Zobacz pełną wersję : Problem ze stabilnością photoshop CS6, crash
Dlaczego podczas pracy pokazuje mi błąd że jest mało pamięci RAM? skoro program po wykorzystaniu jej korzystać powinien z dysku, mam ustawiony na niesystemowy, ale jak skończy się wolna pamięć RAM to i tak pokazuje błąd.
W sekcji wydajność ustawiałem na rózne sposoby, dzieje sie tak gdy używam stempla np lub innego narzędzia, zmiana na 8bit coś dała ale ja chciałbym pracować na 16. Jak chce użyć filtra który jest na 3D np efekty świetlne to zawiesza sie PS crash (przestał działać) i program sie wyłącza. Problem leży po stronie systemu np na 64bit nie będzie tego problemu, czy trzeba inwestować w kości RAM?
PS CS6
W7 32bit
3GB RAM
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3.10 GHz
GeForce 9800 GT 1GB
Proszę o pomoc.
Ustaw tempa / swapa na systemowy.
Odpal PS CS6 z prawoklikiem jako administrator - od tego zacznij.
Sprawdź jeszcze raz komunikat i napisz/ wklej tutaj albo sprawdź w necie. Bo przypuszczam, że problem jest właśnie z tempem ustawionym nie na systemowy niż z faktycznym brakiem pamięci.
Simon_, jest jakiś szczególnie ważny powód, że musisz korzystać z 32. bitowej wersji systemu?
... i używać PSa z 3GB RAM-u?
irek6311
20-11-2013, 23:32
Photoshop żre mocno RAM więc 64bit system i 8GB RAM jak chcesz i 3D grafiki obrabiać ,
nie spotkałem się z krzaczeniem Photoshopa nawet na słabszych komputerach ...
Photoshop korzysta z karty graficznej dość intesywnie więc może ona fiksuje lub sterowniki .
Ustaw tempa / swapa na systemowy.
Odpal PS CS6 z prawoklikiem jako administrator - od tego zacznij.
Sprawdź jeszcze raz komunikat i napisz/ wklej tutaj albo sprawdź w necie. Bo przypuszczam, że problem jest właśnie z tempem ustawionym nie na systemowy niż z faktycznym brakiem pamięci.
Ustawiłem magazyn na C i uruchomiłem jako admin, ale ta sama sytuacja.
Nazwa modułu z błędem: Photoshop3DEngine.8BI
Jeśli chcesz mogę zrobić screen.
Simon_, jest jakiś szczególnie ważny powód, że musisz korzystać z 32. bitowej wersji systemu?
... i używać PSa z 3GB RAM-u?
Masz racje. Na ten rok to jesli chodzi o programy to powodów brak. Mam 3GB ramu jak zmienie na 64bit to nic to nie zmieni, (Chyba, że o czymś nie wiem) planowałem zmianę systemu razem z dokupieniem kości ale znów płyta stara i procesor, kupie DDR2 i nic po tym. Jedynie dokupić jedna kość do tej płyty i zobaczyć co się będzie działo, zostało jedno wejście na kostkę.
Photoshop żre mocno RAM więc 64bit system i 8GB RAM jak chcesz i 3D grafiki obrabiać ,
nie spotkałem się z krzaczeniem Photoshopa nawet na słabszych komputerach ...
Photoshop korzysta z karty graficznej dość intensywnie więc może ona fiksuje lub sterowniki .
Czyli twierdzisz, że na tych parametrach PC krzaczenie nie powinno występować ? no właśnie chciałbym się upewnić czy z kartą jest wszystko w porządku, tylko co może być nie tak, sterowniki zainstalowałem najnowsze ze strony Nvidia, mogą one nie współpracować?
Niestety 3GB pod CS6 to mało, a więcej w systemie 32b nie użyjesz.
Plik wymiany nic nie da gdy aplikacja potrzebuje naraz więcej pamięci niż masz jej fizycznie, a tak właśnie jest przy CS6
irek6311
21-11-2013, 12:43
Może spróbuj coś zmienić w ustawieniach Photoshopa ...
Edycja/Preferencje/Wydajność/Ustawienia procesora graficznego < zwykły lub podstawowy ...
wyjdzie gdzie tkwi problem w twoim wypadku ,
tak na marginesie najnowszy bios wgraj jak jest dostępny i sterowniki do płyty głównej .
Niestety 3GB pod CS6 to mało, a więcej w systemie 32b nie użyjesz.
Plik wymiany nic nie da gdy aplikacja potrzebuje naraz więcej pamięci niż masz jej fizycznie, a tak właśnie jest przy CS6
Własnie tego nie wiedziałem, "że naraz potrzebuje więcej pamięci" Wiec i tak trzeba będzie dołożyć. Myslałem, że kiedy brakuje mu RAMu to zaczyna korzystać w dysku, bo co chce więcej użyć stępla w wysokiej rozdzielczości to woła mało pamięci RAM. Pytanie tylko czy ten appcrash jest powodem pamięci czy chodzi mu o kartę graficzną?
Może spróbuj coś zmienić w ustawieniach Photoshopa ...
Edycja/Preferencje/Wydajność/Ustawienia procesora graficznego < zwykły lub podstawowy ...
wyjdzie gdzie tkwi problem w twoim wypadku ,
tak na marginesie najnowszy bios wgraj jak jest dostępny i sterowniki do płyty głównej .
Ustawiałem i na zwykły i na podstawowy wcześniej ale też nic.
Są sterowniki ale dosyć stare:
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m56s-s3_1x/specs/
A bardziej sam sterownik dźwięku, chyba, że na ENG stronie.
Bios może mieć coś z tym wspólnego?
irek6311
21-11-2013, 18:51
Ustawiałem i na zwykły i na podstawowy wcześniej ale też nic.
Są sterowniki ale dosyć stare:
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m56s-s3_1x/specs/
A bardziej sam sterownik dźwięku, chyba, że na ENG stronie.
Bios może mieć coś z tym wspólnego?Ustaw na podstawowy będzie mniej problemów ,
sterownik do karty graficznej (może być eng) byle najnowszy ,
bios jak najbardziej ma wpływ na pracę systemu i aplikacji ,
Ram który masz to poniżej minimum do Photoshopa więc albo dołóż RAM albo coś nowszego poskładaj ...
nie musi być super komputer bo podstawowy zestaw będzie 2x szybszy od tego co masz i części tańsze a RAM szczególnie .
Ustaw na podstawowy będzie mniej problemów ,
sterownik do karty graficznej (może być eng) byle najnowszy ,
bios jak najbardziej ma wpływ na pracę systemu i aplikacji ,
Ram który masz to poniżej minimum do Photoshopa więc albo dołóż RAM albo coś nowszego poskładaj ...
nie musi być super komputer bo podstawowy zestaw będzie 2x szybszy od tego co masz i części tańsze a RAM szczególnie .
Nie do karty graficznej ja pisałem o sterownikach do płyty głównej. Na polskiej stronie jest tylko Realtek a na Eng są lecz stare, brak jakiś aktualizacji. Do karty graficznej wgrałem najnowsze:
To sterowniki: http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/70201/pl
A to karta http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2917#sp
Zasilacz, obudowa, napęd, dyski i karta graficzna to by zostały, jedynie płyta główna, procesor i ram to już przydałoby się wymienić. Na razie chciałbym dokupić albo załatwić np kostkę RAM 1GB czy będzie trochę lepiej czy nie.
Ile min. trzeba do obróbki 24mpix 24 bity z 8GB RAM ? Wiadomo, że nie da się tak określić ale przypuszczalnie.
Bo to, że ma karta graficzna 1GB to nie ma znaczenia ?
Twój komputer jest na tyle stary, że jakakolwiek modernizacja i dodawanie do niego czegoś są bez sensu.
Mam komputer na bardzo podobnych podzespołach ( trochę słabszy CPU ) i wiem jak ciężko jest na nim z RAWami 12MB.
Potrzebujesz, jak już wspomniano, całkiem słusznie, więcej RAM. 8GB to rozsądne minimum. 16GB, to przy większej obróbce, większej ilości warstw, czy po prostu używaniu nowego lightrooma ( :P ) optymalna ilość.
Czeka Cię zmiana platformy sprzętowej i zmiana OS na 64bitowy.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Zacznę na pewno od sprawdzenia RAM, zobaczę czy to delikatnie coś zmieni no a niedługo trzeba będzie zastanowić się nad konkretną wymianą starych podzespołów, bo tak jak mówisz Kurtz 8GB z tego co widzę co się dzieje to dobre minimum do tego co chce robić.