - skoro piszesz że zabrakło podstawowych "rzeczy które robią fajny portret"

zbig1972
17-11-2013, 22:25
Pamiętam takie zdjęcia z widokówek z lat 70. Twoje są bardzo profesjonalne. Używasz bardzo ładnych kontrastujących kolorów tła, jak i wizażu artystki. Ale....
Czy nie myślałeś by wraz z kontrastującymi barwami podciągnąć też głębię ostrości tak, aby całą modelkę złapać "na ostro"?
Wydaje mi się, że ucho modelki na zdjęciu 3 jeszcze powinno łapać ostrość. Tak samo lewa ręka na zdjęciu 4.
Wydaje mi się, że ten defekt najbardziej rzuca się w oczy na zdjęciu 3 jak również 1 i 4.
Na zdjęciu 4 bard modelki jest zbyt ciemny jak na takie jasne tło.
Na 1 ostre ustawienie światła ukazało owłosienie na przedramionach przez co trochę odebrałeś jej kobiecości.
Blik z dolnego softboxa wydaje mi się zbyt rozległy.

Gratuluje Ci ładnej modelki i chęci portretowania. Bardzo ładne robisz foty, są lepsze niż moje.
P.S. MARTINA wyszła Ci profesjonalniej

Kartofelinder
17-11-2013, 22:50
Tu nie chodzi o zgadywanki, a o autorefleksję na temat tego, co tutaj jest efekciarskie i zgrane do bólu.

Skoro Tobie nie chce się silić, to może i powinna to być dla Ciebie podpowiedź w dużo szerszym kontekście?

A tutaj:
- Brak charakteru, energii, klimatu ... osoby.

Ale może chodziło o bardziej bezosobowe ujęcie czegoś innego. Tylko nie wiadomo niestety czego, bo mamy:
- niezrozumiałe w swym celu rozmycia, sugerujące że twarz jest ważna, ale:
- nie ma w niej nic ciekawego. Jest wręcz przypadkowo znudzona.
- Jest za to bardzo słabe malowanie
- i kakofonia kolorów i tak odciąga uwagę
- oczywiście też zabity już prawie numer z rączkami
- 'budyń glamour' obróbka skóry, gdzie na dwójce usta można podmienić na każde inne - nie mają związku z resztą twarzy.
- Na koniec ciężkie, nieprzemyślane pozy. Może następnym razem je sobie wymyśl, a potem fotografuj?

Ładna dziewczyna, ale trochę zmarnowałeś jej czas. Swojego nie, bo może jednak wyciągniesz z tego jakieś wnioski?

Pelo
17-11-2013, 22:51
zbig1972 - dzieki za dobre słowo :)
- z grzechów których jestem świadomy to na 1 włosy na rękach :( - jak mówisz być może kwestia zbyt ostrego światła i na każdym mocno widoczny blik z lampy wypełniającej cienie - to był ustawiony poziomo stripbox - który daje własnie taki blik - można go oczywiscie w postprocesie zlikwidowac całkiem albo przynajmniej zmniejszyć jego jasność i być może troche zmiękczyć - ale zostawiłem tak jak jest.

Pawulon160883
17-11-2013, 22:52
Jest pro i nie ma tu gadania.
Jednakze, na 4 mozna bylo zaswiecic inaczej , wydobyc wiecej cienia, wprowadzic w wieczorny nastroj.
Reszta pokazuje wysoki poziom, pozdro

Pelo
17-11-2013, 22:59
Kartofelinder - nie napisałem że nie chce mi się silić - tylko nie mam pojęcia co masz na myśli w pierwszym poście - a to dosc istotna różnica, po za tym zapomniałeś dodać - moim zdaniem ;) - krytyka oczywiście jest treściwa - ale nie koniecznie sie z nią zgadzam - ale to dla Ciebie pewnie nie ma kompletnie znaczenia - bo na pewno z racji ogromnego doświadczenia wiesz lepiej ode mnie :)
mimo wszystko dziekuję ze zechciałeś się wypowiedzieć
aaa :) - najbardziej podoba mi się określenie " kakofonia kolorów"

Damiankck
17-11-2013, 23:06
jest fajnie a 3 najbardziej mi się podoba

Kartofelinder
17-11-2013, 23:13
Kartofelinder - nie napisałem że nie chce mi się silić - tylko nie mam pojęcia co masz na myśli w pierwszym poście - a to dosc istotna różnica, po za tym zapomniałeś dodać - moim zdaniem ;) - krytyka oczywiście jest treściwa - ale nie koniecznie sie z nią zgadzam - ale to dla Ciebie pewnie nie ma kompletnie znaczenia - bo na pewno z racji ogromnego doświadczenia wiesz lepiej ode mnie :)
mimo wszystko dziekuję ze zechciałeś się wypowiedzieć
aaa :) - najbardziej podoba mi się określenie " kakofonia kolorów"

Nie no, pewnie że 'moim zdaniem'. Uderzam w mocno krytyczny ton, bo poklepywania będziesz miał pełno od innych, a to do niczego nie przybliża
Nie wiem, czy mam aż tak dużo doświadczenia, ale pewnie wystarczająco aby zauważyć pewne forumowe kanony, na które reaguję powoli alergicznie. Niestety, powielanie ich robi się siłą rzeczy pewną oznaką braku kreatywności, a powyższe kadry wydają się naprawdę właśnie to robić.

Jak widzisz, w pompce mam standardowe aspekty jak poucinane palce czy przykryte włosami oko, a staram się zwrócić Twoją uwagę na jakiś szerszy temat samego pomysłu.

Sęk w tym, że w tych zdjęciach go nijak nie widzę. Przyznaj, miałeś jakiś? Co takiego chciałeś pokazać, że podjąłeś takie a nie inne decyzje?

Pelo
17-11-2013, 23:35
wydaje mi się że doszukiwanie się na siłę głębszego przekazu płynącego z tych zdjęć nie ma kompletnie sensu - po prostu takowego przekazu nie ma :)
co do krytyki dot. strony technicznej -to jedyne z czym mogę się zgodzić to zły retusz i to tylko w okolicach ust - brak tam potrzebnych cieni które powinny tam być :)
i żeby nie było - nie bronie na siłę w/w :)

Kartofelinder
18-11-2013, 00:07
E tam przekaz. Wcale nie oczekiwałem, że taki mógłby się w tych zdjęciach kryć. Ale pomysł to coś innego. Żeby zdjęcie było fajne (przynajmniej studyjne), warto by mieć ten pomysł, a potem go zrealizować i ewentualnie zastanawiać się czy się udało.

Skoro takiego nie było, to ani Ci się udało ani nie udało. Ot, dziewczyna ładna, coś tam ustawiłeś, coś tam błysnąłeś, inna dziewczyna coś namalowała, a Ty pomalowałeś po tym na koniec. Można ewentualnie się zastanawiać, czy jest estetycznie. No jest, bo przecież z taką dziewczyną trudno by nie było. Kłopot w tym, że nie zrobiłeś niczego aby te zdjęcia czymś się wybijały. Ot, taki standardzik. Może następnym razem.

6868
18-11-2013, 09:17
Dla szerszego grona "oglądaczy", te zdjęcia albo maja się podobać, albo nie. Mi się podobają i żadnego magicznego, ukrytego przekazu nawet nie staram się doszukiwać.

Jai pur
18-11-2013, 10:12
Nawet najbardziej oklepany temat się obroni jeśli jest starannie wykonany i tu mam jakieś uwagi. Przede wszystkim makijaż, jest niedopieszczony delikatnie mówiąc. Tak malowałem córkę na szkolne halloween, ale do takich zdjęć lepiej to powinno być zrobione. GO też wolałbym większą. Ogólnie odbiór przyjemny.

slimiro
18-11-2013, 19:45
jedni lubia duza glebie inni mala ... ja sie zaliczam do tych 2 i podoba mi sie technika aczkolwiek to cos narysowane nie koniecznie

same zdjecia na plus - technicznie kadr obrobka
a to co na zdjeciu to kwestia gustu do mnie nie przemawia

mOSAd
19-11-2013, 14:19
Trochę za poprzednikami. Podoba mi się staranność wykonania i przygotowanie do sesji. Jest konkretna stylizacja, tło, wizaż, obróbka. Zabrakło moim zdaniem dwóch rzeczy jedynie. Spójności w przekazie, czyli malowanka oczu, ma się nijak do ust i tła. Ona jest orientalna, a reszta dyskotekowa. Druga sprawa to emocje i mimika. Może to kwestia gustu, a może modelka po prostu nie wydobyła ich z siebie na tyle, by całość była interesująca. To ciekawy przykład zdjęć bardzo dobrych technicznie, ale niekoniecznie sprawiających dobre wrażenie na widzu. Może tyczy się to jedynie fotografów, szukających czegoś więcej?

Pelo
19-11-2013, 15:00
jestem wdzięczny za wszystkie powyższe wypowiedzi - dzięki nim zwróciłem uwagę na kilka szczegółów :)
dzięki i pozdrawiam :)