PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z transferem danych między telefonami Lumia - pomocy

Aeon88
13-11-2013, 16:19
Witam,

Do tej pory miałem lumię 720, dziś dostałem 920. Chcę przenieść wszystko (kontakty, wiadomości, aplikacje, ustawienia, konta) na nowy telefon, i mam z tym wielki problem :/

Mianowicie, przeniosę kontakty przez apkę Przekaż moje dane, aplikacje konta i ustawienia przez synchronizację z chmurą przez konto Microsoft, ale za cholerę nie mogę przenieść wiadomości sms :/

Miałem w ustawieniach sms w 720 wyłączoną kopię zapasową smsów więc nie zapisywały się w chmurze. Teraz jak włączę kopię zapasową w 720 to zacznie zapisywać tam tylko nowe smsy które teraz dostanę, a kilkaset wiadomości z przeszłości na serwer już nie wyśle.

Czy jest jakiś program którym przeniosę wszystko (WSZYSTKO WSZYSTKO) z jednej lumii na drugą? Program Windows Phone dla W7 nie przenosi wiadomości ani kontaktów, z kolei ZUNE nie widzi w ogóle mojego telefonu..

Pomóżcie jak to łatwo i szybko zrobić, bo mnie krew zalewa :/

foveon
13-11-2013, 16:25
Zrób fotki 920 esemesów w 720 ;)

Aeon88
13-11-2013, 16:37
To wcale nie jest zabawne :/ zaraz mnie tu szlag trafi a Ty sobie jaja robisz... Ogólnie lumia jest zajeb... ale synchronizację między telefonami skopali tak niemiłosiernie że aż strach kupować kolejny telefon :/ ze starej N8 przeniosłem na L720 wszystko w 3min przez bluta, tu piękny program przekaż dane załatwia tylko kontakty... Już bardziej posrane to być nie może. Jak mogli co cholery nie pomyśleć o przeniesieniu wiadomości? Przecież to podstawa!!! :/

Andre
13-11-2013, 18:16
Zune nie jest przeznaczony do telefonów z WP8, nie wiem czy tym da radę ale możesz spróbowac http://www.engadget.com/2013/05/30/microsoft-windows-phone-8-app-desktop-full/

Aeon88
13-11-2013, 20:14
Ok, sajgon ogarnięty. Dla potomnych: jeśli się miało wyłączoną opcję Kopia zapasowa SMS to należy ją włączyć, a po jej włączeniu włączyć WiFi i zostawić telefon z wifi na jakiś czas, wiadomości stare się doślą. Nie wiem jednak od czego to zależy, ale czasem zaimportowało mi do nowego telefonu wiadomości z maja, potem od maja do września, potem od maja do lipca, dopiero za czwartym razem od maja do października (czyli wszystkie). Gdzie każdy import to oczywiście kolejny hard reset i import wszystkiego ze SkyDrive.

Tak czy siak, nawet jak się nie synchronizowało smsów cały czas, to można synchronizację włączyć teraz a i tak wyśle wszystkie smsy, tylko po wykonaniu kopii zapasowej w starym telefonie należy odczekać godzinkę-dwie żeby zaimportować te dane do nowego telefonu (inaczej zaimportuje tylko część smsów).

Pozdrawiam!

.:Gerard:.
13-11-2013, 21:36
Aeon88 w 920 są tak samo małe cyfry nr. telefonów w kontaktach jak w 720 ?

GoOrange
13-11-2013, 21:38
Fajne są Lumie, nie?

SerU
13-11-2013, 21:49
Miałem opory w przesiadce na Winphona z Androida, ale po jednym dniu użytkowania wątpliwości zniknęły. Lumie to naprawdę świetne smartfony, dzięki którym mogłem po latach rozłąki wrócić do mojego ulubionego producenta telefonów :)
Moje obawy były tym większe, że w pracy używam też z przymusu (pewne aplikacje) PDA Motoroli na starym Windows Mobile i to jest po prostu porażka na całej linii - masakra. Dodatkowo takiego samego wina mam w nawigacji Beckera, więc miałem komplet niepowodzeń :)

Kurde - zabrzmiało to jak bełkot reklamowo-marketingowy, ale takie mam odczucia ;)

bognik
13-11-2013, 22:00
Dobrze wiedzieć. Szukam telefonu dla mamy i coraz częściej myślę o Lumii. Android chyba będzie dla niej za bardzo skomplikowany ;) No i Lumie są ładne - dużo kolorów do wyboru.

Borat1979
13-11-2013, 22:03
Fajne są Lumie, nie?
Nie. Wystarczy windy w komputerze po co jeszcze w telefonie?

Aeon88
13-11-2013, 23:04
Lumie są zajebis**. To taki iPhone z iOS tylko bez głupich ograniczeń. Jedyny minus tegoż ekosystemu (Nokia + WP) to fakt że w markecie jest całe g... programów, ale jak ktoś używa telefonu do dzwonienia tak jak ja to znajdzie tam wszystko czego od telefonu może w dzisiejszych czasach oczekiwać. Oczywiście market ciągle się powiększa i to dość szybko, więc ten stan rzeczy nie będzie trwał wiecznie. Lumie są cholernie szybkie, nie wieszają się, system jest bardzo prosty w obsłudze, nie ma takiego rozpizdu jak w Andku że żeby coś znaleźć trzeba się domyślać w którym menu to będzie, nawet najbardziej prości ludzie chcący z telefonu poprostu korzystać znajdują co chcą w ułamku sekundy. Pewnie ktoś mnie wyśmieje czytając pierwszy post - w błąd wprowadził mnie gość w salonie Nokii który twierdził że jak się nie synchronizowało smsów to nie ma bata żeby je przenieść bo w SkyDrive ich nie ma i nie ma jak ich tam wrzucić. Stąd problemy i szukanie innego rozwiązania, które jak zawsze było pod ręką i wszystko skończyło się ok.

Może WP8 ma jeszcze kilka niedociągniec, ale podoba mi się to że robi się ekosystemem na miarę iOS. Wystarczy spojrzeć ile czasu iphone nie miał podstawowe rzeczy dostępne jak choćby szybki dostęp do łączności (wifi, bt, sieć), dostęp do pamięci urządzenia nadal jest zablokowany (trzeba łamać system) i wgrywanie plików jest możliwe tylko przez itunsa, którego przecież nie ma każdy kto ma kompa, nie wspominając już o przesyłaniu czegokolwiek do kogokolwiek kto nie ma iphona/ipada przez bt... WP co aktualizację dostaje sporo fajnych rzeczy, i choć jest bardzo świeżym systemem już ma praktycznie wszystko czego do szczęścia potrzeba.

Andek jeśli chodzi o użytkowanie codzienne wysiada - bardzo szybko się zamula, czytałem ostatnio masę for porównując S3 do L920 (między nimi wybierałem) i większość ludzi za minus podawała mułowatość samsunga (a to przecież najwyższy model i najszybszy sprzęt z 4.2.1 jaki jakiś czas temu był - i tak się muli).

WP łączy zalety iOS i Andka tak naprawdę, pozbywając się minusów tych systemów, i wychodzi mu to świetnie:
a) bierze przykład z iOS, w Andku tego nie ma; spójny system na wszystkich urządzeniach - jasna i prosta aktualizacja, jak wychodzi update mają go wszyscy od ręki, ekosystem łączy się z Xbox Live i Windows PC, system jest unikalnie zbudowany, wszystko wygląda w nim ładnie, apki zaprogramowane typowo pod WP są przejrzyste, inne niż w iOS/And, nie są skopiowane, a są bardzo dobre, i co najważniejsze błyskawicznie działają, wszystkie.
b) bierze przykład z Andka niwelując wady iOS: masz dostęp do pamięci tel i możesz wrzucać i zrzucać co chcesz i gdzie chcesz bez żadnego programu czy problemu, możesz wysyłać i odbierać przez bt co chesz i od kogo chcesz

Lumie są świetne, pod każdym względem. Wady początków WP z wersji 7 albo już nie istnieją, albo to kwestia krótkiego czasu do kolejnej aktualizacji. Programów w markecie coraz więcej. Bebechy w telefonie też są najwyższej klasy (patrz na aparat, kamerę, wyświetlacz w 920). No i jest to najtańszy topowy smartfon z całej trójki Samsung/Apple/Nokia. Tylko brać.

vinci99
13-11-2013, 23:40
Podczepię się pod temat.
Może wie ktoś jak synchronizować zadania outlooka z wp8? Z kalendarzem, pocztą i kontaktami nie mam problemu.
W noki c6 jak przeczytałem/usunąłem wiadomość to potem na kompie w outlooku/serwerze poczty miałem też przeczytaną/usuniętą wiadomość. W wp8 niestety tak zrobić nie potrafię. "Przeczytać" pocztę muszę zarówno w tel jak i na kompie aby mieć zaznaczoną jako przeczytaną. Da się jakoś ustawić wp8 abym miał tak jak w c6

GoOrange
14-11-2013, 00:43
Nie. Wystarczy windy w komputerze po co jeszcze w telefonie?

Ja akurat na kompie mam OS X więc dla równowagi windę mam ma telefonie.

iOS odpadł właśnie dlatego że mam OS X, też od Apple a Android bo używam Chrome i wyszukiwarki google. ;)

SerU
14-11-2013, 01:24
@vinci99 - co się stanie, jak po usunięciu maila na komórce wymusisz w niej jeszcze raz synchronizację? Dalej dochodzi na kompa?
IMAP powinien sobie z tym bez problemu radzić - ja nie mam tego problemu i jak coś przyjdzie na komórkę i to wykasuję, to na kompa mi już nie dojdzie.

Ale to świadczy o problemie z kontem pocztowym, a nie telefonem. Jaki to jest typ konta? POP3 czy IMAP?