PDA

Zobacz pełną wersję : modele jak prawdziwe

pyziol
15-11-2013, 12:18
Dziś poprosił mnie brat o zrobienie zdjęć jego modeli. W Internecie znalazłem coś takiego http://www.demilked.com/elgin-park-miniature-cars-michael-paul-smith/ i zastanawiam się czy ktoś już coś takiego robił? Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki.

RobertMiernik
15-11-2013, 12:59
wskazówki?
lepiej udokumentowanej sesji jeszcze nie widziałem...

majstruj kawałek jezdni i do roboty! ;)

(szkło makro obowiązkowe, statyw bardzo wskazany)

kkokosz
15-11-2013, 13:10
Tylko ustaw dużą GO, żeby modele nie wyglądały jak modele ;)

pyziol
15-11-2013, 13:48
bez szkła makro nie da rady??

RobertMiernik
15-11-2013, 13:53
Średnio, musisz ostrzyć z dość bliska, spróbuj efekt może nie być identyczny ale może wystarczająco podobnie...

kazzi
15-11-2013, 14:36
Sadzę,że 50/1,8 spokojnie wystarczy do takich zdjęć.Dużo zależy od wielkości modeli i może się okazać,że 50mm do za duża ogniskowa.Bez praktycznych prób trudno coś konkretnie
napisać.Większym problemem może być uzyskanie dostatecznie dużej strefy ostrości,takiej aby pozbyć się efektu makiety.Być może potrzebne będzie stackowanie i trochę pracy
przy edycji.Fotki robia wrażenie,a jeszcze większe by było gdyby gdzieś w tle byli ludzie.

Trudnoonazwe
15-11-2013, 15:38
Dziś poprosił mnie brat o zrobienie zdjęć jego modeli. W Internecie znalazłem coś takiego http://www.demilked.com/elgin-park-miniature-cars-michael-paul-smith/ i zastanawiam się czy ktoś już coś takiego robił? Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki.

To już dosyć znane w internecie zdjęcia. Z tego co wiem były wykonane "kompaktem" - PowerShot SX280 HS.
A to dowodzi, że dobry pomysł i oświetlenie czasem jest ważniejsze niż obiektyw ;) Ja bym pokombinował najpierw z oświetleniem i prostym aparatem - o ile chodzi o uzyskanie takiego efektu. Można też iść w inną stronę, tak jak Koledzy sugerowali makro, żeby uzyskać jakość i detale odizolowane od tła, ale to już inny efekt końcowy.

pyziol
19-11-2013, 10:36
Dziś niestety brat uświadomił mi, że samolot, który ma do sfotografowania jest samolotem morskim. Z tego też względu zamiast zrobić kawałek asfaltu czy trawy, powinienem zrobić morze lub przynajmniej lotniskowiec :(

RobertMiernik
19-11-2013, 11:04
kawałek asfaltu stojący w misce z wodą spokojnie da lotniskowiec

freefly
19-11-2013, 12:53
kawałek asfaltu stojący w misce z wodą spokojnie da lotniskowiec

A przynajmniej w takiej misce, gdzie widać horyzont (lotniskowce nie są pokryte asfaltem).:wink:

RobertMiernik
19-11-2013, 13:21
A przynajmniej w takiej misce, gdzie widać horyzont (lotniskowce nie są pokryte asfaltem).:wink:

etam nie są, wygląda identycznie to po co przepłacać ;P

pyziol
19-11-2013, 14:35
Z asfaltu lotniskowiec to i może się uda, ale z miski morze będzie ciężko zrobić ;P

RobertMiernik
19-11-2013, 14:47
etam, duża miska napełniona po brzegi, jak będziesz robił zdjęcie z niskiej perspektywy to będzie bezkresne...
bez fal tylko...
ale falować możesz ręcyma...