PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór wyzwalaczy z TTL

Yannkes
12-11-2013, 13:52
Do d600 + 2x sb-910 i lamp studyjnych potrzebuje wyzwalaczy ale z TTL

jakie byście polecili? Pixel King?

GonzoG
12-11-2013, 14:24
To zależy czego oczekujesz po wyzwalaczach.

King nie pozwala na sterowania lampami, poza tym co ma body - czyli korekta błysku i korekta ekspozycji dla wszystkich lamp TTL. Brak możliwości sterowania mocą w manualu.

King Pro - nadajnik ma sterowanie 3 grupami, dla każdej wybór TTL/M, korekta mocy/wybór mocy, ustawienie zoomu palnika. Można też używać lampy na nadajniku. Niestety nie ma możliwości regulacji opóźnienia wyzwalania lamp studyjnych przy synchronizacji z krótkimi czasami. Jest na stałe ustawiony jakiś tam czas.

Phottix Odin - pełne sterowanie 3 grupami (TTL/M, korekta/moc, zoom), ma możliwość ustawienia czasu opóźnienia (skromne, ale jest), brak lampy na nadajniku.

PocketWizart MiniTT1/FlexTT5 - sterowanie mocą za pomocą AC3 ZoneControler lub lampy z CLS master (najlepiej sabina). Bardzo precyzyjna możliwość ustawienia opóźnienia wyzwalania lamp studyjnych za pomocą aplikacji na komputer.

Yongnuo YN622N - sterowanie mocą z poziomu nadajnika, choć niewygodne i ma drobne błędy. Sterowanie mocą i trybem pracy (TTL/M) z lampy z CLS master (SB-700/900/910). Jeden rodzaj urządzeń (każde może być nadajnikiem). Zapowiedziany jest sterownik z LCD, którym będzie można wygodnie ustawiać moc i tryb pracy lamp. Ma też być możliwość ustawienia opóźnienia dla lamp studyjnych przy synchronizacji z krótkimi czasami. Niestety nie wiadomo kiedy się pojawi.

Aktualnie najwięcej za rozsądną cenę oferuje chyba Pixel King Pro. Stare odbiorniki są kompatybilne z nowym nadajnikiem.

Yannkes
12-11-2013, 15:14
Tak naprawdę zależy mi na krótkich czasach... ustawienie mocy na dwóch SB910, które mają służyć do podświetleń (stołu, tła) nie jest czymś niewygodnym...
dla pewności - przy krótkich czasach, lampy CY xxx będą działać prawidłowo wyzwalane po wbudowanej fotoceli?

Jacek_Z
12-11-2013, 15:16
Do d600 + 2x sb-910 i lamp studyjnych potrzebuje wyzwalaczy ale z TTL
Mam nadzieję, że wiesz, że z lampami studyjnymi nie będzie TTL. I nie da sie używać SB910 (pracującymi w TTL) razem z lampami studyjnymi.
Po prostu chcesz uniwersalne wyzwalacze - czasem w TTL z SB910, a czasem (z lampami studyjnymi) tylko dające synchronizację z lampami (z mocą ustawioną na nich manualnie).

edit - pisałeś minute wcześniej. Tak sie nie da. Nie miesza sie TTL i lamp studyjnych - TTL to przedbłyski, a lampy studyjne wtedy sie rozładują.

Yannkes
12-11-2013, 15:17
Może niefortunnie zapytałem o TTL, zamiast zapytać o krótkie czasy

Jacek_Z
12-11-2013, 15:22
Na jedno wyjdzie jeśli będzie TTL i FP. Body oszacowuje moc SB9100 za pomoca przedbłysków. I to dyskwalifikuje już lampy studyjne - wyzwolą sie wtedy, przy błysku własciwym będą miały rozładowane kondensatory - nie błysną wtedy kiedy trzeba, tylko zbyt wczesnie.

Możesz użyć jednej lampy SB910 założonej na body - ale to ci nie pasuje jak widze (czesz oświetlić nimi tło)

Yannkes
12-11-2013, 15:29
czyli nie będzie działać jak mam teraz chociażby na pixel pawn (bez ttl i bez krótkich czasów), że odbiorniki na lampach reporterskich a studyjne wyzwalane przez wbudowane fotocele ?

Jacek_Z
12-11-2013, 16:03
Moment, zamotałem. Przeedytowałem swoje posty powyżej, przeczytaj je jeszcze raz.

Piszesz o synchronizacji radiowej, więc do komunikacji nie potrzeba przedbłysków. Ale i tak przedbłyski są - dla oszacowania mocy lampy - o ile chcesz używać SB910 w TTL.
Możliwe, że nie ma przedbłysków o ile każe się pracować SB910 w manualu. Wtedy da się pracować z SB910 i studyjnymi.

Yannkes
12-11-2013, 16:07
czyli pracuje w manual ale na krótkich czasach, wtedy studyjne wyzwole wbudowana fotocela

Jacek_Z
12-11-2013, 16:12
Tak się da, o ile wyzwlacz radiowy daje taką możliwość. Nie znam mozliwości poszczególnych modeli. GonzoG opisał (prawie) każdy wyzwalacz, ale w kwestii TTL, a ty musiałbys sie dowiedzieć jak to jest z trybem FP.
O wyzwalaczach radiowych z TTL, FP itd lepiej poszperać w dziale lampy błyskowe, a nie w "studio".

GonzoG
12-11-2013, 17:22
Jeśli chodzi o wyzwalanie studyjnych na krótkich czasach, to z CY będzie ciężko przez fotocelę. Z resztą jak każdą inną lampę studyjną. Będą on błyskały przed otworzeniem się migawki, a na zdjęciu będzie już gasnąca lampa. Przy mocnych lampach to nie ma większego znaczenia, ich czas błysku jest na tyle długi, że naświetlą klatkę dość poprawnie. Przy słabszych dół zdjęcia jest jaśniejszy, góra ciemniejsza, a ilość zarejestrowanego światła jest mniejsza niż przy ustawionym odpowiednim opóźnieniu.

Tu trzeba będzie wyzwalaczy z opóźnieniem wyzwalania. Teoretycznie wszystkie TTL to mają, Pixel King i King Pro nie mają regulacji tego czasu, a YN622 będzie miało regulację dopiero za pomocą sterownika YN622-TX.

Jacek_Z
12-11-2013, 19:49
Jeśli chodzi o wyzwalanie studyjnych na krótkich czasach, to z CY będzie ciężko przez fotocelę. Z resztą jak każdą inną lampę studyjną.Nie wiem dlaczego tak piszesz. Lampy z dolnej półki mają długie czasy świecenia, nawet te słabe.
Dość mało lamp ma na tyle krótkie czasy błysku by były bezużyteczne w trybie FP.

GonzoG
12-11-2013, 20:21
Nie wiem dlaczego tak piszesz. Lampy z dolnej półki mają długie czasy świecenia, nawet te słabe.
Dość mało lamp ma na tyle krótkie czasy błysku by były bezużyteczne w trybie FP.

Może tak było kiedyś.
Ostatnio sprawdzałem u kolegi jak jest z jego CY100 i CY300 - jedna i druga daje wyraźny gradient wyzwalana przez fotocelę już przy 1/1000.

Yannkes
12-11-2013, 21:00
czyli by mieć pewność że studyjne zadziałają prawidłowo na krótkich czasach pozostaje wyzwalacz yn622 ze sterownikiem?
a lampy to cy-400 i cy-600

GonzoG
12-11-2013, 21:41
czyli by mieć pewność że studyjne zadziałają prawidłowo na krótkich czasach pozostaje wyzwalacz yn622 ze sterownikiem?
a lampy to cy-400 i cy-600

Możliwe, że przy CY600 nie będzie problemów, choć nie ma gwarancji.

A co do YN622 - to sterownik dopiero jest zapowiedziany. Jak będzie tak jak dotychczas, to najpierw pojawi się wersja do Canona, a parę miesięcy później do Nikona.
Tak samo jak YN-568EX II - do Canona jest już od chyba 2 miesięcy. Do nikona - będzie... nie wiadomo kiedy.

Yannkes
12-11-2013, 21:46
to jak dotąd wyzwalało się lampy studyjne na krótkich czasach?
bo zgłupiałem teraz...

czy wina to lampy cy?

GonzoG
12-11-2013, 22:06
czy wina to lampy cy?
Nie to nie wina lampy, a aparatu i szczelinowej migawki.

to jak dotąd wyzwalało się lampy studyjne na krótkich czasach?
bo zgłupiałem teraz...
Ci Pro (tzn, dużo zarabiający) to korzystają z PocketWizard - tam jest regulacja opóźnienia.
Ci PRO (tzn, bardzo dużo zarabiający) mają średni format, a tam nie ma problemów z synchronizacją, bo jest migawka jest centralna.

A przed tym - nie było synchronizacji z krótkimi czasami.

No i dochodzi jeszcze czas błysku - stare lampy oraz mocne lampy albo mają długi czas "świecenia" - brak typowego piku w ilości światła, tylko przez chwilę utrzymuje się bardzo wysoka jasność, i dopiero później gaśnie, albo ilość światła przy gaśnięciu jest na tyle duża, że nie robi to większej różnicy.

Przy nowych słabszych lampach czy lampach z IGBT - niestety czas błyski jest krótki i zanim migawka się otworzy, to już lampa wyraźnie gaśnie.