PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom-jak wyłapać duplikaty

andrewpl
15-11-2013, 21:55
Witam.
Mam taki problem:
Nazbierało się trochę fotek,które były zapisywane w aparacie na różnych kartach pamięci.
Miałem wszystko zrzucone na zew.hdd.
Teraz chciałbym wszystko skatalogować Lightroomem.
Problem polega na tym, że mam pliki na hdd o takiej samej nazwie, a w rzeczywistości nie są tymi samymi fotkami (ten sam aparat - inne karty pamięci).
Kopiując w LR fotki z zaznaczoną opcją "nie duplikuj..." LR pomija fotki,które nie są duplikatami.......
Jak z tego wybrnąć...???
Czy odznaczając opcje"nie dupikuj...", i wrzucając wszystko "jak leci" , można wyłapać do porównania fotki,które LR uzna (po nazwie) jako duplikaty i samemu zdecydować, co jest duplikatem a co nie ?
Jak sobie z tym poradzić.......nie chciałbym stracić fotek przez błędną analizę LR....
Proszę o pomoc.....

MariuszJ
15-11-2013, 22:17
Witam.
Mam taki problem:
Nazbierało się trochę fotek,które były zapisywane w aparacie na różnych kartach pamięci.
Miałem wszystko zrzucone na zew.hdd.
Teraz chciałbym wszystko skatalogować Lightroomem.
Problem polega na tym, że mam pliki na hdd o takiej samej nazwie, a w rzeczywistości nie są tymi samymi fotkami (ten sam aparat - inne karty pamięci).
Kopiując w LR fotki z zaznaczoną opcją "nie duplikuj..." LR pomija fotki,które nie są duplikatami.......
Jak z tego wybrnąć...???
Czy odznaczając opcje"nie dupikuj...", i wrzucając wszystko "jak leci" , można wyłapać do porównania fotki,które LR uzna (po nazwie) jako duplikaty i samemu zdecydować, co jest duplikatem a co nie ?
Jak sobie z tym poradzić.......nie chciałbym stracić fotek przez błędną analizę LR....
Proszę o pomoc.....

W każdym pliku siedzą unikalne metadane, np. data zrobienia zdjęcia. LR się nie pomyli, nie martw się.

A jeżeli chcesz być super zabezpieczony, przy impocie stosuj "renaming". Np. według wzorca "Date - Filename", ale najlepie zrób sobie własny, według swoich upodobań.

andrewpl
15-11-2013, 22:24
A jeżeli chcesz być super zabezpieczony, przy impocie stosuj "renaming". Np. według wzorca "Date - Filename", ale najlepie zrób sobie własny, według swoich upodobań.
Możesz mi to bardziej "łopatologicznie "wytłumaczyć?....sorry......

B.K.
15-11-2013, 23:03
http://www.lightroom-plugins.com/DupesIndex.php
Albo podobne pluginy

MariuszJ
16-11-2013, 01:01
Możesz mi to bardziej "łopatologicznie "wytłumaczyć?....sorry......

W oknie importu, po prawej stronie, masz renaming. Jeżeli wybierzesz np. Date+filename, zdjęcie po przekopiowaniu i umieszczeniu w katalogu nie będzie się już nazywało DSC1234.nef tylko 20131116-DSC1234.nef. Czyli szansa na konflikt nazw będzie znikoma.

Tyle, że naprawdę nie masz się co martwić, bo LR doskonale odróżni to, że dwa zdjęcia o tym samej nazwie pliku są inne - po metadanych w nefie czy jpegu. Zrób eksperyment - zmień nazwy dwóch zdjęć w dwóch różnych folderach na takie same i spróbuj zaimportować.

andrewpl
17-11-2013, 11:22
Dzięki wielkie.
Napotkałem na jeszcze jeden problem:
LR nie chce mi zaimportować plików .mov
Mam najnowszego quicktime i dodatkowo zainstalowałem k-lite kodek pack......i nic ...nadal wyrzuca informacje, że wystąpił problem z plikiem video.
Zaimportował tylko jpegi z podglądu z każdego z plików .mov
Macie jakieś rozwiązanie na to?

andrewpl
17-11-2013, 12:37
LR ,mimo zaznaczonej opcji" nie importuj duplikatów" ,na 12000 plików przepuścił ok. 3000 duplikatów. Wyłapał je plugin FIND DUPLICATES..........