Zobacz pełną wersję : Problem z jpg d300s
Łukasz B
15-11-2013, 00:51
Pytanie do Was, bo moze sie spotkaliscie. Robie zdjecia w jpgach+rawy. Mniej wiecej na 2% moich zdjec, fotografie sie albo pokrywaja w polowie, albo jest jakis szary pasek, generalnie zle sie zapisuja. Natomiast dotyczy to tylko jpgow, nefy sa w porzadku. Spotkaliscie sie z czyms takim? Od razu zaznaczam, zmienialem karty- to nie wina karty niestety.
Może spróbuj przegrać firmware i zobaczyć czy pomoże :)
ck_dezerter
15-11-2013, 19:08
Miewałem czasem taki sam objaw, ale b. rzadko i nic z tym nie robiłem, teraz już długo tego nie było. Z tego co pamiętam, to chyba częściej zdarzał się zimą, jak aparat był porządnie wychłodzony.
Od razu zaznaczam, zmienialem karty- to nie wina karty niestety.
na innej karcie sprawdzałeś ?
To się nazywa czytanie ze zrozumieniem.
brzezior
15-11-2013, 23:24
A formatujesz karty w aparacie? Ja spotkałem się z przypadkami, kiedy kasowane zdjęcia i zapisywane karty dawały mnóstwo błędów w plikach.
To samo jest na ekranie aparatu i na komputerze, czy tylko na komputerze? Kiedyś miałam podobny przypadek. Winny okazał się czytnik kart. Po wgraniu zdjęć na komputer przez kabel wszystko było ok.
Łukasz B
17-11-2013, 22:11
A formatujesz karty w aparacie? Ja spotkałem się z przypadkami, kiedy kasowane zdjęcia i zapisywane karty dawały mnóstwo błędów w plikach.
Formatuje roznie, raczej na komputerze :)
To samo jest na ekranie aparatu i na komputerze, czy tylko na komputerze? Kiedyś miałam podobny przypadek. Winny okazał się czytnik kart. Po wgraniu zdjęć na komputer przez kabel wszystko było ok.
Nie korzystam prawie z czytnika, podpinam kablem..
Niestety bledy pojawiaja sie na komputerze i (o zgrozo) na aparacie. Polowa zdjecia jednego druga innnego. Teoretycznie pozytywnie, ze juz sie z tym spotkaliscie, szkoda tylko, ze to nie rozwiazuje mojego problemu :p Pozostaje mi serwis, zobaczymy co powiedza
Kup czytnik. To najprawdopodobniej rozwiąże problem.
Łukasz B
17-11-2013, 22:29
Kup czytnik. To najprawdopodobniej rozwiąże problem.
Jak moze rozwiazac problem skoro juz po zrobieniu zdj na ekranie aparatu pojawia sie zle zapisane zdjecie?
Fakt, nie doczytałem. Najdziwniejsze jest to, że jak piszesz nie dotyczy to NEF. A jak wyglądają jpg zaszyte w NEF?