PDA

Zobacz pełną wersję : Czy ktoś testował? Canon obiektywy na Nikona....

martin204
13-11-2013, 19:37
Czy ktoś testował coś takiego? http://www.ebay.com/bhp/canon-lens-to-nikon-body-adapter
Jak to się ma w rzeczywistości? cy podobnie jak ta przejściówka na m42 z soczewką czy gorzej a może lepiej ?... Nigdzie nie umiem znaleść sampli...

morzon
13-11-2013, 19:55
Nie ma żadnej soczewki. Tylko pamiętaj, że w przypadku obiektywów G - czyli bez pierścienia przysłon - nie będziesz miał sterowania przysłoną i szkła będą zamknięte całkiem czyli jakieś f/16-22.
Są adaptery z wihajstrem do manualnego, płynnego sterowania przysłoną - sam mam taki, bo używałem swoich szkieł nikonowych do filmowania na 5d2 i spisywał się w porządku. W razie czego mogę odsprzedać, bo zmieniłem pusze na filmującą i nie potrzebuję ratować się canonem.

martin204
13-11-2013, 20:08
Źle chyba link wystawiłem ... Nie chodzi mi o obiektyw nikona na body canona a odwrotnie body nikon obiektyw canon ...
A to link. http://www.ebay.com/itm/CANON-FD-Lens-to-Nikon-Body-Mount-Adapter-Ring-Glass-/350320967876

GonzoG
13-11-2013, 20:12
Źle chyba link wystawiłem ... Nie chodzi mi o obiektyw nikona na body canona a odwrotnie body nikon obiektyw canon ...
A to link. http://www.ebay.com/itm/CANON-FD-Lens-to-Nikon-Body-Mount-Adapter-Ring-Glass-/350320967876

To jest dla obiektywów Canon FD - czyli przed zmianą bagnetu na EF.
Działać będzie dokładnie tak samo jak przy szkłach M42, bo i szkła Canona niczym się nie różnią poza samym mocowaniem.

martin204
13-11-2013, 23:29
Ok dzięki.
A może inaczej zapytam, jakiś czas temu widziałem gdzieś w sieci ( nie pamiętam gdzie chyba na jakimś blogu) do D200 lub D2H był podpięty 17mm tilt shift Canona... do tej pory zachodzę w głowę jak to zrobił :(

JacekCz
18-11-2013, 22:59
To jest dla obiektywów Canon FD - czyli przed zmianą bagnetu na EF.
Działać będzie dokładnie tak samo jak przy szkłach M42, bo i szkła Canona niczym się nie różnią poza samym mocowaniem.

"tak samo" ?
Obawiam się, że deficyt milimetrów odległości bazowej jest jeszcze gorszy niż przy m42. Wyłącznie do makro.

adriansocho
19-11-2013, 01:07
A w ogóle (czyli pomijając różnicę odległości czoła gniazda bagnetu od matrycy) to są jakieś szkła z mocowaniem Canon FD warte uwagi, tzn. tańsze albo lepsze i tańsze od odpowiedników Nikonowych bądź M42?

GonzoG
19-11-2013, 05:21
A w ogóle (czyli pomijając różnicę odległości czoła gniazda bagnetu od matrycy) to są jakieś szkła z mocowaniem Canon FD warte uwagi, tzn. tańsze albo lepsze i tańsze od odpowiedników Nikonowych bądź M42?

Szczerze w to wątpię.
Dobre szkła z tamtego okresu to tylko szkła Canona, a to oznacza użycie adaptera z soczewką (straty jakości), bo inaczej to ostrzenie do kilkunastu cm (adapter ma od ok 7mm do 15mm, więc jak pierścień makro).
A szkła innych producentów (Tamron, Sigma, Tokina) są już z mocowaniem Nikona i to często pełną automatyką przesłony, a niektóre nawet z AF - np. Tamron 35-105/2.8 z AF w Nikonie i z mocowaniem FD w Canonie.

JacekCz
19-11-2013, 07:57

Poruszasz kwestię religijną. Dlaczego ma być taniej i/lub lepiej, jeśli wiara komuś każe ponosić koszty dla mitycznego celu?

EDIT: przypomniał mi sie żydowski dowcip. W związku z budowa linii kolejowej leżą jakieś szyny itd ... Rabini nad tym stoją i dyskutują i możliwościach przemieszczenia takiej szyny. Odwołują sie autorytetów, przypadków z historii narodu, dyskutują itd Na co przychodzi dwóch konkretnych robotników, biorą szynę w uchwyty i podnoszą.
Rabini: "Uuuuuuu ...!! Siłą???".

Więc niektórzy nie przewidują zrobić coś "normalnie" w najprostszy sposób, tylko oczekują "wyrafinowanych cudów".

Jarkod
20-11-2013, 23:42
Poruszasz kwestię religijną. Dlaczego ma być taniej i/lub lepiej, jeśli wiara komuś każe ponosić koszty dla mitycznego celu?

EDIT: przypomniał mi sie żydowski dowcip. W związku z budowa linii kolejowej leżą jakieś szyny itd ... Rabini nad tym stoją i dyskutują i możliwościach przemieszczenia takiej szyny. Odwołują sie autorytetów, przypadków z historii narodu, dyskutują itd Na co przychodzi dwóch konkretnych robotników, biorą szynę w uchwyty i podnoszą.
Rabini: "Uuuuuuu ...!! Siłą???".

Więc niektórzy nie przewidują zrobić coś "normalnie" w najprostszy sposób, tylko oczekują "wyrafinowanych cudów".

To podobne, ale o Polakach. Są dwa sposoby, żeby w Polsce było dobrze: normalny i cudowny. Normalny to taki, że zstąpi Matka Boska i wszystko naprawi, a cudowny to taki, że Polacy zabiorą się do roboty dla wspólnego dobra.

adriansocho
20-11-2013, 23:51
Szczerze w to wątpię.
Dobre szkła z tamtego okresu to tylko szkła Canona, a to oznacza użycie adaptera z soczewką (straty jakości), bo inaczej to ostrzenie do kilkunastu cm (adapter ma od ok 7mm do 15mm, więc jak pierścień makro).

Ale ja nie o to pytałem.... chodziło mi o to, że gdyby pominąć problemy zamocowania, to czy Canon FD ma coś ciekawego do zaoferowania.