PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z jpg d300s

Łukasz B
15-11-2013, 00:51
Pytanie do Was, bo moze sie spotkaliscie. Robie zdjecia w jpgach+rawy. Mniej wiecej na 2% moich zdjec, fotografie sie albo pokrywaja w polowie, albo jest jakis szary pasek, generalnie zle sie zapisuja. Natomiast dotyczy to tylko jpgow, nefy sa w porzadku. Spotkaliscie sie z czyms takim? Od razu zaznaczam, zmienialem karty- to nie wina karty niestety.

konradd
15-11-2013, 18:18
Może spróbuj przegrać firmware i zobaczyć czy pomoże :)

ck_dezerter
15-11-2013, 19:08
Miewałem czasem taki sam objaw, ale b. rzadko i nic z tym nie robiłem, teraz już długo tego nie było. Z tego co pamiętam, to chyba częściej zdarzał się zimą, jak aparat był porządnie wychłodzony.

TOP67
15-11-2013, 19:24
Od razu zaznaczam, zmienialem karty- to nie wina karty niestety.

na innej karcie sprawdzałeś ?

To się nazywa czytanie ze zrozumieniem.

brzezior
15-11-2013, 23:24
A formatujesz karty w aparacie? Ja spotkałem się z przypadkami, kiedy kasowane zdjęcia i zapisywane karty dawały mnóstwo błędów w plikach.

bognik
15-11-2013, 23:50
To samo jest na ekranie aparatu i na komputerze, czy tylko na komputerze? Kiedyś miałam podobny przypadek. Winny okazał się czytnik kart. Po wgraniu zdjęć na komputer przez kabel wszystko było ok.

Łukasz B
17-11-2013, 22:11
A formatujesz karty w aparacie? Ja spotkałem się z przypadkami, kiedy kasowane zdjęcia i zapisywane karty dawały mnóstwo błędów w plikach.

Formatuje roznie, raczej na komputerze :)

To samo jest na ekranie aparatu i na komputerze, czy tylko na komputerze? Kiedyś miałam podobny przypadek. Winny okazał się czytnik kart. Po wgraniu zdjęć na komputer przez kabel wszystko było ok.

Nie korzystam prawie z czytnika, podpinam kablem..

Niestety bledy pojawiaja sie na komputerze i (o zgrozo) na aparacie. Polowa zdjecia jednego druga innnego. Teoretycznie pozytywnie, ze juz sie z tym spotkaliscie, szkoda tylko, ze to nie rozwiazuje mojego problemu :p Pozostaje mi serwis, zobaczymy co powiedza

TOP67
17-11-2013, 22:19
Kup czytnik. To najprawdopodobniej rozwiąże problem.

Łukasz B
17-11-2013, 22:29
Kup czytnik. To najprawdopodobniej rozwiąże problem.

Jak moze rozwiazac problem skoro juz po zrobieniu zdj na ekranie aparatu pojawia sie zle zapisane zdjecie?

TOP67
17-11-2013, 22:34
Fakt, nie doczytałem. Najdziwniejsze jest to, że jak piszesz nie dotyczy to NEF. A jak wyglądają jpg zaszyte w NEF?