Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Akumulatory CR123A - 3.0V vs 3.6V

argasek
15-11-2013, 16:56
Cześć,

Chciałbym kupić ładowarkę i akumulatory CR123A, 3.0V. Znalazłem aukcję jak niżej:

http://allegro.pl/zestaw-ladowarka-akumulatory-cr123a-12-230v-wawa-i3642972174.html

ale opis szczegółowy okazał się dość bełkotliwy, vide

Nasze akumulatory po naładowaniu mają obniżone napięcie do ok. 3.6V, co gwarantuje bezpieczeństwo Twojego sprzętu. (podkreślenie moje)

Na pytanie, co poeta miał na myśli, dostałem od sprzedawcy taką odpowiedź:

Witam,

akumulatory wg producenta (na etykiecie) mają 3V. Jednak po pełnym naładowaniu osiągają napięcie 3,6V. Każdy akumulator świeżo po naładowaniu będzie miał większe napięcie.

I prawdę mówiąc, nadal nie rozwiało to moich wątpliwości - to ostatecznie jak jest? Czy można takie akumulatory bez ryzyka używać w body Nikona, które oczekuje napięcia 3.0V? (Oczywiście mogę zadać to samo pytanie sprzedawcy z Allego, ale wtedy ryzykuję, że odpowie, że jasne, można - po czym on sprzeda zestaw za kilkadziesiąt PLN, a ja sobie uszkodzę body za parę tysięcy PLN - no więc, yyy, nie, dzięki).

pozdrawiam,

RobertMiernik
15-11-2013, 17:11
Ten sam problem miałem jak kupowałem baterie do starego haska, sprzedawca oczywiście odpisał, że bez problemu można -
i okazało się, że rzeczywiście można, wszystko działa jak powinno, wydaje mi się (aczkolwiek to tylko moja hipoteza) że CR123A wystarczająco identyfikuje baterie i wszystkie pod tym kodem są bezpieczne dla sprzętu.

Swoich używam w hasku już rok z kawałkiem i wszystko sprawuje się jak trzeba.

MasterM16
15-11-2013, 18:50
Nie wiem jak z napięciem, ale aparat powinien przyjąć bez problemu, ale co do akumulatorków...
Poszukałbym czegoś konkretnego, najlepiej AW. Fakt że są droższe, dużo droższe. CR123A oznacza się baterie, akumulatorki bardziej znane są jako 16340. :)
Zajrzyj tu: (i nie przestrasz się jak zobaczysz ceny latarek ;) )
http://diodac.pl
htttp://mhunt.pl

xMAREKx
16-11-2013, 17:53
Zdaje mi się że są akumulatory o napięciu 3V i 3,6V.
Akumulatory z wyższym napięciem są przeznaczone do latarek wysokiej mocy, łączone po dwa mogą zastępować ogniwa 18650 o napięciu 3,6V i długości dwóch CR123.
Do sprzętu fotograficznego wybrałbym 3V akumulatory lub baterie CR123A.

Czytając opis z tej aukcji odnoszę wrażenie że to literówka.
Jeśli dodają do ładowarki akumulatory ze zdjęcia to są to 3V.

QuadMan
16-11-2013, 19:35
Witam,
Ze 3 lata temu kupiłem podobny zestaw też na Allegro i dodatkowo kilka szt. akumulatorów. Zasilam nim 2 puchy analogowe Nikona i światłomierz Sekonic i wszystko jest ok. Tak na marginesie, to standardowe ogniwo akumulatora Li-ion i pochodne ma napięcie około 3.6V. Zresztą, nowa bateria CR123 też ma ok 3.2-3.3V, więc wspomniane akumulatory bez problemu nadadzą się do zasilania większości elektroniki zaprojektowanej do zasilania z CR123.
Pozdrawiam, QuadMan.

argasek
18-11-2013, 12:07
Dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedzi. Zerknę najpierw na strony podane przez MasterM16, jeśli ceny mnie pokonają, zakupię zestaw z Allegro. :)

markB
30-11-2013, 20:18
Radzę być ostrożnym z używaniem aku 16340 zamiast baterii CR123. Symbol 16340 nie oznacza akumulatora CR123 (ten ma oznaczenie RCR123), a rozmiar akumulatora, aczkolwiek CR123 ma dokładnie taki rozmiar jak 16340. Pod tym symbolem (16340) kryją się różne akumulatory:
a. Akumulatory LiCoO2/ICR i LiMn/IMR, które nominalnie są 3.6/3.7 voltowe, ale zaraz po naładowaniu mają napięcie 4.2 volta. Są to typowe aku dla silnych latarek, ale może to być zbyt wiele dla np. SB200.
b. Akumulatory LiFePO4/IFR, nominalnie 3.2 voltowe (często oznaczane jako 3 voltowe), po naładowaniu mają napięcie 3.6 volta.
I właśnie te ostatnie to są ładowalne RCR123.