Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] ranek
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img849.imageshack.us/img849/3859/6c9p.jpg)
Niezły klimatyczny obrazek. Woda dodaje smaczku temu zdjęciu...
MartinGrey
11-11-2013, 00:20
Ciemny dół. Brak filtrów robi swoje ;)
A skąd Ty wiesz, że brak? Jak się foci pod światło to niestety ... Ależ pogibana ta roślina. Chciałbym trochę więcej tej kałuży w kadrze.
MartinGrey
11-11-2013, 11:04
A skąd Ty wiesz, że brak? Jak się foci pod światło to niestety ... Ależ pogibana ta roślina. Chciałbym trochę więcej tej kałuży w kadrze.
Światło jest na tyle słabe, że zastosowanie filtra rozwiązałoby sprawę. Nie raz już miałem takie wschody i zachody i połówka robiła swoje.
Coitus Interraptus
11-11-2013, 12:15
MartinGrey, co Ty za bzdury opowiadasz... kolejny miłośnik HDR-u? :->
Nic tu nie brakuje, ani na dole, ani na górze. Jak ktoś niedowidzi, to niech sobie skalibruje monitor ;)
MartinGrey
11-11-2013, 12:50
MartinGrey, co Ty za bzdury opowiadasz... kolejny miłośnik HDR-u? :->
Nic tu nie brakuje, ani na dole, ani na górze. Jak ktoś niedowidzi, to niech sobie skalibruje monitor ;)
Nie jestem żadnym miłośnikiem HDR, wręcz się nim brzydzę. HDR, a połówka ND to 2 zupełnie różne rzeczy. Po prostu jestem wyczulony na pewne techniczne sprawy, które kłują w oczy.
PS. Monitor mam dobrze skalibrowany, a uwierz, że zdjęć nie oglądam na laptopie ;)
Coitus Interraptus
11-11-2013, 12:53
No to się cieszę ;) Pytałem, bo wczoraj rozmawiałem z kimś właśnie z Bytomia, kto mało mnie nie pogryzł, jak powiedziałem, że HDR jest do rzyci ;)
Jak przesadzisz z połówką ND, to też wyjdzie fatalnie. Tu akurat jest dobrze i nic bym nie poprawiał. Może jesteś przyzwyczajony do innej obróbki, ale ja preferuję naturalność.
Fajny pomysł i warunki, choć czegoś mi brakuje?
Może troszkę*wykończenia w obróbce lub zmianę w kadrze?
Fajny pomysł i warunki, choć czegoś mi brakuje?
Może troszkę*wykończenia w obróbce lub zmianę w kadrze?
To jak powiedziałeś A, to poproszę o rozwinięcie. Co byś bardziej lub mniej podkreślił obróbką, dzięki za odpowiedź.
Bartekkw
12-11-2013, 17:32
Dla mnie jest OK. Trudno mieć więcej światła na dole skoro świeciło jak na obrazku. Przyjemny kadr ze znanym, darkowym drzewkiem. Długo Cię Darku tu nie było ;)
Ładnie. Wydaje się być naturalnie w pozytywnym tego słowa znaczeniu :wink:
Tutaj wyciąganie cieni mogłoby zepsuć efekt "wody" i potargać szeroko rozumiany klimat tego zdjęcia.
Dla mnie jest OK. Trudno mieć więcej światła na dole skoro świeciło jak na obrazku. Przyjemny kadr ze znanym, darkowym drzewkiem. Długo Cię Darku tu nie było ;)
Jestem praktycznie codziennie, tylko aparat mniej używany :), a drzewko jużn iedło zniknie rozpada się.
dzięki za odwiedzieny
gatewayfl
12-11-2013, 19:33
Zdjęcia bym nie tykał, wygląda naturalnie, u mnie już cieszy oko na tapecie.
Bardzo się podoba, miejsce tworzy klimat, oświetlenie takie jakie powinno być przy tej porze.
.
Wyciagnalbym troche z cienia i nie ostrzyl tak mocno, reszta przyjemna.
jacekz40
13-11-2013, 15:53
Całkiem fajnie to wyszło, można by dół lekko rozjaśnić, oczywiście bez ciągnięcia za uszy aż do bólu...tak tyci tyci :)