Zobacz pełną wersję : D200 - serwis - gumy
Witam,
Wie ktoś może ile kosztuje wymiana kompletu gum w D200? w serwisie?
Od dwóch dni próbuje się tego dowiedzieć u źródła i nie mogę, przez telefon kazali przysłać maila, na którego nie odpisali, jak pojechałem osobiście to facet przyjmujący sprzęt do serwisu z głowy policzył że około 300zł. Podobno nie mogą sprawdzić dokładnie, bo muszą otworzyć zlecenie serwisowe, jak powiedziałem Panu, żeby w takim razie otwierał to chciał przyjąć sprzęt, ale ja najpierw chciałbym znać cenę :-)
Na ebayu są komplety takich gum za $28-$30. (chyba nie oryginalne)
są też za około $45 oryginalne (według tego co podaje sprzedawca)
na stronie parts.nikonusa.com kosztuja około $40, ale chyba nie ma wysyłki poza stany.
Może ktoś kupował te gumy na ebayu i może sie wypowiedzieć nt ich jakości ?
Podając numer seryjny do otwarcia zlecenia nie oznacza, że automatycznie godzisz się na naprawę. Dostaniesz pierw kosztorys.
Tak, też sądziłem.
Ale jak powiedziałem, że nie chcę sprzętu dziś zostawiać, to Pan przestał stukać w komputerek, i z głowy mi podał te 300zł. Może dlatego że byłao 5 minut do zamknięcia. Jutro ich przycisnę telefonicznie i zadzwonię do serwisu Fuji, może gumy do S5 będą tańsze niż do D200. :-)
Przejrzałem forum i wiem, że nie jestem sam z odklejonymi/spuchniętymi gumami. Może ktoś kupił te z ebaya (zdecydowanie tańsze) i się wypowie.
Gumy w D200 dokładnie wymieniał dark, co opisywał w jednym z wątków
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3204386&postcount=5
Ja ostatnio zamawiałem z ebay gumę pod kciuk do d80, i według mnie ładnie to wyszło. Zamawiałem gumę z taśmą 3M.
Pozdrawiam
Rozumiem, że ta guma którą zamówiłeś z ebaya była należytej jakości?
Widziałem post kolegi Dark, ale nie można do niego wysłać pw, stąd nadzieja, że się odezwie i poda namiar na sprzedawcę gum które kupił.
Tak, była w porządku według mnie. Na razie mam ją na puszce miesiąc, trzyma się bardzo dobrze. Zobaczymy jak się będzie dalej sprawkować
Odpisałem już na maila, ale i odpiszę na forum, coby pozostawić informację szerszemu gronu.
Gumy zamówiłem z HK. Razem z przesyłką kosztowały mnie niecałe 100zł (ale dużo zależy od aktualnego kursu, jak patrzę na kwotę przelewu to było 87zł). Przesyłka przeszła bez cła i tym podobnych "zabaw".
Wykonanie świetne, nawet lepsze od zamawianych jednocześnie do D700 (gdzie musiałem ciut popracować skalpelem). Przyklejane są na własne taśmy, ale sprzedawca dorzucił mi jeszcze klej i dwustronną taśmę 3M. Taśmę użyłem w delikatniejszych, newralgicznych miejscach, gdzie istnieje ryzyko odklejenia, a nie chcę aby wyciekł mi klej. Klej dałem głównie na większych powierzchniach, zwłaszcza tam, gdzie ręka może najmocniej się pocić. Całość roboty wykonałem w ok. 30 minut. Aparat wygląda jak nowy. Jedyna trudność, to wepchnięcie tych "dzyndzli" przy przyciskach Fn i podglądu GO. Wszystko trzeba dokładnie wpasować. Można sobie pomóc pęsetą.
Jeszcze raz wielkie dzięki za info.
BTW Nieznacznie podrożały u sprzedawcy którego sugerowałeś kosztują $37.
ale można znaleźć u innych od $28, podejrzewam, że dokładnie ten sam towar.
Dzwoniłem do serwisu Fuji. Gumy z wymiana kosztują 184zł, ale:
1) nie można ich kupić trzeba przyjechać z aparatem
2) nie wymienią w Nikonie.
:-)
W serwisie Nikona wreszcie się doprosiłem o troszkę dokładniejszą wycenę, i kosztuje to 220-230 zł.
Jak masz czas, to gumy można kupić poniżej $30 z darmową przesyłką
http://www.aliexpress.com/item/For-NIKON-D200-OEM-New-4pcs-GRIP-RUBBER-SET-REPAIR-PARTS-free-shipping/784665486.html
A tu podobno oryginały + zamiennik z dołu za $34, ale na pewno już podklejone
http://www.aliexpress.com/item/free-shipping-forN-D200-rubber-4pieces-3original-1-100-new/1030346391.html
Problem w tym, ze czasu nie mam az tyle 3grudnia lece na miesiac w cieple kraje :)
Sent from my ALCATEL using Tapatalk 2
Gumy możesz też kupić sam w polskim serwisie i zmienić je samemu.
Pisz maila, im się trzeba przypominać, bo generalnie wolno odpisują. Przez telefon tego nie załatwisz.
AnDrZeJKuL
02-01-2014, 23:36
Więc tak.Wymiana gum w serwisie Nikon + czyszczenie na mokro matrycy +darmowe mapowanie matrycy + wysyła kurierem DHL = 330zł
Tak mnie dziś wzieło z d200 i postanowiłem, ze zafunduje mu odnowę biologiczna ;) spa w nikonie Polska, ale pani w serwisie Nikona zaśpiewała 400-500 zł za - przegląd, czyszczenie matrycy i komory, nowe gumy ...
Trochę odświeżę :-)
Potrzebuję 3 komplety gum do D200 i jeden komplet do S5Pro. Czy przez ostatnie 5 lat coś się zmieniło na rynku ?
Czy wiecie może gdzie, za ile ?