PDA

Zobacz pełną wersję : 1.8g 35 mm czesto nie trafia

satanica
16-11-2013, 22:53
witam, do tej pory bylem zadowolony z tego szkla i nikona d5100 ,ale robilem zdjecia na auto, dzis porobilem troche fot i zauwazylem ze czesto przy przyslonie 1.8 autofocus niby ostrzy ale na zdjeciach widac jakby byly poruszone lub nieostre, szczegolnie twarz, wsumie polowa zdjec wyszla ruszona. Moze to wina braku stabilizacji lub za malej ilosci swiatła. Zdjecia robilem przy lekkim sloncu ( potem jak juz zachodzilo). Dodam ze na auto wszystkie fotki sa ostre, tylko na ustawieniach A nie sa. Dodam jeszcze ze z bliska zdjecia wychodza spoko, tylko jak sie troche oddale zeby zlapac calą postac to juz nie. Tak samo jak kobietka stała lekko za drzewem , focus ostrzył na nia i wyszła jakby ruszona :/

MstrG
16-11-2013, 22:55
Jakie były czasy poruszonych fotek?

satanica
16-11-2013, 22:58
czas ekspozycji 100, 250, 60, 160

cezet
16-11-2013, 23:23
Spróbuj ustawić aparat na statywie wybierz jakiś nieruchomy model i wtedy testuj. Przy 1,8 głębia ostrości jest na tyle płytka, że minimalne poruszenie modelu i będzie po zdjęciu

Damiankck
16-11-2013, 23:34
najlepiej będzie jak pokarzesz jedno z nieudanych zdjęć. wtedy będzie można stwierdzić czy problemy z af czy tylko niewprawna ręka.

zako
16-11-2013, 23:39
Jak się karze nieudane zdjęcia? ;)

satanica
16-11-2013, 23:50
zaraz wrzuce tylko niech sie film skonczy :)

satanica
17-11-2013, 01:10
dodałem te zdjecia ruszone, autofocus ustawiony na twarz , punktowy,pomiar swiatla centralny, nie wiem moze juz za ciemno bylo albo mi reka latała i odległosc od postaci moze byla za duza

http://www.fotosik.pl/u/tarcza1000/album/1533097

adriansocho
17-11-2013, 01:14
Na 1.8 może być lekkie mydełko, lepiej próbować na 2.2 (dużej różnicy nie ma), a jakość znacznie wzrasta. Przy czasie ekspozycji 1/100 s powinno być ok, przy 1/250 tym bardziej. Na "nieudanych" fotkach warto popatrzeć, gdzie wypada zakres ostrości, np. obserwując podłoże - wtedy będzie można wyciągnąć jakieś wnioski. A podobno autofocus w 50/1.4 na pełnej dziurze słabo sobie radzi, zwłaszcza z trafianiem w obiekt....

hostman22
17-11-2013, 02:24
to co jest, to nie jest mydełko! W d5100 chyba nie ma możliwości wprowadzenia korekty, więc zostaje serwis.

SerU
17-11-2013, 11:38
Tutaj korekta (nawet gdyby w D5100 była) nic nie pomoże. Te fotki nigdzie nie są ostre. Wyglądają jakby były robione na MF i moooocno przestrzelone. Nie upadł Ci ten obiektyw przypadkiem?

TOP67
17-11-2013, 11:52
Zdjęcia są nietrafione, z reguły BF

1. BF. Ostrość jest na nogach, aparat lekko pochylony w dół, a dziewczyna w stronę aparatu.
2. BF. Ostrość jest na krzaku na dole, który najprawdopodobniej jest za modelką
3. BF. Ostrość jest na trawie z tyłu.
4. FF. Tu dla odmiany ostrość jest na brzozie przed modelką. Ale to pewnie wina brzozy ;)
5. BF. Ostrość zaczyna się na nogach i kończy na drzewie z tyłu
6. BF. Ostry jest mech za butami modelki i krzaki z tyłu
7. BF. jw.

prz3mo
17-11-2013, 11:59
Na 1.8 może być lekkie mydełko

Przy sprawnym 35/1.8 nie powinno być "mydełka". To szkło jest ostre na 1.8 jak brzytwa.

Miren
17-11-2013, 13:02
Przy sprawnym 35/1.8 nie powinno być "mydełka". To szkło jest ostre na 1.8 jak brzytwa.

Skoro na f1,8 jest ostre jak brzytwa, to jak ostre jest na f4?

hostman22
17-11-2013, 13:55
jak skalpel ;) w sumie to najostrzejszy jest na f/5.6 do f/8 jest ok, później leci w dół. jednakże na f/1.8 powinno być ok, nie ma co porównywać do 50 wersji D.
ja bym sprawdził jeszcze ustawienia szkła i body, jak dalej będą takie zdjęcia, to obiektyw jest walnięty.

zgera
17-11-2013, 13:56
Skoro na f1,8 jest ostre jak brzytwa, to jak ostre jest na f4?

Na f/4 jest ostre jak naostrzona brzytwa.:)

satanica
17-11-2013, 14:12
wszystkie foty tak nie wyszly, sa tez nieruszone i ostre, wrzucilem tylko te kiepskie, tutaj te lepsze, dodam ze na auto wychodza ok kazde, szkoda ze tak zcesto nie trafia jak moj kit 18-55

http://www.fotosik.pl/u/tarcza1000/album/1533248

TOP67
17-11-2013, 14:47
Te zdjęcia nie są poruszone, tylko nietrafione. Pisząc auto masz na myśli automatyczny wybór pola AF czy ekspozycję?

MstrG
17-11-2013, 14:50
Te zdjęcia nie są poruszone, tylko nietrafione. Pisząc auto masz na myśli automatyczny wybór pola AF czy ekspozycję?

Zapewne o ekspozycję, gdzie automat z marszu robił większą GO.

Tak samo jak Tomek uważam, że na zdjęciach w pierwszym poście jest BF.

satanica
17-11-2013, 14:54
ok potestuje jeszcze moze w weekend za tydzien jak nie to sprzedam lub oddam do kalibracji, mialem na mysli ekspozycje , pole AF sam wybieram

zajrzycie do drugiego linka,tam zdjecia wychodzily ok

jamnik
17-11-2013, 14:56
Niestety, D5100 tak ma. To specyfika autofokusa, który nie radzi sobie np. w lesie na krzakach, w portrecie i w paru innych sytuacjach, gdy motyw jest "niestrawny" dla czujnika AF. Spróbuj zrobić to samo przy podglądzie na żywo i przekonasz się, że każde zdjęcie będzie ostre. Nie wiem zatem, czy jakiekolwiek serwisowanie przyniesie skutek.

zgera
17-11-2013, 18:19
Niestety, D5100 tak ma. To specyfika autofokusa, który nie radzi sobie np. w lesie na krzakach, w portrecie i w paru innych sytuacjach, gdy motyw jest "niestrawny" dla czujnika AF. Spróbuj zrobić to samo przy podglądzie na żywo i przekonasz się, że każde zdjęcie będzie ostre. Nie wiem zatem, czy jakiekolwiek serwisowanie przyniesie skutek.

Piszesz nieprawdę, moduł MULTI-CAM 1000 nie jest doskonały i czasami pudłuje szczególnie w trudnych warunkach oświetleniowych.
Ponieważ posiadam D5100 i N35 postanowiłem sprawdzić w terenie ten tandem, nie jest tak źle, 90% zdjęć trafionych.
Wydaje mi się że obiektyw Kolegi Satanica jest wadliwy, nie wiem jakie miał ustawienia w puszcze ale brakuje mi ostrości na zdjęciach które zamieścił.
Moje dzisiejsze pstryki miały na celu test celności i ostrości tego szkła, bo mam go zaledwie kilka dni, wszystkie zdjęcia na f/1.8
D5100 + N35 (https://picasaweb.google.com/102651880399276157459/35mm?authkey=Gv1sRgCJ-Oyazlxoncaw#)

SerU
17-11-2013, 19:57
Zgadzam się ze zgerą - drugi zestaw zdjęć od kol. Satanica także nie jest ostry, jak być powinien. Sugeruję podpiąć to szkło do innej puszki, żeby mieć pewność, że to jego wina i słać do serwisu.
35-tką zrobiłem pewnie ze 2 tysiące zdjęć i nigdy nie miałem takich efektów, jak w linkach z tematu. Szkło ma feler i tyle.

satanica
17-11-2013, 22:01
To mam zmartwienie teraz,jutro sprawdze jakie ustawienia mialem bo w domu mnie nie ma,do tej pory na auto robilem i byla zyleta ale to przez przyslone 5,potrstuje w weekend i wrzuce,doradzcie jak mam poustawiac do testow,jak nie to dzwonie do amazona i niech sla nowe szklo

zgera
18-11-2013, 09:59
To mam zmartwienie teraz,jutro sprawdze jakie ustawienia mialem bo w domu mnie nie ma,do tej pory na auto robilem i byla zyleta ale to przez przyslone 5,potrstuje w weekend i wrzuce,doradzcie jak mam poustawiac do testow,jak nie to dzwonie do amazona i niech sla nowe szklo

Ustaw tak:
1. Tryb fotografowania A abyś mógł kontrolować przysłonę.
2. Tryb autofokusa AF-S.
3. Pole autofokusa pojedynczy punkt, najlepiej używaj tylko środkowego bo to czujnik krzyżowy.
4. W ustawieniach Picture Control w używanym profilu ustaw wyostrzanie na +5 lub +6.
Nie usuwaj danych exif ze zdjęć które linkujesz na forum, odczytanie ustawień aparatu ze zdjęć pozwoli innym na udzielenie Ci więcej odpowiedzi.

jamnik
18-11-2013, 17:29
@Zgera
Owszem, piszę prawdę. I nie ja pierwszy, bo było o tym mówione już wielokrotnie - na forach zagranicznych i na naszym forum. A nie opieram się na informacjach wyczytanych, tylko na własnym doświadczeniu tego zjawiska. Nie wnikam w szczegóły (bo nie będę udawał, że znam się na niuansach czujnika MultiCam), ale tradycyjne trudności pomiaru AF, np. na drobnych deseniach, w przypadku D5100 występują szczególnie dobitnie. Coś podobnego występowało przecież także w D90, szczególnie w duecie z N1,8/35G.
A poza tym: czyżbyśmy nie dyskutowali już obydwaj w podobnym temacie? I wtedy jakoś nie zarzucałeś mi "pisania nieprawdy", a mówiłem dokładnie to samo (i jeszcze trochę więcej).... :-)

hostman22
18-11-2013, 18:31
jak jest z af w 5100 to nie wiem ;), Za to odnośnie n35/1.8 napiszę, to co pisałem tutaj wielokrotnie to szkło jest kapryśne (a raczej dane sztuki), w końcu znalazłem egzemplarz który z środkowym pkt. ma prawie 100 % celność (wcześniej af świrował przy wspomaganiu sb800). Tutaj mogły nałożyć się te dwie cechy (moja sztuka też zasysa kurz, jak odkurzacz, u Was też tak jest ? ).

satanica
18-11-2013, 20:30
Ustaw tak:
1. Tryb fotografowania A abyś mógł kontrolować przysłonę.
2. Tryb autofokusa AF-S.
3. Pole autofokusa pojedynczy punkt, najlepiej używaj tylko środkowego bo to czujnik krzyżowy.
4. W ustawieniach Picture Control w używanym profilu ustaw wyostrzanie na +5 lub +6.
Nie usuwaj danych exif ze zdjęć które linkujesz na forum, odczytanie ustawień aparatu ze zdjęć pozwoli innym na udzielenie Ci więcej odpowiedzi.

popstrykam w weekend bo teraz po pracy ciemno :), ja nie usuwam zadnych danych ze zdjec, chetnie bym ci podesłał Rawy zebys mogł dokladnie ocenic ( albo jpg) jak wolisz, troche zly jestem na siebie bo przez 30 dni moglem szklo testowac i oddac bez powodu, ale zamiast robic zdjecia na 1.8 cykalem na auto i wszystko bylo ok. Tez jak kupilem szko to zaraz na forum tutaj zrobilismy test i wszyscy mowili ze jest ok, wiec sie nie przejmowałem :/

zgera
18-11-2013, 20:49
@Zgera
Owszem, piszę prawdę. I nie ja pierwszy, bo było o tym mówione już wielokrotnie - na forach zagranicznych i na naszym forum. A nie opieram się na informacjach wyczytanych, tylko na własnym doświadczeniu tego zjawiska. Nie wnikam w szczegóły (bo nie będę udawał, że znam się na niuansach czujnika MultiCam), ale tradycyjne trudności pomiaru AF, np. na drobnych deseniach, w przypadku D5100 występują szczególnie dobitnie. Coś podobnego występowało przecież także w D90, szczególnie w duecie z N1,8/35G.
A poza tym: czyżbyśmy nie dyskutowali już obydwaj w podobnym temacie? I wtedy jakoś nie zarzucałeś mi "pisania nieprawdy", a mówiłem dokładnie to samo (i jeszcze trochę więcej).... :-)

Moduł MULTI CAM-1000 zastosowano w D3000, D3100, D5000, D5100, D90.
Wielu użytkowników tych modelu używa szkła 35mm, u jednych jest dobrze a u innych źle, gdyby problemem był sam moduł to wszyscy powinni mieć podobny problem.
Kiedyś pisałem o tym że miałem problem z tandemem D5000 + N35, dużo nietrafionych zdjęć, gdy zmieniłem D5000 na D90 szkło odżyło.
Obecnie z D5100 i D90 radzi sobie w miarę dobrze, problemy owszem są, szczególnie w słabym oświetleniu i mało kontrastowych scenach.
Wydaje mi się że to szkło jest kapryśne + moduł z jednym czujnikiem krzyżowym więc trudno wymagać takiej skuteczności jak w D300.
W tym wątku oceniamy ostrość zdjęć Kolegi Satanica, sceny nie były trudne a mimo to ostrości nie ma.

satanica
24-11-2013, 14:51
nie wiem gdzie jest to wyostrzenie w picture control, mam tylko ustawienia kolorów neutralne, krajobraz , portret itp
dobra znalazłem, ide walnac troche fotek, ustawilem ostrosc na +5 i pictrure control na portret, jeszta tak jak zgera radził, jest pochmurno wiec zobaczymy jak bedzie szklo celowac lub nie :/

satanica
26-11-2013, 00:58
mam pytanie, czy jakbym reklamował obiektyw to jak to najlepiej wyjasnic ze na 1.8 nie ostrzy zawsze, na innych przyslonach jest lepiej, kupowalem na amazonie i nie wiem czy mam do nich slac w razie czego czy kontaktowac sie z nikonem bezposrednio. Amazon daje 12 miesiecy gwarancji

SerU
26-11-2013, 01:12
Masz nikonowską kartę gwarancyjną i ją zarejestrowałeś? Jak tak, to wal do Nikona - wyślij im sample i niech się chłopaki wypowiedzą.
A najlepiej poczekaj do ósmego i wszystko się wyjaśni, jak się spotkamy i w razie czego będziesz miał materiał porównawczy z mojego sprawnego szkła :)

satanica
26-11-2013, 01:22
mam karte gwarancyjna, ale tylko obiektyw zarejestrowalem na stronie nikona, nie wiedzialem ze karte trzeba rejestrowac, na karcie mam slip A B i C , co mam je wypelnic i wyslac jakby cos nie grało? czy sama rejestracja obiektywu na stronie wystarcza, przeczytalem karte gwarancyjna i nie ma mowy zeby cos trzeba bylo rejestrowac

TOP67
26-11-2013, 01:35
To jest karta europejska. A nie masz polskiej?

satanica
26-11-2013, 01:40
obiektyw kupowalem w UK i mam karte europejską, czy to zle?

TOP67
26-11-2013, 01:41
NIe. Ale w takim razie musisz mieć wypełnioną kartę przez sprzedawcę.

SerU
26-11-2013, 01:42
Miałem na myśli oczywiście rejestrację szkła :) Wypełniona karta gwarancyjna jest ważna z dowodem zakupu. Cyknij fotkę jednego i drugiego (w jednym kadrze), dołącz do maila też sample ze swojej 35-ki i wyślij do Nikona z -TEJ- (https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/ask) strony. Ciekawe, co odpowiedzą.

@TOP67 - w UK sam sobie wypełniasz gwarancję-nikt tu cyrków z powodu własnoręcznego jej wypełnienia nie robi, byle data na dowodzie zakupu i na gwaracji się zgadzały. Mało tego, jak kupujesz coś i ubiegasz się o cashback, to na każdym świstku jest napisane, że gwarancję musisz wypełnić sam (np. gdybyś kupował coś dla kogoś w prezencie i nie znał np. dokładnego adresu obdarowywanej osoby albo jakiś innych danych).

satanica
26-11-2013, 01:51
mam 3 kartki i na kazdej jest to samo uzupelnione jak na zdjeciu
http://zapodaj.net/970b4340b9912.jpg.html
A- dealer's records B-distributors records i C Nikon wordwide service warranty

SerU
26-11-2013, 01:58
I na każdym pewnie ten numer w lewym górnym rogu jest taki sam - to jest samokopiujące :) Wypełnij to tak, jak należy (swój adres w UK, a w polu Dealer nazwę sklepu z adresem z paragonu/rachunku, który dostałeś ze szkłem i gotowe :) ).

satanica
26-11-2013, 02:00
kupilem z amazona, ze sklepu który był Fulfilment by Amazon, czyli amazon jest odpowiedzialny za gwarancje, i on wysylał z wlasnego ware-house'u wiec teraz wpisuje dane amazona czy tego sklepu?

SerU
26-11-2013, 02:03
A co masz na paragonie/dowodzie zakupu tym, na którym masz napisane ile i jak za to szkło zapłaciłeś - bo to musi się zgadzać z tym, co wpisane w gwarancję.

P.S. Amazon nie jest odpowiedzialny za gwarancję, tylko Nikon i jak przebrniesz przez strony angielskiego supportu odnośnie gwarancji, to znajdziesz tam wzmiankę o "satysfakcjonującym Nikon UK dowodzie, że sprzęt jest na gwarancji i pochodzi z prawego źródła" :)

satanica
26-11-2013, 02:11
na dowodzie mam you purchase from Sinclair Intl on Amazon ( sinclair to nazwa sklepu) i cene, ale nie ma jak za nie zaplacilem, ta informacja jest na moim koncie amazon

satanica
26-11-2013, 02:18
A co masz na paragonie/dowodzie zakupu tym, na którym masz napisane ile i jak za to szkło zapłaciłeś - bo to musi się zgadzać z tym, co wpisane w gwarancję.

P.S. Amazon nie jest odpowiedzialny za gwarancję, tylko Nikon i jak przebrniesz przez strony angielskiego supportu odnośnie gwarancji, to znajdziesz tam wzmiankę o "satysfakcjonującym Nikon UK dowodzie, że sprzęt jest na gwarancji i pochodzi z prawego źródła" :)

z tego co jest napisane n amazonie to kupujac od nich mam 12 miesiecy gwarancji, wiec oni chyba tez ją realizują

SerU
26-11-2013, 02:20
No to wpisz Sinclair Intl on Amazon. A adres tego sklepu tam jakiś jest?

Amazon zrealizuje gwarancję w ten sposób, że odeśle szkło do Nikona. Lepiej pominąć takie pośrednictwo, bo szkoda czasu :) Przecież do amazona nie wyślesz sampli z zapytaniem, czy to dobrze, czy to źle, że tak mi mydli. Oni to mają wiesz, gdzie :)

satanica
26-11-2013, 02:26
nie ma adresu sklepu

SerU
26-11-2013, 02:33
To napisz do supportu Nikon UK z zapytaniem, co masz wpisać w kartę gwarancyjną, bo brak adresu sklepu jest dla mnie niepojęty :) Cyknij fotkę papierów, które dostałeś ze szkłem i im wyślij - niech się głowią :)

satanica
26-11-2013, 02:41
spoko, jutro zadzwonie i sie spytam, zadzwonie tez do amazona, szklo bede odsylał jak je razem sprawdzimy i bedzie do D.... :) 2 tygodnie poczekam

pszemson
26-11-2013, 18:54
Podepne sie, co myslicie o tym zdjeciu link picasa (https://plus.google.com/photos?banner=pwa&pid=5950611579195365010&oid=115786848860233399046), ostre czy nie? Ja nie wiem co myśleć. f1.8, przekonwertowany na czysto nef. AF z live view na pyszczek.

zgera
26-11-2013, 19:05
Podepne sie, co myslicie o tym zdjeciu link picasa (https://plus.google.com/photos?banner=pwa&pid=5950611579195365010&oid=115786848860233399046), ostre czy nie? Ja nie wiem co myśleć. f1.8, przekonwertowany na czysto nef. AF z live view na pyszczek.

U mnie pod tym linkiem nic się nie wyświetla.

SerU
27-11-2013, 00:18
Fakt - przekierowuje na stronę G+
Ale poniżej sampelek prosto z puszki z mojej 35-ki. Przypominam, że to nie jest szkło makro :)

-KLIK- (http://rydosz.com/pic/DSC_2514.JPG)

pszemson
27-11-2013, 00:23
to dropbox (https://www.dropbox.com/s/5p437oru1fr8g0g/x_DSC_2637.jpg).

SerU
27-11-2013, 00:46
Wygląda nieco mydlanie jak dla mnie, ale drugi problem to taki, że ViewNX nie pokazuje punktu AF, więc trudno stwierdzić na co była ustawiana ostrość. Ustaw jednen punkt AF - najlepiej centralny, podnieś ISO żeby mieć tą 1/50 sekundy dla pewności i wtedy testuj. U mnie kotki wychodzą tak: (crop 100%)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/cropkotek-1.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/cropkotek.jpg)

Więc jakby nie patrzeć różnica jest dość zasadnicza - w moim przykładzie widać mnie w oku kotka :)

J51
27-11-2013, 11:58
Wygląda nieco mydlanie jak dla mnie, ale drugi problem to taki, że ViewNX nie pokazuje punktu AF, więc trudno stwierdzić na co była ustawiana ostrość. Ustaw jednen punkt AF - najlepiej centralny, podnieś ISO żeby mieć tą 1/50 sekundy dla pewności i wtedy testuj. U mnie kotki wychodzą tak: (crop 100%)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/cropkotek-1.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/cropkotek.jpg)

Więc jakby nie patrzeć różnica jest dość zasadnicza - w moim przykładzie widać mnie w oku kotka :)
Eeee, ViewNX pokazuje gdzie była ustawiana ostrość.

pszemson
27-11-2013, 14:46
Więcej testowych kotów (https://www.dropbox.com/sh/g6pmebk6eviopwt/u07iFDr6aF). Najbardziej mnie przeważnie drażni aberracja, która jest tak duża, że ciężko ją usunąć.
Zdjęcia są podwójne, bo jedne to nefy bez żadnych modyfikacji, a drugie jpgi prosto z puszki.