PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Annie

Lentille_studio
17-11-2013, 01:07
Witam serdecznie. To mój pierwszy post, więc witam wszystkich forumowiczów :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fotozrzut.pl/zdjecia/d76b66fb26.jpg)

Modelka: Anna Mielczarek
Mua: Izabela Piękoś

martin204
17-11-2013, 12:07
Co pierwsze rzuca mi się w oczy to odbicie lustrzane a w nim tatuaż od tylu... No chyba że tak ma być to się nie czepiam ... Co do kadrów wg mnie ok, obróbki troszkę za plastikowo i jakieś plamy po obróbce wyszły ( lub mój monitor tak pokazuje -iPad)

Leon343
05-12-2013, 18:21
Co ja widzę, to sztuczna nie równa kolorystycznie skóra, lub jej efekt w PS. Tatuaż powinien być widoczny cały i bez wychodzącej podszewkki z rękawa. Jak się robi typ idealnej surowej kobiety to szczegóły powinny do tego pasować perfekt. A tak nie ma. A kadry - ani jeden, ani drugi,

Thunder_
09-12-2013, 23:13
Fajna kolorystyka, szkoda że ciało posiada sporo przebarwień i jest przesadnie wygładzone. Modelka na pewno z dużym potencjałem. Bardzo fajna twarz.

kurczeblade
11-12-2013, 14:04
Ale w dobrą stronę idzie retusz, chociaż może się wydawać że szyja i klatka piersiowa za mocno "wygładzona" brakuje trochę naturalnej faktury skóry. Nie wiem jaką masz technikę retuszu, bo często dobra faktura skóry zanika po pomniejszeniu zdjęcia i zostaje taki "mydlany" efekt, trzeba kombinować przy zmniejszaniu zdjęcia. Ale jest na to sposób, nie jeden. :)

W kadrze po prawej, lepiej to zdjęcie wygląda.

Spróbuj tą technike:

warstwa -> filtr górnoprzepustowy (promień 8,4piks)-> rozmycie gaussowskie (promień 2,8piks) -> odwróć -> światło liniowe -> dodaj maskę -> maskę w czarny kolor i wiadomo białym pędzlem odkrywasz co chcesz zaretuszować. Ja daje przeważnie do od 20-do 50procent krycie, wole dać mniejsze krycie a wcześniej wyretuszować niedoskonałości pędzlem korygującym z pomocą LOWFREQ/HIGHFREQ - często jak się tym dobrze zrobi pędzlem korygującym, to nie trzeba robić retuszu za pomocą nakładania filtrów "jak wyżej" ;-)

kurczeblade
11-12-2013, 14:38
.... można kombinować z w ustawieniach wartości promienia, z tym że trzeba pamiętać że rozmycie gaussowskie ma mieć 1/3 wartości filtra górnoprzepustowego.
Tak samo możesz pokombinować w trybach miesznia i dobrać sobie odpowiedni tryb, np. zamiast światła liniowego :)

Tak można fajnie wyretuszować skórę zostawiając dobrą fakturę. Ale nie przy każdym zdjęciu to działa, dlatego warto znać kilka technik ...

spróbuj sobie taki retusz zrobić, jak będzie coś źle to napisz, bo ja z pamięciówki to pisałem. Ewentualnie jak nie chcesz, czy znasz, to może komuś się przyda :)

orelob
11-12-2013, 14:47
Ale w dobrą stronę idzie retusz, chociaż może się wydawać że szyja i klatka piersiowa za mocno "wygładzona" brakuje trochę naturalnej faktury skóry. Nie wiem jaką masz technikę retuszu, bo często dobra faktura skóry zanika po pomniejszeniu zdjęcia i zostaje taki "mydlany" efekt, trzeba kombinować przy zmniejszaniu zdjęcia. Ale jest na to sposób, nie jeden. :)

W kadrze po prawej, lepiej to zdjęcie wygląda.

Spróbuj tą technike:

warstwa -> filtr górnoprzepustowy (promień 8,4piks)-> rozmycie gaussowskie (promień 2,8piks) -> odwróć -> światło liniowe -> dodaj maskę -> maskę w czarny kolor i wiadomo białym pędzlem odkrywasz co chcesz zaretuszować. Ja daje przeważnie do od 20-do 50procent krycie, wole dać mniejsze krycie a wcześniej wyretuszować niedoskonałości pędzlem korygującym z pomocą LOWFREQ/HIGHFREQ - często jak się tym dobrze zrobi pędzlem korygującym, to nie trzeba robić retuszu za pomocą nakładania filtrów "jak wyżej" ;-)

Znam to w trochę innej kolejności ;)
high pass filter - invert - gaussian blur - blend linear dodge - maska i pędzel
I pewnie znany trick - przed zabawą filtrami cyknąć filter - convert to smart object. I można bezstratnie dowolnie bawić się suwaczkami.

kurczeblade
11-12-2013, 14:50
Znam to w trochę innej kolejności ;)
high pass filter - invert - gaussian blur - blend linear dodge - maska i pędzel
I pewnie znany trick - przed zabawą filtrami cyknąć filter - convert to smart object. I można bezstratnie dowolnie bawić się suwaczkami.

hehe może ja coś mogłem namieszać, generalnie nie mam jak teraz sprawdzić bo nie mam dostępu do ps'a , wszystko jest z pamięci, a przeważnie mam to zapisane w akcjach. :-)

orelob
11-12-2013, 15:18
Szczerze to ja też pewien kolejności nie jestem, sprawa do sprawdzenia ;) Bardziej chodziło mi o smart object przed zmianami, wtedy zawsze można wrócić do dowolnego filtra i zmienić wartość.. A jak już się pochwaliłeś, że masz kilka takich akcji na skórę, to je wypisz ;) Mało na forum takich praktycznych rzeczy mam wrażenie..

kurczeblade
11-12-2013, 15:34
Szczerze to ja też pewien kolejności nie jestem, sprawa do sprawdzenia ;) Bardziej chodziło mi o smart object przed zmianami, wtedy zawsze można wrócić do dowolnego filtra i zmienić wartość.. A jak już się pochwaliłeś, że masz kilka takich akcji na skórę, to je wypisz ;) Mało na forum takich praktycznych rzeczy mam wrażenie..

Nie lubię spędzać dużo czasu przed retuszem, dlatego używam przeważnie to co opisałem wyżej. - dla mnie to daje najlepszy efekt z których znam :)
Mam kilka sposobów retuszu skóry ale zapisuje w akcjach wszystko, żeby jak najmniej spędzać przy retuszach czasu.
Dawniej cisnąłem bez akcji, i cisnąłem filtr po filtrze jak głupi przy każdym zdjęciu, ale przynajmniej coś zostało w pamięci, ale teraz jest tak -> zapisana akcja KLIK , wszystko się tworzy automatycznie, mizianie mordki i koniec, następne zdjęcie. :)

Będę musiał wszystko sobie przypomnieć, gdzieś mam taki magiczny zeszyt w którym wszystko zapisane, może jak znajdę troszkę czasu to postaram pokazać głównie czego używam przy moich zdjęciach, albo zrobię na YT film z pełnym retuszem jakiegoś mojego zdjęcia. Chociaż tego pełno na necie i moim zdaniem jest dużo lepszych technik na które nie ma czasu żeby poznać... :)

orelob
11-12-2013, 15:44
Jak się robi dużo sesji to pewnie tak jest jak mówisz, akcja i po sprawie. Ja cyknę raz na miesiąc i ten czas na obróbkę to dla mnie czysta przyjemność, porównywalna do czasu spędzonego na zdjęciach. Ale pewnie starczy tego offtopa autorowi wątku ;)

orelob
12-12-2013, 01:10
He he kompletnie pokopałem, starość nie radość ;) W ramach sprostowania:
duplicate layer - blend mode vivid light - invert layer - convert to smart filters - high pass filter - gaussian blur - layer style - rozdzielić suwaki This layer lewy i prawy aż do odzyskania szczegółu (z altem) - maska i pędzel. W skrócie ;)