Zobacz pełną wersję : Nowy firmware do D3100, D3200, D5100 i D5200
Dla posiadaczy korpusów wymienionych w temacie dobra wiadomość - nowy firmware otymalizuje pracę akumulatora EN-EL14a.
Nikon D3100 firmware 1.02 (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/58948)
Nikon D3200 firmware 1.02 typu C (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/58975)
Nikon D5100 firmware 1.02 (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/59000)
Nikon D5200 firmware 1.01 typu C (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/59029)
knopers1
14-11-2013, 15:47
hmm, zrobilem ten firmwareupdate. Ciekawe czy beda dzialaly po tej operacji te tanie nie orginalne akumulatorki (zamienniki). Nie zdziwil bym sie gdyby nie dzialaly wiecej :)
Alcatraz
14-11-2013, 15:55
Szkoda, że nie dodali mapowania hotpixeli w D5200...
Też wgrałem aktualizacje.
U mnie bateria Newell działa bez problemu.
Andrzej1974
14-11-2013, 17:42
Właściwie to temat chyba bardziej dotyczy tych, co mają w aparacie akumulator EN-EL14a a nie "zwykły" EN-EL14, jak ja...
Uaktualnienie oprogramowania typu A do wersji 1.02 i typu B do wersji 1.01 powoduje optymalizację parametrów pracy akumulatora EN-EL14a, dzięki czemu można wykonać więcej zdjęć niż w przypadku korzystania z modelu EN-EL14.
CODER_BEST
14-11-2013, 17:53
Dzięki za informacje, już po aktualizacji. W Weekend dwie sesje więc okaże czy faktycznie jest jakaś różnica z tym akumulatorem.
A czy ktoś z was ma akumulator EN-EL14a, 2 miesiące temu kupiłem nowego D5100 z akumulatorem EN-EL14.
W przypadku używania starszego akumulatora aktualizacja chyba nie ma sensu.
Andrzej1974
14-11-2013, 18:42
Pokusiłem się o sprawdzenie na stronie Nikon.pl (w sekcji Dane techniczne) wszystkie aparaty z tematu i okazuje się, że posiadają one akumulator... EN-EL14. EN-EL14a jest bodajże dopiero w D5300? Po co więc informacja, że nowe oprogramowanie dotyczy aparatów D3100, D3200, D5100 i D5200 tj. ze starszymi akumulatorami (EN-EL14), skoro niczego ten update w nich nie zmieni?
DlaZabawy
14-11-2013, 19:11
Bo zmieni. Widzisz, niektórzy nie zadowalają się jednym akumulatorkiem dodanym do aparatu i dokupują sobie dodatkowe... teraz będą mogli dokupić też pojemniejszy EN-EL14a i będzie on poprawnie działał ze starym body.
Przeprowadziłem aktualizację, operacja przebiegła pomyślnie, pacjent żyje.
Szkoda że po aktualizacji nie domalowało literki a na akumulatorze.
superlama
14-11-2013, 19:37
Potwierdzam, u mnie też poszło gładko.
Andrzej1974
14-11-2013, 19:38
Bo zmieni. Widzisz, niektórzy nie zadowalają się jednym akumulatorkiem dodanym do aparatu i dokupują sobie dodatkowe... teraz będą mogli dokupić też pojemniejszy EN-EL14a i będzie on poprawnie działał ze starym body.
Aaa... O to lotto...
Hmm... w takim razie Nikon powinien inaczej zatytułować artykuł z aktualizacją na swojej stronie. W przypadku np. aparatu D5100 artykuł powinien brzmieć: Aktualizacja oprogramowania aparatu D5100 do wersji 1.02 dla tych, którzy chcą używać akumulatora EN-EL14a zamiast Aktualizacja oprogramowania aparatu D5100 do wersji 1.02 (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/59000) ;-)
P.S. U mnie też aktualizacja poszła bez problemów.
Ciekawy jestem jak się będzie zachowywał wskaźnik naładowania akumulatora po aktualizacji z aku EN-EL14.
U mnie wkrótce po aktualizacji zniknęła jedna kreska, może to zbieg okoliczności bo nie pamiętam kiedy ostatnio go ładowałem.
harpooon
14-11-2013, 21:33
Ciekawy jestem jak się będzie zachowywał wskaźnik naładowania akumulatora po aktualizacji z aku EN-EL14.
U mnie wkrótce po aktualizacji zniknęła jedna kreska, może to zbieg okoliczności bo nie pamiętam kiedy ostatnio go ładowałem.
A zdjęcia jakieś robiłeś? czy tylko oglądasz wskaźnik??
A zdjęcia jakieś robiłeś? czy tylko oglądasz wskaźnik??
Kilka zdjęć zrobiłem.
Andrzej1974
15-11-2013, 17:45
Ja po zrobieniu aktualizacji nie zauważyłem aby zniknęła 1. kreska. Wydaje mi się, że w Twoim przypadku był to... po prostu zbieg okoliczności.
Piotr1410
16-11-2013, 00:38
Aktualizowałem i zmian nie za obserwowałem. Na Newell puki co też śmiga.:)
Krzychumag
17-11-2013, 12:45
A czy ktoś z was ma akumulator EN-EL14a, 2 miesiące temu kupiłem nowego D5100 z akumulatorem EN-EL14.
W przypadku używania starszego akumulatora aktualizacja chyba nie ma sensu.
Ciężko w Polsce kupić ten akumulator EN-EL14a. Szukałem w sieci, ale wyskakiwały mi zagraniczne sklepy.
Ciężko w Polsce kupić ten akumulator EN-EL14a. Szukałem w sieci, ale wyskakiwały mi zagraniczne sklepy.
Bo to nowość, będzie stosowany w D5300, w późniejszym czasie trafi do sprzedaży.
Tylko że ten nowy ma 7.2V a ten obecny 7.4V. Zupełnie się na tym nie znam - różnica niewielka ale czy elektronika nie będzie głupieć skoro dostanie mniejszy prąd ? Soft chyba zmienia tylko wskaznik naładowania. Bo kupiłem niedawno D5100, chcę do niego dokupić aku i zastanawiam się czy czekać na EN-EL14a czy kupić tego obecnego bo podejrzewam że z chwilą wejścia do sprzedaży nowego cena tego starszego lekko spadnie
Tylko że ten nowy ma 7.2V a ten obecny 7.4V. Zupełnie się na tym nie znam - różnica niewielka ale czy elektronika nie będzie głupieć skoro dostanie mniejszy prąd ? Soft chyba zmienia tylko wskaznik naładowania. Bo kupiłem niedawno D5100, chcę do niego dokupić aku i zastanawiam się czy czekać na EN-EL14a czy kupić tego obecnego bo podejrzewam że z chwilą wejścia do sprzedaży nowego cena tego starszego lekko spadnie
Dokładnie taka sama sytuacja była z akumulatorkami EN-EL9 i EN-EL9a, pierwszy miał napięcie 7,4V drugi 7,2V.
Różnica 0,2V nie ma dla aparatu żadnego znaczenia ponieważ napięcie akumulatora nie jest stałe, spada wraz z rozładowaniem.
Istotnym parametrem jest pojemność akumulatora, od tej wartości bardziej zależy długość pracy aparatu.
Piotr1410
14-12-2013, 15:58
http://futomaki.pl/2013/12/10/uwaga-na-aktualizacje-nikonow-d3100-d3200-d5100-d5200-i-p7700/
takie małe info. U mnie Newell śmiga puki co.
Andrzej1974
14-12-2013, 18:00
http://futomaki.pl/2013/12/10/uwaga-na-aktualizacje-nikonow-d3100-d3200-d5100-d5200-i-p7700/
takie małe info. U mnie Newell śmiga puki co.
Zawsze można wrócić do oryginalnego oprogramowania... ;-)
D5100 firmware: A: 1.0.1 / B:1.01 upgrade (https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/17547)
Dokładnie taka sama sytuacja była z akumulatorkami EN-EL9 i EN-EL9a, pierwszy miał napięcie 7,4V drugi 7,2V.
Różnica 0,2V nie ma dla aparatu żadnego znaczenia ponieważ napięcie akumulatora nie jest stałe, spada wraz z rozładowaniem.
Istotnym parametrem jest pojemność akumulatora, od tej wartości bardziej zależy długość pracy aparatu.
Jak to nie ma żadnego znaczenia? Elektronika wykrywa, jakie masz napięcie na akumulatorze i wyświetla jego stan lub wyłączy ci puszkę jak będzie za niskie. A na tych 0.2V możesz jeszcze kilka, lub kilkadziesiąt fotek zrobić.
Jak to nie ma żadnego znaczenia? Elektronika wykrywa, jakie masz napięcie na akumulatorze i wyświetla jego stan lub wyłączy ci puszkę jak będzie za niskie. A na tych 0.2V możesz jeszcze kilka, lub kilkadziesiąt fotek zrobić.
To nie aparat jest odpowiedzialny za sprawdzanie napięcia aku. Informacje o poziomie idą bezpośrednio z aku, a dokładniej jego elektroniki.
To nie aparat jest odpowiedzialny za sprawdzanie napięcia aku. Informacje o poziomie idą bezpośrednio z aku, a dokładniej jego elektroniki.
Co nie zmienia faktu, że to puszka decyduje, kiedy się wyłączyć z powodu braku zasilania. I jeśli ma ustawione wyłączenie przy np. 5,5V to jak ma 5,7V jeszcze będzie pracował. Więc te 0,2V ma spore znaczenie.
Napisałeś. ”To nie aparat jest odpowiedzialny za sprawdzanie napięcia aku.”
A następnie napisałeś „Informacje o poziomie idą bezpośrednio z aku, a dokładniej jego elektroniki.”
Specjalnie rozdzieliłem te dwa zadania.
Pytanie odnośnie pierwszego zdania.
To, co robi elektronika puszki.? No chyba, że to akumulator decyduje, kiedy wyłączyć puszkę, bo ma już za mało energii. Oczywiście akumulator dostaje informację z elektroniki puszki, pod co jest podłączony. Bo te akumulatory pracują nie tylko w D5100.
A teraz drugie zdanie.
Prosty przykład. Wkładam do gripa dwa akumulatory, jeden z chipem i jeden bez. Uruchamiam puszkę, wyciągam z gripa oryginała i o dziwo, puszka dalej jedzie na akumulatorze bez elektroniki (sam to testowałem). I skąd puszka wie ile jest tam energii skoro nie dostaje informacji z elektroniki akumulatora? A wskaźnik naładowania pracóje normalnie, czyli w miarę wyczerpywania się akumulatora wskaźnik pokazuje coraz miej energii. Ale według ciebie sama puszka tego nie sprawdza?
A moim zdaniem, cała elektronika akumulatora kończy swoją działalność tylko na wysłaniu informacji, (i to tylko podczas uruchamiania puszki) czy akumulator jest oryginalny czy nie, a puszka sama mierzy napięcie, jakie od niego dostaje.
Co nie zmienia faktu, że to puszka decyduje, kiedy się wyłączyć z powodu braku zasilania. I jeśli ma ustawione wyłączenie przy np. 5,5V to jak ma 5,7V jeszcze będzie pracował. Więc te 0,2V ma spore znaczenie.
Napisałeś. ”To nie aparat jest odpowiedzialny za sprawdzanie napięcia aku.”
A następnie napisałeś „Informacje o poziomie idą bezpośrednio z aku, a dokładniej jego elektroniki.”
Specjalnie rozdzieliłem te dwa zadania.
Pytanie odnośnie pierwszego zdania.
To, co robi elektronika puszki.? No chyba, że to akumulator decyduje, kiedy wyłączyć puszkę, bo ma już za mało energii. Oczywiście akumulator dostaje informację z elektroniki puszki, pod co jest podłączony. Bo te akumulatory pracują nie tylko w D5100.
A teraz drugie zdanie.
Prosty przykład. Wkładam do gripa dwa akumulatory, jeden z chipem i jeden bez. Uruchamiam puszkę, wyciągam z gripa oryginała i o dziwo, puszka dalej jedzie na akumulatorze bez elektroniki (sam to testowałem). I skąd puszka wie ile jest tam energii skoro nie dostaje informacji z elektroniki akumulatora? A wskaźnik naładowania pracóje normalnie, czyli w miarę wyczerpywania się akumulatora wskaźnik pokazuje coraz miej energii. Ale według ciebie sama puszka tego nie sprawdza?
A moim zdaniem, cała elektronika akumulatora kończy swoją działalność tylko na wysłaniu informacji, (i to tylko podczas uruchamiania puszki) czy akumulator jest oryginalny czy nie, a puszka sama mierzy napięcie, jakie od niego dostaje.
Jak będzie za mało energii, to aku się wyłączy i tyle.
Jak aparat stwierdzi, że mało, to tylko będzie to wskazywał. Jedyne co może zrobić, to pod sam koniec zablokować pewne funkcje aparatu, ale to i tak zależy od tego co podaje aku.
Jak będzie za mało energii, to aku się wyłączy i tyle.
Jak aparat stwierdzi, że mało, to tylko będzie to wskazywał. Jedyne co może zrobić, to pod sam koniec zablokować pewne funkcje aparatu, ale to i tak zależy od tego co podaje aku.
A ty dalej swoje.:?
Przecież wyraźnie ci napisałem, że puszka robi fotki z akumulatorem bez elektroniki.
Więc jak akumulator ma się wyłączyć. Po za tym, aby akumulator miał możliwość wyłączenia się musiałby mieć w sobie jakiś tranzystor dużej mocy z chłodzeniem.
Te akumulatory mają w sobie tylko jakąś kość pamięci z wprowadzonym jakimś kodem i puszka albo rozpozna ten kod i uruchomi się albo nie rozpozna i uruchomi się, ale pojawi się napis, że akumulator nie oryginalny i nie pozwoli na robienie fotek. Typowe zabezpieczenie korporacyjne, aby sprzedawać swoje produkty po drakońskich cenach.
W laptopach masz akumulatory z chipem, który faktycznie steruje akumulatorem. Liczy ilość ładowań podaje dane o stanie do systemu.
Ale nie te nasze akumulatorki.
A ty dalej swoje.:?
Przecież wyraźnie ci napisałem, że puszka robi fotki z akumulatorem bez elektroniki.
Więc jak akumulator ma się wyłączyć. Po za tym, aby akumulator miał możliwość wyłączenia się musiałby mieć w sobie jakiś tranzystor dużej mocy z chłodzeniem.
Te akumulatory mają w sobie tylko jakąś kość pamięci z wprowadzonym jakimś kodem i puszka albo rozpozna ten kod i uruchomi się albo nie rozpozna i uruchomi się, ale pojawi się napis, że akumulator nie oryginalny i nie pozwoli na robienie fotek. Typowe zabezpieczenie korporacyjne, aby sprzedawać swoje produkty po drakońskich cenach.
W laptopach masz akumulatory z chipem, który faktycznie steruje akumulatorem. Liczy ilość ładowań podaje dane o stanie do systemu.
Ale nie te nasze akumulatorki.
Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz.
Od przeszło 10 lat litowe akumulatory są wyposażone w wewnętrzne zabezpieczenia przez rozładowaniem i przeładowaniem.
Poza tym o jakim tranzystorze dużej mocy piszesz ?? Masz jakieś pojęcie o elektronice ?? Przecież tam nie trzeba żadnego układu zasilania, a tylko element rozłączający.
Taki sam układ rozłączający miałem już w aku do Alcatela w 2001r. Gdy napięcie spadło poniżej określonego, to przestawało płynąć napięcie i tyle. Z resztą identycznie jest w Nikonie. Gdyby tak nie było, to przy rozładowanym aku wizjer nie robiłby się szary, a aparat był pozbawiony jakiejkolwiek odpowiedzi.
A... i dla twoje informacji, bo widać, że twoja wiedza jest całkowicie zdezaktualizowana - układy zabezpieczające użytkowe aku litowe przed rozładowaniem są wymagane prawnie w USA, Japonii i EU. Tylko aku do urządzeń, które takowe zabezpieczania posiadają w sobie oraz do zastosowań specjalnych nie muszą posiadać tych zabezpieczeń.
No widzisz, nie mam pojęcia o elektronice. Więc wytłumacz mi tak „łopatologicznie” dlaczego puszka wskazuje stan akumulatora i wyłącza się ja akumulator jest rozładowany gdy w akumulatorze nie ma elektroniki.?
Po za tym, dlaczego jak ładujesz (zaznaczam oryginalny) akumulator i został on naładowany, to jak wyjmiesz go z ładowarki i włożysz go ponownie do ładowarki to jest ponownie ładowany? Przecież ta elektronika nie powinna pozwolić na takie ładowanie, bo akumulator jest naładowany.
Tak jak wcześniej pisałem napięcie akumulatora ma tu drugorzędne znaczenie.
Dyskutujemy o akumulatorach EN-EL14 i EN-EL14a, który dłużej wytrzyma.
Pobór prądu w aparacie określamy w mA, pojemność akumulatora określamy w mAh.
Zakładając że aparat pobiera w danej chwili prąd rzędu 100mA to korzystając z dwóch wyżej wymienionych akumulatorów czas pracy aparatu będzie wynosił:
EN-EL14 pojemność 1030 mAh 7,4V, pobór prądu 100mA = czas pracy 10 godzin i 18 minut.
EN-EL14a pojemność 1230 mAh 7,2V, pobór prądu 100mA = czas pracy 12 godzin i 18 minut.
Pomimo że ten drugi ma niższe napięcie czas pracy aparatu na nim jest znacznie dłuższy.
Pokręciłeś wszystko. :)
Z tego, co napisałeś ktoś może wnioskować, że napięcie na akumulatorze jest stałe.
Po pierwsze. Napięcie akumulatorka ma pierwszorzędne znaczenie.
Po drugie. Nigdy prąd pobierany przez aparat nie będzie taki sam.
W miarę rozładowywania się akumulatora, będzie zwiększał się pobierany prąd.
Każde (oczywiście biorę uwagę bardziej zaawansowane urządzenia) urządzenie zasilane czy to bateriami czy akumulatorem musi być wyposażone w stabilizator, i napięcie na wyjściu stabilizatora musi być niższe niż najniższe użyteczne napięcie na akumulatorze, aby na wyjściu stabilizatora uzyskać stały poziom napięcia, czego wymaga elektronika w aparacie. I czym bardziej rozładowany akumulator, tym stabilizator będzie zwiększał prąd, aby uzyskać odpowiednią moc. Bo tak naprawdę to dla aparatu najważniejsza jest pobierana moc, czyli pospolite waty. I jak akumulator jest naładowany jego napięcie będzie 7,4V i puszka będzie obciążać akumulator pn. 100mA, czyli moc pobierana wyniesie 0,74W. Ale jak napięcie spadnie np. do 5,5V to, aby uzyskać 0,74W stabilizator musi zwiększyć obciążenie akumulatora do około 0,134mA.
I niezależnie, co wybrał konstruktor tego urządzenia do pomiaru pojemności akumulatora, czy będzie robiony pomiar prądu (czym większy tym akumulator bardziej rozładowany) czy będzie robiony pomiar napięcia (czym niższe tym akumulator bardziej rozładowany) to ta poprawka jest konieczna do poprawnego odczytu mocy akumulatora.
Dlatego pisałem, że te 0.2V ma spore znaczenie. Zwłaszcza do poprawnego wykorzystania mocy danego akumulatora. Inna kwestia to, to, że nie powinno się używać jednocześnie w gripie dwóch typów tego akumulatora.
A skoro dyskutujemy, który akumulator dłużej wytrzyma to według wszelkich prawideł bez aktualizacji firmware, dłużej „pociągnie” EN-EL14. A po aktualizacji EN-EL14a.
Każde (oczywiście biorę uwagę bardziej zaawansowane urządzenia) urządzenie zasilane czy to bateriami czy akumulatorem musi być wyposażone w stabilizator, i napięcie na wyjściu stabilizatora musi być niższe niż najniższe użyteczne napięcie na akumulatorze, aby na wyjściu stabilizatora uzyskać stały poziom napięcia, czego wymaga elektronika w aparacie.
1. Od dawna nie używa się już stabilizatorów (liniowych) napięcia - z prostego powodu - mają bardzo małą sprawność. Stosuje się regulatory (impulsowe) DC-DC, zwane również konwerterami.
2. Są 3 grupy:
- podnoszące napięcie na wyjściu
- obniżające na wyjściu
- dające stały napięcie bez znaczenia czy wejściowe jest wyższe czy niższe
O ile te ostatnio są najbardziej skomplikowane, największe i mają najmniejszą sprawność, to pozostałe dwa typy są bardzo proste i małe.
A... i jeszcze jedno - napięcie wyjścia w aparatach jest ok 3.3-5V... tak więc nawet rozładowany całkiem aku ma wyższe napięcie (ok 6V)
Widzę następną osobę do dyskusji o elektronice zasilania.
Masz rację, coraz częściej stosuje się przetwornice impulsowe. Ele mają one spore wady. Choćby z eliminacją zakłóceń. A co jest zastosowane w naszych puszkach, to musiałby się wypowiedzieć jakiś serwisant tego sprzętu. Na pewno w lampie błyskowej jest zasilacz impulsowy, bo chyba nie władowali tam jakiegoś powielacza jak kiedyś. Piszesz o konwerterach, ale to określenie można stosować prawie do wszystkiego. Więc każdy zasilacz można określić, jako konwerter.
A jeśli chodzi o zasilacze liniowe to tak jak napisałeś prawie się ich nie stosuje, bo wystarczy mała kostka układu i mamy stabilizator, który jest bardzo wydajnym układem, bez bawienia się z układem impulsowym. Ostatnio, zacząłem odświeżać swoje wiadomości odnośnie zasilaczy celem zbudowania bardzo dokładnego zadajnika do kontroli i pomiaru pętli prądowych 0-20mA. Więc poznałem trochę tych układów do stabilizatorów, a patrząc na schematy tych układów to jest to trochę bardziej dokładne i wydajniejsze niż zasilacze impulsowe.
No dobra, święta za pasem i moja córka kupiła sobie w prezencie D5100 a wątek jest o nowym firmware. Wiec mam pytanko.
Chciałem wgrać nowe oprogramowanie do tej nowej puszeczki i okazało się, że pozycje A i B ma tak jak ja miałem jak kupowałem puszkę, czyli A 1.01 i B 1.01, ale w pozycji L ma wersję 1.009 a u mnie jest L 1.006 i nie widzę na stronie Nikona jakiejś poprawki odnośnie tej pozycji.
Wie ktoś, co wnosi to oprogramowanie pod literką L.
Wie ktoś, co wnosi to oprogramowanie pod literką L.
L to korekta dystorsji dla obiektywów, tu masz wersję 1.009 http://nikonimglib.com/dcdata/#os-windows
Dzięki. Pobrałem i zainstalowałem.
Ale Nikon ma fajną politykę nazw tych aktualizacji. „Aktualizacja oprogramowania aparatu D5100 do wersji 1.02” i wszystko jasne. Ale to ???, „Aktualizacja kontrolii danych dystorsji dla - Windows”
Mateusz83
02-04-2014, 14:49
Witam Wszystkich.
Jestem nowy na forum i przepraszam wszystkich za drobne potknięcia na początku.
Jestem posiadaczem Nikona D5200 i moje pytanie brzmi:
Czy po wgraniu aktualizacji oprogramowania będę miał polskie menu?
Witam Wszystkich.
Jestem nowy na forum i przepraszam wszystkich za drobne potknięcia na początku.
Jestem posiadaczem Nikona D5200 i moje pytanie brzmi:
Czy po wgraniu aktualizacji oprogramowania będę miał polskie menu?
Jak nie było polskiego menu oryginalnie, to nie wgrasz softu z polskim menu. Taki aparat potrzebuje softu specjalnie do niego, który możesz pobrać ze strony Nikona w kraju na który rynek ten aparaty był dystrybuowany.
Mateusz83
02-04-2014, 15:57
aktualnie mam język angielski i chyba japoński lub chiński. Czyli muszę wejść na stronę japońską i tam poszukać dodatkowych języków i między innymi PL??
nikoniarz
02-04-2014, 16:04
Dziwna sprawa. Mam D300 z angielskiej dystrybucji i jest tam 15 języków. W "polskim" D3100 mam języków 20...
Mateusz83
02-04-2014, 16:14
Dokładnie to jest tak: Kupiłem D5200 na ebay.co.uk od sprzedawcy z UK. Byłem w sklepach w UK, oglądałem ten aparat, sprawdzałem czy PL język i był.
Teraz jestem w kropce :-(
nikoniarz
02-04-2014, 16:15
Podaj wersję softu jak możesz.
Mateusz83
02-04-2014, 16:22
C 1.01
l 1.009
nikoniarz
02-04-2014, 16:27
Nie wiem czy to coś pomoże, ale ja mam:
A 1.01
B 1.01
L 1.006
aktualnie mam język angielski i chyba japoński lub chiński. Czyli muszę wejść na stronę japońską i tam poszukać dodatkowych języków i między innymi PL??
Nie. Masz aparat, który jest przeznaczony na rynek chiński, a tam aparaty mają inne oprogramowanie i tylko oprogramowanie do nich będzie można wgrać.
Nie ma możliwości wgrania oprogramowania z aparatów przeznaczonych na pozostałe rynki (standardowego softu).
Mateusz83
02-04-2014, 16:45
Ok, a jak można zdobyć PL oprogramowanie i jak je można wgrać?
nikoniarz
02-04-2014, 17:03
Ja bym nie kombinowal- menu jest tak proste, ze po kilkunastu dniach zabawy ogarniesz ten aparat nawet po angielsku. A jak bedzie Ci to opornie szlo to po miesiacu.
napisz do typa że chcesz zwrot kasy bo to import z Japonii
jak będzie się opierał to powiedz że napiszesz do ebay że otworzysz sprawę
motywuj sprzęt niezgodny z opisem bo jakbyś chciał azjate to byś se z Chin zamówił i pewnie taniej
miał gość zaznaczone ze możesz zwrócić towar? musi mieć Tak albo Nie
posłałem Ci linka na priv,ale też bym to zlał nie opłaca się kombinować
Mateusz83
02-04-2014, 17:36
[QUOTE=bolth;3347626]posłałem Ci linka na priv,ale też bym to zlał nie opłaca się kombinować[/QUOT
Dzięki za linka;)
próbowałem to, ale pokazuje: no matching "model/firware versions" were found, a wrzucam plik D5200_0102 . bin z oficjalnej stronki nikona
Czytaj co się pisze - to aparat z Chin i tylko ich soft tam wgrasz.
Witam
Z całą stanowczością po przeprowadzeniu doświadczeń mogę stwierdzić że aku do Nikona 5100 nie wyłącza się podczas rozładowania do sensownych napięć i można go totalnie zajechać.
Jeśli są jakieś zabezpieczenia to na poziomie komunikacji aku-Nikon, całkiem możliwe że aku informuje aparat o zbyt niskim poziomie napięcia i aparat przestaje z niego pobierać prąd.
Aku obciążałem opornikiem w celu zbadania pojemności oryginału i zamiennika (zamiennik miał mieć pojemność 1,2x większą, realnie ma prawie dwa razy mniejszą!).
Ktoś tu wspominał o magicznych 5,5V na aku, uważam że takie napięcie jest już niszczące dla akumulatora i nikt o zdrowych zmysłach nie powinien dopuszczać do obniżenia napięcia do takiego poziomu.
Piotr
Ps. ten śmieciowy wyrób to FORMAX ENEL14, raczej nie polecam pomimo napisu High Quality Battery
Krzychumag
27-04-2014, 13:16
Prośba i pytanie do co wiedzą gdzie to poszukać (zawsze natrafiam na język angielski) w języku Polskim - czego dotyczy najnowsza aktualizacja D3200 firmware: C: 1.03 upgrade do aparatu Nikon d3200.
Prośba i pytanie do co wiedzą gdzie to poszukać (zawsze natrafiam na język angielski) w języku Polskim - czego dotyczy najnowsza aktualizacja D3200 firmware: C: 1.03 upgrade do aparatu Nikon d3200.
Aparat obsługuje obecnie wyświetlanie komunikatów o błędach w przypadku stosowania obiektywów z mechanizmem chowania obiektywu, np. AF-S DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II. Po schowaniu tubusu obiektywu pojawia się komunikat o błędzie i nie można zwolnić migawki.
Krzychumag
27-04-2014, 15:00
Aparat obsługuje obecnie wyświetlanie komunikatów o błędach w przypadku stosowania obiektywów z mechanizmem chowania obiektywu, np. AF-S DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II. Po schowaniu tubusu obiektywu pojawia się komunikat o błędzie i nie można zwolnić migawki.
Dziękuje MstrG. Mam jeszcze takie pytanie. Po wgraniu tej aktualizacji do Nikon , co z pozostałymi poprzednimi aktualizacjami do aparatu. Czy one są zapisane ( w tej najnowszej aktualizacji). Poprzednia aktualizacja dotyczyła problemu z baterią.
Dziękuje MstrG. Mam jeszcze takie pytanie. Po wgraniu tej aktualizacji do Nikon , co z pozostałymi poprzednimi aktualizacjami do aparatu. Czy one są zapisane ( w tej najnowszej aktualizacji). Poprzednia aktualizacja dotyczyła problemu z baterią.
Nie ma potrzeby robienia aktualizacji 1.00 -> 1.01 -> 1.02 -> 1.03, wystarczy najnowsza.
Krzychumag
28-04-2014, 13:22
Nie ma potrzeby robienia aktualizacji 1.00 -> 1.01 -> 1.02 -> 1.03, wystarczy najnowsza.
Dziękuje MstrG.
Dobrze koledzy widzę że do d5300 nadal nie ma żadnej aktualizacji?
Andrzej1974
28-04-2014, 14:00
Dobrze koledzy widzę że do d5300 nadal nie ma żadnej aktualizacji?
Skoro ja nie widzę aktualizacji do D5300 to i ty zapewne też masz dobry wzrok...
Witam wszystkich,
nie ma znaczenia, że ten update jest w wersji angielskiej (chodzi mi o update L)?
Firmware A i B były dostępne na polskiej wersji strony?
nie ma znaczenia, że ten update jest w wersji angielskiej (chodzi mi o update L)?
FW L to tylko informacje o obiektywach Nikona (korekta dystorsji)
Firmware A i B były dostępne na polskiej wersji strony?
Nie ma znaczenia z jakiej, w każdej jest polski język. No prawie, bo soft do aparatów tylko na rynek chiński nie ma polskiego.
FW L to tylko informacje o obiektywach Nikona (korekta dystorsji)
Nie ma znaczenia z jakiej, w każdej jest polski język. No prawie, bo soft do aparatów tylko na rynek chiński nie ma polskiego.
Rozumiem. Dzięki za info.
Po przejściu na 1.02 w moim D5200 używałem baterii Newell i działała bez zarzutu, aż nagle odmówiła posłuszeństwa i wyświatla się komunikat żeby użyć oryginalnej baterii :/ Miał ktoś też taki przypadek?
janekk4501
19-05-2014, 18:07
Po przejściu na 1.02 w moim D5200 używałem baterii Newell i działała bez zarzutu, aż nagle odmówiła posłuszeństwa i wyświatla się komunikat żeby użyć oryginalnej baterii :/ Miał ktoś też taki przypadek? Witam i też mam to samo, czy jest możliwość cofnięcia aktualizacji i cofnięcia się do wcześniejszej wersji oprogramowania ?
knopers1
19-05-2014, 18:26
jest, wgraj starsza wersje i juz....
janekk4501
19-05-2014, 19:02
A można tak się cofnąć ? . Ciężko znaleźć starszą wersję, niby znalazłem( https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/18723 ) ,ale czy nic się nie podzieje ?
A można tak się cofnąć ? . Ciężko znaleźć starszą wersję, niby znalazłem( https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/18723 ) ,ale czy nic się nie podzieje ?
Nic się nie stanie jak zrobisz to zgodnie z instrukcją, pamiętaj żeby naładować akumulator aby nie padł podczas aktualizacji.
janekk4501
19-05-2014, 20:38
Oki,dzięki wielkie
janekk4501
19-05-2014, 23:12
Udało się przeprowadzić "operację" ale dalej to samo....... Panowie , może by kto mnie poratował niższą wersją niż D5200 firmware: C: 1.01 , bo na niej też nie działa Nevell. Nie mogę nigdzie znaleźć niższej
Udało się przeprowadzić "operację" ale dalej to samo....... Panowie , może by kto mnie poratował niższą wersją niż D5200 firmware: C: 1.01 , bo na niej też nie działa Nevell. Nie mogę nigdzie znaleźć niższej
Niższej wersji chyba nie ma, podejrzewam że to problem zamiennika Nevel, może być uszkodzony.
Nie ważne do której wersji będziesz schodził.
Skoro bateria działała na 1.02 i przestała, to znaczy, że padła w niej elektronika.
janekk4501
20-05-2014, 16:07
Po przejściu na 1.02 w moim D5200 używałem baterii Newell i działała bez zarzutu, aż nagle odmówiła posłuszeństwa i wyświatla się komunikat żeby użyć oryginalnej baterii :/ Miał ktoś też taki przypadek? Sorry że cytuję to jeszcze raz, ale około miesiąca czy półtora to działała jak koledze z cytatu i nagle buch-wywala komunikat że bateria nieoryginalna i aparat się wyłącza . Czy takie są objawy zepsutej baterii ?
Sorry że cytuję to jeszcze raz, ale około miesiąca czy półtora to działała jak koledze z cytatu i nagle buch-wywala komunikat że bateria nieoryginalna i aparat się wyłącza . Czy takie są objawy zepsutej baterii ?
patrz post wyżej.
Faktycznie ta aktualizacja coś poprawia czy to tylko taki chwyt , żeby oryginalne baterie kupować?
Faktycznie ta aktualizacja coś poprawia czy to tylko taki chwyt , żeby oryginalne baterie kupować?
Nie wiem o co chodzi z tymi oryginalnymi... Mam 3 różne zamienniki i wszystkie działają.
Chodzi mi o to :)
Ale poprawia to faktycznie czas pracy czy to bzdura? :)
ee doczytałem , że to chodzi o EN-EL14a czyli we zwykłej nic nie poprawia :P