Zobacz pełną wersję : Problem z CLS-em
Witam dziś rano wpinam lampę SB-700 do mojej D90 i na LCD lampy wyskoczył komunikat (Aparat niezgodny z systemem CLS) ikona takiego przełącznika z wykrzyknikiem - lampę mam ustawioną na TTL w opcjach aparatu również jest lampa na TTL - co może być przyczyną
ps. lampa działa tylko w trybie manual
hmm dziwna sytuacja wypiąłem lampę podgiąłem trochę blaszki w sankach i zaskoczyło - lampa błyska w syst. TTL - ale co zaobserwowałem - przy ruszaniu lampy błyskowej wpiętej delikatnie przygasa LCD lampy czy tj powód do reklamacji ? moze to cos ma wspólnego z tym problemem CLS ?
pozdr
Problemem mogą być luzy na sankach lub zabrudzone styki, brak komunikacji wszystkich styków.
przeczyść styki na lampie i aparacie, sprawdź czy sanki nie mają zbyt dużych luzów.
hmm dziwna sytuacja wypiąłem lampę podgiąłem trochę blaszki w sankach i zaskoczyło - lampa błyska w syst. TTL - ale co zaobserwowałem - przy ruszaniu lampy błyskowej wpiętej delikatnie przygasa LCD lampy czy tj powód do reklamacji ? moze to cos ma wspólnego z tym problemem CLS ?
pozdr
Lampa na sankach nie ma nic wspólnego z CLS. No chyba, że przestawisz ją w tryb mastera.
A to, że przy ruszaniu coś się dzieje - normalne. Mocowanie lampy nie jest najlepsze i przy ruszaniu możesz powodować przerwanie na stykach stopki.