Zobacz pełną wersję : Nikon d7100 autofocus
Witajcie mam takie pytanko kiedys miałem d700 i mozna bylo ustawic albo jedno punktowy af wtedy byla jedna kropka w wizjerze albo chyba to bylo 5 wtedy byl taki krzyż z kropek albo caly
a w d7100 jak ustawie czy 51 czy 11 pol zawsze w wizjerze jest jedna kropka ktora wiadomo mogę przesuwac
da sie tak ustawic zeby było więcej tego af czy tylko widac je na ldc a w wizjerze bedzie zawsze 1 kropka
nie wiem czy dobrze wytlumaczylem o co mi chodzi
gatewayfl
12-11-2013, 14:00
D7100 - Instrukcja obsługi - str. 71
Jeszcze uzupełnij jakiego obiektywu używasz?
W odpowiednim trybie AF w chwili ustawienia ostrości przez monent wyróżniają się aktywne pola AF
Tak ma być.
Wyświetla się 51 lub 11 pól, ale tylko jedno jest wyróżnione. W trybie auto może być więcej.
leszek00
12-11-2013, 14:21
Podłączam się do pytania. Nie da się ustawić punktów krzyżowych ?
Co to znaczy, że się nie da? Możesz wybrać dowolny punkt. Jak wybierzesz centralny i AF-C 9, to są właśnie krzyżowe.
Mam dwa stalke 50mm 1.8g afs i kitowego 28 -105
Tyle ze nie raz za bardzo stalka mi w 1 punkcie ostrzy i dlatego wolal bym np przy portrecie ustawić cala twarz a nie 1 punkt
Walenhovv
12-11-2013, 15:24
Kolego a nie chodzi Ci czasem o głębię ostrości??
Jesli to glebia da rade cosnzrobic z tym
mamil_km
12-11-2013, 15:41
Ustaw sobie F4 albo więcej
Jesli to glebia da rade cosnzrobic z tym
"zrozum człowieka"
macko.mk
12-11-2013, 16:01
Tyle ze nie raz za bardzo stalka mi w 1 punkcie ostrzy i dlatego wolal bym np przy portrecie ustawić cala twarz a nie 1 punkt
Musi być 1 jeden punkt ponieważ twarz nie jest płaska jak deska i na oku będzie inna ostrość, a na czubku nosa inna. Ostrz tym 1 punktem na oko i nie będzie problemu, albo zwiększ wartość przysłony, żeby zmieścić wszystko w głębi ostrości.
Wrzuce potem foty pokaze o co mi chodzi
czyli ogólnie tylko 1 punkt może byc widoczny w wizjerze?
TAK. I w dodatku ostrość może być złapana zupełnie innym niż ten podświetlony.
Witajcie mam takie pytanko kiedys miałem d700 i mozna bylo ustawic albo jedno punktowy af wtedy byla jedna kropka w wizjerze albo chyba to bylo 5 wtedy byl taki krzyż z kropek albo caly
a w d7100 jak ustawie czy 51 czy 11 pol zawsze w wizjerze jest jedna kropka ktora wiadomo mogę przesuwac
da sie tak ustawic zeby było więcej tego af czy tylko widac je na ldc a w wizjerze bedzie zawsze 1 kropka
nie wiem czy dobrze wytlumaczylem o co mi chodzi
Kłania się instrukcja aparatu...
Aparat zawsze ustawia ostrość w jednym punkcie. To że w D700 widziałeś więcej, to nie oznaczało, że ustawiał ostrość na większej ilości. Większa ilość punktów była używana tylko przy AF-C (śledzeniu ostrości), jeśli obiekt opuścił wybrany punkt - wtedy aparat używał jednego z "dołączonych" punktów.
Kłaniają się podstawy fotografii. Aparat nie może ostrzyć na więcej niż jednej płaszczyźnie. To jest niewykonalne.
A jak chcesz mieć ostrą całą twarz - zwiększyć głębię ostrości.
Jak jeszcze nie ogarnąłeś podstaw, to tu masz świetny zbiór informacji przygotowany przez TOP67:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238635
Aparat zawsze ustawia ostrość w jednym punkcie. To że w D700 widziałeś więcej, to nie oznaczało, że ustawiał ostrość na większej ilości. Większa ilość punktów była używana tylko przy AF-C (śledzeniu ostrości), jeśli obiekt opuścił wybrany punkt - wtedy aparat używał jednego z "dołączonych" punktów.
Kłaniają się podstawy fotografii. Aparat nie może ostrzyć na więcej niż jednej płaszczyźnie. To jest niewykonalne.
A jak chcesz mieć ostrą całą twarz - zwiększyć głębię ostrości.
Jak jeszcze nie ogarnąłeś podstaw, to tu masz świetny zbiór informacji przygotowany przez TOP67:
Jak ustawić Af w Nikonie d 7200 z większą ilością pól ostrości w trybie śledzenia?
Jak ustawić Af w Nikonie d 7200 z większą ilością pól ostrości w trybie śledzenia?
A w instrukcji nie ma?
Jeśli na etapie poszukania w instrukcji juz poległeś to sprzedaj lustrzankę. Będzie tylko trudniej.
Pugilares
20-03-2018, 21:59
Nie dość, że nie jest niewykonalne, to nawet częste. Niejeden popularny obiektyw nie ma *płaszczyzny* ostrości, tylko albo sferę, albo coś znacznie ciekawszego w swoim kształcie.
Do tego dochodzą pokłony i pochyły oraz aparaty które robią zdjęcia w taki sposób, że na etapie edycji zdjęcia w komputerze można sobie wybrać, gdzie ma być ostrość.
Pugilares masz jakiś aparat który tak działa jak opisujesz, czy tylko gdzieś poczytałeś i postanowiłeś się dowartościować na tym forum.
nikoniarz
21-03-2018, 14:13
Nie dość, że nie jest niewykonalne, to nawet częste. Niejeden popularny obiektyw nie ma *płaszczyzny* ostrości, tylko albo sferę, albo coś znacznie ciekawszego w swoim kształcie.
Do tego dochodzą pokłony i pochyły oraz aparaty które robią zdjęcia w taki sposób, że na etapie edycji zdjęcia w komputerze można sobie wybrać, gdzie ma być ostrość.
Niesamowite rzeczy potrafisz wypisywać...
Ale dobrze pisze. Panasonic czy Olek ma opcje postfocusu. https://www.youtube.com/watch?v=ybnKou0Ktrg
Są aparaty Lyreo - https://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/17102-lytro-illum-pierwsze-wrazenia-i-zdjecia-przykladowe
Nie wiem czy takie ficzery zastąpią przyzwoity autofocus. Pewnie jakieś tam zastosowanie da się wymyślić i dla kogoś może być użyteczne. Jednak sugerowanie, że jest to sposób na uniknięcie wad lustrzanek czy optyki do nich, jest według mnie nadużyciem. Jpg-i z tych aparatów a rozdzielczości 8 czy 4 MPix to nie każdego satysfakcjonują. Nie wiem, czy doczytałeś do końca opis Lyreo z linka, który dałeś, pozwolę sobie wkleić jako mz najlepsze podsumowanie (automatyczne tłumaczenie)
Pomimo swojej innowacyjności Lytro Illum, to jednak raczej ciekawostka, niż poważny produkt. Z racji skomplikowanej obsługi na pewno nie jest przeznaczony dla fotoamatorów, którzy oczekują od aparatu prostoty obsługi i niewielkich rozmiarów - to właśnie dlatego smartfony wyparły tanie kompakty. Nie jest przeznaczony dla zaawansowanych i profesjonalnych fotografów, ponieważ oni po prostu wykonają kilka zdjęć, z różnie ulokowaną głębią ostrości, w czasie, w który zajęłoby im optymalne ustawienie Lytro. Mamy, więc do czynienia z gadżetem - ciekawym, ale jednak tylko gadżetem.
Ja nie oceniałem i nie mówilem, ze to fajne. Tylko, że sa takie rozwiazania.
Btw focus stacking to w niektórych zastosowaniach (makro) świetna sprawa. Podobnie postfocus. Tylko, ze to dobre jako dodatek, a nie powód kupowania osobnego aparatu ;)
A tak przy okazji, dzisiaj byl nius, ze google kupiło Lytro.
nikoniarz
21-03-2018, 16:39
Ale dobrze pisze.
Chyba należy rozróżnić zlepek klatek w której każda ma ostrość ustawioną w różnym miejscu od pojedynczej, prawda?
Chyba należy rozróżnić zlepek klatek w której każda ma ostrość ustawioną w różnym miejscu od pojedynczej, prawda?
Efekt jest ważny, prawda? ;) (I ucinając bezsensowna dyskusje - dobrze pisze odnosiło się do drugiej cześci wypopwiodzi - o aparatach, nie o płaszczyźnie)
nikoniarz
21-03-2018, 16:48
Efekt jest ważny, prawda? ;) (I ucinając bezsensowna dyskusje - dobrze pisze odnosiło się do drugiej cześci wypopwiodzi - o aparatach, nie o płaszczyźnie)
Dyskusja nie jest bezsensowna jeśli ludzie precyzyjnie się wypowiadają- nie da się ustawić ostrości w różnych płaszczyznach dla jednej klatki, i o tym właśnie pisał GonzoG. Pugilares wtrącił swoje ale zapomniał dodać, że to zlepek klatek i wybieramy sobie klatkę z odpowiednią ostrością.
Mam taki wynalazek od lat w Lumii, zwie się Lumia Refocus. Wystarczy usunąć plik "sterujący" klatkami i już nici z przesuwania ostrości :)
No dobrze, tylko w tej dyskusji zapomnieliśmy chyba o temacie wątku. Propozycje które przedstawił Pugilares są ciekawostką techniczną a nie alternatywą do AF w D7100 czy D7200 o czym jest ten wątek. Dlatego zapytałem czy używa wynalazków które przywołuje zamiast "staroświeckich" aparatów Nikona. Przez chwile pomyślałem, że może ostatni czas wyrzucić (sprzedać) te Nikony, Canony i zacząć fotografować czymś bardziej postępowym, ale widać póki co należy się wstrzymać z takimi pomysłami.