Zobacz pełną wersję : Jaki styl preferują twoi klienci- analog czy cyfrowy?
hulk2012
14-11-2013, 05:01
Jestem ciekaw jakie sa wasze opinie na temat obróbki rawow używając emulatorów filmu jak np VSCO. Co preferują wasi klienci i które styl bardziej przypada im oraz wam do gustu? Czy nie jest bezsensownym strzelać np.d800 i 36mp aby potem tracić detale podczas obróbki używając emulatorów filmu? Czy tez jest to bez znaczenia?
Dziwne pytanie troszkę*zadałeś lub czegoś nie rozumie ;)
Odniosłem wrażenie jak byś się*pytał, czy obrabiać zdjęcia - czy też nie?
hulk2012
14-11-2013, 12:34
Dziwne pytanie troszkę*zadałeś lub czegoś nie rozumie ;)
Odniosłem wrażenie jak byś się*pytał, czy obrabiać zdjęcia - czy też nie?
Mam dylemat pomiędzy obróbka na styl analogowy. Obserwuje strasznie rosnący trend wsród fotografów zagranicznych którzy używają min. emulatorów VSCO i strasznie sie ten wygląd zdjeć "sprzedaje". Mi rownież sie podoba i jakoze ze zmieniam wygląd swojej strony www jest okazja aby przestawić sie na styl który dałby mi dość spora popularność wsród klientów. Jednak jak mowię waham sie stad to pytanie. Napomkne tylko ze mieszkam w USA a pytanie kieruje do naszych rodaków bo uważam nas za jednych z najbardziej kreatywnych, doświadczonych i godnych wysłuchania porady fotografów..
Ale o jakich zdjeciach mowimy? O packshotach? O slubniakach? O reprodukcjach? O fotomoto? O fotoprzyrodniczej? O aktach? O streecie? O reporterce wojennej? ;)
To glownie od specjalizacji zalezy czy zdjecia bedziesz obrabial czy nie (mowie o jakiejs grubszej obrobce, a nie o cropie albo szparowaniu i zapisaniu do tiffa/jpga ;) ).
PS. Skoro mieszkasz w USA to uaj masz Krakow w profilu? ;)
Jeżeli żyjesz w USA, to nie ma się ten rynek do krajowego.
Inni ludzie, oraz wymagania rynkowe!
Chcesz być oryginalny i na topie ?
Zrób tak jak potrafisz i co u Ciebie jest teraz na topie ;)
Galerie zawsze możesz zrobić inną z czasem, bo będzie coś innego na topie!
W PL, chyba samo VSCO jeszcze nie jest tak popularne.
Ja kiedyś trafiłem przypadkiem na VSCO, ale na stronach amerykańskich.
Faktem jest że w PL może być to obróbka w LR na presetach i temu podobne ;)
hulk2012
14-11-2013, 14:35
Jeżeli żyjesz w USA, to nie ma się ten rynek do krajowego.
Inni ludzie, oraz wymagania rynkowe!
Chcesz być oryginalny i na topie ?
Zrób tak jak potrafisz i co u Ciebie jest teraz na topie ;)
Galerie zawsze możesz zrobić inną z czasem, bo będzie coś innego na topie!
W PL, chyba samo VSCO jeszcze nie jest tak popularne.
Ja kiedyś trafiłem przypadkiem na VSCO, ale na stronach amerykańskich.
Faktem jest że w PL może być to obróbka w LR na presetach i temu podobne ;)
A co osobiście myślisz o obróbce emulatorami analogu? Czy w pl rownież sie to podoba?
Czy w pl rownież sie to podoba?
Niestety nie odpowiem Tobie na to pytanie, ponieważ nie mieszkam w PL.
Wystarczy poprzeglądać galerie ślubne fotografów, czy co Cię tam interesuje i sam ocenisz co się*podoba!
hulk2012
14-11-2013, 16:57
Niestety nie odpowiem Tobie na to pytanie, ponieważ nie mieszkam w PL.
Wystarczy poprzeglądać galerie ślubne fotografów, czy co Cię tam interesuje i sam ocenisz co się*podoba!
A co podoba sie tam gdzie ty mieszkasz? Co ma "wzięcie" wsród klientów? Co oni preferują?
Moi klienci są równo ciosani, wszystko wezmą byle byś miał największy aparat i przy tym minimum 70-200mm
Jak wyglądasz jak Pro i masz Pro aparatu reszta już nie jest tak ważna, no i oczywiście obsługa klienta.
Na moim rynku, wciskają jpgi z takich aparatów i jest cool :/ biorąc przy tym duże pieniądze.
Nie do pojęcia, ale to się nazywa renoma! Więc niczym z VSCO nie zaskoczysz, bo może się*nie spodobać ;)
hulk2012
14-11-2013, 20:39
Moi klienci są równo ciosani, wszystko wezmą byle byś miał największy aparat i przy tym minimum 70-200mm
Jak wyglądasz jak Pro i masz Pro aparatu reszta już nie jest tak ważna, no i oczywiście obsługa klienta.
Na moim rynku, wciskają jpgi z takich aparatów i jest cool :/ biorąc przy tym duże pieniądze.
Nie do pojęcia, ale to się nazywa renoma! Więc niczym z VSCO nie zaskoczysz, bo może się*nie spodobać ;)
To jeszcze powiedz mi co to za rynek ten twoi rynek albo jak wolisz - w ktorym ty kraju robisz tutejszym po dupie aż miło? Chyba nie masz na mysli UK?