Zobacz pełną wersję : Przesiadka z D60
Witam,
Od ok. 5 lat jestem użytkownikiem Nikona D60, który, nie dość, że od dawna już mi nie wystarcza, to jeszcze zaczyna się sypać. W związku z tym myślę o nowej puszce. Musi to być coś z silnikiem (mam bezsilnikowe obiektywy i doskwiera mi brak autofocusa w D60) i z możliwością nagrywania filmów, ponieważ w tej kwestii też chciałabym sie rozwijać. Moj budżet to ok. 2500-3000 złotych (przypominam - interesuje mnie samo body). Aparat dużo ze mną podróżuje, interesuję sie w sumie każdym rodzajem fotografii, jak na razie nie mam jedynie możliwości pracy w studio. Nie przekonuje mnie kupowanie używanego aparatu. Myślałam o D90, ale to jednak dość stara puszka i podejrzewam, że da się znaleźć coś lepszego. Na dodatek nie jestem pewna, czy z D90 nie bedzie tak jak z 60- szybko będę potrzebowała czegoś nowego. Jakieś propozycje?
W tej kwocie nowe D7000 lub drożej D7100, niższe serie nie maja silnika w body.
Uhm, a jakie zmiany najbardziej rzucają się w oczy, gdyby porównać d90 i d7000?
I znów, gdyby porównać d7000 i d7100?
Obawiam się, że będziesz musiał się przebić przez tematy o obu aparatach z siódemką na przedzie.
Po krótce -
D90 - stary, tani, bezawaryjny
D7000 - jak trafisz ze sprawnym AF i bez oleju to rewelacja.
D7100 - dobry, nowy ale zgłaszają już ludzie bolączki poprzednika.
D7100 - dobry, nowy ale zgłaszają już ludzie bolączki poprzednika.
Żartujesz? Chyba za mało śledziłem ostatnio te tematy:/ Czy teraz jest jakakolwiek puszka Nikona, którą można kupić bez większych obaw? Od D7000 do D600 same wpadki...
D90, D300s, D700 i D3 - to ostatnie udane aparaty tej firmy niestety :-(
D90, D300s, D700 i D3 - to ostatnie udane aparaty tej firmy niestety :-(
D700 - olej, gumy
D90 - wieczne problemy z nie do końca skalibrowanym AF, część szkieł w ogóle nie chce z nim dobrze ostrzyć...
oj nie wiem czy takie udane... Teraz łatwo pisać, że to udane, bo nie wiele już ich się przewija na rynku, a te co są, to już przeszły wszelkie możliwe naprawy.
Uhm, a jakie zmiany najbardziej rzucają się w oczy, gdyby porównać d90 i d7000?
I znów, gdyby porównać d7000 i d7100?
Różnice - pierwsza to taka, że D90 i D7x00 to nie ta sama klasa aparatów. D7x00 można powiedzieć jest o pół klasy wyżej:
- body w większości z magnezu, a nie sam plastik
- obsługa szkieł przez procesora oraz sprzęgło do pierścienia przesłony
- uszczelnione body
- większy wizjer
- migawka 1/8000
Ważniejsze różnice między D90 i D7000:
- lepsza matryca:
= wyższa rozdzielczość (12 vs 16 Mpix)
= niższe szumy
= ogólnie wszystkie osiągi lepsze
- więcej punktów AF (9 vs 39)
- wyższa żywotność baterii
- filmy FHD ( 720p vs 1080p)
- wyższa szybkostrzelność - (4.5 vs 6fps)
- gniazdo na mikrofon
- AF w czasie nagrywania filmów (choć nie polecam używać)
- 2 gniazda kart pamięci
Ważniejsze różnice D7000 i D7100:
- trochę lepsza matryca:
= wyższa rozdzielczość - 24 vs 16
= brak filtra AA
= minimalnie niższe szumy
- więcej puntów AF (51 vs 39)
- tryb cropa 1.3x (2x w stosunku do FX)
- kręcenie wideo 1080i60 va 1080p24 oraz 720p60 vs 720p30
- dwa tryby LV - jeden do wideo i jeden do zdjęć.
Najważniejszą różnicą D7000 vs D7100 jest ten AF. W D7000 nie jest on najpewniejszy - lubi nie trafiać idealnie. D7100 pod tym względem jest lepszy.
Damiankck
16-11-2013, 19:51
przesiadłem sie z d60 na d7000 i jestem bardzo zadowolony. Z N85 1.8 mikrokalibracja z poziomu puszki bo był mały bf ale wszystko jest okej. Polecam
Ja miałem się przesiąść z D90 na D7000 ale pozostały oba :-) Oczywiście tak jak pisze GonzoG. Przewaga D7000 vs D90 duża.
Ja miałem mieć przesiadkę z D90 na D7000, ale trafiłem na walnięty AF.
Teraz mam D90 i D700 - to dobry i rozsądny finansowo zestaw :-)
Wybaczcie, ale śmiać mi się chce jak ktoś jako wadę aparatu podaje słabe gumy. Każdy Nikon ma kiepskie gumy i nie jest to żadna tajemnica.
Dzięki, sporo mi pomogliście.
Faktycznie, lepiej dopłacić te 400 złotych i kupić d7000. Co do d7000 i d7100 - te poprawki są chyba zbyt kosmetyczne jak na różnicę w cenie. Niby AF to dobry argument, ale pewnie silnik d7000 i tak będzie dla mnie cudem i wielką ulgą, jako, że całe życie byłam zmuszona lecieć na manualu przez jego brak w d60. Muszę tylko poczytać o tym oleju w d7000 bo jak na razie nie wiem w ogóle o co chodzi. Jeszcze raz dzięki, wątek zdaje się być do zamknięcia :)
Muszę tylko poczytać o tym oleju w d7000 bo jak na razie nie wiem w ogóle o co chodzi.
Poczytaj tylko nie za dużo. Problemy w nowych puszkach niestety są i trzeba się na to po prostu przygotować. Co się da sprawdzić w sklepie, a co wyjdzie korygować w serwisie, choć bardzo nie lubimy wysyłać aparatu do serwisu. Na ten czas testów przyda Ci się spokojnie stara puszka ;)
Witam ja ok. trzy tygodnie temu kupiłem d7000, w sklepie zero testów ( powiedziano mi że jeśli będą jakieś problemy , to zgłosić się do dwóch dni i wymieniają mi na nowy)
Podpinam sigme 17-50, ustawiam na 50 i 2,8. i cykam fotki jest ok.
Plam oleju też narazie niema, więc jestem zadowolony, przesiadlem się z d90 i różnica według mnie ( i nie tylko) jest bardzo duża na korzyść d7000
przesiadlem się z d90 i różnica według mnie ( i nie tylko) jest bardzo duża na korzyść d7000
Super, podejrzewam w takim razie że moje wrażenia będą jeszcze lepsze, jako, że przesiadam się z bardzo podstawowego modelu :)
Krzych179
17-11-2013, 18:05
Nowy ok jak najbardziej zrozumiałe, tylko czasem nie sprzedawaj d60 ja swojego d40x sprzedałem przy przesiadce na nowszy sprzęt i do dziś żałuję. Nie żebym był nie zadowolony z przesiadki na nosze body ale zanim się go pozbyłem zawsze leżało mi to maleństwo na półeczce i na każdy szybki wypad było gotowe, malutkie, leciutkie i bezstresowe nie bałem się go zabrać nigdzie w góry zimą na mróz i na środek jeziora lało czy nie lało bo nawet jak by się coś stało to co :) ,a jak się dziś zastanowię to za gów... kasę poszło.
Zdecydowanie nie sprzedawaj D60 - może się jeszcze nie raz przydać jak będziesz wysyłał D7000 na długie tygodnie do serwisu :-)
Zdecydowanie nie sprzedawaj D60 - może się jeszcze nie raz przydać jak będziesz wysyłał D7000 na długie tygodnie do serwisu :-)
Święta prawda... Serwis Nikona do szybkich nie należy. 3 tygodnie to raczej standard, a czasami nawet i dłużej.
Święta prawda... Serwis Nikona do szybkich nie należy. 3 tygodnie to raczej standard, a czasami nawet i dłużej.
Jak to dłużej? Pytam z ciekawości - naprawa gwarancyjna ma być przeprowadzona do 14 dni roboczych. po 3 tyg rzecznika praw konsumenta bym odwiedził bezzwłocznie :)
Alcatraz
17-11-2013, 23:00
Jak to dłużej? Pytam z ciekawości - naprawa gwarancyjna ma być przeprowadzona do 14 dni roboczych. po 3 tyg rzecznika praw konsumenta bym odwiedził bezzwłocznie :)
Kolega tu widzę idealista... Zawsze znajdzie się taka klauzula, że w szczególnych przypadkach można ten okres wydłużyć do 28 dni roboczych (np. konieczność jakiejś ekspertyzy lub ściągnięcie części).
Może i idealista ale kiedy wybuchła mi płyta w nagrywarce (wtedy jeszcze CD) to korzystałem z takie porady z powodzeniem... no ale łatwiej psioczyć, mówić, że jest beznadziejnie i ogólnie do du... :)
Co do samego tematu. Posiadam D90 i jestem BARDZO zadowolony ale chwilami brakuje mi wyższego używalnego ISO - jeśli zdarza Ci się robić zdjęcia w ciężkich warunkach oświetleniowych (mało światła) to polecam D7X00.
Mam podobny dylemat.. na co zamienic D60...
Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka
I myślisz, że dla Ciebie będzie inne rozwiązanie? Nie.
Nie masz kasy, to kup D90 lub D5100, masz trochę więcej kasy, to kup D7k, masz dużo kasy to kup D7100, a jak masz bardzo dużo kasy, to D600/D610
Andrzej1974
24-11-2013, 13:07
I myślisz, że dla Ciebie będzie inne rozwiązanie? Nie.
Nie masz kasy, to kup D90 lub D5100, masz trochę więcej kasy, to kup D7k, masz dużo kasy to kup D7100, a jak masz bardzo dużo kasy, to D600/D610
E tam, jak się ma duuużo kasy to się kupuje D4. Po co bawić się w półśrodki? ;-)
Damiankck
24-11-2013, 13:14
tak jak pisałem, przesiadłem się z d60 na d7000, pierwsze wrażenia super, dużo lepsza praca na wysokich czułościach i w ogóle ergonomia, dostęp do funkcji znacznie lepszy..
Mój zachwyt d7000 spotęgował się niedawno, gdy miałem zlecenie, gdzie było mi zdecydowanie wygodniej pracować na dwie puszki, był to bardzo dynamiczny reportaż.
Przygotowałem się w domu, obmyśliłem plan, na d7000 stałki (85 + 35) a na d60 postanowiłem zapiąć UWA z lampa, i pracować tak do ISO800...
Gdy przyjechałem na miejsce, okazało się, że światła nie jest za dużo, moja koncepcja po pierwszym zdjęciu d60 okazała się nie trafiona.. jak ja mogłem używać tej puszki, jakiś koszmar
Szumy wszędzie, af strasznie wolny, nie radzi sobie, no i to maleństwo, myślałem, że zaraz wyleci mi z rąk, pomimo podpiętego gripa..
zostawiłem d60 w torbie i robiłem żonglerkę szkłami :)
Tak wiec, nie zastanawiaj się tylko sie przesiadaj na d7000, u mnie af działa pewnie, znikomy odsetek nietrafionych zdjęć (mikrokalibracja z 85 na -15 z 35 na -10)
zapewne ktoś napisze, że jak przesiądę się na FF to zobaczę taką samą różnice, .... podejrzewam ale niestety nie pozwalają na to fundusze
Witam. Miesiąc temu przesiadłem się z D60 na D7100, różnica ogromna. Jestem bardzo zadowolony- jak na razie - D60 pozostał.