PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd karty CHR i zniknęły zdjęcia

mlab
12-11-2013, 10:32
Cześć,
po 7 latach bezproblemowej pracy z moim D50 pojawił się pierwszy poważny problem. Mianowicie zniknęły mi wszystkie zdjęcia z karty po uprzednim wyświetleniu błędu "CHR", nazywanego na stronie Nikona jako błąd "CHR/CHA". Czy ktoś się z tym spotkał?

Podobny błąd pojawił, się gdy włożyłem drugą kartę. Była pusta, więc trudno powiedzieć, co się "tam" wydarzyło. Co dziwne, struktura katalogów została nietknięta. Zwyczajnie zniknęły pliki ze zdjęciami. Wyjąłem kartę i przedmuchałem gniazdo. Błąd więcej nie pojawił się.

Może jesteście w stanie doradzić soft do odzyskania NEFów? Wiele darmowych aplikacji odzyskuje JPGi, i to się udało. Jednak zależy mi właśnie na NEFach. Uniwersalne aplikacje nie zdają egzaminu.

Maciej

RomanZWrocławia
12-11-2013, 12:53
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=189771

tedd
14-11-2013, 10:22
Miałem takie przypadki w D50, 2 czy 3 razy, czyli problem nie jest specjalnie dolegliwy ;-)
W momencie wystąpienia błędu trzeba koniecznie natychmiast wyjać kartę i dalsze zdjęcia robić na następnej.
Błąd jest czysto logiczny i po zapuszczeniu właściwie dowolnego programu do odzyskiwania danych z kart pamięci oczytujemy całą zawartość.

Nikkifor
14-11-2013, 11:53
Może twój program ma jakieś ograniczenia (trial?) co do wielkości odzyskiwanych plików? Już spotkałem się z czymś takim.
Ja używam TestDisk (pod Winde chyba też jest). Oczywiście dla bezpieczeństwa wcześniej robię obrazek karty na bok do pliku.