Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zwycięskie zdjecie w skandynawskim konkursie NG "uratuj okladke"
igusiek21
10-11-2013, 21:19
Witam,
Owe zdjecie jak juz napisano, wygralo konkurs NG :) A jak opinie nikoniarzy?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img442/8380/dsc2769jpg02.jpg)
Nikon d700 , nikkor 16-35mm
Pozdrawiam :)
Takie do wątku wyżej na liście ;]
A co to znaczy zwycienskie?
Że jakie zdjęcie??
Jak jakie...zwycienskie ;-)
igusiek21
10-11-2013, 22:21
zwycienskie to takie ktore zostalo wybrane ze wszystkich nadeslanych prac w konkursie i nagrodzone....:P Konkurs byl zoorganizowany z okazju 125-lecia National Geographic
igusiek21
10-11-2013, 22:34
Jak jakie...zwycienskie ;-)
rozmumiem dlaczego wiekszosc krytykuje nikoniarzy... czepianie sie o drobnostki plus jesli nie jestes "znany" twoje zdjecie zawsze bedzie krytykowane i uwazane za nic...
Dowodem jest, ze raz inny fotograf dodal moje nienajlepsze zdjecie pod swoim nazwiskiem..i co bylo?! wszyscy slodzili bo osoba ta jest bardziej znana na forum i ma znane nazwisko... mysle, ze nikonairze musze czasem przemyslec swoja postawe do krytyki. To ma byc pomoc a nie zazdrosc jesli zdjecie faktycznie wyglada dobrze. Niketorzy tu krytykuja tylko daletego, ze uwazaja , ze nie ma lepszych od nich lub boja sie swiezej konkurencji ktora wchodzi na rynek ... tak to wyglada i nie jestem pierwsza osoba ktora to mowi i przestala z czasem wchodzic na forum... oczywiscie , nie o wszystkich tu mowa.
I tak a propos, nie pisze tego dla zlosci lecz dla pokazania na swiatlo dzienne prawdy ktorej sie wiekszosc boi...
Szkoda ,ze Forum traci na wartosci przez to wszystko...
Zdjęcie jak zdjęcie. Fajne światełko, ładne kolory złotej godziny, nieciekawy mz. temat (bo jakiś jednak jest), do tego mam wrażenie, że nieco leci w lewo. Skoro wygrało konkurs to gratuluję. Ale takimi zdjęciami publikacji dla NG mieć nie będziesz, tak mi się wydaje.
A złośliwości biorą się nie z zazdrości tylko z głupiego uporu pisania po polsku - zwycięskie. Nie zwycienskie.
Nikonozaur
10-11-2013, 22:55
Gratuluję zwycięstwa. Zdjęcie jednak nie jest jakieś wyjątkowe, raczej wręcz pospolite, ot niezatrzymujący nawet na krótką chwilę widoczek. Technicznie pewnie ok (oglądam na lapku), światło też w porządku, ogólne wrażenie jednak bardzo takie sobie. Ładne odbicie.
1 - zdjęcie - mnie się podoba, choć mz miejscami trochę za ciemno i można by trochę od dołu przyciąć - poniżej tych jaśniejszych kępek trawy zupełnie nic nie ma. Niestety d..y nie urywa.
2 - nazwisko - nigdy nie oglądam zdjęcia od nazwiska - nie ważne kto je zrobił, zawsze komentarz będzie taki sam.
3 - zwycięstwo w konkursie NG - Gratulacje.
Borat1979
10-11-2013, 23:01
rozmumiem dlaczego wiekszosc krytykuje nikoniarzy... czepianie sie o drobnostki plus jesli nie jestes "znany" twoje zdjecie zawsze bedzie krytykowane i uwazane za nic...
Jak coś piszesz to szanuj czytających twoje wypociny. Każda przeglądarka ma korektę błędów ortograficznych. Czy to tak ciężko z niej skorzystać?
Zdjecie jest slabe, dobre swiatlo, ale ani kadr ani temat nie zachecaja do spedzenia wiecej niz 10 sekund zycia na ogladaniu tej fotografii.
Nie rozumiem oceniajacych z NG, pewnie jednak mieli powod zeby to zdjecie wygralo, moze mieli jeszcze slabsze zjdecia do wyboru, dodatkowo po ostatnim konkursie NG i slynnej serii ze stewardesami juz wszystko jest mozliwe.
Co do komentarzy na nikoniarzach, coz widac, ze tu nie wchodzisz, bo ja widze duzo komentarzy pod dobrymi zdjeciami (wcale nie musi byc ktos znany) a slabe dostaja kilka rad i na tym koniec, chyba, ze wolisz referaty o technice fotografii, ale takie to masz w ksiazkach.
Powodzenia zycze.
MartinGrey
11-11-2013, 00:18
Zdjecie jest slabe, dobre swiatlo, ale ani kadr ani temat nie zachecaja do spedzenia wiecej niz 10 sekund zycia na ogladaniu tej fotografii.
Taka prawda i NG tutaj nic nie pomoże ;) I tu nie chodzi o czepianie się, bo czepić można się wszystkiego, ale poza swiatłem to zupełnie zwyczajna fotografia. Pomimo tego gratuluję.
Koledzy w zasadzie powiedzieli wszystko. Zdjęcie jest przyzwoite, poprawne (w miarę) i całkiem przyjemne, co przyznaję (bez domniemanej zawiści :-) ). Jednocześnie mimo Twojej wyraźnej alergii na krytykę, pozwolę sobie zwrócić uwagę na drobiazgi, które warto byłoby poprawić. Zdjęcie jest wyraźnie przechylone w lewo, co widać przy pierwszym spojrzeniu. Kępka traw w PD przycięta dość niefortunnie, rzuca się w oczy. Mam też wrażenie niedoboru ostrości, co może wynikać z niewprawnego zmniejszania. Około 2 cm dołu wydaje się zbędne.
igusiek21
11-11-2013, 11:57
to nie alergia na krytyke bo na krytyce nauczylam sie najwiecej , lecz alergia na tych co robia to po zlosci i zazdrosci ( czy jak mozna to ujac) Wchodza tutaj spodziewalam sie wiecej konstruktywnej krytyki z ktorej mozna cos wyciagnac.
Borat1979
11-11-2013, 12:21
to nie alergia na krytyke bo na krytyce nauczylam sie najwiecej , lecz alergia na tych co robia to po zlosci i zazdrosci ( czy jak mozna to ujac) Wchodza tutaj spodziewalam sie wiecej konstruktywnej krytyki z ktorej mozna cos wyciagnac.
To nie zachowuj się jak burak i jak ktoś zwróci ci uwagę na błędy to chociaż je popraw zamiast celowo i złośliwie powielać.
Rozumiem, że doskonale wiesz co mysli i czuje osoba wypowiadająca się negatywnie o Twoim zdjęciu, tak? Masz wgląd w jego umysł i jak na dłoni widzisz intencje kierujące tą osobą? To super.
Ale może jednak trochę pokory by się przydało, bo tu na forum w dziale krajobrazowym pojawią się codziennie przynajmniej kilka zdjeć lepszych o lata świetlne od Twojego "zwycienskiego" zdjęcia, które na nikim wrażenia nie robi i nikt nie pada na kolana przed nim...
Tak czy inaczej gratuluję wygranej, mam nadzieję, że będzie motywatorem do dalszej pracy i nauki, co zaowocuje coraz lepszymi zdjęciami.
Lena&TheShadow
11-11-2013, 12:32
Bo na Nikoniarzy tylko w krawacie. Bez krawata nie wpuszczą...
igusiek21
11-11-2013, 13:54
Dowiodlam z innym fotografem , ze jednak jest jak jest i niektorzy o tym dobrze wiedza. Jesli niekonstruktywna krytyka cieszy innych i podnosi im wlasna samoocene to prosze bardzo.
Tylko nie niszcze innym osobom marzen nawet jesli próbuja cale zycie i nie jest perfekcyjnie. Jednak sa z tego zadowoleni.Tutaj niektorzy sa niezadowoleni bo inni okazuja sie lepsi od nich i zeby po zlosci dodaja niekostruktywne komentarze. Wielu wie o czym mowie, tylko ta wiekszosc boi sie powiedziec na swiatlo dzienne poszczegolne rzeczy...
MartinGrey
11-11-2013, 14:03
Dowiodlam z innym fotografem , ze jednak jest jak jest i niektorzy o tym dobrze wiedza. Jesli niekonstruktywna krytyka cieszy innych i podnosi im wlasna samoocene to prosze bardzo.
Tylko nie niszcze innym osobom marzen nawet jesli prubuja cale zycie i nie jest perfekcyjnie. Jednak sa z tego zadowoleni.Tutaj niektorzy sa niezadowoleni bo inni okazuja sie lepsi od nich i zeby po zlosci dodaja niekostruktywne komentarze. Wielu wie o czym mowie, tylko ta wiekszosc boi sie powiedziec na swiatlo dzienne poszczegolne rzeczy...
Tu już nie o to chodzi, tylko że niepotrzeny był ten post
Dowodem jest, ze raz inny fotograf dodal moje nienajlepsze zdjecie pod swoim nazwiskiem..i co bylo?! wszyscy slodzili bo osoba ta jest bardziej znana na forum i ma znane nazwisko... mysle, ze nikonairze musze czasem przemyslec swoja postawe do krytyki. To ma byc pomoc a nie zazdrosc jesli zdjecie faktycznie wyglada dobrze. Niketorzy tu krytykuja tylko daletego, ze uwazaja , ze nie ma lepszych od nich lub boja sie swiezej konkurencji ktora wchodzi na rynek ... tak to wyglada i nie jestem pierwsza osoba ktora to mowi i przestala z czasem wchodzic na forum... oczywiscie , nie o wszystkich tu mowa.
I tak a propos, nie pisze tego dla zlosci lecz dla pokazania na swiatlo dzienne prawdy ktorej sie wiekszosc boi...
Szkoda ,ze Forum traci na wartosci przez to wszystko...
Myślę, że zadziałał - przynajmniej na część osób - jak czerwona płachta na byka ;) Pomijam już nasze narodowe, wrodzone wady ;)
Nie rozumiem oceniajacych z NG, pewnie jednak mieli powod zeby to zdjecie wygralo, moze mieli jeszcze slabsze zjdecia do wyboru, dodatkowo po ostatnim konkursie NG i slynnej serii ze stewardesami juz wszystko jest mozliwe.
Co do komentarzy na nikoniarzach, coz widac, ze tu nie wchodzisz, bo ja widze duzo komentarzy pod dobrymi zdjeciami (wcale nie musi byc ktos znany) a slabe dostaja kilka rad i na tym koniec, chyba, ze wolisz referaty o technice fotografii, ale takie to masz w ksiazkach.
Powodzenia zycze.
Gratulacje. O zdjęciu jak wyżej.
Tylko nie niszcze innym osobom marzen nawet jesli prubuja cale zycie i nie jest perfekcyjnie. Jednak sa z tego zadowoleni.Tutaj niektorzy sa niezadowoleni bo inni okazuja sie lepsi od nich i zeby po zlosci dodaja niekostruktywne komentarze. Wielu wie o czym mowie, tylko ta wiekszosc boi sie powiedziec na swiatlo dzienne poszczegolne rzeczy...
Matura nie jest obowiązkowa, póki co również z języka polskiego. Błędy ortograficzne nie są standardem języka polskiego, a zrobione w pracy maturalnej dyskwalifikują zdającego. Tyle faktów. Czego dowiodłaś, że jest jak jest? Zaprawdę, myśl głęboka jak rów melioracyjny. Po sposobie w jaki wyrażasz swoje myśli w formie pisanej, a może raczej prubujesz je wyrażać widać braki w wykształceniu. Twoja wypowiedź ma błędy logiczne, gramatyczne, ortograficzne. Interpunkcyjnych nie ma, bo nie ma żadnej interpunkcji. Uważasz, że to zdjęcie ukłuło mnie szpilą zazdrości i krytykując je moja samoocena wzrosła? Usain Bolt biega szybciej ode mnie, Brad Pitt jest przystojniejszy, Steven Hawking mądrzejszy, a poza nimi jest jeszcze parę milionów ludzi lepszych w innych dziedzinach. Zdjęcie jest poprawne, widzę natomiast, że wygrana w konkursie NG podniosła Twoją samoocenę. I spowodowała chyba napad kompletnie nieuzasadnionego poczucia wyższości. W tym samym NG jest reportaż Maria z Filipin. Jeśli uważasz, że Twój kunszt fotograficzny dorównuje jego, to gratuluję dobrego samopoczucia i doradzam szybki kontakt ze specjalistą, bo faza maniakalna choroby przechodzi w depresyjną.
Wrażenie robią na mnie zdjęcia Erwitta, Narbalika czy Sally Man. Wielu innych potrafi wyrwać mnie z kapci. Rembrandt fascynuje mnie swoim kunsztem, a Picasso pomysłem. Przykro mi, to zdjęcie nie zmieniło mojego patrzenia na świat.
maniak666
11-11-2013, 15:25
Matura nie jest obowiązkowa, póki co również z języka polskiego. Błędy ortograficzne nie są standardem języka polskiego, a zrobione w pracy maturalnej dyskwalifikują zdającego. Tyle faktów. Czego dowiodłaś, że jest jak jest? Zaprawdę, myśl głęboka jak rów melioracyjny. Po sposobie w jaki wyrażasz swoje myśli w formie pisanej, a może raczej prubujesz je wyrażać widać braki w wykształceniu. Twoja wypowiedź ma błędy logiczne, gramatyczne, ortograficzne. Interpunkcyjnych nie ma, bo nie ma żadnej interpunkcji. Uważasz, że to zdjęcie ukłuło mnie szpilą zazdrości i krytykując je moja samoocena wzrosła? Usain Bolt biega szybciej ode mnie, Brad Pitt jest przystojniejszy, Steven Hawking mądrzejszy, a poza nimi jest jeszcze parę milionów ludzi lepszych w innych dziedzinach. Zdjęcie jest poprawne, widzę natomiast, że wygrana w konkursie NG podniosła Twoją samoocenę. I spowodowała chyba napad kompletnie nieuzasadnionego poczucia wyższości. W tym samym NG jest reportarz Maria z Filipin. Jeśli uważasz, że Twój kunszt fotograficzny dorównuje jego, to gratuluję dobrego samopoczucia i doradzam szybki kontakt ze specjalistą, bo faza maniakalna choroby przechodzi w depresyjną.
Wrażenie robią na mnie zdjęcia Erwitta, Narbalika czy Sally Man. Wielu innych potrafi wyrwać mnie z kapci. Rembrandt fascynuje mnie swoim kunsztem, a Picasso pomysłem. Przykro mi, to zdjęcie nie zmieniło mojego patrzenia na świat.
Amen.
Niemniej gratuluję wyróznienia.
W tym samym NG jest reportarz Maria z Filipin.
Błędy ortograficzne nie są standardem języka polskiego, […]
No więc właśnie…
Rugając kogoś w tak przykry sposób, ironizując i wytykając braki w wykształceniu, wypadałoby jednak sprawdzić własną wypowiedź pod kątem ew. błędów.
W moim przekonaniu przesadziliście z reakcją. @Igusiek21, może i niepotrzebnie napisała niektóre rzeczy, ale nie zauważyłem żeby komuś ubliżała czy zachowywała się nagannie. Temat obiektywności ocen w dziale Krajobraz lepiej przemilczę.
Owe zdjecie jak juz napisano, wygralo konkurs NG :) A jak opinie nikoniarzy?
Słabo i nic ciekawego.
blaise1973
11-11-2013, 15:31
Zdjęcie - moim zdaniem - jest przeciętne. Ani złe, ani rewelacyjne. Po prostu zwyczajne. I naprawdę jest na tym forum wielu fotografów, którzy przedstawiają znacznie lepsze prace. Obejrzyj chociaż krajobrazy proponowane do forumowego kalendarza. Tu nie ma się o co obrażać, tylko trzeba dalej robić swoje. Bo to jedyna droga do doskonałości.
Ale jest drugi aspekt Twojej wypowiedzi. Moim zdaniem te złośliwości dotyczące ortografii są niezwiązane z tematem i można je było sobie darować. Należało po prostu wymoderować błąd i przejść do meritum. Autorka ma sporo racji, pisząc o czepianiu się osób mało znanych, bo największy purysta językowy Nikoniarzy, znany moderator, ma błąd ortograficzny tuż nad swoim nickiem, a jakoś nie widziałem, by Go ktoś publicznie za to krytykował. Więcej pokory, panowie - w większości waszych wypowiedzi bez trudu znalazłbym błędy językowe (interpunkcyjne, składniowe, ortograficzne, fleksyjne, frazeologiczne itp). A co do wspomnianego moderatora - nie była to złośliwość. Pisałem z Nim, miło było wymienić poglądy, a On tłumaczył, dlaczego sprawa wygląda tak, a nie inaczej.
PS. Nie przyszło Wam do głowy, że autorka pisze tak, jak pisze, bo być może od dawna używa przede wszystkim innego języka?
borregaard
11-11-2013, 15:54
Koleżanko, troszkę więcej luzu i uśmiechu.
Towarzystwo tutaj nie jest tak niemiłe jak sądzisz. Starają się być obiektywni, a że czasami ich opinie rozmijają się z Twoją samooceną to... no cóż, warsztat trzeba jeszcze szlifować.
Przyznasz jednak, że mimo surowości ocen nikt nie potraktował tu Ciebie jak "amirez" w "Portrecie"... ;) :lol:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195141
A ja myślałem że to forum jest fotograficzne a nie ortograficzne i że większa rolę odgrywają tu zdjęcia a nie pisownia (chodź i o ona też jest ważna ) szkoda że nie czepiacie się tych co próbują wklejać obcojęzyczne słowa w polską pisownię i to w dodatku z błędami bo to takie ,, amerykanckie "i na topie ,,zobacz przez window czy mój car stoi na Street " bo to jest OK
borregaard
11-11-2013, 16:09
A ja myślałem że to forum jest fotograficzne a nie ortograficzne i że większa rolę odgrywają tu zdjęcia a nie pisownia (chodź i o ona też jest ważna ) szkoda że nie czepiacie się tych co próbują wklejać obcojęzyczne słowa w polską pisownię i to w dodatku z błędami bo to takie ,, amerykanckie "i na topie ,,zobacz przez window czy mój car stoi na Street " bo to jest OK
Czepnę się... wersja prawidłowa:-
"looknij bez window czy nasz car stoi jeszcze na streecie..."...:lol:
A tak serio, to z duuużą brodą, stare, że nawet w Mońkach już się z tego nie śmieją... może jeszcze w Grajewie... ;) :lol:
Obecna nowomowa jest bardziej złożona...
MartinGrey
11-11-2013, 16:17
Z tematu zrobił się syf ;) Zamiast wypowiadać się nt. zdjęcia i pisać konstruktywną opinię zaczęła się wojna o jakieś błędy ort. i inne pierdoły. Niestety przez autorkę przemawia pycha (przez wygrany konkurs) na co większość osób zareagowała alergią. Myślę, że to dobry moment na zamknięcie tematu. ;)
większa rolę odgrywają tu zdjęcia a nie pisownia (chodź i o ona też jest ważna )
Oj, jest ważna...
Gratulacje wyróżnienia!
Co do samego zdjęcia, to jest ono dobre kadrowo i światełko też odpowiednie.
Jednak brakuje mi takiego punktu przewodniego, u ciebie jest wszystko i nic .
Nie krytykuję*z zazdrości czy nieznania twoich prac, jest to mój odbiór osobisty!
Jeżeli piszesz o poziomie forum, to podaj chociaż jeden portal w "PL" gdzie jest lepiej! ;)
Pozdrawiam
Rafal
Czepnę się... wersja prawidłowa:-
"looknij bez window czy nasz car stoi jeszcze na streecie..."...:lol:
A tak serio, to z duuużą brodą, stare, że nawet w Mońkach już się z tego nie śmieją... może jeszcze w Grajewie... ;) :lol:
Obecna nowomowa jest bardziej złożona...
Nie wiem czy stare czy nie ale nadal aktualne
Ekonet tylko szkoda że forum nazywa się Nikoniarze a nie Ortografia -rze
Ale w czym problem? Jest jakaś trudność w poprawnym pisaniu?
A regulamin czytal....haa?
Sam swiety nie jestem, ale wole czytac teksty napisane po polsku a nie cofac sie w rozwoju.
Zdjęcie dość przeciętne i powiedzmy, że niedaleko mu do technicznej poprawności.
Ja cenię sobie w fotografii krajobrazu 2 rzeczy, które znacząco decydują o walorach pracy. Po pierwsze klimat/magia/aura ukazanego obrazu. Po drugie sam motyw. Jeśli pierwszy warunek nie może być spełniony (z różnych przyczyn) to moim zdaniem dobrze byłoby by autor zrobił wszystko! by zdjęcie było jak najbardziej poprawne. Sam motyw nie wystarczy, nawet jeśli wpiszemy się w odpowiednie warunki i znajdziemy się w odpowiednim czasie i miejscu.
Wystarczy poszukać w sieci ile obecnie jest fantastycznych zdjęć wykonanych przez fotoamatorów i porównać do tego z pierwszej strony. Nie ma co popadać w samozachwyt, to rodzi bardzo niezdrowe myśli oraz emocje :) .
Widzę, że moderacja poprawiła błąd o który cała wojna wybuchła. No, kochani!!! Tak robić nie można! Przecież ktoś, kto w tej chwili zajrzy do tego wątku nie będzie mógł się połapać o co chodzi. Przy okazji chcę zwrócić uwagę, że kilka pierwszych postów dotyczyło wyłącznie ortografi, na co Autorka zareagowała tak, jakby czepiano się wszystkiego by zdyskredytować jej osiągnięcia.
kaliszfornijczyk
11-11-2013, 23:47
Ale jatka !
Twoje zdjęcie mną mnie wstrząsnęło, widziałem wiele lepszych (i gorszych) na tym forum co nie znaczy że sam lepsze robię.
Lubię to forum za wysoko postawioną poprzeczkę, stałem się bardziej wymagający wobec siebie i zauważyłem różnicę między moimi zdjęciami a dobrymi zdjęciami innych.
PS. Dzisiaj się nauczyłem jak tytułować swoje zdjęcia żeby wywołać żywszą dyskusję.. :DDD
Myślę, że ktoś tutaj powinien uderzyć pięścią w stół, bo lekka przesada się robi.
Dajcie już spokój.
Ekonet Nie ma trudności i masz rację, ale jeżeli już się zdąży, to czemu z tego taka awantura wynika za każdym razem?
Greg 77 -czytał i co z tego ,ale czasami szybko się pisze i sprawdza na szybko a potem jest jak jest i afera gotowa, ale to nie powód żeby cofać się w rozwoju, chyba że myślisz inaczej to oglądaj zdjęcia a nie czytaj
zdjęcie, żeby nie powiedzieć, że kiepskie, to powiem, ze bardzo przeciętne...
ale bardziej niż zdjęcie zaintrygował mnie wpis... "Dowodem jest, ze raz inny fotograf dodal moje nienajlepsze zdjecie pod swoim nazwiskiem..i co bylo?! wszyscy slodzili bo osoba ta jest bardziej znana na forum i ma znane nazwisko... " a miej odrobinę odwagi i zapodaj ten wątek z Twoim zdjęciem pod czyimś nazwiskiem, popatrzymy, pogadamy...
jacekz40
13-11-2013, 16:26
Zdjęcie dość przeciętne i powiedzmy, że niedaleko mu do technicznej poprawności.
Ja cenię sobie w fotografii krajobrazu 2 rzeczy, które znacząco decydują o walorach pracy. Po pierwsze klimat/magia/aura ukazanego obrazu. Po drugie sam motyw. Jeśli pierwszy warunek nie może być spełniony (z różnych przyczyn) to moim zdaniem dobrze byłoby by autor zrobił wszystko! by zdjęcie było jak najbardziej poprawne. Sam motyw nie wystarczy, nawet jeśli wpiszemy się w odpowiednie warunki i znajdziemy się w odpowiednim czasie i miejscu.
Wystarczy poszukać w sieci ile obecnie jest fantastycznych zdjęć wykonanych przez fotoamatorów i porównać do tego z pierwszej strony. Nie ma co popadać w samozachwyt, to rodzi bardzo niezdrowe myśli oraz emocje :) .
Co do samego zdjęcia pełna zgoda z tym wpisem Kultena i paru jeszcze podobnych opisujących rzeczowo plusy i minusy...
A co do nagród i wyróżnień NG ... zobaczcie sami ;)
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,14671561,Zwycieskie_zdjecia_9__Wielkiego_ Konkursu_Fotograficznego.html?i=29
pomijam oczywiście fakt jaka kategoria, czym robione... przecież to nie ważne, to człowiek robi zdjęcia nie aparat, znamy to wszyscy :)
Reasumując - Igusiek głowa do góry, uśmiech i pozytywne nastawienie :)
igusiek21
19-02-2014, 20:03
dlatego nikoniarze watek zostal nazwany takze " a co wy sadzicie" bo widzialam , ze czasami zwycienskie zdjecia z NG sa slabe...
Dlatego przyszlam do was z opinia.
I tak to prawda, bylam pelna etuzjazmu .bo kto by nie by ?
Tylko niestety zraza mnie do tego forum to, ze czasami zamiast dyskusji o zdjeciu, pisane jest wszystko inne tylko nie na temat..
A dlaczego tak sie dzieje?!? chyba wielu z was zna na to odpowiedz.
A co do moich bledow ortograficznych... Kiedys bylam prymusem ortografi lecz tak sie dzieje, ze jesli uzywa sie innego jezyka na codzien - inne rzeczy sie zapomina... wiec troche akceptacji bo nie jestem jedyna emigrantka Z Polski ktora wyjechala za granice bo w kraju miala gorzej i zadnych opcji na przyszlosc z powodow finansowych..
I dziekuje tym ktorzy napisali swoja konstruktywna krytyke, gdyz to sobie cenie i po to tu przyszlam. (w sumie moja prawdziwa przygoda z fotografia zaczela sie wlasnie tutaj i moge podziekowac wielu ktorzy poswiecili swoj prywatny czas, zeby ze mna pisac i dac wskazowki!)
wolnyslimak
19-02-2014, 20:19
Zdjęcie jak zdjęcie. Fajne światełko, ładne kolory złotej godziny, nieciekawy mz. temat (bo jakiś jednak jest), do tego mam wrażenie, że nieco leci w lewo. Skoro wygrało konkurs to gratuluję. Ale takimi zdjęciami publikacji dla NG mieć nie będziesz, tak mi się wydaje.
A złośliwości biorą się nie z zazdrości tylko z głupiego uporu pisania po polsku - zwycięskie. Nie zwycienskie.
Bardzo mądrze napisane ale głębiej patrząc ten upór nie jest wcale taki głupi. To polskie forum. Tylko, że granice się zacierają i wielu z forumowiczów nie mieszka w Polsce więc i klawiatury pewno nie są polskie. Niestety angielszczyzna będzie trafiać coraz częściej w nasz ojczysty język.
...
Tylko nie niszcze innym osobom marzen nawet jesli próbuja cale zycie i nie jest perfekcyjnie. Jednak sa z tego zadowoleni...
Jeżeli będziesz tak bardzo przejmowała się krytyką to nigdy do niczego nie dojdziesz.
Często jest tak, że zamieszczając zdjęcie tylko kilka komentarzy pod nim będzie konstruktywnych; trzeba nauczyć się dziękować za nie i przejmować tylko nimi.
W tym wątku takie też można znaleźć..
Krytyka nie powinna cię zniechęcać a wyróżnienie wprawiać w zachwyt.
Obydwie trzeba wykorzystać jako motywator do pracy, a nie ocenę siebie samej, którą to tak przeżywasz. Jak odbieramy rzeczy zbyt osobiście to nie unikniemy nieporozumień :(
Powodzenia!
PS co do zdjęcia to mam wrażenie, że głównym tematem jest ładne odbicie nieba w wodzie. To za mało bo takich wiele.
IMHO piony są trudniejsze (ponoć dlatego, że oczy mamy poziomo :); tutaj nie podoba mi się kompozycja; jest trochę niezdecydowana; wolałbym albo mocniejsze kadrowanie w dół (wtedy trochę mniej nieba, ale może wyszedłby ciekawy efekt z przerysowaniem pierwszego planu) albo bardziej w górę (np. kucając, wtedy raczej poziom), tak żeby pozbyć się nieciekawego dołu i dać trochę "oddechu", który przy takich widoczkach jest wskazany.
Bardzo mądrze napisane ale głębiej patrząc ten upór nie jest wcale taki głupi. To Polskie forum. Tylko, że granice się zacierają i wielu z forumowiczów nie mieszka w Polsce więc i klawiatury pewno nie są polskie. Niestety angielszczyzna będzie trafiać coraz częściej w Nasz ojczysty język.
Tylko co ma owa "angielszczyzna" do pisania "niepopolskiemu" ;) Pal licho jeśli chodzi o brak "ogonków" (na mojej klawiaturze też ich nie ma, a język jak mi się zdaje można przestawiać programowo i ustawiać skróty klawiszowe?), gorzej jak ktoś wali ordynarne byki i nie widzi w tym niczego złego.
Och, przepraszam. Emigrant. To tłumaczy wszystko. Przekraczając granicę doznaje się przecież jakiejś formy językowej amnezji.
Andrzej67
20-02-2014, 19:53
Gratulacje. Zgadzam się z Tobą ze wszystkim co napisałaś. Wiele osób które zarzucają Ci braki w wykształceniu nie używa polskich znaków literowych czy też formułują zdania np.w taki sposób " I spowodowała chyba napad kompletnie nieuzasadnionego poczucia wyższości." Każdy by się cieszył z takiego sukcesu. Jeszcze raz gratuluję.
Witaj
Pamiętam jak się pojawiłaś na forum, i doradzano Ci ( sam to robiłem ) jak wybrnąć z niektórych trudnych warunków fotograficznych.
Gratuluję nagrody, jeżeli dostrzeżono w Twojej fotografii coś co winno być nagrodzone, to widocznie tak jest.
Problem jest inny, fotografia w odbiorze ogólnym robi wrażenie średniej, oliwy do ognia dolała Twoja postawa.
Wstawiając tutaj swoja pracę, spodziewałaś się aplauzu i zachwytów, kiedy pojawiły się średnie komentarze poczułaś się rozczarowana. Zareagowałaś więc niepotrzebnym komentarzem o zazdrości, a to wyzwoliło tę lawinę postów w której każdy w mniejszym lub większym stopniu chciał coś "dołożyć"
Nie ma sensu ulegać emocjom, Nikoniarze.pl to specyficzny portal to prawda, i prawdą jest ze często jest dużo czepialstwa o techniczne niuanse ( czytaj duperele ) nie zawsze zasługujące na ich wytykanie. Za mało mz. oczywiście ocenia się temat, bo to on winien być na pierwszym miejscu.
Ale prawdą jest ze poziom na tym portalu jest bardzo wysoki i ciężko jest zaskoczyć użytkowników zdjęciem które jest po prostu jednym z wielu.
To nie zazdrość sprawia ze dużo osób rezygnuje z pokazywania tutaj swoich prac. Przyczyną jest wysoki poziom prezentowanych tutaj zdjęć, ale również obawa przed krytycznymi komentarzami.
Poczyniłaś postępy od czasu kiedy widziałem ostatnie Twoje prace, ale pamiętaj o jednym - nagrodzone zdjęcie nie sprawi, za naraz wszyscy wokoło okrzykną Cię mistrzem. Na opinię pracuje się o wiele dłużej aniżeli tylko jednym wygranym konkursem. Nie bądż więc rozżalona, potraktuj tę nagrodę jak impuls do dalszego pogłębiania wiedzy fotograficznej, zapewniam Cię ze kiedy będziesz naprawdę dobra wielu to zauważy.
Będąc na Twoim miejscu też bym się cieszył ta nagrodą, ważne jest to że, jurorzy zauważyli w Twojej pracy coś, co zasłużyło na jej nagrodzenie
pozdrawiam Cię serdecznie :)
kurczaczek
24-02-2014, 09:23
@up
Gdzie można zobaczyć zdjęcia proponowane do forumowego kalendarza? ;)
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka