Zobacz pełną wersję : D80 i karty MMC
Czy próbował ktoś fotografować z kartą MMC? Pytam ponieważ mój telefon obsługuje tylko takie karty ,a czasami chciałbym od razu wysyłać zdjęcia znajomym.
Dlaczego nie sprawdzisz sam - boisz się ;-) ?
p.s. sprawdzałem - działa (na 32MB z N6230i) ;-)
Rożnicę w tych kartach widać gołym okiem
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.imagic.pl/files//2870/./karty.jpg)
Po włożeniu karty MMC do coolpix 4200, blokuje sie wszystko i pokazuje informacje "THIS CARD CAN`T BE USED".
Sadze ze, D 80 zachowa sie podobnie.
W druga stronę nie da rady, karta SD nie "wchodzi" do 6230i.
Dlaczego nie sprawdzisz sam - boisz się ;-) ?
p.s. sprawdzałem - działa (na 32MB z N6230i) ;-)
Troszkę się bałem, ponieważ D80 to nie jest tani sprzęt :( . Wiem, że w niektórych kompaktach można było stosować SD lub MMC. Sprawdziłem i działa bez problemu, mam ten sam model telefonu. SD nie da się włożyć do N6230i bo jest grubsza od MMC ale styki pewnie by pasowały. Dziękuję za pomoc.
Jachu, wyslij pytanie do Nikon Polska :) Odpiszą i bedziesz wiedzial :)
@Jachu
Właśnie zonk polega na tym że telefon na MMC nie obsłuży karty SD. Mój kolega podpiłował specjalnie plastik w Nokii 3650 i SD jednak nie działał (teraz musi papierkiem dociskać kartę :P). Wątpię aby w jakimś innym telefonie było inaczej.
Jachu, wyslij pytanie do Nikon Polska :) Odpiszą i bedziesz wiedzial :)
Na stronie pomocy Nikona znalazłem pod tematem "zaakceptowane karty pamięci SD dla D40 / D40x" taką informacje, że "karty Multi Media (MMC) nie są zalecane i nie powinny być używane." Pewnie tyczy się to też innych lustrzanek na karty SD. Większość nowych telefonów komórkowych obsługuje karty SD, microSD lub miniSD z adapterem więc nie ma problemu. Obecnie nie planuję wymieniać telefonu dlatego pytałem. Wolałbym mieć SD w telefonie ze względu na cenę tych kart (dużo tańsze od MMC). Włożyłem MMC do Nikona i wszystko jest tak jak z kartami SD. Zdjęcia zapisuje bez problemu. W telefonie później bez problemu otwiera te zdjęcia :)
Rafał_Sz
16-04-2007, 08:32
D80 obsługuje tylko SD/SDHC moim skromnym zdaniem.
Ja mam w D50 MMC i bez problemu chodzi, więc w D80 też powinna.
@rsz
Autor wątku sam już stwierdził że MMC też działają w D80, co sam mogę potwierdzić.
Rożnicę w tych kartach widać gołym okiem
Po włożeniu karty MMC do coolpix 4200, blokuje sie wszystko i pokazuje informacje "THIS CARD CAN`T BE USED".
Sadze ze, D 80 zachowa sie podobnie.
W druga stronę nie da rady, karta SD nie "wchodzi" do 6230i.
To weź sobie porównaj tył SD i MMC+ ....
wszystko działa, a niezalecane są dlatego, że MMC(+) nie posiadają procesora zapisu w karcie, a przez to są wolniejsze niż SD, ale jeśli to komuś nie przeszkadza to wszystko działa poprawnie
drakenus77
18-04-2007, 21:49
@rsz
Autor wątku sam już stwierdził że MMC też działają w D80, co sam mogę potwierdzić.
etam ja widzę problemy, nieco inna grubość karty ....podegną się styki ,jakaś sprężynka puści i będziecie mieć za swoje nyrolstwo ... przecie karty SD drogie nie są ? po co te kombinacje ???????
Do aparatu karte SD posiadam jednak mój telefon takich nie obsługuje i dlatego zadałem takie pytanie.
etam ja widzę problemy, nieco inna grubość karty ....podegną się styki ,jakaś sprężynka puści i będziecie mieć za swoje nyrolstwo ... przecie karty SD drogie nie są ? po co te kombinacje ???????
Gdyby aparat nie był przygotowany konstrukcyjnie na MMC, zapewne software jego by ich nie uznawał. Poza tym skoro MMC jest cieńsza, to czemu miałoby się coś odgiąć czy strzelić? Chyba ryzykowałoby się tym prędzej gdyby MMC miały grubość statystycznego herbatnika. ;)
Nie twierdzę że nie warto kupować SD ale czasem miewałem sytuację jak Jachu - 256MB z telefonu czasem było zbawieniem (ale trzeba było wszystkie mp3 wyrzucić :( ).