PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Droga

nothing
17-11-2013, 19:46
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img853.imageshack.us/img853/9185/o06v.jpg)

pablodub
17-11-2013, 19:56
wow, piękna scena

irek6311
17-11-2013, 20:19
Piękny kadr i zdjęcie się podoba ;)

kaliszfornijczyk
17-11-2013, 20:30
Kadr ładny, jednak nie podoba mi się ta trawa która wygląda na za bardzo wyostrzoną i przesyconą kolorem.

moshica
17-11-2013, 22:23
Bardzo ładnie, droga dobrze prowadzi, warunki wykorzystane.

MartinGrey
18-11-2013, 10:23
Straszne przeostrzone te zdjęcie.

Greg77
18-11-2013, 11:04
Oj kadr fajny, taki ciekawszy z tej miejscowki...ale jest kilka ale!
1. przeostrzyles
2. kolor sprawa wzgledna, moze troche zbyt cieplo, co do soczystosci to wiem jak bywa na wyspach
3. horyzont leci albo jest beka i to spora...

MartinGrey
18-11-2013, 15:22
Oj kadr fajny, taki ciekawszy z tej miejscowki...ale jest kilka ale!
1. przeostrzyles
2. kolor sprawa wzgledna, moze troche zbyt cieplo, co do soczystosci to wiem jak bywa na wyspach
3. horyzont leci albo jest beka i to spora...

Horyzont jest ok, myślę że może takie wrażenie sprawia ze względu na wzniesienia w oddali.

Duder
18-11-2013, 16:16
Do zastrzeżeń w sprawie ostrości i przesaturowania gleby dodam dziwne wrażenie braku koloru wody. Wygląda jakbyś tam celowo zdjął saturację, choć nie wykluczam, że tak wtedy światło zadziałało naprawdę. Widoczek bardzo przyjemny i dobrze skomponowany.

Kulten
18-11-2013, 16:28
Dla mnie zdjęcie nie tyle co przeostrzone co za dużo kontrastu dzięki czemu jednocześnie podbita została saturacja. Miejsce znam dobrze więc dodam, że ja ten widok pamiętam od strony dość mdłej kolorystyki, która dominuje w tej części wybrzeża. Takie podbijanie kontrastu w mojej ocenie nadaje jej jednak trochę za dużo sztuczności. Te zabiegi wpłynęły również niekorzystnie na np. kolor dróżki wychodzącej z ld.

Kadrowo jest ok. Ogólnie miejsce niełatwe dla szerokich ujęć.

Nikonozaur
18-11-2013, 19:13
Dla mnie nieco za ciepło, ale to drobiazg. Kadr super więc można wybaczyć drobne dolegliwości wymienione przez Grega. ;)

nothing
18-11-2013, 21:17
Dzięki za wszystkie uwagi.

Odnośnie ciepłych kolorów, to poza mną ;-) pomogły im też warunki. Cały dzień ulewnie lało, a przed samym zachodem wyjrzało słońce znad nisko wiszących chmur i nagle zeschnięte trawy nabrały bardzo intensywnych, gorących barw. Ja to jeszcze lekko podkręciłem :-D

W kwestii koloru wody, to jest praktycznie 1:1 jak na nefie. Co ciekawe, patrząc w przeciwnym kierunku morze wpadało w intensywny turkus. Takie jakieś czary mary.

Horyzont. Był prostowany na oko, żeby nie raziło. W tych mgiełkach właściwy poziom był słabo widoczny.
Greg, przez Ciebie znowu mi oczy łzawią, bo ponownie wpatrywałem się w linie horyzontu z nosem przy monitorze. Potem zacząłem kontrastować ściemniać, pojaśniać, prowadnicować i po kilku minutach faktycznie stwierdziłem, że może być lekki przechył. Nawet nie beczka, ale przechył. Gratuluję sokolego oka :-D

Przeostrzenie. Rzeczywiście można odnieść takie wrażenie.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za wpisy.