Zobacz pełną wersję : Ciekawy efekt głębi i kontrastu
Drodzy forumowicze, jak według was wygląda EXIF takiego zdjęcia? Jaka przysłona?
Ciekawi mnie ten dość oryginalny efekt. Jak myślicie, w jaki sposób go uzyskać?
http://www.stanceworks.com/wp-content/uploads/2013/11/Liberty-walk-458-italia-wide-body.jpg
Nie do końca rozumiem Twoje pytanie. Przysłona jest ustawiona na f/2.2 w obiektywie 50mm, zdjęcie robione Canonem 5D Mark II. Co jeszcze chcesz wiedzieć? ;)
po drodze dorzucasz pełna klatke za 5 tysi i gitara :)
oj zbędny szczegół :P na nie pełnej klatce też da radę ;)
Valdek_Tychy
12-11-2013, 13:20
Myślę,że koledze bardziej chodzi o oświetlenie samochodu ("ciekawy efekt głębi i kontrastu"). W przypadku tej furki zapewne oprócz światła zastanego zastosowano dodatkowe oświetlenie stąd taki efekt.To samo tyczy się zdjęć z profilu na "fucebuku" gdzie samochody doświetlano lampami.Musisz trochę poczytać o strobingu np. tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178813)
Co do światła - nie jestem pewien, czy przy tym zdjęciu było doświetlane. Na 100% jest użyty filtr polaryzacyjny - widać po rozszczepieniu światła na przednich światłach samochodu.
Poza fajną furką na tym zdjęciu nie ma nic wybitnego.
Jakiego oryginalnego efektu mamy się doszukiwać.
Panowie, nie oszukujmy się że to czyste zdjęcie, bo z daleka widać tu efekty z LR i to mnie najbardziej zastanawia, jakie dokładniej efekty?
Panowie, nie oszukujmy się że to czyste zdjęcie, bo z daleka widać tu efekty z LR i to mnie najbardziej zastanawia, jakie dokładniej efekty?
Szczerze mówiąc, nie widzę "z daleka" na tym zdjęciu "efektów z LR", cokolwiek by to miało znaczyć. Może kolorystycznie jest coś zmienione, np. od góry gradient ocieplający, od dołu oziębiający, może troszkę clarity podbite plus winieta i tyle. Nie doszukiwałbym się na siłę jakiejś superobróbki, po prostu zdjęcie jest solidnie zrobione.
Albo wykorzystali, któryś z presetów w Color Efex Pro.
Nie sądzę aby tu coś było doświetlane. Obróbka wygląda na dość prostą. Ktoś zastosował dwa gradienty co widać po różnicy pomiędzy górą a dołem. Kontrast, clarity, ekspozycja, cienie, kolory. Po przedniej szybie widać, że był zastosowany filtr polaryzacyjny choć coś mi tu nie pasuje patrząc na odblaski na pozostałych elementach auta.
Wystarczy DX jak np. stary D60 (miałem i polecam), 50mm i heja ;) Zanim mnie tu zjedzą.. 50mm na DX to ekwiwalent 75mm na FX. Trzeba również pamiętać o mniejszej głębi ostrości jaką daje pełna klatka.
P.S. Zaczynam wątpić w posiadanie przez Ciebie statywu patrząc na Twoje zdjęcia.
Dzięki. W sumie o takie odpowiedzi i chodziło ;)
P.S. Zaczynam wątpić w posiadanie przez Ciebie statywu patrząc na Twoje zdjęcia.
Nie rozumiem. To się tyczyło moich zdjęć? Można wiedzieć po czym wnioskujesz? Uwierz kolego że używam.
Tak przy okazji zerknąłem do Twojej galerii. Zdjęcia nocne są w kiepskiej jakości.
Dzięki za opinię, ale następnym razem zapraszam do jej wyrażania w galerii :)
hostman22
16-11-2013, 21:34
poszukaj tutków odnoście wyostrzania fot przy pomocy kontrastu i zdecydowanie słabiej używaj lampy.. pozdro