PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wracając...

bajcy
13-11-2013, 22:45
...myśle, że już ostatnie z tamtych stron;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img707/2973/m4nz.jpg)

I mam też pytanie:
Otóż, mam dziwną sytuację. Monitor pokazuje mi inaczej kolory, PS jeszcze inaczej, zaś na stronie jest całkiem inaczej i nie wiem, jak się mam teraz odnosić do tego wszystkiego, gdzie leży problem?
Bardzo będę wdzięczny za pomoc jak z tego wyjść.
Pozdrawiam
Bajcy

mozable
13-11-2013, 22:49
problem moim zdaniem leży po stronie "kodowania koloru" ctrl + shift + k i zmień na sRGB bo to jest protokół używany przez większość przeglądarek , kolor adobeRGB zazwyczaj w odtworzeniu przez przegladarke wygląda blado.

PS: przepraszam wszystkich forumowiczów za "kodowania koloru" i "protokół" ale nie wiem jak to profesjonalnie nazwać.

bajcy
13-11-2013, 22:52
Niestety ten skrót u mnie nie działa
ok, działa. Problem w tym, że najbardziej nie podoba mnie się w przeglądarce, gdyż zdjęcia tam wychodzą dużo ciemniej, niż np. jak wrzucę później na stronę

Kulten
13-11-2013, 23:37
Dalszy plan wraz z niebem mi się bardzo podoba, ten bliższy już tak trochę mniej :) . Co do Twojego pytania to zapisywałeś jpga używając funkcji 'save for web"? Kolega powyżej zamieścił skrót do ustawienia przestrzeni barw na jakiej możesz pracować ale to nie jest to, czego potrzebujesz. Ja np pracuję w przestrzeni barw ProPhoto RGB ale jpgi należy zapisywać do 8bitów i sRGB. Najłatwiej to zrobić używając "Save for web" wciskając równocześnie "Alt Shift Ctrl S".

shaolin
14-11-2013, 06:09
Dol az sie prosi o wyciagniecie z cienia, calosc dobra ale na dole za ciemno... Jedyna rzecz, ktora mi odrobine przeszkadza to gorka z lewej zbyt ostro odcina swiatlo ;) ale to nie Twoja wina...

bajcy
14-11-2013, 09:27
no i właśnie tutaj jest problem, bo na PSie zdjecie wyglądało Ok, zaś w przeglądarce wygląda ciemniej i nie wiem, skad bierze się ta różnica;/

Bartekkw
14-11-2013, 12:58
Górna część zdjęcia bardzo fajna. Na dole gorzej, ale trudno oczekiwać fajerwerków przy tym oświetleniu. W kwestii kolorów ustaw sobie prawidłowo przestrzeń barwową w Ustawieniach PS'a. Gdzieś na forum jeden z Kolegów w dziale oprogramowanie bodajże wklejał screeny z tej zakładki w PS'ie.

bajcy
14-11-2013, 13:10
tylko wydaje mnie się, że to nie jest wina PSa, a profilu kolorów w systemie(tam mam ustawiony typowo do monitora)