Zobacz pełną wersję : D600 profile kolorów
rafste89
11-11-2013, 23:02
Witam. Mam taki problem ,że lightroom nie widzi profili kolorów z aparatu d600. Z d90 wszystkie profile kolorystyczne wgrane w aparacie od razu są widoczne do wybrania. Co jest nie tak?
LR nie widzi żadnych profili z Nikona.
Te co są w LR, to profile Adobe, które naśladują oryginalne profile Nikona. Jak ich nie masz do wyboru, to znaczy, że Adobe ich nie zrobiło.
rafste89
11-11-2013, 23:23
A dlaczego identyczne profile z d90 widzi lightroom?
Chodzino profile d2x
A dlaczego identyczne profile z d90 widzi lightroom?
Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
1. masz taki guzik "Edytuj" na dole po prawej stronie swojego posta - naucz się go używać.
2. LR NIE WIDZI PROFILI Z APARATU. Jak jeszcze nie zrozumiałeś, to mogę to napisać większymi literami.
Widzi tylko profile własne oraz te co sobie dograłeś.
3. Żaden program nie widzi profili z aparatu. Są jedynie takie, które potrafią odczytać ustawienia PC z danego zdjęcia. Tymi programami są ViewNX i CaptureNX od Nikona.
rafste89
11-11-2013, 23:37
Rozumiem ze adobe nie zrobili profili d2x dla modelu d600? Nie dodawalem żadnych profili do lightrooma a w wypadku zdjęć z d90 mam opcje wybrania profili d2xmode
Rozumiem ze adobe nie zrobili profili d2x dla modelu d600? Nie dodawalem żadnych profili do lightrooma a w wypadku zdjęć z d90 mam opcje wybrania profili d2xmode
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem w dwóch poprzednich postach. Tam masz odpowiedź.
rafste89
12-11-2013, 00:16
W takim razie jak dograć profile do lightrooma?
W takim razie jak dograć profile do lightrooma?
Poszukać w internecie, może są już jakieś zrobione.
rafste89
12-11-2013, 23:51
Chodzi mi o to jak wgrać profil do programu
Chodzi mi o to jak wgrać profil do programu
Wgrywasz do folderu LR z profilami:
c:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5.2\Resources\CameraProfiles\Camera\Nikon D600\
rafste89
13-11-2013, 19:22
Wiem wiem ale po skopiowania ich do tego folderu lightroom dalej ich nie widzi
Wiem wiem ale po skopiowania ich do tego folderu lightroom dalej ich nie widzi
Jak nie widzi, to nie są to profile do twojego aparatu, albo do innego typu plików. (inne są do RAWów, inne do JPEGów)