Zobacz pełną wersję : SB900 - po wymianie palnika zoom error
jarekciszewski
14-11-2013, 14:49
Witam
Wymieniłem palnik w SB900. Po wymianie jest problem z zoomem - chodzi, ale tak jak by trzeszczy i wyskakuje error.
Witam
Wymieniłem palnik w SB900. Po wymianie jest problem z zoomem - chodzi, ale tak jak by trzeszczy i wyskakuje error.
Kable ułożyłeś tak samo jak były? Musi być gdzieś jakiś opór.
Bardzo trzeba uważać na enkoder.
I silikonem zabezpieczyć przewody dochodzące do palnika. Jeżeli tego nie zrobisz, to spalisz tranzystor IGBT - RJP5001APP, który jest praktycznie nie do dostania, a serwis chce za wymianę całej płyty prawie 400zł.
Praktycznie to ten tranzystor można kupić za ~35 zł za sztukę.
A na przykład tu:
http://www.ebay.com/itm/RJP5001APP-RENESAS-SEMICONDUCTOR-SEARCH-RJP5001APP-BUY-/190871383620?pt=UK_BOI_Electrical_Components_Suppl ies_ET&hash=item2c70d22e44
Jak rok temu szukałem, to nie było go nigdzie poza USA, a i tam była tylko jedna sztuka. Za tą cenę to warto kupić nawet na zapas, bo to towar deficytowy.
Ps. Renesas tego tranzystora już nie produkuje.
jarekciszewski
16-11-2013, 11:13
nie zabzpieczyłem silikonem kabli. Będę musiał kupić taki sylikon wysokotemperaturowy lub klej. Nie ma żadnego oporu, tak jak by się trybiki wyrobiły ; / raz działa i zoom pracuje cicho ale to rzadko kiedy. Zazwyczaj po dłuższym nieużywaniu (1 dzień) gdy włączam lampę to znów jest zoom error.
Małe sprostowanie, bo właśnie naprawiłem taką lampę z identycznym objawem. W tym modelu zrezygnowano z enkodera (który psuł się w SB-600) i zastosowano silnik krokowy. Problemy z silnikiem mogą być spowodowane złym ułożeniem kabli lub problemami z elektroniką (złe sterowanie silnikiem).
Jeśli lampa zmienia zoom, ale z oporem i w pewnym momencie staje, to kable są splątane.
Jeśli zaraz po włączeniu słychach tak jak by brzęczenie i wywala Err, to nie działa sterowanie silnika.