PDA

Zobacz pełną wersję : Odliczenia na firme - VAT i co jeszcze mozna?

HYPER
10-11-2013, 23:40
Powiedzcie mi jak wyglada sprawa odliczen zakupow robionych na firme.
Zanim zapytam ksiegowa to moze ktos by mogl mi powiedziec jak bardzo mozna zaszalec i co da sie realnie odliczyc.

Sprawa wyglada tak, ze mam prywatnie kupionego D800 (znaczy caly sprzet mam kupiony prywatnie) i pomyslalem, ze moge sprzedac swojego D800 i kupic nowego D800 na firme. po odliczeniu VAT wyjdzie mi podobna suma jaka moge dostac sprzedajac obecny aparat a bede mial nowke i znow z pelna gwarancja. Czy moge cos jeszcze odliczyc zeby dodatkowo obnizyc kwote zakupu? Jesli tak to co i jak to dziala?
Bardzo bede wdzieczny za porady.

GonzoG
10-11-2013, 23:57
Odliczyć możesz jedynie VAT, ale i tak dostaniesz go z powrotem dopiero jak Ty będziesz miał płacić VAT do US.
Z odliczaniem to koniec.
Następnie możesz jedynie amortyzować sprzęt albo wciągnąć go w koszta (zależy od sprzętu, wartości i chyba jeszcze czegoś), ale to zmniejsza dochód -> czyli masz mniejszy podatek od dochodu, o ile nie rozliczasz się ryczałtem.

miron19j
11-11-2013, 00:53
można wystąpić o zwrot VATu, na konto.
Tylko wtedy należy szykować papiery do kontroli skarbowej, która niechybnie nastąpi po takim wystąpieniu. :-)

TOP67
11-11-2013, 01:11
Jeśli kupiłeś aparat przed zarejestrowaniem firmy, to możesz go przyjąć na stan w cenie zakupu brutto. Obniżasz wtedy dochodowy o 18%. Ja tak zrobiłem z samochodem wartym w momencie wpisania ok 15 tys, ale odliczam ponad 70.
Trzeba pamiętać, kupując aparat na firmę, musisz mieć do tego powód. Najlepszym jest oczywiście sprzedaż zdjęć. Natomiast przy odsprzedaży, musisz zapłacić podatki, więc zyskujesz tylko na ich różnicy. Oczywiście, jeśli będziesz używał aparat 6 lat, to jego wartość będzie zerowa.
Kupując sprzęt o wartości powyżej 3500 zł netto, musisz go wpisać do ewidencji środków trwałych. Jest to jedna z pierwszych rzeczy, które są sprawdzane.
Możesz taki aparat zamortyzować jednorazowo, ale trzeba pamiętać, że jest to traktowane jako pomoc publiczna. Nie wolno o tym zapomnieć, np. przy przetargach publicznych.

sea21
11-11-2013, 01:26
można wystąpić o zwrot VATu, na konto.
Tylko wtedy należy szykować papiery do kontroli skarbowej, która niechybnie nastąpi po takim wystąpieniu. :-)
Teraz kontrolują przed wypłaceniem kasiory...

saron
11-11-2013, 14:41
Jeśli twój obrót roczny nie przekroczył 1 200 000 euro możesz sprzęt wartości powyżej 3500 zl zamortyzować jednorazowo. Sam tak zrobilem z obiektywem 24-70 wartosci 6000. Zyskujesz vat 23% oraz dochodowy 19% ..
Pzdr

Lukasio
23-04-2014, 11:06
A ja mam pytanie: firma nie jest zwiazana z branza foto, jest to ślusarstwo, obróbka skrawaniem, naprawa maszyn. Czy mozna wziac sprzet foto na taka firme zeby vat sobie odliczyc? I jesli tak to czy sam obiektyw mozna czy aby uwiarygodnic sie przed US lepiej razem z body? Obiektyw przekracza 3500 netto.

TOP67
23-04-2014, 11:39
Możesz, jeśli wykażesz związek z osiąganym przychodem. Najprościej zrobić kilka zleceń foto. Przynajmniej o wartości 1/3 sprzętu rocznie.
Niektórzy kupują aparaty w celu robienia dokumentacji, ale nie za taką kasę.

Lukasio
23-04-2014, 13:02
Czy na przykład można wykazać że robię fotografie na firmowa stronę internetową, szkolenia, dokumentacja produktow, ale czy US moze powolac biegłego który zakwestionuje akurat taki obiekty (nikkor 80-400G)?

andrstac
23-04-2014, 13:53
Czy na przykład można wykazać że robię fotografie na firmowa stronę internetową, szkolenia, dokumentacja produktow, ale czy US moze powolac biegłego który zakwestionuje akurat taki obiekty (nikkor 80-400G)?

Z tym 80-400 to może być kłopot. Gdybyś kupił jakiś obiektyw makro, to mógłbyś wytłumaczyć to jako sprzęt do dokumentacji, itp. Co do body to też nie szaleć. Mnie przeszło bez problemu (kilka latek temu) D80+N35 jako sprzęt dokumentacyjny (DG elektryka).

Jeszcze pamiętać należy o jednym: jeżeli sprzedajesz aparat kupiony na firmę to ZAWSZE musisz to zewidencjonować na kasie fiskalnej. Jeśli jej nie masz, to przed dokonaniem sprzedaży musisz się zaopatrzyć i zarejestrować.

freefly
23-04-2014, 13:57

Możesz kupić sprzęt foto na jaki Cię stać. Tak samo biurko, komputer, samochód.

Me_how
23-04-2014, 14:14
...

Jeszcze pamiętać należy o jednym: jeżeli sprzedajesz aparat kupiony na firmę to ZAWSZE musisz to zewidencjonować na kasie fiskalnej. Jeśli jej nie masz, to przed dokonaniem sprzedaży musisz się zaopatrzyć i zarejestrować.

A tu chyba przesadziłeś. Obowiązek posiadania kasy fiskalnej wynika jak pamiętam z wysokości obrotów. Sprzedaż należy zaewidencjonować ale nie jest do tego potrzebna kasa. Wystarczy rachunek lub faktura.

andrstac
23-04-2014, 14:29
A tu chyba przesadziłeś. Obowiązek posiadania kasy fiskalnej wynika jak pamiętam z wysokości obrotów. Sprzedaż należy zaewidencjonować ale nie jest do tego potrzebna kasa. Wystarczy rachunek lub faktura.

Doczytaj, też byłem zaskoczony.

Me_how
23-04-2014, 14:32
A gdzież to wyczytałeś?

lechupe
23-04-2014, 15:24

co do zasady obowiązek fiskalizacji sprzedazy istnieje przy transakcjach firma - osoba fizyczna (nie prowadząca DG) lub rolnik na ryczałcie.
Przy niektórych rodzajach działalności istnieje zwolnienie od tego obowiązku -> rozp.MF w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących.

prz3mo
23-04-2014, 15:32

A to bardzo ciekawe, ale chyba nie do końca prawdziwe.

Me_how
23-04-2014, 15:34
co do zasady obowiązek fiskalizacji sprzedazy istnieje przy transakcjach firma - osoba fizyczna (nie prowadząca DG) lub rolnik na ryczałcie.
Przy niektórych rodzajach działalności istnieje zwolnienie od tego obowiązku -> rozp.MF w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących.

Oczywiście masz racje. Ale jak się to ma do bzdurnego stwierdzenia, że sprzedaż aparatu fotograficznego wymaga posiadania kasy fiskalnej?

andrstac
23-04-2014, 15:40
Oczywiście masz racje. Ale jak się to ma do bzdurnego stwierdzenia, że sprzedaż aparatu fotograficznego wymaga posiadania kasy fiskalnej?

"Sprzedaż aparatu to czynność określona w par. 4.1 Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 29 listopada 2012 r. w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących.

Przepis ten stanowi, iż zwolnień z obowiązku ewidencjonowania, o których mowa w § 2 i § 3 (czyli również zwolnienia ze względu na wysokość obrotów), nie stosuje się w przypadku dostaw między innymi sprzętu fotograficznego (z wyłączeniem części i akcesoriów do sprzętu i wyposażenia fotograficznego)."

Polecam również zajrzeć: (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=225695)

Me_how
23-04-2014, 16:17
"Sprzedaż aparatu to czynność określona w par. 4.1 Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 29 listopada 2012 r. w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących.

Przepis ten stanowi, iż zwolnień z obowiązku ewidencjonowania, o których mowa w § 2 i § 3 (czyli również zwolnienia ze względu na wysokość obrotów), nie stosuje się w przypadku dostaw między innymi sprzętu fotograficznego (z wyłączeniem części i akcesoriów do sprzętu i wyposażenia fotograficznego)."

Polecam również zajrzeć: (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=225695)

Zwracam honor. Wygląda na to, że kolega ma racje. Ale jak wyczytałem można to obejść pozostając w zgodzie z prawem. Wystarczy taki aparat (jako element majątku) przekazać do użytku osobistego. Wówczas można go sprzedać jako osoba fizyczna.

RobertMiernik
23-04-2014, 19:34
Z tym 80-400 to może być kłopot. Gdybyś kupił jakiś obiektyw makro, to mógłbyś wytłumaczyć to jako sprzęt do dokumentacji, itp. Co do body to też nie szaleć. Mnie przeszło bez problemu (kilka latek temu) D80+N35 jako sprzęt dokumentacyjny (DG elektryka).

Co Ty opowiadasz...
Po pierwsze: jeden aparat i jeden obiektyw - raczej nie zostaną zakwestionowane, jak kupisz dwie puszki i sześć obiektywów to jest spora szansa, że ktoś się przyczepi.

Druga sprawa: jeśli to jest działalność jednoosobowa, to wszystko co się zamortyzowało można z niej wycofać bez żadnych opłat (protokół wycofania z użytkowania po prostu) i sprzedać jako osoba prywatna. Skąd ten pomysł z kasą fiskalną?...

andrstac
23-04-2014, 21:15
Co Ty opowiadasz...
Po pierwsze: jeden aparat i jeden obiektyw - raczej nie zostaną zakwestionowane, jak kupisz dwie puszki i sześć obiektywów to jest spora szansa, że ktoś się przyczepi.

Owszem, ale przy kreatywności urzędników skarbowych, którzy najmniejsze uchybienie kwalifikują jako próbę unikania opodatkowania, to radziłbym ostrożność. Wmówisz urzędasowi, że będąc ślusarzem robisz dokumentację wyrobów szkłem 80-400?

Druga sprawa: jeśli to jest działalność jednoosobowa, to wszystko co się zamortyzowało można z niej wycofać bez żadnych opłat (protokół wycofania z użytkowania po prostu) i sprzedać jako osoba prywatna. Skąd ten pomysł z kasą fiskalną?...

Owszem jest taka możliwość. Ale przy sprzedaży firma - osoba fiz musi być nabite na kasę i o tym przypadku pisałem. I warto o tym przypominać, bo potem może być problem nie do odkręcenia.
Poza tym w linkowanym wątku z naszego forum, pisałem jeszcze o jednym sposobie.

GonzoG
23-04-2014, 21:57
Możesz kupić sprzęt foto na jaki Cię stać. Tak samo biurko, komputer, samochód.
Przestań chrzanić i czytaj dokładnie pytanie.

Nie chodzi o sam zakup, bo nikt nikomu nie zabrania wydawania własnych pieniędzy.
Chodzi o wciągnięcie w koszta i rozliczenie VATu. A to można zrobić tylko ze sprzętem powiązanym z działalnością.

RobertMiernik
23-04-2014, 22:13
Przestań chrzanić i czytaj dokładnie pytanie.

Nie chodzi o sam zakup, bo nikt nikomu nie zabrania wydawania własnych pieniędzy.
Chodzi o wciągnięcie w koszta i rozliczenie VATu. A to można zrobić tylko ze sprzętem powiązanym z działalnością.
Też nie chrzań panie, bo wystarczy jedna faktura na której sprzedasz komuś usługę foto albo dowód w postaci wykonanych tym sprzętem zdjęć do swojej strony albo swojego sklepu internetowego i to wystarczy.

Lukasio
23-04-2014, 23:38
Najlepiej wystąpię o interpretację do naczelnika US. Ciekawe co odpowie. Ciekawi mnie czym kieruje się urzędnik kwestionujący zakup danego obiektywu. Przecież raczej się nie zna a jak już podejmuje jakąś urzędową decyzje to musi się powołać na jakiś paragraf. Może biegłego ale ja nie wiem czy za odliczenie VAT w kwocie raptem 1,5 kZł , gdzie niektóre firmy mają zwroty że lepiej nie mówić, będzie robił aferę?
Dziękuję wszystkim za info w tej sprawie. Myślę mocno bo zakup raczej na początku maja a VATu szkoda.

RobertMiernik
23-04-2014, 23:43
Jeśli nie wystąpisz o zwrot tylko zostawisz go (VAT) na poczet przyszłych naliczeń, to nikt nawet pytać nie będzie.

freefly
24-04-2014, 00:16
Owszem, ale przy kreatywności urzędników skarbowych, którzy najmniejsze uchybienie kwalifikują jako próbę unikania opodatkowania, to radziłbym ostrożność. Wmówisz urzędasowi, że będąc ślusarzem robisz dokumentację wyrobów szkłem 80-400?

Pójdzie do urzędu i dopisze sobie PKD jakie mu się podoba i będzie mógł kupić nawet tomograf komputerowy za milion.
DG to jest działalność, która nie gwarantuje zysku i podatnik może próbować szczęścia w różnych branżach jeśli go na to stać. Może kupić prywatnie czołg T-72, który pali 100 l na 100km i wciagnac do na ewidencję środków trwałych i odliczać paliwo.
Mogę kupić studio fotograficzne za 100 tyś. i wpisać sobie odpowiednie PKD nie robiąc żadnego zlecenia, bo nie mam klientów i będzie to moją stratą.

Lukasio
24-04-2014, 20:45
Oczywiscie nie chcialbym zwrotu VATu tylko pomniejszony na przyszlosc. A tak na marginesie, jakie PKD, zwykla fotografia? Szukalem w klasyfikacji dzialanosci i funkcjonuja dwa rozne katalogi PKD 2004 czy 2007?

GonzoG
24-04-2014, 20:54
Oczywiscie nie chcialbym zwrotu VATu tylko pomniejszony na przyszlosc. A tak na marginesie, jakie PKD, zwykla fotografia? Szukalem w klasyfikacji dzialanosci i funkcjonuja dwa rozne katalogi PKD 2004 czy 2007?

Aktualnie obowiązuje PKD 2007.
74.20.Z - Działalność fotograficzna

OberD
25-03-2015, 20:46
Panowie i Panie szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:
- czy kupując sprzęt foto na firmę (wartość sprzętu 2500,00zł brutto ) i finansując ten zakup kredytem (raty 0%) mam prawo natychmiast jednorazowo zamortyzować zakupiony sprzęt i odliczyć cały VAT pomimo zakupu na kredyt?
Pytałem dwóch księgowych i jeden twierdzi, że można w załości - drugi, że nie można tego uczynić. Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

P.s.
Znalazłem artykuł który jakoś wyjaśnia tą kwestię http://www.srodkitrwale.pl/artykul,1782,5856,amortyzacja-srodka-trwalego-ktorego-zakup-sfinansowano.html - ale artykuł ten jest ze stycznia 2014 roku i nie wiem czy to dalej aktualna wykładnia - zatory płatnicze ble, ble, ble...

Pozdrawiam

TOP67
25-03-2015, 20:53
A po co chcesz to amortyzować? Poniżej 3500 zł netto możesz po prostu wpisać w koszty bez zakładania ŚT. Przy kwocie powyżej musi to być ŚT, ale możesz go jednorazowo zamortyzować jako małe przedsiębiorstwo.

OberD
25-03-2015, 20:58
A po co chcesz to amortyzować? Poniżej 3500 zł netto możesz po prostu wpisać w koszty bez zakładania ŚT. Przy kwocie powyżej musi to być ŚT, ale możesz go jednorazowo zamortyzować jako małe przedsiębiorstwo.

Ok, jednorazowo w koszty. Jak zwał tak zwał. Ale kupiłem na kredyt, czyli sprzęt będę dopiero spłacał ...
To można? :)

ajt
25-03-2015, 21:40
VAT od razu "normalnie", za to z zaliczeniem w koszty już gorzej. Najpierw trzeba zaksięgować całą kwotę netto, ale potem, jeśli nie dokonano całkowitej płatności w ciągu 30 dni, trzeba to skorygować na minus, zostawiając tylko faktycznie wpłaconą kwotę. Potem, w miarę spłacania kolejnych rat, można je wpisywać w koszty. Tu jest coś na ten temat:
http://poradnik.wfirma.pl/-zakup-na-raty-a-ujecie-w-kpir