Zobacz pełną wersję : Nissin Di622 - problem
Witam,
Mam chyba problem z lampą Nissin Di 622, która do chwili obecnej bardzo dobrze współpracowała w D90.
Pierwszy błysk jest niby OK, natomiast drugi i kolejne powodują błyskanie jakby z pełną mocą lampy. Stało się to samoczynnie, bez żadnej mojej ingerencji. Po prostu włączyłem dzisiaj aparat i takie szopki wychodzą. Wcześniej lampa działała poprawnie (mam ją od ok. 3 lat).
Lampa naświetla prawidłowo, jak ustawię moc błysku manualnie. Krótko mówiąc, TTL (ustawienie w lampie) działa tylko za pierwszym razem od włączenia, a następnie lampa strzela z pełną mocą.
Jest może w tym ustrojstwie jakiś reset albo coś podobnego?
Dla lepszego zobrazowania problemu (pomijając walory estetyczne):
Zdjęcie 1
http://zapodaj.net/4ce88e6be3d29.jpg.html
Zdjęcie 2
http://zapodaj.net/2de6d4a9ab8d1.jpg.html
Sprawdź aparat z inną lampą, bo może to być problem też i aparatu (choć mało prawdopodobne).
Jeśli lampa, to zostaje Ci jedynie serwis. Reset nic nie da, bo lampa nie ma żadnej pamięci trwałej. Zostaje jedynie ponowne wgranie softu, bo mógł się posypać.
też tak mam i z D40 i d300s - ale dzieje mi sie tak tylko jak lece zdjęciami w serii.
być moze miales słabe baterie też mi sie czasem tak działo jak baterie były juz na wykonczeniu.
JohnnyBravo
13-12-2013, 01:01
Także mam problem z nissinem Di622 :-x z tym że mój z dnia na dzień po prostu przestał błyskać, niby wszystko ok, kontrolki świecą, można przełączać tryby pracy, lampa się ładuje, aparat ją "widzi", a nawet trzy różne ;)
Prawdopodobnie padł palnik, ale żeby tak z dnia na dzień? Wcześniej nie było niepokojących objawów. Lampę użyłem kilka razy po kilkanaście/kilkadziesiąt błysków. Moje drugie podejrzenie pada na jakieś połączenie z drugą częścią lampy - często korzystałem z pochylania/obracania głowicy.
Może ktoś doradzi co mogę zrobić z tym nissinem ;) albo wskaże jakiś serwis w warmińsko mazurskim gdzie mogliby się tym zająć
A czy zawsze palnik musi mieć objawy przed padnięciem ??
Rozbierz głowicę i sprawdź palnik. W mk I głowica była skręcana, więc jej rozebranie jest bardzo proste.
Dopiero jak wyeliminujesz palnik myśl o serwisie.
Ja już powoli jestem bliski zakupu czegoś od Nikona (np. SB700).
Co do Nissina, byłem w serwisie, (w lampie były moje akumulatorki Enelop), serwisant sprawdził na swoich akumulatorkach (Philips) i lampa działała dobrze z głowicą skierowaną na wprost. Powiedział, żeby naładować akumulatorki, bo być może są słabe i spróbować w domu. Tak też zrobiłem, natomiast lampa zachowuje się dziwnie. Z głowicą skierowaną na wprost, raz działa poprawnie, raz nie błyska wcale, natomiast skierowana w sufit jakieś 90 % zdjęć prześwietla.
Nie wiem już co może być przyczyną. Może jeszcze kupię całkiem nowe 4 akumulatorki i sprawdzę. Jeśli będą nadal występować takie objawy, to chyba zakupię Nikona, bo mam już dosyć. A lampę muszę mieć sprawną w przyszłym tygodniu, bo dziecko ma przedstawienie w przedszkolu :)
Ja już powoli jestem bliski zakupu czegoś od Nikona (np. SB700).
Co do Nissina, byłem w serwisie, (w lampie były moje akumulatorki Enelop), serwisant sprawdził na swoich akumulatorkach (Philips) i lampa działała dobrze z głowicą skierowaną na wprost. Powiedział, żeby naładować akumulatorki, bo być może są słabe i spróbować w domu. Tak też zrobiłem, natomiast lampa zachowuje się dziwnie. Z głowicą skierowaną na wprost, raz działa poprawnie, raz nie błyska wcale, natomiast skierowana w sufit jakieś 90 % zdjęć prześwietla.
Nie wiem już co może być przyczyną. Może jeszcze kupię całkiem nowe 4 akumulatorki i sprawdzę. Jeśli będą nadal występować takie objawy, to chyba zakupię Nikona, bo mam już dosyć. A lampę muszę mieć sprawną w przyszłym tygodniu, bo dziecko ma przedstawienie w przedszkolu :)
Aku nie mają tu żadnego znaczenia.
Prześwietlanie o ok 1 EV przy skierowaniu głowicy do góry to normalne w Di622. Musisz zmienić tryb pomiaru światła i sprawdzić jak się sprawuje wtedy. Jeśli nadal będzie wszystko prześwietlać, to wygląda, że coś jest nie tak z softem lampy.
A tego serwisanta spytaj się, czy jak samochód jeździ tylko na 1. biegu, to też jest w pełni sprawny ?? i czy zmiana paliwa coś poprawi ??
JohnnyBravo
13-12-2013, 12:27
Zgodnie z radą rozkręciłem głowicę i ku mojemu zaskoczeniu zobaczyłem czyściutki palnik. Dla pewności załadowałem do lampy komplet nowych baterii - takie same jakich używałem do tej pory. Niestety bez efektu. Lampa niby działa normalnie, tyle że nie błyska. Wykonałem ok 10 zdjęć aby wykluczyć przypadkowe "niewypały" :roll:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/50386232/Nissin%20Di622/DSC_0812.JPG)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/50386232/Nissin%20Di622/DSC_0814.JPG)
To w sumie zostały 2 najczęściej spotykane opcje:
- IGBT (tranzystor sterujący błyskiem)
- kable, choć w Di622 mk I są tak poprowadzone, że bardzo ciężko je uszkodzić.
niestety bez kogoś dobrego z elektroniki raczej się nie obędzie, aby ją naprawić.
JohnnyBravo
13-12-2013, 13:56
Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie znam nikogo takiego, więc najprawdopodobniej sprzedam lampę jako uszkodzoną i będę się rozglądał za sbxxx ;)
Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie znam nikogo takiego, więc najprawdopodobniej sprzedam lampę jako uszkodzoną i będę się rozglądał za sbxxx ;)
Ja polecam jeszcze rozejrzeć się za Metzami - 52 AF-1 to całkiem fajna propozycja. Oferuje nawet więcej niż SB-700, a w niższej cenie.
JohnnyBravo
13-12-2013, 15:43
Dzięki za sugestię ;) wezmę ją pod uwagę. Teraz muszę pogłówkować nad świątecznym odświeżeniem sprzętu :D
U mnie sytuacja podobna. Byłem dzisiaj w dwóch serwisach i w każdym stwierdzono, że to najprawdopodobniej problem z elektroniką. Lampa raz błyska, raz nie, raz prześwietlą, innym razem nie doświetla, a 1 na 10 dzięć wyjdzie poprawne. Doradzono mi, abym oddał do autoryzowanego serwisu, bo żaden z tych w których byłem nie dysponował schematami do lampy. Próbowałem dodzwonić się dzisiaj do Migomexu, ale bezskutecznie. Poza tym nie wiem czy gra jest warta świeczki (bo czytając inne posty można być na 80% przekonanym, że serwis stwierdzi iż wszystko jest O.K.) Rozglądam się powoli za nową SB-700.
Może ktoś się orientuje, gdzie jest oficjalny serwis Nissina, bo do Migomexu nie mogę się dodzwonić, strona migomex.com.pl nie działa, a na stronie Nissina widnieje informacja, że oficjalnym dystrybutorem jest Purenergy. Natomiast o serwisie ani słowa. Chciałem jeszcze zapytać w oficjalnym serwisie może o aktualizację softu.
Firma Purenergy przejęła serwis gwarancyjny i pogwarancyjny po Migomexie. Korzystałem już z ich uslug.